Metode și mesaje de atragere și fidelizare a clienților noi în mediul online

Pagina de Business » Vânzări Online » Metode și mesaje de atragere și fidelizare a clienților noi în mediul online
Metode și mesaje de atragere și fidelizare a clienților noi în mediul online

Dintotdeauna, cea mai mare provocare și, în același timp, cel mai mare stres al unui antreprenor a fost reprezentat de partea de vânzări și de găsirea celor mai bune metode și mesaje de atragere și fidelizare a clienților în mediul online.

Cum generezi vânzări care să aducă și profit este o întrebare care nu are întotdeauna un răspuns standard sau o rețetă magică a succesului. Răspunsul depinde de profilul afacerii – ce poate funcționa la tine cu succes, la altcineva poate fi un eșec total.

Cert este un lucru: promovarea făcută strategic influențează pozitiv cifra de vânzări și poate lua multe forme. Care sunt cele mai eficiente și des întâlnite direcții de promovare pe care le poți adopta pentru afacerea ta? Vezi mai jos.

1. Atrage și fidelizează clienți noi, oferindu-le ceva gratuit

Când spunem gratuit, nu înseamnă că trebuie să le oferi mereu un cadou mic pentru fiecare achiziție, dar poate reprezenta o opțiune ocazională. Spre exemplu, dacă vinzi parfumuri, oferă clientului o fiolă dintr-un alt parfum, care este compatibil cu achiziția lui inițială. Dacă va fi încântat de cadou și va simți că i se potrivește, există șansa ca pe viitor să-l achiziționeze în varianta mare, de la tine.

Gratuit mai înseamnă să oferi discounturi, promoții,  în special clienților noi: “La prima achiziție ai un discount de 20%” sau “La prima achiziție îți oferim un voucher de 50 lei pe care îl poți utiliza la următoarea comandă”.

Sunt doar câteva variante de atragere de noi clienți. Acordarea de discounturi este o metodă foarte eficientă de a atrage clienți noi care funcționează și pentru fidelizarea clienților deja existenți. Ține-i la curent prin SMS sau newsletter vizavi de campaniile tale și oferă-le cadouri personalizate – îți împachetăm gratuit articolul dacă vrei să-l oferi cadou, îți oferim cadou o reducere de 50% de ziua ta de naștere și lista poate continua.

O altă strategie de atragere și fidelizare a clienților destul de eficientă, adoptată deja de branduri mari, este titlul de membru cu beneficii. Configurează un sistem prin care oferi puncte la fiecare achiziție iar ele se pot transforma în vouchere de reducere.

Tot prin titulatura de membru, dă-le clienților tăi extra beneficii precum acces cu o zi înainte la marile promoții sau reduceri speciale doar pentru ei. Este o metodă de a atrage clienții care funcționează foarte bine, atât pentru cei noi, dar și pentru fidelizarea celor vechi.

2. Roagă-ți clienții să ofere recenzii pentru experiența lor

Clienții deja existenți reprezintă deja cea mai bună sursă prin care poți atrage noi clienți. În ziua de astăzi, recenziile sunt extrem de valoroase pentru afacerea ta, mai ales când ele sunt pozitive. Asigură-te că oferi produse sau servicii pe măsura așteptărilor clienților, însoțite de o experiență extrem de plăcută – customer service excelent, discounturi, cadouri etc.

Cei care vor fi impresionați, îți vor scrie o recenzie și fără să îi rogi, însă cel mai bine e să te asiguri și să le amintești să îți lase una printr-un e-mail trimis la o săptămână de la achiziție. Aceasta este modalitate bună de atragere a clienților, pentru că recenziile sunt un factor de decizie major atunci când vine vorba de atragere a noilor clienți. Mulți cumpără pe baza recenziilor din Google, Facebook sau de pe site-ul tău.

Așa că, dacă nu ai implementată încă opțiunea de a permite lăsarea de recenzii, acum e momentul să o implementezi. Dacă ești la început de afacere, roagă-ți cunoștințele să îți lase recenzii care îți vor de de folos mai apoi.

Dacă ești proprietarul unei afaceri, offline sau online, știi că mereu vor exista clienți nemulțumiți de produsul sau de serviciul tău și vor lăsa recenzii negative pe site sau în social media. Înainte de era digitală, aceștia își exprimau nemulțumirile telefonic, verbal sau printr-un mesaj privat. Află cum să răspunzi recenziilor negative.

3. Creează-ți o rețea de legături

Una dintre modalitățile de atragere a clienților și de a creștere a vizibilității brandului este prin înscrierea ta, ca antreprenor, în asociații de business dedicate antreprenorilor. Alege-le pe cele mai potrivite cu profilul afacerii tale și participă și la evenimentele organizate de ele. Iar, odată ce te afli acolo, socializează cât mai mult, prezintă-te, spune-le celorlalți cu ce te ocupi și oferă-te să îi ajuți.

Nu pleca niciodată de acolo fără să faci schimb de cărți de vizită sau de numere de telefon – îți vor fi de folos mai pe viitor și vei rămâne în mintea celorlalți mult mai ușor. Participarea la astfel de evenimente este utilă mai ales în cazul în care oferi servicii și ai un profil al afacerii de tip B2B, de exemplu: ești o firmă de IT care oferă suport IT companiilor.

4. Atrage și fidelizează clienții cu un site foarte bun

Aici vorbim despre user experience. Cu cât ai un site mai neprietenos, care se navighează greu și se încarcă și mai greu, cu atât șansele ca un potențial client să se enerveze și să iasă de pe el sunt mai mari.

Află care sunt costurile cu un magazin online.

Asigură-te că toate informațiile utile sunt la locul lor, ușor de găsit, că este disponibil și în varianta pentru mobil și că achiziția din magazinul online se poate face rapid și în siguranță. Acordă atenție și design-ului, prea multe elemente grafice pot face ca site-ul să se încarce greu, un lucru deranjant pentru clienți.

Să-ți actualizezi website-ul înseamnă să îl optimizezi și SEO, pentru a fi ușor de găsit în motoarele de căutare de tip Google. Mizează pe puterea SEO și apelează la un expert – el îți poate aduce site-ul chiar și în prima pagină a căutărilor, ceea ce îl va face vizibil pentru potențialii clienți.

5. Promovează-ți afacerea pe rețelele sociale – o modalitate populară de atragere a clienților

O strategie de atragere a clienților este prin rețelele de socializare și digital marketing.  Să ai o pagină de Facebook sau Instagram a afacerii este absolut necesar în 2021, pentru că mulți clienți se așteaptă să te găsească acolo – pot ajunge mult mai ușor la tine și tot aici vor simți personalitatea brandului și modul prin care te pot aborda. Însă, o pagină de social media fără digital marketing nu îți poate aduce prea mulți clienți noi.

Pratic, fără reclame plătite, este foarte greu să devii vizibil într-o mare de branduri. Implementează cu ajutorul unui specialist o strategie de atragere și fidelizare a clienților și permite-i să ia cele mai bune decizii pentru afacerea ta, din punctul de vedere al promovării. Reclamele targetate după interese, categorie de vărstă, ocupație, sex etc. te pot aduce pe ecranele celor care nu știu de tine.

Tot în social media îți poți promova campaniile de pe site, spre exemplu: “Cumpără un set de veselă din ceramică lucrată manual și primești cadou o față de masă specială.” Acest tip de campanii funcționează foarte bine pentru generarea de vânzări, pentru că merg pe principiul – cumperi și primești un cadou.

Pe rețelele de socializare, potențialii tăi clienți își petrec foarte mult timp zilnic, de aceea, este necesar să te faci vizibil și să mergi cât mai inventiv în multe direcții: reclame plătite, organizarea de giveaway-uri prin influenceri, oferirea de coduri de reducere etc. Chiar dacă nu vei atinge din prima cifra de vânzări pe care ți-o dorești, vei câștiga vizibilitate și poți rămâne în mintea consumatorilor care atunci când vor avea nevoie, se vor întoarce la tine.

6. Invită un prieten

Multe branduri au adoptat o modalitate de atragere a clienților prin intermediul invitațiilor. Spre exemplu, ești deja clientul companiei, ai încercat serviciile ei și ești mulțumit iar dacă inviți un prieten să le încerce și el, vei primi o gratuitate la următoarea achiziție.

Acest tip de promovare este folosit deseori de companiile de ride-sharing, dar are aplicabilitate pentru orice alt tip de afacere. Cu alte cuvinte, dacă mă vei promova pe mine la prietenul tău cel mai bun, îți ofer un cadou dacă el va cumpăra de la mine. Ce-i drept, recomandarea din gură în gură rămâne cea mai ieftină și una din cele mai eficiente metode de atragere a clienților.

7. Înscrie-te pe o platformă de marketplace

Atragerea de noi clienți se poate face și prin intermediul unei platforme de marketplace de tip OLX, o opțiune foarte bună mai ales pentru cei care se află la început de drum cu afacerea. Este prea puțin costisitoare și te poate aduce printre milioane de clienți care tot ce-și doresc este să cumpere.

Dacă îți achiziționezi un pachet de business, vei avea parte de extra beneficii și îți poți promova produsele pentru a ajunge în prima pagină a căutărilor. Asigură-te că oferi potențialilor clienți posibilitatea să te contacteze ușor și, dacă vor achiziționa de la tine și vor fi mulțumiți, te vor ține minte și te pot recomanda și prietenilor.

Cele șapte căi prin care poți atrage și fideliza clienții sunt doar câteva din zecile de metode pe care le poți încerca pentru a-ți crește cifra de vânzări. Pentru mai multe șanse de succes, apelează mereu la serviciile experților și analizează-ți bine afacerea: ce obiective ai, care e publicul tău țintă și tot felul de aspecte ce îți vor fi de ajutor în implementarea unei strategii de atragere a clienților. Însă, nu uita, promovarea este absolut necesară pentru vănzări mai mari.

Succesul business-ului tău online începe cu OLX pentru afaceri. Ia legătura cu noi pentru a începe să vinzi online.

Abonează-te la BLOG: