Dacă ai o idee de afacere și ești nerăbdător să o pui în practică, obținerea finanțării necesare pentru lansare e cu siguranță o prioritate pentru tine. Indiferent de soluția de finanțare la care recurgi, un plan solid de afaceri este arma ta cea mai puternică pentru a-ți asigura succesul.
Deși posibilitățile de finanțare sunt multiple, iar întreprinderile mici și mijlocii pot beneficia în această perioadă de fonduri nerambursabile și credite bancare în valoare de sute de milioane de euro, concurența este acerbă. Drept dovadă, în perioada martie – august 2020, în condiții de pandemie, peste 40.000 de noi firme au intrat pe piață. Află în cele ce urmează care sunt elementele-cheie ale unui plan de afaceri de succes și descoperă strategiile câștigătoare pentru a obține finanțarea afacerii tale.
Construiește-ți planul de afaceri în jurul unui produs competitiv
Majoritatea ideilor de afaceri au în centru un produs care vine să satisfacă o nevoie reală. Dar cu excepția puținelor cazuri în care acest produs este cu totul nou, există șanse mari ca alte companii să livreze deja ceva similar. Dacă vrei ca posibilii investitori să fie convinși de șansele de succes ale propunerii tale de afacere, va fi nevoie să prezinți nu doar calitățile absolute ale produsului, ci și avantajele sale competitive în contextul actual al pieței.
Astfel, un plan de afaceri construit în jurul unui produs puternic va trebui să includă:
- descrierea tehnică detaliată a produsului
- rezultatele studiilor de piață realizate pe produse concurente: numele competitorilor, prețul produselor concurente, puncte slabe / tari ale produselor concurente
- descrierea avantajelor competitive raportate la produse similare
Asta nu înseamnă neapărat că va trebui să investești sume mari de bani în materiale scumpe sau tehnologii avansate. Dacă ești suficient de creativ, te poți diferenția de concurență chiar și prin ambalajul pe care îl alegi pentru produsele tale.
Atunci când pregătești planul afacerii pentru finanțare, ia în calcul nevoile pieței
Ca antreprenor aflat la început de drum, se poate să fii atât de entuziasmat de ideea ta de afacere încât să nu mai iei în calcul nevoile pieței. Dacă ți s-a întâmplat asta, nu ești singurul. Conform unui studiu desfășurat de CB Insight, 35% din afaceri eșuează pentru că nu există o nevoie reală a pieței pentru produsul oferit.
Posibilii investitori în propunerea ta vor fi atenți la acest aspect, așa că asigură-te că planul tău de afaceri include răspunsul la întrebările:
- care este nevoia pe care produsul / ideea ta o satisface?
- câți oameni se confruntă cu această nevoie?
Un plan de afaceri bine construit nu trebuie să se rezume la a enumera beneficiile produsului, ci să prezinte și felul în care el vine în întâmpinarea nevoilor clientului.
Estimează corect costurile și finanțarea de care ai nevoie pentru afacerea ta
Atunci când aplici pentru finanțare, tentația de a prezenta lucrurile într-o lumină optimistă e mare. Asta, împreună cu apariția ulterioară a unor cheltuieli neprevăzute, poate duce la o subestimare gravă a costurilor și la prăbușirea întregului model de afacere. Nu întâmplător, principalul motiv pentru care noile afaceri dau greș este capitalul insuficient.
Ca sa eviți astfel de probleme de cashflow, fii mai degrabă pesimist în estimările costurilor și asigură-te că suma pe care o ceri acoperă și situații neprevăzute. Pe lângă salariile angajaților, chiria pentru spațiul fizic și alte costuri de producție, asigură-te că iei în calcul și costurile implicate în promovarea și vânzarea produselor, precum și costurile de transport. Cei care acordă finanțări vor fi mai înclinați să facă asta dacă sunt puși în fața unui plan de afaceri adaptat la realitățile contextului economic curent.
Stabilește prețul corect și oferă prognoze financiare realiste
Odată ce ai o evaluare corectă a costurilor implicate, împreună cu informații despre concurență și ceea ce oferă ea, poți stabili prețul produsului tău. Dacă ai un avantaj net față de competitori, confirmat prin studii și teste de piață, poți chiar stabili un preț mai mare decât al lor.
E important ca prețul să reflecte disponibilitatea clienților de a plăti, dar să și asigure o marjă de profit atrăgătoare pentru posibilii investitori. Pentru mai multe informații despre cât de scump ar trebui să-ți vinzi produsul, citește despre cum calculezi valoarea de comercializare a unui produs.
Atunci când întocmești planul de afaceri pentru obținerea finanțării, include prognoze financiare pe termen lung și estimarea momentului în care vei atinge pragul de rentabilitate, pentru ca finanțatorii să-și facă o idee cât mai clară despre evoluția afacerii tale. Verifică datele cu care lucrezi și ia în calcul toți factorii implicați, inclusiv inflația, astfel încât proiecțiile oferite să fie realiste.
Include în planul afacerii pentru finanțare și studii de piață
În măsura în care acest lucru e posibil, completează-ți planul de afaceri cu care dorești să obții finanțare, cu studii de piață. Stai liniștit, nu e nevoie să desfășori tu campanii de testare a pieței. În cazul în care există produse similare oferite de alte companii, poți folosi cu ușurință studii deja existente, efectuate pe segmentele țintă.
E important ca ideea ta de afacere să aibă acoperire în lumea reală pentru a dobândi încrederea investitorilor. Estimările tale capătă greutate când au la bază cifre deja existente pe piață, iar proiectul tău are mai mari șanse să se materializeze.
Alege soluția potrivită de finanțare pentru afacerea ta
Fie că ești antreprenor aflat la început de drum, fie că ești experimentat, există numeroase modalități de a obține finanțare, dintre care amintim:
- linie de credit bancar pentru afaceri
- credit bancar pentru afaceri
- investitori privați pentru afaceri de tip Start-Up
- credite de la furnizori și clienți
- fonduri nerambursabile
În funcție de specificul afacerii tale, vei putea opta pentru varianta care ți se potrivește cel mai bine. Dacă vrei să afli care e opțiunea de finanțare cea mai avantajoasă pentru afacerea ta, citește mai multe despre cum obții capitalul de care ai nevoie pentru afacerea ta.