Idei de afaceri la țară sau în orașe mici, pe care le poți începe ușor cu bani puțini

Pagina de Business » Dezvoltarea afacerii » Idei de afaceri la țară sau în orașe mici, pe care le poți începe ușor cu bani puțini
Idei de afaceri la țară cu bani puțini

Fie că ești un localnic dornic să contribui la dezvoltarea comunității tale, un urban în căutarea unei vieți mai liniștite, sau un antreprenor vizionar care vede un potențial neexploatat în inima țării, mediul rural oferă o gamă variată de oportunități de afaceri la țară. De la costuri reduse de început și o concurență mai slabă, la o relație strânsă cu comunitatea și posibilitatea de a accesa resurse locale, avantajele sunt acolo pentru a le folosi. antreprenorilor și investitorilor care văd potențial economic în aceste zone adesea neglijate.

De la turism și servicii, la tehnologie și educație, mediul rural nu este doar despre agricultură și creșterea animalelor, deși ele sunt cele mai populare — este un teren fertil pentru inovație și creștere.

Dacă te numeri printre cei tineri care sunt la început de drum în lumea afacerilor, sau ești un veteran care caută o schimbare, zonele rurale pot oferi oportunități cu o barieră de intrare mai mică. În plus, poți beneficia și de programare care stimulează dezvoltarea economică în aceste regiuni, ceea ce face investiția și mai atractivă.

Vom explora în detaliu diferitele tipuri de afaceri care pot fi începute în mediul rural, adaptate la nevoile și resursele comunității. Vom discuta despre cum să-ți alegi afacerea potrivită, cum să navighezi provocările unice ale mediului rural și cum să maximizezi avantajele pe care le oferă.

Iată 17 idei de afaceri la țară și oportunități de afaceri în zonele rurale pe care le poți începe cu sub 5000 de euro și care nu sunt strict legate de agricultură sau creșterea animalelor:

1. Deschiderea unei pensiuni – o idei de afaceri la țară în turism

pensiune la țară

Nu totul de la țară se învârte în jurul muncii câmpului. Dacă deții o casă spațioasă într-o zonă scenică a țării, o poți reconverti într-o pensiune turistică. 

În zone precum Maramureș, Bucovina sau Bran-Moeciu, pensiunile agroturistice au devenit extrem de populare, atrăgând turiști din toată lumea, fascinați și intrigați de viața idilică din lumea rurală. 

De asta, pentru a avea o afacere la țară de succes în turism, trebuie să prezinți o imagine autentică a spațiului în care se află pensiunea ta. Orice zonă rurală are ceva de prezentat curioșilor, iar tu trebuie să valorifici fix această latură. Și, cel mai important: nu trebuie să ascunzi istoricul zonei și al casei tale. Agroturismul face legătura dintre viața agricolă și cea turistică. Astfel, încearcă să integrezi elementele de agricultură în experiență, sau, altfel spus, fă o plăcere din munca câmpului.

2. Amenajează și administrează un camping accesibil pentru turiști

camping la țară accesibil pentru turiști

Poți deschide și un camping pentru corturi și rulote, pentru a primi oaspeți doritori să facă drumeții, hiking, sau doar să scape de agitația orașului la un preț rezonabil.

Mult mai ușor de realizat decât o cabană sau pensiune pentru agroturism, deschiderea unui camping e una dintre cele mai profitabile idei de afaceri la țară cu o investiție de sub 5000 de euro. În schimb, o să ai nevoie să stai într-o zonă cu potențial turistic. Cu toate astea, orice zonă rurală are potențialul de a atrage camperi, dacă li se oferă un spațiu de cazare și agrement bine amenajat și care le oferă toate cele necesare.

Odată ce-ți începi afacerea o poți nișa în direcțiile cele mai profitabile. Spre exemplu, poți investi în cabane mici, corturi de glamping, sau programe organizate pentru turiști de toate vârstele.

3. Oferă tururi ghidate și ajută-ți clienții să redescopere natura

tururi ghidate pe bizicletă la țară și la munte

Intrarea ta în lumea turismului în zone rurale nu se oprește la idei de afaceri la țară care țin de cazare.

Poți oferi tururi ghidate, ajutându-ți clienții să descopere zonele neprihănite și natura din zona în care ai crescut sau în care stai.

Tot ce îți trebuie este să ai utilaje de transport, un tur impresionant și o echipă care poate gestiona transportul și ghidarea turiștilor în siguranță și eficient. Poți organiza tururi ale zonei tale, fie pe jos, cu bicicleta sau cu vehicule off-road, precum ATV-urile. Fiecare va atrage un anumit tip de clientelă, dar ce e important este că toate au potențial. Dacă te afli aproape de ape navigabile, poți investi în bărci și canoe, dar ține minte că acestea presupun alte riscuri. Orice tip de tur ghidat ai oferi, trebuie să garantezi siguranța. Deci, asigură-te că ai echipamentul necesar.

În funcție de expertiza și formarea ta, poți ajunge să organizezi și expediții precum cele de alpinism sau scufundări. Odată ce începi, cerul este literalmente limita.

Dacă vei alege să oferi tururi ghidate, plasează un anunț cu serviciile tale pe OLX. Astfel, vei fi găsit de un număr cât mai mare de clienți, din toate părțile țării. Pe lângă vizibilitate, vei beneficia și de comunicare directă și feedback organic de la clienți. 

Folosește OLX Servicii pentru a-ți face o nouă carieră exact cum ți-o dorești!

4. Restaurant cu produse locale

Restaurant la țară cu produse locale

Valorizează specificul zonei în care ai crescut și deschide un restaurant cu mâncăruri tradiționale sau moderne folosind ingrediente locale.

Artele și tradițiile culinare sunt ceva ce există în orice zonă rurală. Mai mult, ele sunt un factor de atracție pentru clienți, fie că sunt turiști culinari, vizitatori accidentali sau călători în trecere. Pe scurt, viitorul tău restaurant cu specific local și ingrediente ecologice poate o atracție în sine, nu numai un popas agreat de patronii tăi. 

Desigur că trebuie tu la rândul tău să fii pasionat de gătit, să ai un local și personalul necesar pentru a gestiona clienții. Prețurile nu sunt mici, putând varia de la 75,000 de Euro, până la 250,000. Evident că deschiderea în zona rurală sau în orașe mici îți va scădea costurile de achiziție sau construcție.

Dar odată ce rezolvi tehnicalitățile, preparatele cu specific local și ingredientele de calitate vor atrage clienți constant.

5. Investește într-o micro-berărie sau distilerie pentru băuturi din ingrediente locale.

micro-berărie sau distilerie pentru băuturi din ingrediente locale

Deschide-ți o micro-berărie sau distilerie și începe să produci bere la scară mică, folosind ingrediente locale.

Berea artizanală, produsă în regim redus devine din ce în ce mai populară, deschizând oportunități pentru noi antreprenori doritori să ofere noi arome în aceeași formă îmbuteliată.

Pentru a implementa aceste idei de afaceri la țară profitabil și pentru succes pe durată extinsă, va trebui să prioritizezi următorii factori: costul inițial pentru kiturile de preparare a berii sau distilarea băuturilor spirtoase, spațiul de demers al producției, ingredientele și sursa lor, și personalul, dacă începi la o scară mai mare. Pentru început, poți reduce costurile la minimul necesar. Șansele sunt că deja ai sau cunoști pe cineva cu un distilator sau alambic. Similar, probabil că știi și de unde să faci rost de fructe și ingrediente pentru distilare sau fabricarea berii. 

Multiple afaceri mici și mijlocii au dovedit deja succesul din spatele producției tradiționale de băuturi. Produse locale, precum răchia de Banat, pălinca ardelenească, sau țuica au ajuns să fie distribuite în țară și peste granițe, deși au început ca produse locale. Firme similare au ajuns de asemenea să dezvolte rețete artizanale, îmbunătățind tradițiile regionale. Dacă urmezi acest drum, poți deveni un competitor la fel de important ca Jidvei.

Un mod ușor de a-ți comercializa produsele cât mai multor clienți este prin a plasa anunțuri pe OLX. Astfel, poți să-ți promovezi afacerea și produsele, să rezolvi cu livrarea 100% gratuit și să vinzi cu 0% comision perceput. 

Începe-ți noua afacere la țară cu OLX și crește cât mai repede.

6. Deschide un magazin cu articole produse local și după obiceiuri

magazin cu articole produse local și după obiceiuri

Cultura culinară și specificul băuturilor sunt doar începutul în materie de seria de idei de afaceri la țară. Poți valoriza orice îndeletnicire și meșteșug tradiționale, vânzând produse produse local.

Firmele care comercializează deja produse tradiționale au avut creștere și dezvoltare susținute, indiferent de industrie. Kandia Dulce, spre exemplu, este unul dintre cei mai mari producători de ciocolată din România. Rădăcinile firmei merg înapoi la o fabrică de ciocolată și bomboane înființată în 1890 în județul Argeș.

Ai și un caz mai recent în industria creșterii puilor din Salonta. O companie situată într-o zonă rurală care produce carne de pui și ouă ecologice a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de carne de pui din România.

De la vânzarea de ii și altor articole de vestimentație cu specific regional, la obiecte artizanale, la produse culinare locale, sau la obiecte artizanale realizate de meșteșugari din zonă, toate pot sta la baza viitorului tău magazin cu specific rural.

Iar, dacă vrei să rezolvi tot, de la promovare, la transport cu preț preferențial, totul cu 0% comision pe vânzare, OLX este pentru tine. Folosește platforma pentru a-ți stabili un renume și crește-ți mica afacere la țară. 

7. Deschide un magazin online pentru produse și specialități locale

magazin online pentru produse și specialități locale

Piața nu mai este singurul loc unde poți face rost de produse și alimente crescute ecologic la țară.

Cea mai ingenioasă metodă de a da o nouă față negustoriei rurale este prin intermediul unui magazin online. Acolo, poți lista stocul de produse și alimente pe care le poți vinde, urmând ca clienții interesați să plaseze comenzi. Dacă vrei mai multe detalii pentru începerea unui magazin online, citește ghidul nostru de ecommerce. Iar, dacă găsești și o metodă eficientă pentru livrarea stocului tău, vei avea deja o firmă de succes.

Dar cum îți faci prezența cunoscută pe piața curentă de magazine online? Mai mult, cum îți poți informa publicul țintă de avantajele afacerii tale: alimente proaspete, crescute etic și ecologic, oferite la un preț avantajos?

Aici te ajută OLX. Dacă devii un partener prin OLX Business, ai opțiunea de a-ți crea propria pagină de magazin online așa cum vrei. Clienții tăi vor fi mult mai ușor motivați să folosească o platformă cunoscută pe care au deja prezență online. În plus, OLX îți oferă și pachete promoționale dedicate pentru ofertele tale, pentru a-ți crește vizibilitatea. Iar, dacă ținta ta va fi să te extinzi peste nivelul local, publicul larg al platformi, care acoperă aproximativ 90% din utilizatorii de internet români, va reprezenta oportunitatea cheie pentru tine.

Simplifică-ți afacerea de vânzări online cu OLX și crește-ți firma cu ușurință! 

8. Începe o fermă de panouri fotovoltaice sau turbine eoliene pentru energie curată

Dacă deja deții pământ există idei de afaceri la țară care nu presupun modurile standard de agricultură. Una dintre ele este producția de energie regenerabilă cu ajutorul unei ferme de panouri fotovoltaice sau turbine eoliene.

fermă de panouri fotovoltaice

Pentru a începe o afacere la țară pe bază de panouri fotovoltaice, vei avea nevoie de pământ și de o investiție inițială. Acestea vor genera energie care îți va alimenta căminul, dar și contul bancar, putând s-o vinzi. Pentru a produce 1 MW de energie regenerabilă, ai nevoie de la 1 la 1.4 hectare. Din fericire, România are printre cele mai joase prețuri pentru instalarea și mentenanța fotovoltaicelor. Vei plăti inițial între 0.21 și 0.40 Euro per Watt, în funcție de tehnologia utilizată. Costurile de operare sunt la fel de mici comparativ cu restul Europei, fiind între 5.36 și 11.64 Euro per kW per an. 

Investiția inițială nu este una chiar mică, chiar dacă este preferențială în raport cu alte țări. Totuși, trebuie să consideri că rentabilitatea unei astfel de afaceri este imensă. Afacerile pe bază de panouri fotovoltaice au un IRR (Internal Rate of Return) aproximativ de 32%.

Electrica furnizează energie electrică și are o prezență semnificativă în zonele rurale, unde a investit în modernizarea rețelelor.

9. Începe un atelier de artizanat și meșteșuguri tradiționale în care să-ți înveți clienții tradițiile zonei

Atelier de artizanat și meșteșuguri tradiționale

Un alt mod de a valoriza specificul zonei tale și una dintre cele mai viabile idei de afaceri la țară este reprezentată de deschiderea unui participativ în care familiarizezi clienți de toate vârstele cu meșteșugurile locului.

Mulți vizitatori își doresc mai mult decât să vadă o zonă și să cumpere articole gata făcute. Parte din înțelegerea specificului locului vizitat stă și în familiarizarea cu acele meșteșuguri care au apărut autentic acolo, de-a lungul anilor. Iar, cel mai bun mod de familiarizare cu acestea este prin participarea directă. 

Astfel că un atelier de meșteșuguri participativ îmbină dorințele de cunoaștere a zonei cu învățarea unei noi aptitudini. Fie că presupune artizanat ceramic, textil, sau de cioplit în lemn, poți face o afacere oferind mijloacele materiale și cunoștințele necesare pentru ca clienții tăi să-și creeze articole personalizate și cu un caracter autentic.

Dacă tu ești meșterul din spatele acestui viitor atelier, citește și cum să-ți transformi pasiunea într-o afacere și adaptează cât mai multe idei.

Altfel, poți căuta meșteri locali care sunt dispuși să colaboreze pentru a învăța vizitatori bazele ocupației lor. Odată ce ai și un spațiu dedicat atelierului, care să transmită același caracter autentic, ești gata să începi procesul. Mai mult, programele de atelier local se îmbină perfect cu alte idei de afaceri la țară, precum tururile ghidate, localurile de gastronomie locală și pensiunile pentru cazare. Odată ce oferi un program complet care să vorbească despre zonă în toate dimensiunile ei, turiștii vor gravita la tine. 

Iar, un mod de a-ți prezenta oferta completă este prin anunțuri pe OLX pentru afacerea ta. Cu serviciile platformei, poți populariza organic afacerea ta prin pachete promoționale dedicate și feedback din partea clientului.

OLX îți oferă toate instrumentele necesare pentru a lansa idei de afaceri la țară cu maximul de succes. 

10. Începe o afacere cu lemn, de la exploatare responsabilă, la construcții sau fabricarea de mobilă

 Afacere cu lemn, de la exploatare responsabilă, la construcții sau fabricarea de mobilă

Dacă trăiești într-o zonă forestieră, unde se permite exploatarea legală și responsabilă, poți investi în una din mai multe idei de afaceri la țară bazate pe lemn.

Industria forestieră are o contribuție directă și indirectă de aproximativ 3.5% din PIB-ul României, reprezentând o parte considerabilă din economia țării. Ca atare, există oportunități pentru deschiderea unei afaceri în această industrie. 

Opțiunile de activitate variază de la exploatarea și vânzarea lemnului, la prelucrarea lui în materiale de construcții și mobilă, până producția de obiecte artizanale. 

Există deja povești de succes în implementarea acestor idei de afaceri la țară. În satul Măderat din județul Arad, o firmă producătoare de mobilă din lemn a ajuns printre cei mai mari agenți de piață din industrie. Tu la rândul tău poți călca pe urmele întreprinderilor similare.

Amintește-ți, totuși că va trebui să realizezi toate formele de exploatare în cel mai responsabil mod. România are un cod de protecție a zonelor forestiere mult mai robust și strict, comparativ cu alte țări Europene. Chiar dacă deții propriul pământ împădurit, va trebui să tai selectiv și sustenabil, urmând să realizezi și replantarea copacilor în zonă.

Dar, odată ce obții permisul de exploatare și ai un plan sustenabil pentru afacerea ta, te poți considera pregătit de afaceri. Iar, dacă vei dori comercializarea ușoară și la scară națională a produselor tale, consideră utilizarea platformei OLX pentru anunțurile tale. Astfel, vei putea ajunge la peste 14 milioane de potențiali clienți lunar, având o acoperire de aproximativ 90% din utilizatorii de internet ai țării. În plus, OLX îți oferă livrare 100% gratuită, totul la 0% comision pe vânzări.

Accesează OLX și susține-ți afacerea cu ușurință și eficacitate!

11. Crește albine și vinde miere, faguri și produse din ceară

Afacere cu albine, miere, faguri și produse din ceară

Apicultura este una din ocupațiile rurale care oferă multiple opțiuni și idei de afaceri la țară, cu bani puțini, opțiuni de mobilitate și profitabilitate crescută.

Dacă începi să crești albine pentru miere, faguri și ceară, ai ocazia de a comercializa, de la produsele brute aflate la mare căutare, până la articole, produse și alimente rafinate.

O afacere la țară în apicultură îți va oferi și șansa de a călători pentru a le oferi albinelor variația florală necesară. În plus, activitatea ta va aduce un beneficiu net mediului înconjurător prin polenizare și clienților tăi prin produsele naturale.

Pentru a începe o afacere la țară în apicultură, vei avea nevoie de familii de albine, stupi, centrifugă, vase pentru miere și un inventar apicol. Suma estimată pentru investiția inițială este de 17,000 lei. În schimb, marja brută de profit ajunge la 8,800 de lei per an, investiția atenuându-se în primii doi ani

Dacă decizi să începi vânzarea de produse pe bază de miere, faguri și ceară este prin anunțurile pe OLX. Astfel, vei ajunge la un număr mare de doritori, atenuând și costurile de transport la livrare. În plus, o vizibilitate crescută îți va permite să ceri prețuri crescute pentru soiuri speciale de miere.

12. Vinde săpunuri și cosmetice naturale din ingrediente de proveniență locală

săpunuri și cosmetice naturale din ingrediente de proveniență locală

Chiar dacă nu vei urma calea creșterii și îngrijirii de albine, tot poți să începi o afacere la țară pe bază de săpunuri, cosmetice și produse medicinale de proveniență locală.

Opțiunile pot varia, de la săpunuri făcute manual cu produse locale, la amestecuri pentru ceaiuri medicinale, până la uleiuri și cosmetice tradiționale.

Secretul este să popularizezi rețete și modele de producție locale și ecologice, generând și o imagine de brand bazată pe sănătate și calitate.

Odată ce ai un plan pentru producție (pe care o poți începe din propriul domiciliu) poți începe să vinzi online cu OLX. Odată ce îți plasezi anunțurile, vei ajunge la un potențial de peste 14 milioane de utilizatori pe lună. În plus, devenind partener cu OLX, vei avea oferte de livrare a stocului fără costuri.

Susține toate potențialele idei de afaceri la țară cu OLX și schimbă-ți radical cariera!

13. Valorifică-ți pasiunea pentru pescuit sau vânătoare într-o afacere la țară de viitor

Afacere pe bază de pescuit responsabil la țară

Șansele sunt că deja ai o pasiune pentru pescuit de agrement sau, în cazuri mai rare, pentru vânătoare legală.

Ceea ce nu știi este că există o cerere considerabilă pentru produsele de proveniență locală, și carne pescuită sau vânată etic, și nu venită din ferme industriale.

Iar dacă poți face face față unei cerințe constante de la clienții tăi, oferind și o modelitate de livrare eficientă, ești deja pe drumul cel bun. Mai mult, te poți ocupa de medierea comercializării, preluând peștele sau vânatul din satul sau localitatea ta și aducându-l clienților din urban.

Un serviciu care te va susține, de la promovare, până la tranzacționare și livrare, este OLX. Devenind partener, nu numai că-ți vei populariza produsele local sau național, ci vei rezolva și cu metodele de livrare eficiente și 100% gratuite pentru parteneri.

Începe-ți afacerea cu OLX și construiește o afacere de succes la țară cu bani puțini!

14. Deschide o afacere la țară pe bază de alimente tradiționale cu afumătoare electrică

Afacere la țară pe bază de alimente tradiționale cu afumătoare electrică

Mezelurile, cărnurile și lactatele afumate sunt cele mai populare alimente de la țară pe care le poți găsi. Oamenii din urban vor încerca să cumpere astfel de produse proaspete de la producători locali, chiar dacă implică costuri mai mari. 

Aici poți interveni tu, devenind un producător de mezeluri și lactate cu ajutorul unei micro-afumătorii. Prețurile de pornire pentru o afumătoare potrivită pentru producția de alimente comercializabile stau pe la 1,000 de Euro. În schimb, te poți aștepta să obții o marjă de profit brut de până la 350 sau 450 de Euro pe sezon, având potențialul să-ți atenuezi investiția inițială într-un an. 

Dacă nu ai posibilitatea de a comercializa produsele în zone urbane pe cont propriu, OLX îți poate veni în ajutor, cu anunțuri promovate cum îți dorești, un public imens și soluții de livrare gratuită pentru vânzători.

15. Confecționează sau vinde figurine și decorațiuni de grădină și curte

Figurine și decorațiuni de grădină și curte

Decorațiunile și figurinele pentru grădină și casă sunt articole populare și dorite de un areal larg de potențiali clienți.

Șansele sunt că vecinii tăi fie au astfel de decorațiuni în curte, fie își doresc. De asta una dintre cele mai ușor de susținut idei de afaceri la țară este comercializarea locală de astfel de articole decorative.

Fie că vei vinde miniaturi, figurine, mini-fântâni arteziene, sau articole personalizate, îți vei găsi ușor cumpărătorii inițiali.

Și odată ce vei începe vânzarea, ai șanse să atragi noi clienți interesați prin viu grai. Cel mai important, poți deveni un furnizor sau mediator care procură articole de înfrumusețare a gospodăriei la prețuri avantajoase, comparativ cu marii retaileri. 

Fie că vrei să cumperi în numere mai mari sau dorești să vinzi la nivel regional, OLX este platforma pentru afacerea ta. De la transport la prețuri reduse, la pachete de promovare și un public imens, OLX are toate calitățile de care vei avea nevoie. Fă-ți visul și afacerea reale cu OLX!

16. Construiește foișoare și structuri de lemn pentru curte și grădină

Construcții de foișoare

Construcția de foișoare și structuri de lemn la comandă se află la un pas mai sus decât comercializarea de articole decorative pentru exterior, atât la nivel de profitabilitate cât și în dificultate.

Vei avea nevoie de materiale procurate la un preț avantajos, dar aici poți găsi ofertele ideale pe OLX.

Pe lângă asta, tu și colaboratorii tăi trebuie să aveți expertiză în construcții de dimensiuni reduse și în tâmplărie. Pe lângă construcția propriu-zisă, un foișor poate necesita și o fundație simplă, cât și un aspect informat de cunoștințe de design.

Dar, dacă te consideri pregătit să începi o afacere de construcții de foișoare, poți începe oferindu-ți serviciile pe OLX Servicii. Astfel, potențiali clienți în căutarea acestor servicii te pot găsi cu ușurință, comunica cu tine, și tranzacționa cu 0% comision perceput de platformă.

Oferă-ți serviciile prin OLX și atinge performanța dorită.

17. Culege manual și comercializează ciuperci de origine naturală

Ciupercile culese sunt la mare căutare, fiind cele mai sănătoase variante de pe piață. Dacă te afli într-o zonă în care cresc în volume considerabile, poți întemeia o afacere la țară pe baza lor.

Vei avea nevoie de colegi pentru eficacitatea maximă în localizare și culegere. În plus, asigură-te că ai cunoștințe despre soiurile comestibile și cum pot fi preparate. Poți oferi același soi sub multiple forme, inlcusiv ciuperci crude, sărate, sau murate.

O idee este să oferi și coșuri care conțin soiuri variate de ciuperci la un preț avantajos. Astfel, clienții tăi pot degusta și experimenta cu ușurință, la un preț preferențial.

Ca în orice afacere, te poți folosi de serviciile platformei OLX pentru plasarea de anunțuri, promovare, tranzacții și accesarea soluților de livrare mai avantajoase.

Colaborează cu OLX și adu-ți afacerea la nivelul dorit cât mai repede!

Aceste 17 idei de afaceri la țară îți pot aduce succes rapid și venituri considerabile. Cele mai multe pot fi începute cu bani puțini, mijloacele necesare și un capital social redus. Pentru a reduce și mai mult efectul unei investiții inițiale, vom explora dacă poți atrage fonduri de la Uniunea Europeană pentru oricare din aceste idei de afaceri la țară.

Poți finanța o afacere la țară cu fonduri de la Uniunea Europeană?

Condiții de finanțare prin fonduri europene

Pe scurt, Uniunea Europeană oferă fonduri și sprijin pentru multiple tipuri de întreprinderi, susținând în medie peste 200,000 de afaceri pe an.

Întrebarea importantă pentru aceste idei de afaceri la țară cu bani puțini ține de ce ajutoare poți primi, care sunt cerințele pentru a obține sprijinul și dacă poți utiliza alte aspecte secundare pentru a-ți ajuta firma să fie susținută.

Programele Uniunii Europene pun accent deosebit pe întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), un tip de afacere unde s-ar încadra și a ta.

Încadrarea unei afaceri la țară, după standardele UE

Standardele de încadrare pentru IMM-uri ale Uniunii Europene sunt următoarele: 

    • Microîntreprinderi – au până în 10 angajați și cifră anuală de afaceri sau bilanț anual care nu depășește 2 milioane de Euro
    • Întreprinderi mici – au până în 50 de angajați și cifră anuală de afaceri sau bilanț anual care nu depășește 10 milioane de Euro
  • Întreprinderi mijlocii – au până în 250 de angajați și o cifră anuală de afaceri care nu depășește 50 milioane Euro și un bilanț anual care nu depășește 43 milioane Euro

În primă fază, oricare din cele 17 idei de afaceri la țară cu bani puțini (sub 5000 de euro) se vor încadra fie la microîntreprinderi, fie la întreprinderile mici.

Ce tipuri de afaceri la țară au cele mai mari șanse de finanțare?Afacerist și liber profesionist din zona rurală dând mâna

 

Finanțarea pentru firma ta va fi gestionată de diferite organe, programe și agenții, în funcție de specificul acestora.

Afacerile cu energie regenerabilă

Ideile de afaceri la țară asociate cu rețelele energetice, precum investirea într-o fermă de panouri fotovoltaice, prin Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE). Mecanismul gestionează eforturile de conectare ale rețelelor energetice, digitale și de transport din Uniunea Europeană. O afacere la țară cu energie regenerabilă ar fi finanțată și gestionată de Agenția Executivă pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA).

În plus, programul LIFE pentru politici climatice te poate susține în introducerea pe piață a serviciilor și proceselor tale prin finanțarea proiectelor apropiate de piață.

Agricultura și consumul produselor agricole

Afacerile în agricultură și legate de alimentele agricole și produse în rural pot beneficia de pe urma:

  • Programului de promovare a produselor agricole din UE, 
  • Fondului European de garantare agricolă, 
  • Și a Fondului European agricol pentru dezvoltare rurală. 

Chiar dacă nu practici agricultura, poți obține susținere pentru distribuție, prelucrare, sau comercializare.

Fonduri pentru afaceri la țară pe bază de pescuit

Fondul European pentru pescuit și afaceri maritime te poate susține în deschiderea unei afaceri pe bază de pescuit sustenabil și comercializarea capturii.

Sprijin de reprofilare

Fondul European de ajustare la globalizare (FEG) îți poate oferi sprijin în reprofilarea dacă ți-ai pierdut locul de muncă din cauza unei schimbări, precum încetarea activității, sau mutarea firmei în afara UE.

Finanțarea pentru alte afaceri

Există multiple alte posibilități de finanțare de la programe locale de integrare, la agenții de reprofilare, sau la finanțări pentru antreprenori:

  • Instrumentul de microfinanțare din cadrul Programului pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI), care sprijină IMM-urile acordând împrumuturi de până la 25,000 Euro persoanelor fizice care înființează sau dezvoltă întreprinderi mici
  • Granturi pentru proiecte care promovează interesele UE
  • Instituții financiare locale pot oferi granturi și susținere din fonduri Europene pentru mici antreprenori
  • Fondul Social European Plus (FSE+), care ajută afacerile să devină competitive

De ce vei avea nevoie pentru a începe o afacere la țară?

Afacerist din rural realizând planul de afaceri

Odată ce ai venit cu idei de afaceri la țară și ai redus lista la acele opțiuni fezabile, dar care îți aduc și împlinire, vei necesita:

  • întemeiezi un plan de afaceri, incluzând echipamentele, instrumentele și costurile inițiale
  • Să fii realist legat de investiția necesară și dacă o poți dedica din prima
  • Să te decizi, pe baza veniturilor așteptate și a perioadei de atenuare, dacă te vei putea susține complet din noua afacere
  • Să faci primii pași spre lansarea ei, incluzând și încercarea de a atrage fonduri Europene pentru investiție și gestionare
  • Să urmărești evoluția noii tale afaceri, ajustând planul din mers
  • Să calculezi modurile în care îți poți dezvolta afacerea odată ce ai atras clienți și venituri constante

Alege OLX ca prim partener de încredere

Și, cel mai important, vei avea nevoie de parteneri de încredere. Indiferent de ce idei de afaceri la țară ai ales, OLX te poate ajuta.

Platforma îți va oferi susținerea necesară, de la primele momente ale planificării, până la succes. Poți folosi resursele și ghidurile din Academia de Business pentru a-ți stabili un plan inițial.â

Apoi, poți profita de pe urma vizibilității serviciului OLX, care ajunge la peste 14 milioane de oameni, sau aproximativ 90% din utilizatorii de internet din țară. În plus, partenerii OLX Business pot accesa pachete dedicate de promovare, statistici pentru performanță și livrare complet gratuită: 

Vino alături de noi cu Business OLX și lansează-ți afacerea dorită de oriunde, iar noi te vom susține în drumul spre succes!

Abonează-te la BLOG: