Ghid complet despre cifra de afaceri: Formula de calcul și definiție

Pagina de Business » NOU » Ghid complet despre cifra de afaceri: Formula de calcul și definiție
cifra de afaceri

Atunci când ești deținătorul unei afaceri, este foarte important să înțelegi toți indicatorii financiari legați de aceasta. Ei pot face diferența între un business de succes, care îți aduce profit și satisfacția unei activități prospere și unul mediocru. În felul acesta ai șansa de a-ți dezvolta afacerea și de a aduce servicii cât mai bune pentru clienții tăi. 

 

Cifra de afaceri reprezintă unul dintre acești indicatori esențiali. Aceasta îți poate spune care este venitul total din vânzările bunurilor și serviciilor tale pe un anumit interval de timp și unde se situează business-ul tău. 

Atunci când apelezi la serviciile OLX Business îți poți crește nivelul veniturilor totale. Un cont business pe platforma noastră îți va aduce o pagină proprie și mai multă vizibilitate, în fața a 14 milioane de utilizatori activi pe lună. OLX nu percepe comisioane pentru vânzări, așadar tu îți poți controla toate costurile, inclusiv prețul individual al produselor sau cele de promovare pe site.

Ce este cifra de afaceri? Definiție

Cifra de afaceri este unul dintre cei mai importanți indicatori financiari, deoarece îți arată nivelul de venituri ale companiei. Aceasta se mai numește și venit brut sau încasări totale. Termenul se referă la nivelul total de venituri realizate de afacerea ta din vânzarea de produse și servicii sau executarea lucrărilor, pe o perioadă determinată (de obicei evaluarea se face pe un an calendaristic). 

 

Este esențial să evaluezi cifra de afaceri a business-ului tău. În felul acesta poți evalua direcția în care merge afacerea ta și ce venituri concrete obții, dar și ce taxe datorezi statului. Deși poate părea un concept facil, există multe detalii legate de cifra de afaceri pe care trebuie să le știi. În felul acesta, o poți calcula corect și să ai o viziune de ansamblu realistă asupra companiei tale.

Formula de calcul a cifrei de afaceri

cifra de afaceri calcul

Cifra de afaceri se calculează ținând cont de sumele încasate de firma respectivă într-un an calendaristic. În această formulă intră de obicei veniturile din: produse prefabricate, finite sau reziduale, servicii prestate către clienți, precum și executarea unor lucrări.  

 

Conceptul de cifră de afaceri mai poartă și denumirea de încasări totale sau venit brut. Aceste denumiri alternativă indică faptul că cifra de afaceri ține cont doar de sumele brute pe care le încasează o companie. Din acest calcul sunt excluse: TVA-ul facturat, facturile doar emise (nu și încasate), veniturile din dividende, dar și diverse subvenții (pentru plata personalului, pentru investiții). 

 

  • Cifra de afaceri a companiei tale se poate calcula după următoarea formulă:

 

VENITURI ACTIVITĂȚI DE BAZĂ + VENITURI SECUNDARE (DIN ALTE ACTIVITĂȚI)

Câte tipuri de cifră de afaceri există?

cifra de afaceri

Așa cum menționam mai sus, cifra de afaceri este un indicator financiar foarte important al business-ului tău. Însă cifra de afaceri se împarte în mai multe categorii și fiecare dintre ele îți poate spune ceva diferit despre parcursul afacerii tale. Este esențial să știi care sunt aceste tipuri și cum te pot ajuta ele să-ți înțelegi mai bine afacerea.

Cifra de afaceri totală

Cifra de afaceri totală reprezintă veniturile totale din vânzarea bunurilor și prestarea serviciilor pe un anumit interval de timp. Aici intră toate sumele încasate de companie în urma vânzării bunurilor, produselor finite, prestarea serviciilor sau executarea unor lucrări. 

 

Perioada ce se ia în calcul de obicei este anul calendaristic precedent, ce începe la 1 ianuarie. Însă uneori cifra de afaceri totală se poate calcula și trimestrial, pe un interval de timp mai scurt. Cifra de afaceri totală trebuie să fie mai mare decât volumul cheltuielilor companiei pe aceeași perioadă de timp. În acest fel, se poate înregistra profit și este un indicator că business-ul este pe drumul cel bun. 

 

  • Cifra de afaceri totală se calculează în baza următoarei formule:

 

VENITURI DIN ACTIVITATEA DE BAZĂ + VENITURI DIN ALTE ACTIVITĂȚI

Cifra de afaceri medie

Cifra de afaceri medie este un indicator financiar mai specific, comparativ cu cifra de afaceri totală. Acesta se referă la venitul mediu obținut pe un anumit tip de produs sau serviciu. Calcului acesteia te poate ajuta să înțelegi care dintre produsele finite sau serviciile pe care le prestezi îți aduc cele mai mari venituri. În același timp, datorită cifrei de afaceri medie poți identifica și zonele afacerii tale care ar putea fi îmbunătățite.

Cifra de afaceri marginală

Cifra de afaceri marginală ia în calcul tot vânzarea unui anumit tip de serviciu sau de bunuri, ca și cifra de afaceri medie. Diferența constă în faptul că cifra de afaceri marginală calculează creșterea sau scăderea veniturilor totale ale firmei, în funcție de vânzarea acelor bunuri sau servicii. 

 

Acesta reprezintă un mod bun de a evalua cum îți influențează veniturile totale o anumită secțiune de produse sau servicii pe care le vinzi clienților.

Cifra de afaceri critică (minimă)

Cifra de afaceri critică, care mai este cunoscută și drept minimă, reprezintă pragul peste care firma începe să înregistreze profit. Aceasta ține cont de venitul pe care îl înregistrează firma și cu care reușește să acopere cheltuielile. Acestea pot fi cheltuieli fixe ale afacerii sau cheltuieli variabile. 

 

  • Cifra de afaceri marginală se poate calcula după următoarea formulă:

 

CHELTUIELI FIXE TOTALE + CHELTUIELI VARIABILE

Cum îmi pot crește cifra de afaceri cu un magazin online de tip e-commerce?

Un magazin online îți poate crește mult vizibilitatea și să te aducă în fața unor noi segmente de public. Acestea vor vedea ce produse și servicii oferi și îți pot deveni clienți, astfel crescând vânzările și, implicit, cifra de afaceri. Vânzările din mediul online din România au crescut spectaculos începând cu anul 2020, deoarece oamenii au dat mai multe comenzi în pandemie. Tendința de creștere se menține în continuare. 

Pentru a deveni mai vizibil online, poți elabora strategii de marketing; astfel poți crește vizibilitatea și imaginea brandului tău în mediul online și să pătrunzi pe noi piețe. Mai mult decât atât, alegând un parteneriat cu OLX Business, vei ajunge în fața a 14 milioane de utilizatori activi în fiecare lună. Astfel ai șansa să găsești noi potențiali clienți și clienți și să îți crești cifra de afaceri totală.

Informații despre afacerea ta rezultate din calculul cifrei de afaceri: De ce sa îți calculezi cifra de afaceri?

cifra de afaceri

Cifra de afaceri este un indicator financiar esențial al firmei tale, așadar evaluarea ei periodică este necesară. Această îți va da câteva direcții importante cu privire la afacerea ta, cum ar fi o viziune de ansamblu asupra vânzărilor totale în anul fiscal precedent. Cifra de afaceri arată și valoarea economică a unei firme și cum se situează ea pe piață. 

 

Cifra de afaceri este importantă și din alt punct de vedere – ea îți spune unde te încadrezi din punct de vedere legal. Firmele care se situează sub un anumit prag se numesc microîntreprinderi și au anumite avantaje. În plus, cifra de afaceri indică și dacă o firmă este sau nu plătitoare a cotei de TVA.

Cadrul legislativ al cifrei de afaceri. Cum se calculează impozit și TVA?

Impozitul și TVA-ul datorat statului se calculează în funcție de încadrarea firmei tale. Normele legale care se aplică și condițiile cărora se supune afacerea ta sunt definite de Legea nr 227/ 2015 privind Codul Fiscal. Acest cadrul legal a suferit modificări semnificative prin OUG 16/2022. 

 

Cifra de afaceri este și în acest context un indicator important și un criteriu de departajare pentru afacerea ta. În funcție de ea, poți înțelege unde se încadrează firma ta și ce datorezi statului. Iată care sunt principalele puncte de care trebuie să ții cont legate de impozit și TVA, conform noului Cod Fiscal:

  • Firmele care au o cifră de afaceri sub echivalentul în lei a 500.000 euro pe anul fiscal precedent și au minimum un angajat cu normă întreagă se încadrează la microîntreprinderi. Acestea datorează un impozit anual unic pe venit de 1%. 

  • Înainte de revizuirile Codului FIscal, microîntreprinderi erau firmele ce aveau un venit anual sub 1 milion de euro; acestea plăteau impozit de 1% dacă aveau măcar un angajat și 3% dacă erau fără angajați. 

  • Companiile ce au depășit cifra de afaceri de 500.000 euro (echivalentul în lei) pe anul fiscal precedent vor plăti un impozit de 16% pe venitul total;

  • Există și microîntreprinderi scutite de plata impozitului pe venit. Aici intră următoarele categorii – persoanele juridice din domeniul asigurărilor, cel bancar, de exploatare a zăcămintelor de petrol. 

  • În funcție de pragul cifrei de afaceri, o firmă este sau nu plătitoare de TVA. Astfel, dacă afacerea ta are o cifră de afaceri de până la 88.500 euro (echivalentul în lei) , nu vei plăti impozit. În momentul în care venitul brut depășește această sumă, afacerea ta va deveni plătitoare de impozit  Odată ce ai depășit acest prag, ai termen de 10 zile de la data de 1 a lunii următoare să depui o cerere de înregistrare în scopuri de TVA. 

  • Odată ce o firmă devine plătitoare de TVA, valoarea acestuia este de 19% pe orice produs sau serviciu prestat. Excepție fac firmele care prestează anumite servicii speciale, astfel se va aplica: 9% TVA pentru medicamente sau proteze ortopedice, 5% pentru manuale școlare sau evenimente culturale.

Cifra de afaceri - un indicator al sănătății business-ului tău

Oricâtă pasiune și dedicare ai avea pentru afacerea ta, este foarte important să ai mereu și o viziune de ansamblu realistă asupra acesteia. Urmărind indicatori financiari esențiali, precum cifra de afaceri, poți  fi mereu informat cu privire la cum merge și care este direcția afacerii tale. În felul acesta poți vedea unde te situezi pe piață, care sunt punctele tale forte, dar și unde e loc de mai bine. 

 

OLX Business vine în sprijinul tău cu toate informațiile pentru a-ți înțelege mai bine afacerea. Cu planurile noastre speciale pentru contul tău business, îți poți crește vânzările totale și implicit, cifra de afaceri totală. Totodată,  OLX Business te ferește de costuri ascunse, precum diverse comisioane la tranzacții și îți asigură livrarea produselor cu până la 44% mai ieftine, pentru servicii ale Fan Curier și Poșta Română. În acest fel vei avea venituri totale mai mari din vânzarea produselor și serviciilor către clienții tăi și îți protejezi cifra de afaceri per ansamblu. 

Completează formularul și un consultant OLX te va contacta pentru a-ți spune cum îți poți crește afacerea cu OLX.

Abonează-te la BLOG: