Idei de afaceri pe care le poți începe cu bani din fonduri europene

Pagina de Business » Antreprenoriat » Idei de afaceri pe care le poți începe cu bani din fonduri europene
Idei de afaceri pe care le poți începe cu bani din fonduri europene

Astăzi, există numeroase industrii care se află în plină dezvoltare și beneficiază și de sprijin din partea Uniunii Europene pentru a crește cât mai mult.

Dacă te gândești să explorezi un nou teritoriu pentru tine, respectiv antreprenoriatul, însă nu ai decis către ce domeniu să te îndrepți, orientează-te către fondurile nerambursabile pe care le oferă UE.  În acest fel, afli și care sunt cele mai prolifice industrii în momentul de față, în care merită să îți lansezi propria afacere în 2022 – agricultura, IT-ul și construcțiile sunt doar câteva dintre ele.

Aceasta este o cale la-ndemână de a obține bani pentru a-ți deschide o afacere, bani necesari pentru investiția inițială, fără de care nu a-i putea îmbrățișa noul rol de antreprenor. De câți bani ai nevoie pentru a-ți deschide o afacere și care sunt criteriile care te fac eligibil pentru fondurile nerambursabile puse la bătaie de UE sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le pun multe persoane înainte de a se lansa pe piață.

Iată mai jos răspunsurile. De bani ai nevoie mereu, însă de și mai mulți ai nevoie când îți deschizi propria afacere. În funcție de industria în care vrei să te lansezi, bugetele inițiale de investiție variază. Îți poți porni propria afacere cu un minim de 10 000 – 20 000 euro și cu un maxim de 500 000 de euro, dacă proiectul tău depășește un milion de euro.

Desigur, mereu există și excepții de la regulă, deoarece sunt persoane care s-au descurcat cu o investiție inițială de doar 5000 euro. În această categorie intră afacerile online, ce pun accentul pe servicii precum Marketing, WebDesign, programare, consultanță și nu numai.

O afacere în retail online, contabilitate, construcții sau amenajări se poate începe cu sume minime, astfel încât să poți susține firma în primele șase luni. În schimb, să-ți deschizi un cabinet medical, un restaurant sau un business care implică și partea de producție, te va costa în jur de 100.000 euro.

Citește și: Vrei să devii antreprenor? Deschide o afacere pe internet, fără investiții

Criteriile de eligibilitate pentru obținerea banilor pentru afacerea ta. Ce trebuie să știi?

Acum, că ai aflat de câți bani ai nevoie pentru a-ți deschide o afacere, să discutăm despre criteriile care te fac eligibil pentru a obține fonduri europene și condițiile pe care trebuie să le respecți în acest sens. Practic, orice cetățean al Uniunii Europene poate solicita finanțare din partea UE iar în funcție de natura activității sau a proiectului său, poate avea acces la diverse programe de finanțare, special concepute pentru fiecare în parte.

Aceste programe au, la rândul lor, anumite criterii specifice ce ar trebui respectate de aplicanți. În cazul granturilor, procesul de selecție începe cu o evaluare realizată de experți independenți, care vă acordă și o notă în baza criteriilor de selecție și atribuire.

Astfel, dacă ești cercetător, agricultor, ai o întreprindere de tip start-up, mică, mijlocie sau mare sau ai un ONG, poți aplica fără griji pentru un fond nerambursabil. Practic, primești ajutor pentru a deschide o afacere.

Ce fel de fonduri nerambursabile există?

Există mai multe tipuri de finanțare puse la dispoziție de UE, de la granturi, instrumente financiare și subvenții, până la fonduri fiduciare, premii și achiziții publice. Fiecare finanțare în parte este potrivită pentru o anumită afacere sau situație.

Spre exemplu, subvențiile sunt furnizate de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și oferă plăți directe în numerar agricultorilor, pentru ca aceștia să-și poată spori veniturile. Atunci când te decizi să aplici pentru fonduri europene, este bine să studiezi înainte pe site-ul oficial UE tipurile de finanțare existente, pentru a vedea unde te încadrezi cel mai bine.

Fiecare program impune anumite criterii pe care trebuie să le respecți când aplici, de aceea este important să te asiguri că ideea proiectului tău se încadrează în domeniile de eligibilitate, respectiv în Programul Operațional/ Axă prioritară/ Apelul de proiecte și, totodată, să fii sigur că entitatea propusă ca beneficiar este eligibilă conform Ghidului Solicitantului aferent.

Înspre ce direcții vine ajutorul pentru a deschide o afacere, oferit de Uniunea Europeană?

  • Dezvoltarea IMM-urilor și creșterea competitivității mediului de afaceri;
  • Investiții în agricultură și dezvoltare rurală;
  • Investiții în acvacultură, în creșterea productivității IMM-urilor care își desfășoară activitatea în acest domeniu, în infrastructura specifică;
  • Investiţii în infrastructură (transporturi, rețele de apă potabilă și canalizare, managementul deșeurilor, sănătate, educație, turism, patrimoniu cultural, eficienţă energetică şi energie regenerabilă);
  • Investiții;
  • Investiții în cercetare, dezvoltare şi inovare în domenii prioritare pentru România, precum şi din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor;
  • Investiții în capitalul uman, prin activităţi de formare sau reconversie profesională, servicii sociale, înființarea de locuri de muncă, promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei și a discriminării;
  • Cooperarea teritorială între regiunile UE în domeniul cercetării, mediului, transporturilor, educației, energiei, sănătății, securității și formării;
  • Consolidarea și dezvoltarea administrației publice centrale și locale prin realizarea de investiții specifice;
  • Consolidarea capacității administrative a beneficiarilor în vederea pregătirii și implementării proiectelor finanțate din FESI.

Ce afaceri pot începe cu bani din fonduri europene?

Agricultură ecologică

Dacă te gândești să începi o afacere în acest domeniu, trebuie să știi că ai mari șanse să obții bani pentru afacerea ta, aplicând pentru fonduri europene. Afacerile în agricultură începute cu fonduri europene sunt unele dintre cele mai des întâlnite și care capătă mai multă amploare, în special datorită tendinței pieței de a susține mai mult producătorii locali și produsele obținute de către aceștia, de preferat bio și 100% românești.

Iar când spunem agricultură, direcțiile sunt multiple iar decizia variază în funcție de preferințele tale și potențialul pe care îl vezi în ele. Un câmp de lavandă, o fermă de animale, o afacere cu solarii de legume BIO sau o afacere cu stup sunt doar câteva dintre ideile care se pot transforma în afaceri profitabile.

Însă, una dintre condițiile pe care trebuie să le respecți în vederea obținerii de ajutor financiar este vârsta maximă de 40 de ani a celui care derulează afacerea.

IT

Ne aflăm în epoca tehnologiei iar unii dintre cei mai buni specialiști IT din lume se află în România. Iar cea mai bună parte este că Uniunea Europeană sprijină cu fonduri nerambursabile acest domeniu extrem de profitabil. Indiferent că ai domiciliul în mediul rural sau urban, poți beneficia de fonduri nerambursabile în industria IT, astfel încât să-ți înființezi o companie de IT, în special pe componenta de software, aflată în mare dezvoltare.

Astfel, vei avea nevoie de bani pentru a deschide o afacere în domeniul IT pentru echipamente, pentru angajarea profesioniștilor dar și pentru o promovare online activă, mai ales la început, până îți vei face cunoscute serviciile.

Construcții

Dacă ai studiat în construcții și dorești să îți lansezi propria afacere, UE te sprijină cu sume de până la 37,5 miioane de euro pentru înființarea unor afaceri specializate în lucrări de construcții civile sau edilitare, inclusiv pentru achiziția de echipamente și utilaje.

O altă idee de afacere în acest domeniu este înființarea unei companii care se ocupă cu producția de materiale de construcții agregate, prefabricate, betoane și mixuri asfaltice. Din nou, primești susținere și pentru construirea halelor necesare și pentru achiziția echipamentelor de producție, care constau în sume între 50 000 euro și 37,5 milioane de euro grant.

Reciclare

Primul pas este să realizezi un plan de afaceri bine pus la punct în care să estimezi și de câți bani ai nevoie pentru a deschide o afacere în domeniul reciclării. Ce costuri implică, de câți oameni ai nevoie în primă fază, ce utilaje și mașini ai nevoie?

Un plan de afaceri bine documentat te va ajuta să îți faci o imagine de ansamblu asupra noului tip de business și să obții bani pentru a deschide afacerea. În majoritatea statelor membre UE, legislația privind reciclarea deșeurilor este foarte dură și probabil că nu va mai dura mult până când aceasta se va aplica și în România, un motiv destul de bun pentru a-ți lansa propria companie de reciclare, industrie care beneficiază și ea de fonduri nerambursabile.

Poți primi sprijin nerambursabil pentru achiziția de echipamente necesare proceselor de sortare și reciclare și poți contribui, în același timp, la un mediu înconjurător mai bun.

Meșteșugărie

Aici, direcțiile în care poți merge sunt multiple, în funcție de pasiunile, calificările și talentele tale iar Uniunea Europeană te sprijină în acest demers. Poți opta pentru producția de mobilă, de textile, marochinărie sau tâmplărie, domenii care duc lipsă de meseriași și încep să fie din nou la căutare, deoarece românii se întorc către tradiție și autenticitate.

Spre exemplu, îți poți înființa o mică afacere cu mobilă din lemn, care poate ajunge extrem de profitabilă, dat fiind faptul că prețurile unor astfel de piese de mobilier sunt destul de piperate și se află la căutare de către cei cu posibilități financiare mari.

Citește și: Cum transformi o pasiune într-o afacere. 5 pași de succes

Acestea sunt doar câteva dintre ideile de afaceri care beneficiază de fonduri nerambursabile și se află în plină dezvoltare în anul 2022. Cu un plan de afaceri bine pus la punct, o strategie de vânzare pe termen lung și puțin spirit antreprenorial la început de drum, șansele de a reuși sunt mult mai ușoare, atunci când partea financiară nu mai reprezintă o problemă și știi că poți obține ajutorul pentru a deschide o afacere.

Abonează-te la BLOG: