Locuiești în mediul rural? Chiar dacă te-ai născut acolo și ți-ai petrecut aproape toată viața la țară sau dacă declanșarea pandemiei te-a determinat să iei decizia de a te muta în mijlocul naturii, a trăi în acest mediu nu înseamnă chiar deloc renunțarea la dorința de a deveni antreprenor.
Chiar din contră, te poți bucura de o viață liniștită, într-un mediu curat, dar și de posibilitatea de a-ți pune pe picioare o afacere online la țară, cu bani puțini și care să îți ofere stabilitate financiară.
Înainte de a-ți veni în minte întrebarea dacă acest moment este potrivit pentru deschiderea unei afaceri, îți oferim câteva cifre care te vor ajuta să iei o decizie în acest sens: în primele patru luni ale anului 2021, au fost înființate 39.890 de firme în comparație cu 22.976 în primele patru luni din 2020, în creștere cu 73,6% potrivit unei analize realizate de portalul Termene.ro pe baza datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Deci da, nu ești singurul care ia în calcul această posibilitate și care chiar a pășit în lumea proprietarilor de afaceri.
Citește și: Vrei să devii antreprenor? Deschide o afacere pe internet, fără investiții!
Tendințe legate de obiceiurile de consum ce pot deveni afaceri online la tară, cu bani puțini:
Cererea pentru alimentele bio, în creștere
În ultimii ani am fost cu toții martorii unei creșteri semnificative a interesului față de produsele bio. Aceasta este rezultatul mai multori factori. De la o informare mai bună a cumpărătorilor, la creșterea și diversificarea canalelor de vânzare ale acestui tip de produse, până la creșterea puterii de cumpărare a populaţiei, toate au jucat un rol important.
Una dintre concluziile unui studiu realizat în 2016 de către compania iSense solutions pentru Grupul Lowe a fost că aproximativ 60% dintre consumatori erau atenți la produsele pe care le mâncau. 70% dintre aceștia au declarat că, comparativ cu anul 2014, consumau mai multe produse de acest tip, pe care le cumpărau direct de la micii producători (62%), din hipermarket/supermarket (56%), din piață (41%) sau de la târguri cu specific (34%). Iar, mai nou, cu siguranță cap de listă sunt comenzile online.
Prețul și disponibilitatea sunt importante pentru cei interesați de produsele bio. 55% dintre consumatori au spus că interesul lor pentru fructe și legume bio nu o să fost afectat de preț, în timp ce 35% au arătat că sunt dispuși să scoată mai mulți bani din buzunar pentru produsele bio. Cumpărătorii de produse ecologice sunt atenți la sursele de unde provin acestea și majoritatea dintre ei(52%) consideră importantă certificarea ecologică.
Cerere mare, ofertă limitată
Conform unei analize realizate de Financialintellingence.ro la începutul anului 2020, 80% din produsele bio comercializate în România erau importate. Principalii furnizori de alimente ecologice sunt Germania, Marea Britanie, Italia, Austria, Franța și Spania. Restul de 20% produse ecologice produse local consumate în România sunt lapte, ouă, miere, orez și porumb.
Potrivit aceleiași analize, rata de creștere a vânzărilor de produse ecologice în țara noastră este estimată de specialiştii din domeniu că va fi de 15%-20% pe an. Tocmai de aceea, a intra pe această piață cu o afacere online cu bani puțini, pe care o desfășori la țară, poate fi o idee bună.
Va trebui să decizi ce produse bio ai putea produce în satul în care locuiești, ce culturi sunt roditoare în zona respectivă.
Citește și: Idei de afaceri profitabile în comerțul online
Iată câteva idei de afaceri online cu bani puțini pe care le poți demara la țară:
1. Plantații de trandafiri
Creșterea trandafirilor este profitabilă pe toată durata anului. Chiar dacă în România nu există o cultură a procesării trandafirilor la fel de răspândită ca în alte țări, precum Bulgaria sau Grecia, această plantă are multe alte întrebuințări. Poți face profit din vânzarea de uleiuri și dulceață de trandafir.
Uleiul esențial de trandafir este unul dintre cele mai prețioase uleiurile esențiale cu proprietăți remarcabile pentru corpul uman. Pentru obținerea unei singure picături de ulei esențial se distilează petalele de la minimum 50 de trandafiri. Tocmai de aceea, prețul de vânzare este, în medie, de 200 de euro pentru doar 5 ml.
Iată și un calcul realizat de thebreak.ro: un singur kilogram de ulei de trandafir costă 4.000 de euro. Pe o suprafață de 2.000 de metri pătrați poți cultiva în jur de 1.200 de butași de trandafiri din care poți obține până la 10.000 de borcane de dulceață, 5.000 de sticle de sirop sau 3.000 de sticle de ulei., ceea ce, estimativ, ar însemna un câștig de 220.000 de lei pe an.
Nu este nevoie să te cramponezi la faptul că poate nu deții terenul pe care să îi plantezi. Poți alege varianta de a lua în arendă teren de la unul dintre săteni. Va fi nevoie însă să te documentezi temeinic, să discuți cu specialiști, tocmai pentru a putea începe afacerea cu dreptul.
2. Recondiționarea de mobilier
Ești îndemânatic? Te poți specializa în recondiționarea mobilierului vechi, căruia îi vei putea da o nouă viață doar cu câteva modificări rapide. Astfel de piese de mobilier cu influențe din folclor sunt foarte apreciate. În plus, nu este nevoie să investești o sumă mare. Cu siguranță vei găsi piese de mobilier cu mult potențial în gospodăriile țăranilor. Deci ai deja acces facil la materia primă, apoi va mai trebui să îți amenajezi un mic atelier în care vei avea nevoie de un banc de tâmplărie, o masă cu circular, o mașină pentru rindeluire, una de șlefuit, încă una de frezat, câteva ustensile de mână și un set complet de vopsele.
Poate că în căutarea ta de piese de recondiționat vei descoperi un bătrân meșter care să împărtășească cu tine câteva trucuri pe care le-a învățat de-a lungul vieții. Mai mult, o astfel de colaborare va cântări mult și în povestea afacerii tale, a brandului tău. Autenticitatea este extrem de apreciată de cumpărători.
3. Producția de săpunuri naturale
Produsele cosmetice din comerț nu mai îndeplinesc neapărat cerințele cumpărătorilor. Tot mai mulți oameni devin conștienți de impactul pozitiv pe care îl au asupra sănătății, mediului și economiei produsele bio. Consumatorii sunt acolo, este nevoie ca tu să te gândești la câteva tipuri de produse și la ce vei avea nevoie pentru a le putea fabrica. Pentru a-ți calcul nivelul minim al investiției.
Va trebui să iei în calcul ingredientele și ustensilele (grăsimi, sodă caustică, apă distilată, uleiuri naturale, un cântar, un mixer special, forme de turnat), avize, notificări, certificate de calitate, ambalaje și o minimă promovare. Odată puse bazele, acest business poate genera un profit bun. Un atelier de săpunuri naturale poate oferi produse cosmetice de îngrijire personală la un preț de cel puțin patru ori mai mare decât cel al unui produs din comerț.
Înainte de a decide ce fel de afacere dorești să îți deschizi, documentează-te. Călătorește în zona în care trăiești, discută cu sătenii, află ce se producea înainte de Revoluție, de exemplu, în acea parte a țării, vezi cât de deschiși sunt localnicii să îți împărtășească o parte dintre secretele pe care le-au învățat de-a lungul vieții.
Citește și: Cum te pregătești să-ți vinzi produsele online?
Unde în mediul online poți să scoți produsele tale la vânzare?
Simplificat, pentru afacerea ta online cu bani puțini, la țară, ai la dispoziție două variante: construirea propriului magazin online sau vânzarea produselor pe una dintre platformele marketplace deja existente pe piața din România.
Construirea unui magazin online poate dura și necesită o investiție de început, în achiziționarea domeniului, în construirea și lansarea website-ului, dar și pe parcurs pentru mentenanța site-ului respectiv, dar și pentru a-i crește vizibilitatea. Mai mult, de fiecare dată când va apărea o eroare vor fi costuri asociate. Tocmai de aceea, tot mai mulți antreprenori noi care vor să-și comercializeze produsele pe internet aleg platformele de tip marketplace.
În cazul acestora, costurile menționate mai sus dispar, marketplace-urile au deja un public format, practic românii care caute anumite produse aleg aceste platforme din start pentru a găsi ceea ce au nevoie, iar în ceea ce privește promovarea anunțurilor tale, platformele de acest gen au deja o serie de pachete disponibile. Poți afla de aici mai multe detalii despre avantajele folosirii unei platforme marketplace.
În plus, platforma OLX, de exemplu, cel mai popular marketplace din țară, îți oferă inclusiv posibilitatea de a-ți crea o pagină dedicată pe care să îți prezinți produsele. Este un fel de magazin online deja încorporat în platforma OLX.
Citește și: 7 idei pentru a crește vânzările online ale unei afaceri mici
Dacă dorești și mai multe informații utile și sfaturi practice despre creșterea afacerii tale prin intermediul unei platforme marketplace, te poți abona la resursele OLX pentru antreprenori.
Aici vei găsi o mulțime de informații practice și de resurse care să te ajute să-ți crești afacerea online cu bani puțini pe care să o lansezi de la țară. Ai acces direct la informații despre vânzări online, dezvoltarea afacerii, antreprenoriat, dar și informații utile despre juridic și finanțe.
O mulțime de afaceri mici și mijlocii deja se bucură de toate aceste avantaje. Abonează-te și tu pentru a fi la curent cu noutățile.