Cele mai bune strategii de marketing

Pagina de Business » Dezvoltarea afacerii » Cele mai bune strategii de marketing
sedinta strategii de marketing

Ce este o strategie de marketing?

O strategie de marketing este un plan pe termen lung care cuprinde o viziune globală legată de cum să crești o afacere. Aceasta implică înțelegerea tuturor aspectelor ce țin de un business: care este publicul țintă și care sunt nevoile sale, unde se situează compania în raport cu piața, care sunt obiectivele tale și cum să le atingi. 

 

Strategia de marketing înseamnă mai mult decât publicitate și vânzări. Ea trebuie să țină cont de toate elementele unui business, pentru a elabora un plan cât mai complex și eficient. Aceste cercetări de piață pot da tonul pentru toată afacerea ta, printr-o viziune de ansamblu coezivă. 

Dacă și tu dorești să-ți crești afacerea, contul OLX Business este exact ce ai nevoie. Astfel vei obține o pagină dedicată afacerii tale, unde poți începe să postezi anunțuri și să atragi clienți. Ai acces la 14 milioane de utilizatori activi pe lună, printre care sigur se află și publicul tău țintă. Cu un cont OLX business vei obține mai multă vizibilitate pentru brandul tău și mai multe vânzări.

statistici pentru strategii marketing

Ce nu îi lipsește unei strategii de marketing?

Orice strategie de marketing trebuie să aibă o serie de obiective bine puse la punct. Altfel spus – de ce mai faci ceea ce faci, dacă nu știi care e scopul final? Fie că vrei mai multe vânzări, creșterea cifrei de afaceri sau mai multă vizibilitate pe nișa ta de piață, stabilește de la început obiective clare. 

 

Tehnicile specifice de marketing includ o formulă cu eficiență dovedită, ce poartă numele de SMART Goals. Acest termen reprezintă de fapt un acronim, care desemnează că țelurile tale trebuie să fie:

  • Specifice: obiectivele tale trebuie definite clar, în termeni sau în cifre;

  • Măsurabile: trebuie să ai metode (programe, instrumente) prin care să-ți urmărești rezultatele în timp;

  • Pot fi atinse: stabilește mereu obiective realiste, care țin cont de datele afacerii și ale pieței;

  • Relevante: sunt aceste obiective relevante pentru specificul afacerii și al publicului tău?

  • Încadrate în timp: setează de la început un interval de timp clar pentru a atinge fiecare obiectiv.

Care sunt elementele care diferențiază o strategie de marketing bună de una mai puțin eficientă?

Domeniul de digital marketing este într-o continuă schimbare și apar mereu tehnici noi. În marea de metode și direcții diferite, poate fi dificil uneori să știi pe ce să te concentrezi. Există însă câteva elemente cheie care fac distincția dintre o strategie de marketing de succes și una mediocră.

Publicul

Orice plan solid de marketing trebuie să se învârtă în jurul publicului acelei afaceri. Înțelegând cine este publicul tău și care sunt nevoile sau nemulțumirile sale, ai șansa să te remarci față de concurență. Identifică exact ce își dorește avatarul clientului tău ideal și ce îi lipsește în piață și vei găsi calea de a ajunge la el.

Obiectivele

Așa cum menționam anterior, cunoașterea obiectivelor tale este esențială. Ce îți dorești să obții prin implementarea acestei strategii de marketing? Țelurile pot fi diverse, de la crearea unei prezențe online, la impunerea pe piață în fața concurenței sau vânzări mai mari cu x procente. Stabilește clar ce vrei să obții și lasă acest lucru să te ghideze cum să ajungi acolo. 

Bugetul

În final, nu uita de buget! Este foarte important să ai un buget bine stabilit, pentru a știi ce resurse poți mobiliza pentru a-ți atinge obiectivele. Acesta trebuie monitorizat cu atenție pe parcurs, pentru că depășirea lui îți poate scădea din profitul final.

Care este potențialul unei strategii de marketing bine pusă la punct?

strategii de digital marketing

O strategie de marketing bine elaborată te va ajuta devii vizibil în mediul online. În primul rând, ea te ajută să vezi care este publicul tău și cele mai bune metode de a ajunge la el. De exemplu, cercetarea de piață îți va spune care sunt canalele unde ai cele mai multe șanse să ajungi în fața audienței tale. 

 

Scopul principal este acela de a-ți crea o prezență online, de a deveni o autoritate în domeniul tău. Odată ce publicul tău știe cine ești și are încredere în ceea ce promovezi, potențialul afacerii tale este nelimitat. 

 

Un plan de marketing de succes va crește vizibilitatea afacerii tale în fața unui public care te ascultă. Așadar, rata de conversie crește – adică procentul de oameni care știu de existența ta și îți devin clienți plătitori. 

 

Marketingul poate da valoare adăugată afacerii și produselor tale. Acesta poate ”îmbrăca” ceea ce oferi în misiunea și valorile ce stabilesc un fir de legătură între tine și publicul tău. O strategie de marketing bine pusă la punct poate aduce afacerii tale vizibilitate și o audiență mai mare, o reputație mai bună, credibilitate în fața publicului, dar și o creștere semnificativă în vânzări.

10 cele mai bune strategii de marketing

  1. Lasă povestea brandului tău să vorbească despre tine. Unul dintre cele mai importante elemente ale unui plan de marketing este povestea companiei tale. Aceasta le vorbește oamenilor despre misiunea sau valorile tale și are puterea de a crea conexiune între tine și ei. Concurența pe piață este foarte mare, dar o poveste cu care oamenii rezonează te poate diferenția de mulțime. O metodă la îndemână prin care îți poți comunica povestea brandului, este o pagina web dedicată afacerii tale. De la logo, la descriere și bannere, le poți avea pe toate pe pagina afacerii tale din OLX.

  1. Cunoaște-ți cât mai bine publicul! Stabilirea unui avatar sau profil al clientului ideal este baza oricărei strategii de marketing. Doar dacă îți înțelegi perfect publicul țintă, vei știi ce nevoi are și cum să i le îndeplinești. Nu presupune niciodată că știi nevoile publicul tău, ci fă evaluări, sondaje, vorbește cu segmente diverse ale audienței. 

  1. Fă evaluări de performanță dese. Nu este suficient să stabilești un plan de marketing inițial și să îl aplici. El trebuie testat periodic, pentru a vedea dacă este eficient în practică. Nu îți fie teamă să faci modificări, astfel încât să îți poți atinge obiectivele finale; menține strategia de marketing flexibilă.

  1. Fii creativ și original. Concurența în mediul digital este enormă. Conform celor mai recente rapoarte, un om petrece în medie aproape 7 ore pe zi online, iar interesul pentru digital este în creștere. Publicul este expus la enorm de multe date și reclame, fiecare concurând să îi atragă atenția. Gândește prezența ta online creativ, astfel încât să te remarci față de marea de informații. 

  2. Concentrează-te pe 1-2 platforme de social media. Există tentația de a te promova pe toate canalele de social media. Dar tu știi unde se adună publicul tău? În funcție de vârsta și preferințele de consum ale acesteia, audiența ta e concentrată pe anumite platforme. Concentrează-ți eforturile de marketing pe 1-2 platforme cele mai relevante. 

  3. Creează conținut personalizat pentru fiecare segment de public. Nu toți oamenii au aceleași nevoi sau rezonează la același mod de abordare. Împarte publicul tău țintă pe categorii (vizitatori, potențial clienți, foști clienți etc.) și creează conținut care să se plieze pe nevoile fiecăruia. 

  4. Susține o cauză în care crezi. Conexiunea umană este ceea ce face diferența între o strategie de marketing de succes și una oarecare. Încearcă mereu să te conectezi cu audiența ta, pentru că așa îi vei fideliza. Un mod excelent de a face acest lucru este să susții o cauză socială sau să implementezi o campanie cu mesaj social puternic. 

  5. Conținutul este esențial – tot mai multe companii înțeleg importanța conținutului care educă, informează și creează o relație de încredere cu publicul. Spre exemplu, un blog scris poate atrage noi segmente de public care abia se documentează despre tipul tău de servicii. Nu subestima importanța acestora și investește în conținut de calitate! 

  6. Creează un program de loialitate. Clienți tăi fideli merită să fie răsplătiți și încurajați să rămână alături de compania ta pe termen lung. Poți să-i stimulezi prin crearea unui program de loialitate – reduceri mai mari cu cât cumpără mai mult, acces exclusiv la un anumit conținut, oferte personalizate pentru nevoile lor. 

  7. Profită de conținutul generat de utilizatori. Recenziile de la utilizatori sunt de multe ori cea mai bună reclamă pentru brandul tău. Oferă ocazia audienței tale să creeze conținut de calitate legat de produsele tale și exploatează la maximum rezultatele. Spre exemplu, poți crea niște hashtaguri sau provocări pe social media, în care oamenii să trimită clipuri folosind un produsele într-un mod creativ. Acest lucru înseamnă expunere crescută și reclamă gratuită pentru brandul tău.

strategii de marketing pentru client

Cele mai cunoscute strategii de marketing

Creează o comunitate pe Social media

Canalele de social media reprezintă platforme care pot ajuta semnificativ strategia de marketing. Avantajul este că publicul țintă al business-ului tău este deja acolo, trebuie doar să găsești cele mai bune metode de a vorbi ”pe limba lui.”

 

Ca să alegi cele mai potrivite canale de social media unde să te promovezi, trebuie să îți cunoști bine publicul țintă. Fiecare dintre aceste platforme are un specific care atrage anumite categorii de public mai mult decât altele. 

Planul de marketing va cuprinde întotdeauna și strategii de promovare în social media. Acestea te pot ajuta să realizezi următoarele: 

  • să crești vizibilitatea brandului tău; 

  • să creezi o comunitate care să împărtășească impresii și recomandări legate de serviciile tale; 

  • să ai feedback real despre produsele tale (oamenii tind să fie foarte sinceri pe social media);

  • să înțelegi dacă strategiile de marketing au efect și să le poți adapta rapid pentru nevoile oamenilor; 

  • să ai un canal de comunicare directă cu publicul tău;

  • să îți promovezi produsele și serviciile direct publicului tău țintă.

social media marketing

Folosește Pay-per-click (PPC)

PPC este un model de reclamă digitală menit să atragă mai mult trafic pe un site. Această reclamă apare pe un motor de căutare atunci când potențialul client caută anumite cuvinte cheie legate de produsul sau serviciul respectiv. Reclama este plătită doar în momentul în care utilizatorul dă click pe ea, de aici termenul de pay-per-click. 

 

Campaniile de marketing legate de PPC sunt în general foarte eficiente, deoarece ele sunt țintite pe un public deja interesat de acele produse. Rata de profit este în general mare, deoarece plătești doar pentru clickuri, care îți aduc trafic pe site; în cel mai bun caz, ele pot fi convertite în clienți care plătesc pentru serviciile tale. 

 

Pentru ca aceste strategii să funcționeze, există câteva puncte cheie de care se ține cont. În primul rând, cuvintele cheie ale reclamelor tale trebuie să fie unele populare, cu un volum mare de căutare. Bineînțeles că ele trebuie să fie și relevante pentru produsele pe care le oferi. 

 

Un alt element important este landing page, sau pagina pe care ajunge utilizatorul ce dă click pe reclamă. Acest tip de pagină web are un îndemn clar la o acțiune (call-to-action) – ”cumpără acum”, ”adaugă în coș” sau ”descarcă aici”. Mesajul trebuie să fie foarte clar, iar pagina să aibă o funcționalitate bună.

Beneficiile Search engine optimization (SEO)

Motoarele de căutare, precum Google, au anumiți algoritmi. Aceștia determină ce rezultate vor ajunge pe prima pagină, adică în primele 10 poziții, sau chiar pe prima poziție. Aproximativ 70% din traficul de pe un cuvânt cheie se duce la rezultatele de pe prima pagină, iar restul procentului, împărțit între următoarele. Așadar să fii pe prima pagina este crucial pentru vizibilitatea website-ului tău. 

 

Mai mult trafic organic (care nu vine din reclame plătite) pe site-ul tău înseamnă mai mulți vizitatori care se pot transforma în potențiali clienți, respectiv clienți plătitori. Există anumite tehnici care pot ajuta la optimizarea site-ului tău pentru un motor de căutare. Aceste practici sunt reunite sub numele de search engine optimization sau SEO, pe scurt. 

 

Strategiile de marketing cuprind și SEO, deoarece vizibilitatea este un element crucial pentru prezența online a unui brand. Tehnicile de optimizare de tip SEO includ organizarea conținutului unui site, folosirea cuvintelor cheie populare sau includerea elementelor multimedia în conținutul scris.

strategie de SEO

Realizează un plan de Content marketing

Să îți faci un plan de content înseamnă să-ți organizezi conținutul astfel încât el să se alinieze strategiei generale de marketing. Acest plan include conținutul gândit special pentru fiecare canal în parte – blog scris, website, conturi de social media etc. 


Elaborarea unei strategii de content implică să înțelegi profilul publicului țintă, ce nevoi și probleme are și cum să i te adresezi pentru a putea crea o conexiune cu acesta. Un alt element important este stabilirea stadiului în care este publicul (vrea doar să se informeze, ia în considerare achiziția ori s-a hotărât deja să cumpere) și ce tip de conținut să îi dai pentru fiecare dintre ele. 

Folosește Email marketing

Email marketing este o tehnică care îi ține la curent pe potențialii clienți cu ultimele noutăți via email. Acestea pot fi legate de cele mai recente articole scrise, ce produse noi apar sau oferte promoționale de sezon. 

 

Este important să îți creezi o bază de email sănătoasă, deoarece această cale de marketing direct este foarte profitabilă. Experții estimează că până în 2027, profitul din acest sector va ajunge la 17.9 miliarde de dolari, la nivel mondial.

Puterea Campaniilor de PR

Public Relations sau PR se referă la acele practici menite să îmbunătățească imaginea unei companii, precum și relația ei cu audiența. Acest tip de marketing are o eficiență dovedită, deoarece felul în care te percep oamenii influențează puternic deciziile lor legate de cumpărare. 

 

Campaniile de PR sunt o parte integrantă importantă a unei strategii globale de marketing. Ele au menirea de a consolida imaginea unui brand în ochii publicului său, dar și de a crește vizibilitatea afacerii tale. Pe lângă practicile de zi cu zi, departamentul de PR va gestiona și comunicarea de criză, în cazul unor probleme ce pot știrbi reputația business-ului tău.

Ce înseamnă Remarketing?

Remarketing este o forma de publicitate online care presupune să readuci serviciile tale în atenția celor care au manifestat interes pentru ele în trecut. Această tehnică este una țintită pe publicul care a avut deja contact cu produsele tale. 

 

Să presupunem că acești potențiali clienți au adăugat produse în coș din magazinul tău online, dar nu au finalizat cumpărarea, spre exemplu. Poți să abordezi din nou acel public mai târziu, dacă le trimiți emailuri sau reclame țintite cu acel produs – acestea reprezintă tehnici de remarketing.

Intră în lumea de Influencer marketing

Influencerii sunt acele persoane care și-au creat o prezență online și pe care mulți oameni sunt dispuși să îi asculte și să îi urmeze. Aceștia se axează pe o anumită nișă de obicei, cum ar fi parenting, gătit, beauty sau fitness și nutriție. Ei au de obicei audiențe destul de mari cărora le livrează conținut informativ sau de amuzament. 

 

Avantajul este că influencerii reușesc să strângă o comunitate fidelă în jurul lor. Dacă acest public de nișă se potrivește cu ceea ce oferi, influencerul îți poate oferi un canal de promovare excelent. Tipul de colaborare va fi stabilit cu fiecare influencer: sume fixe sau procente din vânzări, iar în schimb vei primi expunere în fața unui public nou. 

 

Potențialul de a-ți crește afacerea aici este enorm, deoarece acest tip de interacțiune online a crescut foarte mult în popularitate în ultimii ani. Oamenii au în general mai multă încredere în recomandări de la o terță parte, decât în reclamă directă de la compania în cauză.

Avantajele Affiliate marketing

Affiliate marketing este un mod de a face reclamă online unor produse care aparțin unei surse externe, din care câștigi un comision. Acesta este un mod de colaborare foarte des folosit între influenceri sau bloggeri și companiile pe care ei le promovează. De fiecare dată când un client cumpără un produs folosind linkul promovat, influencerul primește un comision din acea achiziție. 

 

Acest tip de marketing este o idee foarte bună pentru afacerea ta și o șansă de a ajunge la segmente noi de public. Industria affiliate marketing era estimată la o valoare de 12 miliarde de dolari în 2020 și se află în plină ascensiune.

Fidelizează publicul cu Giveaways, concursuri

Concursurile cu premii desfășurate pe platformele de social media reprezintă un mod de a atrage un nou segment de public. În general, genul acesta de metode constau în a determina oamenii să se aboneze la canalele tale, ceea ce îți va aduce mai mulți urmăritori. 

 

Atenție însă, nu toți sunt cu adevărat interesați de produsele tale; unii vor pleca după concurs. Cu toate acestea, mulți vor fi expuși la serviciile pe care le oferi și îți pot deveni clienți plătitori.

Realizează Tutoriale

Tutorialele reprezintă o modalitate de a interacționa cu publicul tău țintă, dar și de a-i fideliza. Nu subestima niciodată valoarea conținutului informativ pentru succesul afacerii tale. Dacă oferi oamenilor informații gratis de calitate, ei vor fi mai dispuși să investească în produsele pe care le recomanzi ulterior. Acest lucru se întâmplă pentru că deja s-a creat acea relație de încredere între tine și public. 

 

Tutorialele pot fi scrise sau video și se pot lega de cum să realizeze pas cu pas un proiect legat de afacerea ta. Poți profita de ocazie să recomanzi și câteva produse proprii pe care oamenii le pot folosi; însă trebuie să primeze informația, și nu plasarea insistentă de produse.

Crește-ți afacerea prin strategii de marketing dovedite

O strategie de marketing este o cale excelentă de a da un boost de imagine afacerii tale. În practică, acest lucru poate însemna expunerea în fața unei audiențe mai largi, care e interesată direct de serviciile tale și creșteri semnificative în vânzări.

strategii de marketing aplicate

Să luăm exemplul unui magazin online de tip e-commerce. Acesta vinde încălțăminte și îmbrăcăminte pentru femei și își dorește o prezență online mai vizibilă și creșterea vânzărilor. 

O strategie de marketing special creată pentru acest tip de afacere poate avea efecte spectaculoase. Aceasta trebuie să includă tehnici de promovare în social media, pe platforme mai mari de vânzare, gândirea unui plan de conținut, analiza competiției, obiective clare și buget de marketing. Toate trebuie conturate clar într-un plan coerent, cu un termen precis stabilit. 

 

Un prim pas ar fi identificarea unui avatar de client ideal. În funcție de stilul și de prețul produselor oferite de magazinul online, am putea identifica publicul țintă ca femeile între 25-45 ani, cu venituri medii, ce vor să-și schimbe/ îmbunătățească garderoba. Mai departe trebuie să identificăm canalele de social media unde găsim această audiență. Facebook și Instagram sunt două opțiuni bune, deoarece au o audiență foarte mare, formată în mare din populația adultă (platformele precum Tik Tok sunt mai populare în rândul adolescenților, de exemplu). 

 

Pentru social media putem elabora o strategie care să includă promovare plătită (reclame), dar și conținut de calitate pe canalele proprii. Acestea ar putea fi hashtaguri cu clienții purtând articolele din magazin (conținut generat de utilizatori), colaborări cu influencerii din domeniul fashion prin programe de afiliere și diverse campanii de sezon. 

 

Alte metode de promovare ar fi crearea unei secțiuni de blog scris în cadrul magazinului online. Aici putem face articole scrise concentrate pe stil, tendințe în modă, cum poți include diverse piese de îmbrăcăminte în garderoba ta de bază. Articolele trebuie să fie informative, bazate pe cuvinte cheie foarte populare legate de fashion, cu sugestii de produse (linkuri) din magazinul online. 

 

Se pot derula și diverse campanii online sau live din cadrul strategiei PR, cum ar fi promovarea unui stil sustenabil, din surse mai prietenoase cu mediul, sau alte cauze ce rezonează cu publicul țintă. Acest gen de acțiuni îmbunătățește reputația companiei, crește credibilitatea brandului în piața specifică și fidelizează publicul.  

 

Poți crea reclame digitale pentru motoarele de căutare de tipul PPC, sau specifice pentru platformele de social media; acestea trebuie să ducă spre pagini foarte atractive, optimizate pentru a încuraja vizitatorul să cumpere produsul vizat. Beneficiile combinării tuturor acestor tehnici și strategii de marketing bine puse în practică sunt spectaculoase. 

Putem alege și promovarea pe platforme mai mari de vânzări, cum ar fi OLX. Acestea au în general audiențe foarte mari, iar expunerea pe care o oferă afacerii tale este enormă. Platforma pune la dispoziție un cont de Business OLX care îți aduce numeroase avantaje, precum o pagină dedicată pentru afacerea ta, managementul anunțurilor și planuri personalizate.

Dacă ai un magazin online poți opta chiar pentru integrarea customizată cu platforma OLX și vei avea acces la statistici interesante precum ce este de interes în platformă și ce nu, sau cum impactează sezonalitatea cererii. Completează formularul și află cum te poți folosi de plaforma OLX pentru a crea o strategie de marketing profitabilă!

 
cont olx business

Abonează-te la BLOG: