Fonduri europene nerambursabile: Ce sunt, cum le accesezi și +71 de idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile pentru 2024

Pagina de Business » Antreprenoriat » Fonduri europene nerambursabile: Ce sunt, cum le accesezi și +71 de idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile pentru 2024

Astăzi, există numeroase industrii care se află în plină dezvoltare și beneficiază și de sprijin din partea Uniunii Europene pentru a crește cât mai mult.

Dacă te gândești să explorezi un nou teritoriu pentru tine, respectiv antreprenoriatul, însă nu ai decis către ce domeniu să te îndrepți, orientează-te către fondurile nerambursabile pe care le oferă UE.  În acest fel, afli și care sunt cele mai prolifice industrii în momentul de față, în care merită să îți lansezi propria afacere în 2024 – agricultura, IT-ul și construcțiile sunt doar câteva dintre ele.

Aceasta este o cale la-ndemână de a obține bani pentru a-ți deschide o afacere, bani necesari pentru investiția inițială, fără de care nu a-i putea îmbrățișa noul rol de antreprenor. De câți bani ai nevoie pentru a-ți deschide o afacere și care sunt criteriile care te fac eligibil pentru fondurile nerambursabile puse la bătaie de UE sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le pun multe persoane înainte de a se lansa pe piață.

Iată mai jos răspunsurile. De bani ai nevoie mereu, însă de și mai mulți ai nevoie când îți deschizi propria afacere. În funcție de industria în care vrei să te lansezi, bugetele inițiale de investiție variază. Îți poți porni propria afacere cu un minim de 10 000 – 20 000 euro și cu un maxim de 500 000 de euro, dacă proiectul tău depășește un milion de euro.

Desigur, mereu există și excepții de la regulă, deoarece sunt persoane care s-au descurcat cu o investiție inițială de doar 5000 euro. În această categorie intră afacerile online, ce pun accentul pe servicii precum marketing, web design, programare, consultanță și nu numai.

O afacere în retail online, contabilitate, construcții sau amenajări se poate începe cu sume minime, astfel încât să poți susține firma în primele șase luni. În schimb, să-ți deschizi un cabinet medical, un restaurant sau un business care implică și partea de producție, te va costa în jur de 100.000 euro.

31 de idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile bazate pe servicii

idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile pe bază de servicii

Prestarea de servicii reprezintă una dintre cele mai promițătoare categorii de idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile pentru 2024. Fie că îți vei valorifica experiența personală pe cont propriu, sau vei începe o afacere cu familia ta, sigur vei găsi o variantă mai jos prin care să obții independență și o nouă carieră cu potențial pe viitor.

Mai mult, multe dintre aceste idei de afaceri se pot realiza și de acasă, astfel venind și cu un plus de confort și flexibilitate pentru viața ta de zi cu zi. Și considerând că vei putea accesa fonduri europene nerambursabile, finanțarea va fi floare la ureche.

Iar, odată ce începi să-ți dezvolți afacerea cu fonduri europene, rezolvă-ți rapid, ușor și ieftin eforturile de promovare a acesteia, prin intermediul OLX. Dacă plasezi un anunț pe OLX Servicii, poți ajunge la peste 14 milioane de utilizatori pe lună, de pe tot teritoriul țării. Iar, asta la un preț avantajos și cu opțiuni de pachete promoționale care se potrivesc cu nevoile afacerii tale.

Obține succesul în antreprenoriat cu OLX! Devino parte din comunitate și află cum putem să te ajutăm!

Iată 31 de idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile bazate doar pe servicii, pe care le poți dezvolta în 2024:

1. Spațiu educațional sau afterschool

Activitatea celor mai mulți este plină de obligații și agitație în ziua de azi, iar viața de familie pică pe locul doi cât mai des. Aici poți interveni, cu o idee de afacere cu fonduri europene bazată pe îngrijirea și educarea copiilor. Dacă ai experiență în educație și cu îngrijirea celor mici, investirea într-un spațiu educațional sau afterschool este varianta pentru tine.

2. Atelier de robotică

Un mod ușor de a aplica ideea unui spațiu educațional, dar pe o nișă nesaturată și la o cerere tot mai mare, este prin deschiderea unui atelier de robotică și informatică aplicată, pentru copii și tineri.

Aplicabilitatea acestei idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile ține de expertiza ta, sau posibilitatea de a găsi personal pregătit atât în programare și robotică, cât și în lucrul cu elevii. În schimb, echipamentul devine tot mai accesibil, iar instrumentele de bază pot fi achiziționată o dată și reutilizate de către mai mulți elevi. 

3. Sală de fitness

Chiar dacă depinde de un spațiu și echipamente (pe care le poți cumpăra sau închiria cu fonduri europene nerambursabile), să deschizi o sală de fitness este o idee de afacere care va avea mereu cerere, mai ales dacă ai sediul într-o zonă în care nu există variante apropiate și poți rămâne competitiv cu prețurile de abonare pentru afaceri existente.

Desigur că ajută să ai experiență în domeniu și să poți oferi asistență clienților, dar poți angaja personalul necesar. Inițial, vei avea nevoie de facilitățile principale (sala de sport, vestiare, băi și dușuri), și de aprobări de funcționare (siguranță, sanitație, etc.)

4. Centru SPA

O altă idee similară este deschiderea unui centru SPA, pentru îngrijire și tratamente. Cum spune și numele de SPA (Salus per Aquam, sau sănătate prin apă), standardele sanitare ar trebui să fie la cel mai înalt nivel. Asta se va manifesta nu numai în direcțiile tale de investiție, ci și în aprobările și tipul de personal de care vei avea nevoie.

În schimb, dacă crezi că poți oferi un serviciu complet și agreabil, un centru SPA poate fi începutul unei idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile.

5. Centru de recuperare 

Un alt mod prin care poți oferi servicii de îngrijire și îmbunătățire în materie de sănătate este prin investirea într-un centru de recuperare pentru persoane care au trecut prin traumatisme fizice. 

Fezabilitatea acestei idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile ține de propria ta pregătire și expertiză în domeniu. Ideal, ar trebui să fii acreditat în tratament intensiv și recuperare. În plus, prioritizează echipamentele, pentru a te asigura că serviciile tale sunt eficiente.

6. Curățătorie profesională pentru haine

Un mod de a alege idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile este să găsești un serviciu pe care, deși îl pot îndeplini clienții pe cont propriu, tu îl poți face eficient, la un nivel de calitate mai înalt și cu un preț accesibil.

Un exemplu este deschiderea unei curățătorii și spălătorii de haine. Astfel, vei oferi servicii, care deși pot fi realizate de clienții tăi, sunt mult mai eficiente, ieftine și convenabile prin intermediul afacerii tale. În plus, curățarea hainelor fragile sau delicate necesită servicii specifice, iar aici, tu ești singura variantă.

7. Service de de reparații de electronice și electrocasnice

Dacă te pricepi la electronice și reparații, nu ai niciun motiv să nu profiți din asta, prin intermediul unei idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile – un service de reparații de electronice și electrocasnice.

Tot ce îți trebuie este să achiziționezi echipamentele necesare și consumabile, lucruri pe care le poți face cu ajutorul unor fonduri europene nerambursabile. Nu vei avea nevoie nici de un sediu, putând să activezi online, de la tine de acasă. Numai că va trebui să ai o infrastructură pusă la punct, de la publicitate online, la livrare și retur. Iar pentru asta, te poți alătura comunității de business OLX. Astfel, nu numai că vei ajunge la un public de peste 14 milioane de utilizatori, dar vei avea și opțiunea livrării gratuite (inclusiv în cazul unui retur).

8. Studio de design interior și consultanță

Folosește-ți pregătirea în arhitectură, design interior și bunul tău gust pentru dezvoltarea unei idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile – un studio de design interior și consultanță în amenajare. Dacă ai terminat o școală în domeniu, deja ai tot ce îți trebuie. Iar, dacă ai un ochi pentru detalii, perseverență, skilluri de comunicare și organizarea necesară, cu siguranță că vei găsi succesul dorit.

Un atelier de design interior este o idee de făcut bani online bună, pentru că nu necesită investiții majore, iar puținii bani pentru lansarea firmei, programe de modelare și publicitate pot fi acoperiți de fonduri europene nerambursabile. Pentru a te asigura că scazi cât poți costurile inițiale, folosește OLX Servicii, pentru a obține vizibilitatea dorită. 

9. Coafor sau studio de hairstyling

Dacă ai o aplecare spre stil și ai terminat cursuri de hairstyling, poți să-ți deschizi propriul studio de coafor. Iar pentru a rezolva cu costurile pentru închirierea unui sediu, amenajarea lui și consumabilele de bază, poți începe dezvoltarea acestei idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile. Astfel, vei începe cu dreptul.

Totuși, promovarea și vizibilitatea sunt un angajament de lungă durată, care necesită o soluție similară. Dacă intri în comunitatea de business OLX, poți obține publicitatea dorită eficient și la cel mai mic preț. Nu numai că vei fi găsită de cât mai mulți clienți, dar dacă stai alături de noi o perioadă mai lungă, poți accesa beneficiile la preț redus sau gratuit (spre exemplu, a treia lună de promovare este gratuită).

Tot ce trebuie să faci este să-ți plasezi anunțurile pe OLX Servicii și să selectezi ce pachet de promovare se potrivește nevoilor tale.

10. Salon de cosmetică

Cosmetica este o altă direcție în materie de idei de afaceri pe care le poți finanța cu fonduri europene nerambursabile, dar care presupune și costuri de intrare mai mici. De asta, multe persoane încep pe cont propriu, folosind canale de promovare online, precum social media. 

Dar, dacă vrei să te asiguri că noul salon de cosmetică este și viitoarea ta carieră, va trebui să investești mai mult atât în activitatea ta, cât și în creșterea vizibilității printre utilizatori cu o dorință clară de cumpărare. Pentru asta, vei avea nevoie de un hub ca OLX Servicii, unde peste 14 milioane de potențiali clienți caută un serviciu, cu o motivație clară de a-l accesa și cumpăra.

11. Salon de îngrijire pentru animale

Cine spune că prietenii patrupezi ai noștri nu merită același nivel de îngrijire pe care îl rezervăm pentru noi? Dacă vrei să oferi atât servicii cosmetice cât și tot ce e necesar pentru îngrijirea și bunăstarea animalelor de companie, ai deja punctul de plecare al unei afaceri cu potențial.

Iar, dacă ai nevoie de ajutor în finanțarea ei, poți pune bazele acestei idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile. În plus, ai variante de promovare pentru OLX Servicii, prin care vei obține și vizibilitatea care stă la baza succesului.

12. Studio de înregistrări & producție video

Există multe opțiuni și idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile dacă ai capabilități în materie de înregistrare și producție audio-video. Cea mai simplă este deschiderea propriului tău studio de înregistrări și producție. 

Dacă te pricepi în materie, probabil că deja ai măcar bazele echipamentelor necesare și un spațiu în care ți-ai încercat mâna pe cont propriu – dar asta nu înseamnă că nu poți folosi fonduri europene nerambursabile pentru a-ți upgrada set-up-ul și a-ți deschide propriul studio. Astfel, pasiunea ta va deveni curând și cariera ta.  Apoi, folosește OLX Servicii pentru a-ți găsi clienții. Nu uita să le oferi tot suportul posibil pentru a te asigura că fiecare client (și potențial viitor artist de succes) se fidelizează și te alege pe tine pentru înregistrare și producție.

13. Servicii de fotografii și înregistrare

Desigur că nu ai nevoie de un studio pentru a-ți transforma pasiunea într-o afacere de succes. Dacă începi o afacere pe bază de fotografiere sau înregistrare pentru evenimente sau ședințe private. Iar faptul că poți începe finanțarea acestei idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile este un plus foarte mare.

Pentru a te asigura de succesul tău, oferă-ți serviciile printr-un hub popular, ca OLX Servicii, atât persoanelor fizice cât și firmelor și companiilor (pentru fotografii de produse personalizate, sau fotografii cu personalul).

14. Companie de curierat și livrări de pachete

Livrarea unui pachet la timp este la fel de importantă atât pentru clienți privați cât și pentru companii. Desigur, dacă se poate realiza asta și la un preț avantajos, cu atât mai bine. Cu toate că există deja multiple opțiuni pentru livrare pe piață, tu poți avea un avantaj – poți oferi un serviciu mai bun și dedicat într-o arie restrânsă de activitate, pe când firmele mari, cu prezență națională sunt încurcate de propria infrastructură. 

De asta merită să investești în începerea acestei idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile, mai ales dacă ești un șofer desăvârșit sau ai o echipă de încredere lângă tine. 

15. Consultanță economică și în business

Orice skill sau experiență acumulată într-o industrie, în cadrul activității tale profesionale, poate deveni baza unei idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile, inclusiv consultanța economică.

Dacă ai avut tangențe cu antreprenoriatul, începerea unei firme de consultanță care să ajută clienți (atât persoane juridice cât și fizice) să se dezvolte în planul de afaceri va fi o idee foarte ușor de pus în practică.

16. Firmă de consultanță nutrițională și fitness

Desigur că poți oferi consultanță în multiple arii care necesită dedicație și cunoștințe mai amănunțite, cum ar fi nutriția personală și viața activă și sănătoasă. Fie că ai studiat domeniul, sau pur și simplu ai experiență în spate și rezultate care s-o dovedească, îți va fi ușor să dezvolți o afacere prin care oferi asistență și altor clienți doritori să se îmbunătățească. Iar pentru infrastructura și echipamentele necesare, te poți folosi de fonduri europene nerambursabile pentru a începe.

17. De ce nu: Firmă consultanță fonduri europene

Obținerea de fonduri europene nerambursabile pentru ideea ta de afaceri nu se realizează ușor. Totuși, dacă reușești să realizezi acest proces cu brio și ai deja informații detaliate despre cerințe și aplicabilitate, poți începe să oferi consultanță în această zonă pentru antreprenori dispuși să distribuie responsabilitatea și eforturile obținerii de finanțare. Normal că cea mai bună “carte de vizită” este să-ți finanțezi propria ta afacere cu succes, iar pentru asta, merită să citești în continuare.

18. Event planning și catering

Dacă ești o persoană organizată și gata oricând să pună la cale un eveniment de care participanții își vor aminti mulți ani de acum, event planning-ul este pentru tine. Ideal ar fi să completezi serviciile de planificare cu cele de catering, astfel încât clienții tăi să poată accesa un pachet complet de la tine.

Evident că vei avea nevoie de recuzită, consumabile și contracte încheiate cu diferiți parteneri, de la furnizori, la entertaineri, bucătari, ospătari, tehnicieni sau DJ. Cu cât poți oferi mai multe din aceste roluri în cadrul firmei tale, cu atât mai bine, dar odată ce accesezi fonduri europene nerambursabile, poți relega aceste zone altor parteneri.  

19. Spălătorie auto inteligentă cu opțiuni self-wash

Deschiderea unei spălătorii auto poate să-ți aducă profituri considerabile și un rulaj continuu, mai ales dacă ai locația într-o zonă fără competiție. Dar dacă investești într-o spălătorie cu self-wash (ca opțiune disponibilă sau singura variantă), vei reduce și eforturile personale și necesitățile de personal. Și pentru a rezolva simplu cu echipamentele necesare, poți încerca finanțarea acestei idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile.

20. Atelier de curățare și detailing auto

În cealaltă parte a spectrului, poți deschide un atelier de detailing și curățare amănunțită pentru mașini. În acest caz, activitatea și investiția în capitalul uman sunt la fel de importante precum investiția în echipament. Totuși, veniturile vor fi mult mai mari, afacerea având și potențialul de a atrage un public fidel care se va întoarce la tine.

Iar, dacă poți acoperi investiția inițială prin fonduri europene nerambursabile și populariza rapid serviciul pe o platformă cu engagement larg, precum OLX Servicii, vei avea șansa de a dezvolta o afacere de viitor. 

21. Service de mecanică auto

Considerând popularitatea pe care mașinile o au în România, deschiderea unui atelier de mecanică auto. Mai ales pentru că, dacă ai deja un garaj la îndemână, viabilitatea acestei idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile este cu atât mai mare.

Va trebui să investești doar în echipament și consumabile, iar dacă tu nu ai expertiza necesară, în personal.

Odată ce ai pus pe picioare afacerea, tot ce mai rămâne este să-ți promovezi service-ul în zona în care activezi. Pentru asta, te poți folosi de OLX Servicii, prin care poți ajunge la maximul de clientelă, plasând și tag-uri de locație pentru a te asigura că promovezi afacerea cui trebuie.

22. Servicii de curățenie la domiciliu sau la sediu

O firmă de curățenie are șanse să ajungă la rate de profitabilitate constante de la o clientelă fidelă, mai ales dacă îți vei face treaba cum trebuie.

Aceasta este nu numai o idee de afacere pe care o poți începe cu o investiție mică, dar e și una unde personalul poate fi chiar familia ta. Mai mult, dacă accesezi și fonduri europene nerambursabile, poți investi în echipament și articole de curățare de cea mai mare calitate.

23. Servicii de reciclare

Primul pas este să realizezi un plan de afaceri bine pus la punct în care să estimezi și de câți bani ai nevoie pentru a deschide o afacere în domeniul reciclării. În majoritatea statelor membre UE, legislația privind reciclarea deșeurilor este foarte dură și probabil că nu va mai dura mult până când aceasta se va aplica și în România, un motiv destul de bun pentru a-ți lansa propria companie de reciclare, industrie care beneficiază și ea de fonduri nerambursabile.

24. Atelier de printare 3D și on demand

Dacă deschizi un atelier sau magazin de printare 3D, poți servi unui public larg de clientelă în special din industrii creative. Iar dacă poți facilita modelele de calitate, cât mai prompt și la un preț competitiv, deja vei fi înaintea multora.

Pentru începerea acestei idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile, ai nevoie de una sau două imprimante 3D și posibil imprimante 2D pentru alte materiale, dacă vrei să activezi în ambele business-uri. 

25. Companie de construcții

Dacă ai studiat în construcții și dorești să-ți lansezi propria afacere, UE te sprijină cu sume de până la 37,5 milioane de euro pentru înființarea unor afaceri specializate în lucrări de construcții civile sau edilitare, inclusiv pentru achiziția de echipamente și utilaje.

26. Firmă pentru renovări și finisaje interioare

O altă variantă din industria de construcții care are un nivel mai mic de intrare, este reprezentată de deschiderea unei firme de renovări și finisaje interioare. Astfel, poți servicii mai puțin costisitoare pentru tine, dar cu rulaj constant și potențial de profit în timp.

27. Cabinet stomatologic și laborator de tehnică dentară

Evident că dacă ai urmat cursuri de stomatologie sau tehnică dentară, vei dori să lucrezi în domeniu, dar este important să șii că poți transforma această dorință în piatra de temelie a unei idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile, deschizându-ți tu propriul cabinet sau laborator.

28. Laborator de radiologie 

Deși stomatologia este renumită pentru potențialul de activitate în privat, nu este singura ocupație medicală care permite asta. Dacă te-ai specializat în radiologie, poți accesa fonduri europene nerambursabile pentru a-ți deschide propriul laborator. 

29. Cabinet veterinar

Un alt mod de a capitaliza asupra pregătirii tale, mai ales dacă ai un grup de foști studenți doritori să participe, este să deschizi un cabinet veterinar. Deși o să presupună o investiție serioasă în echipament și consumabile medicale, avantajul deschiderii unui cabinet veterinar, pe lângă interacționarea cu animale de companie, este fluxul constant de clienți. Plus, dacă obții finanțarea acestei idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile, vei putea să-ți ușurezi procesul de început.

30. Întocmirea de certificate energetice pentru imobile

Dacă ai experiență în certificare energetică sau un trecut în industria imobiliară, ai opțiunea lansării unei afaceri cu fonduri europene pe această bază. Astfel, poți oferi assitență dedicată altor proprietari, antreprenori, sau companii, percepând și un comision. În plus, investiția inițială va fi modestă, iar publicitatea o poți realiza prin platforma ca OLX Servicii, care te va pune pe hartă.

31. Firmă de contabilitate

Contabilitatea este un alt serviciu căutat de multe persoane fizice sau juridice și pe care o poți practica pe cont propriu în cadrul propriei firme. În plus, dacă nu vrei doar să lucrezi de acasă în regim freelance și vrei să-ți dezvolți o firmă mai mare, poți încerca să accesezi fonduri europene nerambursabile. 

14 idei de afaceri profitabile cu fonduri europene nerambursabile în comerțul online

idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile în comerț

Afacerile pe bază de servicii nu sunt singura ta variantă. Cu creșterea comerțului online și penetrarea industriei tot mai crescută în România, opțiunea de a-ți deschide propriul magazin online este tot mai promițătoare.

Fie că te vei ocupa și de producție sau confecționare sau re-comercializezi articole către un public interesat, poți găsi numeroase idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile în industria eCommerce. Nu uita totuși să-ți stabilești nișa din timp pe baza a ce se vinde cel mai bine online. Iar, dacă nu vrei să investești fondurile primite într-una din platformele eCommerce necesare pentru deschiderea unui magazin online propriu, studiază ce variante ai în materie de platforme marketplace în România. Fiecare din acestea va avea beneficii, dar și anumite produse care au mai mult succes. Dacă alegi OLX, nu numai că nu va trebui să plătești comision pe vânzare, dar vei accesa și un public de peste 14 milioane de utilizatori pe lună cu preț avantajos pentru promovare și zero costuri de partea ta la livrare sau retur. 

Află ce se vinde cel mai bine pe platformă și intră în comunitatea de business OLX pentru a beneficia de toate avantajele platformei.

Iată 14 idei de afaceri pe bază de vânzare online pe care le poți finanța cu fonduri europene nerambursabile: 

32. Gift Shop

Prima și cea mai accesibilă idee este deschiderea unui gift shop cu articole personalizate pentru clienți sau pentru evenimente (petreceri private sau la birou, sărbători, etc.). Nu trebuie să te reduci la căni personalizate, sau tricouri grafice. Lasă-ți imaginația să debordeze. Iar, pentru cumpărarea echipamentului și materialelor, realizează un plan de afaceri și apelează la finanțarea acestei idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile.

33. Print shop

Dacă un print shop necesită un eveniment pentru a percepe vânzări, un print shop poate vinde constant și consistent. Mai mult decât un xerox, poți investi în opțiuni de imprimare pe diferite materiale, cât și în direcția vânzării de autocolante realizate de tine.

34. Atelier de tâmplărie

Pe cât de necesară este mobila în viața fiecăruia, pe atât este de scumpă, mai ales dacă vrei să achiziționezi ceva potrivit ție și de înaltă calitate. De asta opțiunea de a deschide un atelier de tâmplărie unde realizezi mobilă de bun gust, la un preț accesibil este de viitor.

Tot ce îți trebuie este abilitatea proprie în tâmplărie și un număr mic de colaboratori la fel de talentați. Restul, de la spațiul de activitate, la materiale și echipamente, poate fi obținut prin intermediul fondurilor europene nerambursabile pe care le vei accesa.

35. Atelier de croitorie

Nici croitoria nu mai este limitată la vânzarea fizică. Deschizând un atelier de croitorie online poți realiza retușuri și confecții, vânzându-le prin site-ul propriu sau o platformă ca OLX. Astfel, vei ajunge la mult mai mulți clienți și dacă accesezi serviciul corect, nici nu vei plăti per vânzare sau livrare. 

36. Magazin de piese auto

Dacă investiția într-un service auto este o idee bună, la fel este și deschiderea unui magazin de piese pentru mașini. Iar dacă vinzi online, scazi costurile pe care le-ai fi dedicat către sediu, în schimbul hostingului și livrării, Desigur, dacă începi să vinzi pe OLX, unde nu ai comision de vânzare și livrarea este gratuită pentru comerciant, ai deja o rețetă a succesului, la care poți adăuga cu ușurință și finanțarea acestei idei de afaceri cu fonduri europene.

37. Atelier și magazin de jucării și articole pentru copii

Copii vor avea nevoie constantă de articole noi, de la haine, la jucării și orice altceva vine cu creșterea și dezvoltarea acestora. De asta un magazin online care intră în această nișă poate atrage un număr crescut de clienți și venituri comparabile. Iar, dacă realizezi tu aceste articole, poți percepe și prețuri mai mari, pentru un produs de înaltă calitate.

38. Prăjitorie de cafea

Oricine, de la cei ce-și face o cafea acasă, la cafenelele din centrul unui oraș, trebuie să-și procure cafeaua de undeva. Iar, dacă aceștia nu au opțiunea de a și-o prăji singuri, intervine cu atât mai imperios necesitatea unei prăjitorii. Iar aici poți interveni și tu, la rândul tău, pentru a răspunde cererii.

Odată ce aplici și pentru finanțarea acestei idei de afaceri cu fonduri europene și găsești o serie de clienți recurenți, ești deja pe drumul spre succes.

39. Firmă de cursuri autorizate într-un subiect pe care-l înțelegi

O altă direcție în materie de afaceri online în zona educațională este cea de cursuri online. Chiar dacă industria ți se poate părea saturată la momentul actual, nu uita că aici primează calitatea ofertei. Dacă ești un expert într-o arie populară și chiar poți oferi informații sigure într-un mod didcatic, fii sigur că ai un viitor în industrie. 

40. Florărie cu aranjamente ingenioase și de lux 

Dacă vrei să înfrumusețezi ziua clienților tăi și să obții și un profit din asta, consideră deschidera unei florării cu aranjamente aparte. Dacă ai încheiat un curs pentru asta, sau ai lucrat în trecut în această nișă, probabil că deja ai toate abilitățile necesare. Vânzarea online îți va crește în schimb publicul, iar dacă ai un plan de afaceri bun pentru florăria ta, o poți finanța și cu fonduri europene nerambursabile. 

41. Magazin de vânzare pentru artiști independenți

Ajută comunitatea de artiști independenți prin vânzarea articolelor lor într-un magazin online cu reach mai mare decât al oricăruia dintre ei, luați pe cont propriu. Astfel, tu poți dezvolta o afacere de succes, pe când aceștia vor găsi un nou public și remunerația meritată pentru arta lor. 

42. Litere volumetrice, gravări & reclame luminoase

Cine a spus că publicitatea fizică este moartă? Dimpotrivă, mai ales dacă o reclamă este bine realizată și atractivă, iar companiile știu asta – de asta până și cele mai tech savvy dintre ele vor avea o prezență vizibilă în “lumea reală.” Iar, dacă ai un magazin renumit pentru gravări, reclame sau litere volumetrice de calitate bună și cu o direcție estetică inovatoare, ai un loc in industrie.

43. Companie de vânzare de săpunuri naturale

Toți folosim articole de igienă, dar tot mai mulți începem să le prioritizăm pe cele ralizate din ingrediente naturale, care sunt mult mai benifice corpului. Dacă vrei să particip la acest trend de promovare a sănătății, un magazin online pentru vânzarea de săpun natural este un mod profitabil de a face asta. Mai mult, poți intra și în industria de producție, atât timp cât poți obține acreditări, personalul și echipamentul necesar. Iar pentru aceste motive, ai opțiunea de finanțare a acestei idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile. 

44. Tipografie și editură

Dacă ai o pasiune pentru literatură, poți accesa fonduri europene nerambursabile pentru a-ți deschide propria tipografie și editură. Vei avea nevoie de acei bani pentru tiparnițe, ghilotine, matrițe, aparate de plastifiere, mașini de legat sau stanțare, și personal

45. Magazin online cu materiale artistice

Dacă cunoști unul, știi deja că un artist are nevoie continuă de materiale pentru proiectele sale. De asta o să vezi mereu magazinele de articole de pictură, sculptură și alte arte mereu pline. De asta merită să dezvolți propriul tău magazin de materiale prin care să vinzi online. Folosește și OLX Business pentru a te asigura că nu plătești nimic pe vânzare și livrare. 

46. Magazin pentru materiale de construcții

O altă idee de afacere în acest domeniu este înființarea unei companii care se ocupă cu producția de materiale de construcții agregate, prefabricate, betoane și mixuri asfaltice. Din nou, primești susținere și pentru construirea halelor necesare și pentru achiziția echipamentelor de producție, care constau în sume între 50 000 euro și 37,5 milioane de euro grant.

11 idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile în producție și IT

idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile în producție și IT

Aici, direcțiile în care poți merge sunt multiple, în funcție de pasiunile, calificările și talentele tale iar Uniunea Europeană te sprijină în acest demers. Poți opta pentru producția de mobilă, de textile, marochinărie sau tâmplărie, domenii care duc lipsă de meseriași și încep să fie din nou la căutare, deoarece românii se întorc către tradiție și autenticitate.

Dacă vrei să începi o afacere, implicându-i și pe apropiații tăi, explorează ideile de afaceri în familie, multe dintre care pot fi începute cu fonduri europene.

47. Laborator de cosmetice naturale

Dacă vrei să combini o viață sănătoasă cu un aspect imepacbil și să faci și un profit din asta – deschice un laborator de cosmetice de proveniență și cu ingrediente naturale. Dacă ai pregătire în domeniu, poți accesa fonduri europene nerambursabile pentru finanțarea afacerii tale. 

48. Fabrică de sucuri naturale

Dacă ai o livadă cu producție de fructe considerabilă, sau știi de unde poți furniza ingredientele de bază, dezvoltarea unei fabrici cu sucuri naturale este o idee pentru tine. Dacă accesezi finanțarea acestei idei de afaceri cu fonduri europene, infrastructura de procesare și distribuție poate fi rezolvată cu minimul de investiție din partea ta. Consideră includerea unei pagini de vânzător pe OLX Business în planul tău de afaceri. Astfel, nu numai că-ți vei crește vizibilitatea printre 14 milioane de utilizatori pe lună, dar vei accesa și opțiunea de livrare gratuită.

49. Producție conserve și alimente la borcan

Un alt mod de a capitaliza pe baza producției de alimente organice și bio este prin furnizarea de conserve și alimente la borcan prin înființarea unei idei de afaceri cu fonduri europene. Dacă vrei să deschizi o fabrică de conservare cu aceste fonduri, va trebui să realizezi un plan de afaceri, dar și o infrastructură de distribuție, iar pentru asta, ai și opțiunea platformelor ca OLX, unde promovarea ieftină vine la pachet cu livrarea gratuită, totul fără comision de vânzare.

50. Fabrică de mobilă și confecții de lemn

Îți poți înființa o mică afacere cu mobilă din lemn, care poate ajunge extrem de profitabilă, dat fiind faptul că prețurile unor astfel de piese de mobilier sunt destul de piperate și se află la căutare de către cei cu posibilități financiare mari.

51. Micro-berărie sau distilerie

Industria de băuturi are mereu un loc în industria de consum din țară și de peste hotare, cu multe povești de succes în care antreprenori ca tine au capitalizat pe ingredientele naturale și modalitățile tradiționale pentru a livra un produs aparte. Dacă vrei să intri în această industrie și nu știi cum să începi, încearcă să accesezi fonduri europene și pune-ți afacerea pe picioare.

52. Afacere de mezeluri afumate

În schimb, dacă vrei să beneficiezi de pe producția de alimente de origine animală, o afumătoare independentă pentru mezeluri este o idee pentru tine. Considerând că majoritatea mezelurilor din comerț sunt considerate de consumatori și experți ca fiind nesănătoase, tu poți oferi o variantă mult mai sănătoasă și agreabilă la preț. 

53. Studio de confecționare de bijuterii și accesorii

În schimb, dacă ai o pasiune pentru bijuterii și accesorii realizate manual, poți deschide un studio sau atelier folosing fonduri europene nerambursabile. Planul tău de afaceri va trebui să includă materialele, platforma de vânzare și de promovare. Pentru început, poți intra în comunitatea de vânzători de pe OLX, fiind o variantă ieftină prin care obții o pagină personalizată, ai metode de publicitate accesibile și primești opțiunea de livrare gratuită. 

54. Laborator de parfumuri

În schimb, dacă olfacția este simțul pe care vrei să-l prioretizezi și ai capabilitatea de a obține acreditări pentru fabricare, deschide un laborator de parfumuri. În general, parfumurile sunt un tip de comoditate destul de scump, care se bazează în mare parte pe direcția conceptuală și pe calitate. Un laborator independent, deci, este capabil să ofere aceste beneficii, dar la un preț comparativ mai mic.

55. Firmă IT – Producție software

De ce adăugăm și idei de afaceri în IT listei? Ne aflăm în epoca tehnologiei iar unii dintre cei mai buni specialiști IT din lume se află în România. Iar cea mai bună parte este că Uniunea Europeană sprijină cu fonduri nerambursabile acest domeniu extrem de profitabil. Indiferent că ai ”domiciliul în mediul rural sau urban, poți beneficia de fonduri nerambursabile în industria IT, astfel încât să-ți înființezi o companie de IT, în special pe componenta de software, aflată în mare dezvoltare.

Astfel, vei avea nevoie de bani pentru a deschide o afacere în domeniul IT pentru echipamente, pentru angajarea profesioniștilor dar și pentru o promovare online activă, mai ales la început, până îți vei face cunoscute serviciile.

56. Afacere de website flipping

O altă variantă în materie de idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile în IT care va presupune mai puțină muncă decât propriul atelier de software development este cea de website flipping sau crearea de site-uri la comandă. Dacă ai experiență în web dev, poți dezvolta fie șabloane de site-uri pentru potențiali clienți, fie să percepi comenzi de la cei care își doresc un site customizat.

57. Studio de game development

Dezvoltarea de aplicații, programe, tool-uri, sau software rămâne una dintre ideile de afaceri cu cel mai mare potențial într-un viitor în care munca devine tot mai informatizată. Chiar dacă acest viitor pare să fie cel al conglomeratelor, nu spune nimeni că nu poți începe de la un studio independent, mai ales considerând că sectorul IT este unul cel mai agreat pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile.

9 idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile în HoReCa și Turism

idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile în HoReCa și Turism

Agrementul și turismul sunt arii de activitate care vor avea mereu cerere și în care, dacă îți dezvolți o afacere, ai șanse să crești și să reziști pe termen lung, mai ales dacă iei deciziile corecte, inclusiv să consideri finanțarea noii tale idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile.

Un alt aspect important va fii publicitatea, inclusiv creșterea vizibilității afacerii tale, alegerea partenerilor tăi fiind la fel crucială. Un mod de a rezolva aceste două considerații, este să te alături comunității de business OLX, pentru a folosi o platformă cu un reach de peste 400 000 de utilizatori pe lună, doar în zona de cazare și turism.

Listează-ți afacerea din turism pe OLX și obține vânzări crescute, pentru un preț mai mic!

Dar, pentru a știi cum să începi o nouă afacere, ți-am adus 9 idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile în HoReCa și turism:

58. Brutărie, patiserie, sau cofetărie

Dacă patiseria este pasiunea ta, ai fost brutar în trecut sau pur și simplu vrei să îndulcești zilele clienților tăi, gândește-te la deschiderea unui local de tip brutărie, patiserie sau cofetărie. Poți începe pe cont propriu, canalizând fondurile europene nerambursabile strict înspre amenajarea spațiului și în chirie.

59. Covrigărie

O corvigărie este o variantă mai ușoară de a începe o afacere pe bază de patiserie, necesitând doar spațiul de gătit și o vitrină spre exterior. Totuși, este și o variantă cu șanse de profit pe care o poți dezvolta ulterior, produsele de patiserie și covrigărie fiind foarte populare în România.

60. Pizzerie & Restaurant

Dasigur, dacă ești gata să intri în industria gastronomică în totalitate, încearcă finanțarea acestei idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile. Poți începe lucrând chiar tu în propria pizzerie sau în restaurantul cu un specific anume, pentru a scade costurile pentru personal. Nu uita să dezvolți și o infrastructură de livrări online pentru a te asigura că poți servi clienții și în propriul lor domiciliu.

61. Local, cafenea sau ceainărie

O altă metodă de a face bani în horeca este printr-un local – fie acesta o cafenea, spațiu social, bar, sau ceainărie. Chiar dacă dificultatea nu se mai întâlnește la nivel de preparate, va trebui să te asiguri că oferi servirea ideală și o atmosferă care să-i facă pe clienții tăi să se întoarcă.

62. Van de street food

Totuși, dacă nu vrei să investești fonduri europene nerambursabile într-o locație pentru noua ta afacere, poți opta pentru un street van de unde să-ți servești clienții. Desigur că această variantă necesită o investiție mai mică, dar va presupune și să participi activ la dezvoltarea ei, cu personal redus și deseori sub presiune considerabilă.

63. Pensiune agroturisticăâ

Dacă trăiești într-o zonă cu potențial turistic și ai spațiul necesar, deschiderea unei pensiuni agroturistice poate fi metoda ta de a începe o afacere în industria turismului. Și dacă te neliniștește investiția inițială, tot ce trebuie să faci este să aplici pentru a obține fonduri europene nerambursabile pentru finanțare. În plus, poți să-ți listezi cazarea pe OLX pentru a obține rapid vizibilitate în toată țara, către peste 400 000 de potențiali clienți pe lună.

64. Camping

Campingul este o variantă mult mai ieftină de a începe în turism, mai ales dacă zona și specificul local o permit. În rest, vei avea nevoie doar de un teren liber, unde vei dezvolta și facilitățile de bază (spații sanitare și pentru conservarea alimentelor) cu ajutorul fondurilor europene, urmând să-ți dezvolți oferta încetul cu încetul.

65. Firmă de organizare de tururi sau drumeții

Cazarea nu este singura opțiune de a profita de pe urma profitului. Dacă ești un expert în istoria zonei, sau pur și simplu ai crescut acolo și o cunoști la un alt nivel, optează pentru a obține fonduri europene nerambursabile pentru realizarea de tururi și drumeții. Nu uita că vei avea oameni în grijă, deci va trebui să deții și avize.

66. Companie de închiriat de echipament sportiv

Un alt mod de a începe o afacere din turism, dar fără eforturile și investiția necesare pentru a deschide un spațiu de cazări, este prin închirierea echipamentului sportiv specific activităților dintr-o zonă. Fie că vorbim de schi, drumeții, cățărări, sau, să spunem, canotaj, majoritatea clienților vor prefera să-și închirieze echipamentele în loc să investească în acestea, pentru ca apoi să le transporte. Dacă poți oferi prompt tot ce necesită și ții echipamentele într-o stare bună, vei avea cu siguranță succesul dorit.

3 idei de afaceri în agricultură cu fonduri europene

idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile în HoReCa și Turism

Dacă te gândești să începi o afacere în acest domeniu, trebuie să știi că ai mari șanse să obții bani pentru afacerea ta, aplicând pentru fonduri europene. Afacerile în agricultură începute cu fonduri europene sunt unele dintre cele mai des întâlnite și care capătă mai multă amploare, în special datorită tendinței pieței de a susține mai mult producătorii locali și produsele obținute de către aceștia, de preferat bio și 100% românești. Iar când spunem agricultură, direcțiile sunt multiple iar decizia variază în funcție de preferințele tale și potențialul pe care îl vezi în ele. Un câmp de lavandă, o fermă de animale, o afacere cu solarii de legume BIO sau o afacere cu stup sunt doar câteva dintre ideile care se pot transforma în afaceri profitabile.

Printre cele mai populare arii de investiții este cea a reactivării și re-specializării în rural. 

De asta, merită să explorezi ideile de afaceri la țară, pe care le poți începe cu sub 5 000 de euro. Însă, una dintre condițiile pe care trebuie să le respecți în vederea obținerii de ajutor financiar este vârsta maximă de 40 de ani a celui care derulează afacerea.

67. Cultură de lavandă

Lavanda este una dintre cele mai intens comercializate flori, având utilități în produse, dar fiind cumpărată și ca neprelucrată. Dacă deții un teren arabil și locuiești într-o zonă cu potențial pentru o asemenea cultură. Iar dacă ai impresia că reorientarea acestui teren pentru cultura de lavandă este o decizie costisitoare, aplică pentru finanțarea din partea UE și ușurează-ți povara financiară.

68. Afacere de pomicultură cu copaci fructiferi

Desigur că fructele sunt printre cele mai populare produse organice care vin din spațiul rural. Probabil că dacă trăiești la țară, deja ai o livadă pe care o îngrijești de la an la an. Ceea ce e important să știi este că aceasta poate fi și începutul unei afaceri în agricultură finanțată cu fonduri europene nerambursabile. 

69. Fermă agro-alimentară & solarii legume BIO

În cele din urmă, cea mai simplă idee de afaceri cu fonduri europene nerambursabile este să le folosești pentru a-ți extinde activitatea agricolă într-una care poate să-ți aducă și un profit în viitor. Eticheta de BIO va cântări mai greu decât un preț pe care-l poți percepe ca fiind mai mare ca al competitorilor tăi.

Alte 3 idei de afaceri la țară cu fonduri europene nerambursabile

idei de afaceri la țară cu fonduri europene nerambursabile

În cele din urmă, nu trebuie să dezvolți o afacere agricolă dacă trăiești la țară, iar aceste 3 trei idei îți pot dezvolta cât potențial are spațiul rural: 

70. Păstrăvărie

Piscicultura este o industrie de viitor, succesul datorându-se calităților cărnii de pește și a produselor derivate. Dacă trăiești într-o zonă în care se poate pescui și asta constant, nu ai niciun motiv să nu investești într-o păstrăvărie sau orice altă pescărie.

71. Afacere cu stupine, pentru producția de miere și ceară

Apicultura este o altă direcție de investiție care poate fi susținută de Uniunea Europeană. În plus, se poate dovedi și o carieră plăcută care va presupune să călătorești constant. Mai important, este o afacere care vine cu profit considerabil.

72. Afacere de creștere a plantelor și pepinieră

În schimb, dacă vrei să crești plante, dar nu în regim agricultural, îți poți deschide o pepinieră pentru creșterea și vânzarea de pomi și plante ornamentale. Iar dacă finanțarea acesteia poate fi realizată cu fonduri europene nerambursabile, distribuirea anunțurilor și a produselor necesită o altă soluție. Pentru a rezolva cu ușurință aceste probleme, poți să intri în comunitatea de business OLX, unde nu numai că poți ajunge la peste 14 milioane de clienți pe lună, dar primești și livrare gratuită, ca partener.

Ce sunt fondurile europene nerambursabile pentru tineri?

Ce sunt fondurile europene nerambursabile pentru tineri?

Fondurile europene nerambursabile pentru tineri sunt un instrument de finanțare menit să susțină antreprenori sau liberi profesioniști la început de drum în dezvoltarea unei idei de afaceri în diferite industrii considerate ca fiind importante și prioritare.

Acestea au și un scop secundar de a oferi o mână de ajutor persoanelor aflate între cariere, sau celor din zone dezavantajate care necesită re-specializare într-un domeniu cu potențial.

Tipuri de fonduri europene pot fi accesate

Există mai multe tipuri de finanțare puse la dispoziție de UE, de la granturi, instrumente financiare și subvenții, până la fonduri fiduciare, premii și achiziții publice. Fiecare finanțare în parte este potrivită pentru o anumită afacere sau situație.

Spre exemplu, subvențiile sunt furnizate de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și oferă plăți directe în numerar agricultorilor, pentru ca aceștia să-și poată spori veniturile. Atunci când te decizi să aplici pentru fonduri europene, este bine să studiezi înainte pe site-ul oficial UE tipurile de finanțare existente, pentru a vedea unde te încadrezi cel mai bine.

Fiecare program impune anumite criterii pe care trebuie să le respecți când aplici, de aceea este important să te asiguri că ideea proiectului tău se încadrează în domeniile de eligibilitate, respectiv în Programul Operațional/ Axă prioritară/ Apelul de proiecte și, totodată, să fii sigur că entitatea propusă ca beneficiar este eligibilă conform Ghidului Solicitantului aferent.

În ce direcții poți fi folosite fondurile europene nerambursabile?

Fondurile europene nerambursabile pentru tineri și afaceri noi sunt oferite pentru dezvoltarea și întrajutorarea în industrii și zone precum:

  • Dezvoltarea IMM-urilor și creșterea competitivității mediului de afaceri;
  • Investiții în agricultură și dezvoltare rurală;
  • Investiții în acvacultură, în creșterea productivității IMM-urilor care își desfășoară activitatea în acest domeniu, în infrastructura specifică;
  • Investiţii în infrastructură (transporturi, rețele de apă potabilă și canalizare, managementul deșeurilor, sănătate, educație, turism, patrimoniu cultural, eficienţă energetică şi energie regenerabilă);
  • Investiții;
  • Investiții în cercetare, dezvoltare şi inovare în domenii prioritare pentru România, precum şi din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor;
  • Investiții în capitalul uman, prin activităţi de formare sau reconversie profesională, servicii sociale, înființarea de locuri de muncă, promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei și a discriminării;
  • Cooperarea teritorială între regiunile UE în domeniul cercetării, mediului, transporturilor, educației, energiei, sănătății, securității și formării;
  • Consolidarea și dezvoltarea administrației publice centrale și locale prin realizarea de investiții specifice;
  • Consolidarea capacității administrative a beneficiarilor în vederea pregătirii și implementării proiectelor finanțate din FESI.

Domeniile în care se acordă fonduri europene pentru tineri antreprenori

Printre cele mai importante acțiuni ale UE sunt măsurile de dezvoltare economică, ce oferă țărilor membre oportunitatea de a atrage fonduri pentru diverse programe de finanțare europeană. Pentru a oferi tinerilor antreprenori și afacerilor mici din România o creștere sănătoasă și sustenabilă, este nevoie de sprijin din partea statului, care poate fi reprezentat de capital, forță de muncă și de eficiența utilizării celor două.

Așadar, prin programele de finanțare europeană, afacerile din următoarele domenii pot accesa capital care să le asigure acea dezvoltare armonioasă:

  • Start-up – Anul 2024 a deschis o serie de oportunități pentru start-up-urile care necesitau fonduri europene, primind aproximativ 20 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027.
  • Producție – Importanța afacerilor din domeniul producției pentru economie a vizat accesarea unor fonduri semnificative europene, deschise din 2023.
  • Servicii – Piața serviciilor este pilonul economiei UE, acest sector generând 68% din locurile de muncă din UE, conform Comisiei Europene. Deoarece competitivitatea în acest sector este esențială pentru creșterea economică, firmele care prestează servicii pot accesa o serie de programe de fonduri europene dedicate lor. Poți începe o afacere prin servicii, prin OLX Servicii.
  • Comerț – Pentru a dezvolta afacerile din domeniul comerțului, un număr semnificativ de fonduri europene sunt puse la dispoziție pentru acestea, printre care și programe care acordă fonduri pentru 100% din scopul prezentat. Dacă vrei să începi în e-commerce, află ce se vinde cel mai bine online pentru a avea succes.
  • Agricultură – Agricultura va primi 20 miliarde de euro (1/5 din totalul fondurilor) în perioada 2024-2027, în România. Domeniul agriculturii ocupă o importanță deosebită în cadrul UE deoarece securitatea alimentară la nivel mondial a devenit un subiect din ce în ce mai discutat, țările lumii accelerând măsurile ce pot fi luate în acest scop. Astfel, și acest sector poate accesa fonduri europene pentru a dezvolta economia din acest punct de vedere.
  • Turism – Turismul este unul dintre principalii factori care susțin dezvoltarea regiunilor Europei, fiind unul dintre sectoarele dinamice ale economiei. În 2023, industria turismului a crescut cu 6.3%, motiv pentru care finanțările europene au crescut oportunitățile afacerilor din domeniu.
  • IT – Oportunitățile deschise pentru companiile din domeniul tehnologiei informației au atras fonduri europene în valoare de 3,5 milioane de euro pentru cercetare – inovare, dezvoltare de produse noi sau start-up-uri.
  • Pomicultură – Importanța dezvoltării acestui sector este la fel de vizibilă pentru statele UE ca și în cazul agriculturii, fiind tratate aceleași măsuri de securitate alimentară, dar și de creștere a economiei la nivel local. Din aceste motive, cei care activează în acest domeniu au la dispoziție o serie de fonduri europene pe care le pot accesa dacă sunt eligibili.

Acestea sunt doar câteva dintre ideile de afaceri care beneficiază de fonduri nerambursabile și se află în plină dezvoltare în anul 2024. Cu un plan de afaceri bine pus la punct, o strategie de vânzare pe termen lung și puțin spirit antreprenorial la început de drum, șansele de a reuși sunt mult mai ușoare, atunci când partea financiară nu mai reprezintă o problemă și știi că poți obține ajutorul pentru a deschide o afacere.

Iar dacă ai nevoie de sprijin și un parteneriat de încredere, OLX este aici pentru tine. Dacă devii parte din comunitatea de business, primești multiple beneficii, de la metode de promovare, la livrare mai ușoară, până la acces la o piață imensă formată din peste 14 milioane de utilizatori lunari. Începe să vinzi cu OLX și utilizează aceste avantaje!

Cine poate accesa fonduri europene nerambursabile?

Cine poate accesa fonduri europene nerambursabile?

Practic, orice cetățean al Uniunii Europene poate solicita finanțare din partea UE iar în funcție de natura activității sau a proiectului său, poate avea acces la diverse programe de finanțare, special concepute pentru fiecare în parte.

Aceste programe au, la rândul lor, anumite criterii specifice ce ar trebui respectate de aplicanți. În cazul granturilor, procesul de selecție începe cu o evaluare realizată de experți independenți, care vă acordă și o notă în baza criteriilor de selecție și atribuire.

Astfel, dacă ești cercetător, agricultor, ai o întreprindere de tip start-up, mică, mijlocie sau mare sau ai un ONG, poți aplica fără griji pentru un fond nerambursabil. Practic, primești ajutor pentru a deschide o afacere.

Fonduri europene nerambursabile pentru tineri

Bugetul UE alocă fonduri considerabile pentru sprijinirea tinerilor, în studii, muncă în străinătate, dar și în realizarea de întreprinderi. Pentru a te încadra, trebuie să ai până în 31 de ani.

Finanțare pentru agricultură și afaceri agricole

Fie că ești deja agricultor sau administrezi terenuri agricole, poți accesa fonduri în cadrul politicii agricole comune. În general, accesarea acestora vine cu niște condiții care țin de sănătate publică, cât și a animalelor, plantelor și a mediului.

Fonduri pentru întreprinderi mici și mijlocii

Uniunea Europeană sprijină peste 200 000 de întreprinderi din diferite industrii. Finanțarea va depinde și de cadrul în care intră afacerea ta:

  • Microîntreprinderi – mai puțin de 10 salariați cu o cifră de afaceri sau bilanț anuale de cel mult 2 milioane de euro. 
  • Întreprinderi mici – între 10 și 50 de salariați cu o cifră de afaceri sau bilanț anual de sub 10 milioane de euro.
  • Întreprindere mijlocie – de la 50 la 250 de angajați, cu o cifră anuală de maxim 50 de milioane de euro, sau un bilanț anual de maxim 43 de milioane de euro.

Fonduri pentru respecializare

UE oferă fonduri pentru persoane care și-au pierdut locul de muncă în urma unor schimbări structurale în comerțul mondial, fapt cunoscut șu sub numele de criză economică.

Fondul european de ajustare de globalizare (FEG) cofinanțează programe pentru adresarea acestor probleme, printre care se numără și promovarea antreprenoriatului și crearea de întreprinderi.

Șansele sunt că te poți încadra în multe alte programe demarate de Uniunea Europeană, și de asta ar trebui să verifici mereu resursele publicate prin portale oficiale.

Cum accesezi fonduri europene pentru afacerea ta?

Cum accesezi fonduri europene pentru afacerea ta?

 

Procesul de accesare de fonduri europene pentru o potențială afacere planificată de tine presupune o serie de pași de la verificarea dacă te încadrezi ca eligibil, până la aplicare și utilizarea capitalului oferit.

Care sunt pașii de accesare de fonduri europene?

Intră sau începe o formă de organizare legală în România (persoană fizică, IMM etc.).

Stabilește dacă afacerea ta este eligibilă pentru programele curente de finanțare (ideile oferite de noi se încadrează cu siguranță).

Studiază care sunt industriile prioritizare în programele curente (spre exemplu, afaceri în agricultură, cărora li se acordă cea mai mare sumă de bani).

Dezvoltă un proiect eligibil cu care să aplici pentru fonduri (pentru o afacere pe teritoriul României, care să respectre procedura, să se încadreze în durata și perioada finanțării, și respectă politicile și normele comunitare și naționale).

Întocmește portofoliul cu documentele necesare.

Stabilește cu cât poți cofinanța pentru a primi fonduri nerambursabile.

 Aplică și așteaptă răspunsul.

Dacă ai primit fonduri, semnează contractul și dezvoltă-ți afacerea cu suportul financiar primit.

Poți accesa fonduri europene dacă nu ai bani pentru cofinanțare?

În general, beneficiarii trebuie să vină cu o sumă de la 20% la 40% din valoarea proiectului pentru a primi restul din partea UE. Totuși, dacă nu ai acești bani, poți primi finanțare din partea unei bănci în acest scop. 

Documente necesare pentru un proiect cu fonduri europene

Un plan de afaceri

Dimensionarea investiției

Studiul de fezabilitate pentru afacere

Orice autorizație sau aviz necesitate de demararea afacerii

Cereri de plată și ramburs

Titluri de proprietate sau acte de concesiune

Cazierul fiscal al persoanei autorizate

O adeverință doveditoare care arată cu nu ai datorii la bugetul de stat 

Amintește-ți că va trebui să oferi documentație și să respecți reglementarea sumelor odată ce primești suma.

Cum să începi afaceri cu fonduri europene nerambursabile?

Cum să începi afaceri cu fonduri europene nerambursabile?

Secretul stă în selectarea unei idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile care, pe de o parte să-ți valorifice propriile aptitudini, dar să și răspundă nevoilor și cererii din programele curente din partea UE. 

Odată ce știi cu ce mergi mai departe, tratează întocmirea proiectului cu care aplici, cu maximul de seriozitate pentru a te asigura că ești acceptat. Gândește-te dacă poți participa la cofinanțare și dacă suma cerută va fi suficientă pentru demararea afacerii.

Odată ce ți se confirmă programul, continuă să oferi toată documentația care dovedește că respecți reglementarea sumelor oferite. Astfel, te asiguri că succesul tău este asigurat și că vei avea propria afacere de acum încolo.

Abonează-te la BLOG: