Cele mai utilizate platforme de vânzări online în România

Pagina de Business » Vânzări Online » Cele mai utilizate platforme de vânzări online în România
Cele mai utilizate platforme de vânzări online în România

Dacă în 2019, piața comerțului electronic arăta foarte promițător, când 96% dintre europenii care făceau cumpărăturile pe platforme de vânzări online alegeau la acel moment un marketplace renumit, perioada pandemiei a accelerat și mai mult vânzările pe aceste platforme. În 2021 este imposibil să nu asociezi profitabilitatea vânzărilor online cu un marketplace care are notorietate.  Însă ce este o platformă de tip marketplace?

Ce este o platformă de tip marketplace?

O platformă de tip marketplace reprezintă o rampă de propulsare a vânzărilor foarte eficientă, deoarece micile afaceri care aleg să își listeze produsele pe acest tip de platformă beneficiază de notorietatea platformei respective care este asociată publicului larg la care sunt expuse produsele. 

În funcție de nevoile pe care le ai ca antreprenor, ai la dispoziție instrumente și servicii de prelucrare a comenzii și livrării. Un aspect esențial de luat în considerare însă, este faptul că administratorul acestui marketplace nu gestionează inventarierea sau facturarea, ci aceste activități sunt finalizate de către cel care vinde produsele în mod direct. 

Pentru ca afacerea ta online să se dezvolte armonios, este important ca tu să fii informat în legătură cu detaliile acestea operaționale, astfel încât să decizia privind platforma de vânzări online potrivită pentru afacerea ta să fie una asumată. 

Ce trebuie să mai ai în vedere? Odată ce te-ai decis asupra unei noi strategii de vânzare, trebuie să îți proiectezi afacerea ta în viitor, luând în considerare tendințele din domeniul de afaceri și ce impact vor avea asupra noii tale strategii.

În ceea ce privește platformele de vânzări online, cercetările estimează că până în 2040, consumatorii vor achiziționa 95% dintre produsele/ serviciile care îi interesează, în mediul online. 

Ce criterii de selecție trebuie să aplici atunci când alegi o platformă de vânzări online de tip marketplace? 

Notorietatea platformei de tip marketplace

Numărul de utilizatori este un indicator puternic pentru a-ți face o idee despre cât de utilizată este o anumită platformă de vânzări online. Marketplace-urile cu un număr mic de utilizatori și care nu au o strategie de vânzări bine definită reprezintă o risipă de resurse pentru antreprenorii care deja încep să se asocieze acestora. 

În schimb, poți accelera vânzările semnificativ atunci când colaborezi cu o platformă care are un număr mare de utilizatori și o strategie de marketing solidă prin care poți beneficia de metode eficiente de promovare.

Costurile de implementare

Direcționarea resurselor tale către o nouă strategie de vânzări nu trebuie să rezulte într-o decizie costisitoare. Cu toate că în procesul tău de analiză a costurilor unui anumit marketplace te vei concentra în primul rând pe costurile tehnice referitoare la structura platformei, este important să iei în considerare și resursele de timp care îți afectează direct creșterea vânzărilor online. 

De la serviciile care pot eficientiza timpul pe care trebuie să îl petreci pentru a gestiona detaliile tehnice, până la comisioane și metode de promovare pe care le pune la dispoziție platforma, toate aceste costuri îți pot aduce profit în cele din urmă, dacă iei deciziile corecte.

Citește și: Cum poți începe o afacere online cu fonduri europene pentru tineri antreprenori

Serviciile oferite

Menționam anterior că serviciile pe care le oferă o platformă sunt esențiale pentru ca tu să ai o experiență cât mai bună cu platforma respectivă, cât și pentru a crește șansele de succes al vânzărilor. 

Ce servicii îți vor fi utile pe un marketplace? Operațiunile logistice de livrare, administrarea profesională a contului, gestionarea anunțurilor tale, cât și promovarea cât mai eficientă a anunțurilor sunt servicii esențiale care nu ar trebui să lipsească dintr-un pachet avantajos pe care îl oferă platforma pe care vrei să îți desfășori activitatea comercială. 

Categoriile de produse și servicii pe care le oferă

În funcție de nevoile afacerii tale, categoriile de produse care sunt afișate pe o platformă vor avea un impact direct asupra vânzărilor. Fiecare platformă de tip marketplace are avantajele și dezavantajele ei atunci când vine vorba despre categoria de produse și servicii. 

Dacă produsele pe care le vinzi aparțin unei singure categorii (de exemplu, electronice și electrocasnice), trebuie să analizezi cu atenție cum vor accelera vânzările tale pe o platformă cu multiple categorii, în comparație cu o platformă care oferă doar produse din categoria specifică afacerii tale. În același timp, un sistem de căutare eficient va ajuta utilizatorii platformei să ajungă foarte rapid la produsele tale, indiferent că platforma are mai multe categorii. 

Aceste criterii sunt principalele aspecte pe care trebuie să le ai în vedere, iar în continuare vom puncta cum se pliază aceste aspecte pe cele mai utilizate platforme de vânzări online de tip marketplace din România. 

Citește și: Magazin online propriu sau marketplace? Cum alegem?

Care sunt cele mai favorabile platforme de vânzări online de tip marketplace pentru antreprenorii din România? 

Platforma Emag

Este una dintre cele mai populare platforme de tip marketplace din România, notorietatea acesteia datorându-se varietății de produse și a traficului mare de utilizatori. Posibilitățile de livrare sunt variate, de la livrarea prin curier, ridicarea din showroom sau din lockerele easybox, opțiuni care impun și costuri diferite.

Platforma oferă servicii de suport pentru gestionarea problemelor care pot interveni în procesul operațional și rapoarte cu indicatori de performanță, ajutând astfel antreprenorii să aibă o viziune amplă asupra perioadelor și produselor care au cea mai bună rată de vânzare. Deschiderea mare către publicul larg și serviciile oferite antreprenorilor care își doresc să vândă pe această platformă vine, însă, cu dezavantajul că multitudinea de produse  și comercizații mari o fac un mediu foarte competitiv, care poate duce și la un buget  care poate depăși disponibilitatea multor afaceri mici. 

Olx.ro

Platforma se bucură de un trafic foarte bun, având peste 40 milioane de vizite lunar. OLX pune la dispoziție comercializarea unei game variate de oferte, de la produse la prețuri avantajoase, până la servicii de închiriere/ vânzare imobiliare. Deși platforma se bucura deja de popularitate pe piața din România  pe segmentul de persoane fizice, optimizările din ultimii ani și noile servicii dedicate companiilor  marchează o nouă etapă de creștere, care reprezintă totodată și o promisiune de fidelizare și  stabilizare a comunității OLX. 

“Noua arhitectură de brand înglobează personalitatea şi direcţia noastră, aşa cum o vedem astăzi – mai dinamică, mai ambiţioasă, mai puternică şi mai apropiată de consumatori. Un pas strategic important a fost acela de a ne concentra eforturile şi atenţia către aplicaţia OLX, un upgrade substanţial fiind adus cu precădere acestui mediu. Credem cu tărie în rolul nostru de a conecta oamenii, prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie, şi de a îi ajuta în a face alegeri smart, fie că vorbim de căutarea unui job diferit, achiziţionarea unui nou produs sau găsirea unui nou apartament. Noul OLX este potrivit pentru fiecare dintre aceste alegeri.” – spuneau reprezentanții OLX România la lansarea noilor direcții.

Notorietatea OLX este marcată de expertiza internațională care reușește să aducă pe aceeași platformă 20 de branduri și peste 300 milioane de utilizatori în peste 30 de țări. Acest avantaj de vizibilitate va deveni esențial pentru afacerile mici și mijlocii care își doresc să crească vânzările online prin intermediul acestei platforme. 

Funcționalitățile acestui marketplace sunt competitive, cu opțiunea de personalizare în funcție de nevoile și potențialul fiecărei afaceri. Pentru antreprenorii care sunt în căutarea unei platforme accesibile, atât din punct de vedere al utilizării, cât și al bugetului, OLX oferă servicii de onboarding și suport de utilizare a platformei care includ administrarea contului, gestionarea anunțurilor, cât și expunerea mai mare pentru anunțuri. 

Cel.ro

Platforma oferă un set de avantaje gratuite celor care aleg să își expună produsele pe Cel.ro, de la integrarea cu diverse firme de curierat, notificarea clienților prin SMS, până la implementarea unui sistem care generează facturi. Aceste aspecte au făcut ca din momentul deschiderii, platforma să ajungă în prezent la un număr impresionat de 800 de parteneri care oferă peste 100.000 de produse clienților, din categorii precum bricolaj, decorațiuni interioare sau diverse articole de îmbrăcăminte. 

Recenziile online recomandă serviciile de suport ale Cel. ro ca fiind calitative și foarte utile pentru cei care utilizează platforma.

Platforma Elefant

Această marketplace pune la dispoziție infrastructura necesară afacerilor aflate la început de drum, dar și celor mai mari care își doresc să aibă mai multă acoperire pe piață. Printre facilitățile pe care le oferă infrastructura platformei se numără prelucrarea comenzilor, facturarea și ambalarea produselor, eliberarea AWB-urilor și livrarea coletelor, cât și procesarea retururilor. 

Anul 2020 a fost primul în care retailerul a înregistrat profit, urmând ca pe viitor platforma să se concentreze pe investiții pentru o experiență a clienților cât mai bună. La începutul anului 2021, platforma Elefant înregistra ca peste 80% din trafic având ca surse telefoanele și tabletele. 

Care este următorul pas pentru afacerea ta online? 

În funcție de nevoile afacerii tale, este important să iei în considerare opțiunile potrivite în ceea ce privește alegerea unei platforme de vânzări online de tip marketplace, după ce ai analizat cu atenție avantajele și dezavantaje fiecărei platforme.

Pentru a afla mai multe despre cum funcționează fiecare platformă și cum poți crește vânzările afacerii tale online, este important să ai o discuție cu unul din reprezentanții platformei respective, sau să te informezi cât mai bine asupra mediului de afaceri. 

Informația este avantajul tău competitiv. Abonează-te la OLX Business și vei primi instant resursele de care ai nevoie pentru a face alegerile potrivite pentru afacerea ta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Abonează-te la BLOG: