Am ideea de afacere, cum găsesc finanțare?

Pagina de Business » Juridic & Finanțe » Am ideea de afacere, cum găsesc finanțare?
Am ideea de afacere

Lansarea unei afaceri este un proces destul de complex care necesită mai mult decât o simplă idee și ceva creativitate. Ai nevoie de finanțare pentru o afacere nouă și de bani pentru a putea dezvolta afacerea din stadiul de start-up.

Cum găsești finanțare pentru afacerea ta? În acest articol vom discuta principalele modalități de finanțare prin care poți obține bani pentru ideea ta, pentru planul tău de afaceri. Atunci când îți lansezi o afacere sau când dorești extinderea afacerii, planul de finanțare este foarte important.

Studiile arată că în majoritatea cazurilor afacerile care se închid după primii ani de activitate au ca principal motiv pentru eșecul lor lipsa unei finanțări stabile și sustenabile. Așadar, cum găsești finanțare pentru afacerea ta pentru a te asigura că o poți dezvolta și o poți conduce spre succes?

Iată principalele surse de finanțare pentru o afacere nouă

Între principalele metode de finanțare care există în România pentru un start up sau pentru o afacere putem enumera finanțările oferite de bănci, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană sau de la Instituții Guvernamentale și Non-Guvernamentale, programe de finanțare de la investitori privați (business angels sau fonduri de capital de risc) sau credite în sistem real (credite de la furnizori sau clienți).

De asemenea, putem lua în calcul ca sursă de finanțare pentru o afacere nouă și capitalurile proprii sau împrumuturile de la cunoscuți, familie. Deși aceasta nu este o formă oficială de finanțare, majoritatea antreprenorilor români încă se folosesc de capitaluri proprii pentru a lansa o afacere.

Cu toate acestea, o afacere slab finanțată are toate șansele să falimenteze,așa încât banii pe care îi putem atrage de la prieteni, familie și cunoscuți nu pot reprezenta o finanțare sustenabilă, aceștia putând fi de ajutor pentru a ne susține firma una sau două luni, însă nu mai mult.

Astfel, pentru a putea avea o afacere de succes și pentru a fi competitivi în piață, avem nevoie de surse de finanțare serioase. Iată la ce anume putem apela în acest caz pentru a ne pune pe picioare afacerea.

1. Finanțare afacere nouă prin intermediul băncii

Există două modalități principale prin care banca ne poate oferi finanțare pentru afacerea nouă. Prin realizarea unui credit sau prin oferirea unei linii de credit. Un credit reprezintă un împrumut din partea instituției bancare, la care firma se obligă să plătească lunar înapoi rata + dobânda aferentă și cheltuielile bancare.

Linia de credit funcționează diferit. Banca acordă o sumă totală cu titlu de împrumut, disponibilă în contul firmei pentru o perioadă de timp stabilită. Antreprenorul se poate folosi de acești bani pentru a-și desfășura activitatea.

Când nu dispui de lichidități poți folosi o parte din acești bani pentru a plăti furnizorii. Iar banca va retrage suma folosită înapoi + dobânda aferentă în momentul în care compania va avea încasări.

2. Surse de finanțare afacere nouă prin fonduri nerambursabile

Și în cazul fondurilor nerambursabile există o multitudine de programe de finanțare afacere la care antreprenorii pot apela. Printre cele mai cunoscute sunt fondurile nerambursabile oferite de Uniunea Europeană. Poți descoperi mai multe detalii despre acest tip de finanțare în articolul din blogul nostru Cum poți începe o afacere online cu fonduri europene pentru tineri antreprenori.

Alte programe de finanțare a unei afaceri cu fonduri nerambursabile sunt programele de promovare ale IMM-urilor oferite de Statul Român, precum Start-Up Nation sau Start-Up Plus. Ce este de reținut în cazul programelor de finanțare prin fonduri nerambursabile este faptul că antreprenorul trebuie să contribuie și el cu o cotă parte, suma oferită de programe acoperind doar un anumit procent.

Pe lângă aceste fonduri, poți accesa pentru un start-up și programe de finanțare cu fonduri nerambursabile oferite de diferite ONG-uri sau de diferite asociații profesionale. Poți accesa un astfel de fond mai ales dacă afacerea ta se axează pe oferirea unor servicii pentru îmbunătățirea calității mediului sau a unor servicii din aria educațională.

De asemenea, poți obține o finanțare sub formă de grant, dacă dorești prin proiectul tău să contribui la dezvoltarea mediului antreprenorial în zonele rurale sau defavorizate. O asociație care se ocupă cu finanțarea a astfel de proiecte este Fondul Român de Dezvoltare Socială,care a contribuit de-a lungul timpului la implementarea a 6 scheme de grant.

3. Surse de finanțare afacere Start-Up prin intermediul investitorilor privați

Există în România antreprenori sau investitori privați cu foarte multe fonduri lichide disponibile pentru investiții. Aceste persoane sunt cunoscute sub forma de “business angels” și sunt investitori care își pot asuma riscul de a finanța o afacere la început în baza unui plan de afaceri solid, care să demonstreze la nivel predictibil o profitabilitate pe termen lung și posibilitatea de a se transforma într-un business sustenabil.

Poți obține sume importante de bani de la astfel de investitori, însă pentru a accesa un program de finanțare a afacerii prin intermediul unui business angel va trebui să ai un plan foarte bine pus la punct și un MVP – un produs testat (minimum viable product). La fel ca în cazul investitorilor business angels, s-au format o serie de fonduri de investiții denumite fonduri de venture capital – fonduri de capital de risc.

Acestea sunt companii structurate sub forma unor trusturi, care au la bază mai mulți investitori profesioniști, cu disponibilități financiare mari. Spre exemplu, la nivelul anilor 2019 – 2020, cele mai mari 3 fonduri de venture capital ofereau posibilitatea unor fonduri de finanțare de peste 40 de milioane de euro pentru antreprenorii care doreau să-și deschidă o afacere.

Ce trebuie să știi când apelezi la astfel de firme este faptul că din postura de antreprenor va trebui să cedezi o parte din firma ta investitorilor. Cu alte cuvinte, pentru a primi banii va trebui să atragi un partener în business, care să vină cu finanțele, iar tu să vii cu planul și cu produsul testat pentru a lansa business-ul.

4. Credite de la furnizori și clienți – cea mai avantajoasă modalitate de finanțare a unei afaceri

Această metodă de finanțare, denumită în termenii de specialitate și credit real, este considerată a fi cea mai avantajoasă metodă de finanțare pentru o afacere nouă, deoarece nu presupune existența unei dobânzi sau a unei sume de rambursat.

Creditul la furnizori presupune simpla amânare a plății unui serviciu pe o perioadă determinată. Cu alte cuvinte, metodele de colaborare cu plata la termen reprezintă o astfel de sursă de finanțare. Practic, tu cumperi un produs sau un serviciu de la furnizorul tău și primești o perioadă de plată, un termen de plată de 30 de zile.

În acele 30 de zile te poți folosi de banii pe care ar trebui să îi dai furnizorului în interesul companiei, după care plătești la finalul celor 30 de zile același preț, fără dobândă sau alte comisioane. Iar creditul de la clienți presupune achitarea unui serviciu sau a unui produs în avans de către clientul cumpărător.

Practic, tu ca antreprenor, primești o sumă de bani pentru care realizezi o promisiune de vânzare sau de livrare a unui serviciu.

5. Sursa de finanțare prin împrumuturi de la cunoscuți, familie sau prieteni

Deși nu este o sursă de finanțare stabilă sau sustenabilă pe termen lung, această modalitate de lansare a unei afaceri este încă cea mai cunoscută în România. Capitalurile proprii sau împrumuturile de la familie, prieteni și cunoscuți încă pun pe picioare cele mai multe afaceri din țara noastră.

Ele sunt avantajoase pentru finanțarea afacerilor noi, aflate la început, pentru perioada în care nu ai mari cheltuieli cu business-ul și ai nevoie de o sumă de bani foarte mică, atât cât să poți pune pe picioare compania pentru prima lună sau pentru primele săptămâni de funcționare.

Astfel de împrumuturi pot fi restituite în condiții mult mai avantajoase, de abia în momentul în care compania reușește să aibă primele încasări. Însă, nu e de preferat ca aceste surse de finanțare a unui start-up să fie utilizate ca plasă de siguranță pentru afacerea ta.

Citește și: Gestionarea unei afaceri: asemănări și deosebiri între antreprenor și manager

Ai o idee de afaceri sau un plan de business bine pus la punct? Accesează o sursă de finanțare pentru afacere sau start-up și pune-ți ideea în aplicare!

Acestea sunt principalele modalități de finanțare a unei afaceri în România. Așadar, dacă ai o idee de afaceri, sau mai bine, dacă ai deja un plan de business concretizat și un produs gata de testare pe piață, te poți gândi la una din modalitățile de finanțare expuse mai sus și poți începe aventura ta în mediul antreprenorial.

Dacă dorești și alte informații despre afaceri și despre antreprenoriat, te poți abona la hub-ul educațional OLX pentru antreprenori. Aici vei găsi resurse interesante care te pot ajuta să-ți lansezi o afacere și să o dezvolți pentru a te bucura de succes ca antreprenor în România.

Abonează-te la BLOG: