7 pași pentru a-ți promova afacerea online și offline

Pagina de Business » Dezvoltarea afacerii » 7 pași pentru a-ți promova afacerea online și offline
7 pași pentru a-ți promova afacerea online și offline

Una dintre principalele preocupări ale unui antreprenor a fost mereu promovarea afacerii online și offline, pentru atragerea clienților. Afacerea e pusă pe picioare, ai produsele sau serviciile perfect funcționale și tot ce îți rămâne de făcut este să le promovezi, pentru a obține un profit cât mai mare.

Întrebarea este: cum fac asta și în ce direcții să mă duc? Depinde. Depinde de buget, așteptări și de nivelul în care te regăsești cu afacerea. Dacă de-abia te-ai lansat sau ești în primii ani de business, îți recomandăm să ții cont de punctele de mai jos.

1. De ce este important să îți promovezi afacerea pe Google

În ziua de azi, atunci când vrei să afli ceva, nu mai deschizi enciclopedia sau dicționarul, ci te duci pe Google. Ca să găsești afacerea ta în rezultatele căutărilor în primele pagini Google, există mai multe metode prin care poți face asta. Însă, înainte de toate este esențial să ai un website pe care să îl promovezi.

Prima metodă de promovare a unei afaceri online este Google Ads, o metodă mai costisitoare, ceea ce o face eficientă pe termen scurt, însă de sine stătătoare nu este sustenabilă. Practic, prin promovarea afacerii online prin Google Ads, vei ajunge chiar în prima pagină a căutărilor și vei plăti fiecare click pe care îl vor face oamenii pe site-ul tău. Prețul nu este unul standard, ci se stabilește în funcție de cererea pe acele cuvinte cheie, ceea ce înseamnă că și costurile pot fi ridicate, fără un ROI (return of investment) mare neapărat.

Cea de-a doua metodă este prin SEO și content marketing. Ea se traduce prin optimizarea site-ului cu ajutorul unui specialist SEO care îți va introduce cuvinte cheie pe el, în funcție de căutările din Google și ele vor fi susținute și cu ajutorul unui blog, însă nu orice fel de blog. Cu cât ai mai mult conținut, respectiv articole informative în care introduci cuvinte cheie, cu atât Google va considera că website-ul tău este prețios pentru utilizatori din punct de vedere informativ și îl va aduce în primele pagini ale căutărilor, dar pe termen lung. Este o metodă de promovare a unei afaceri online pe termen lung, deoarece cu o strategie SEO bună, poți rămâne în top mulți ani, chiar ș după ce închei contractul cu specialistul SEO.

Indiferent de ce metodă de promovare online a afacerii tale vei alege, fă-ți o pagină în Google Business, pentru a fi mai ușor de găsit de către clienți, mai ales dacă ai și o locație fizică a companiei, cum ar fi, o cofetărie. Serviciul Google My Business este o metodă de promovare online gratuită și îți permite să-ți creezi un profil al companiei în care introduci adresa, numărul de telefon, programul și o legătură către website.

Acesta este extrem de util mai ales când ai potențiali clienți care se află în apropierea locației tale și se află în căutarea unei prăjituri bune. Google are șanse mari să aducă în cofetăria ta, deoarece profilul tău va fi mai vizibil pentru ei decât al unei alte cofetării care nu are profil de business.

Citește și: Magazin online /vs/ vânzări offline – 5 motive să-ți extinzi afacerea pe internet 

2. Conectează-ți afacerea cu audiența online potrivită

Cu alte cuvinte, fă-ți pagini de social media și construiește-ți comunități. Fii cât mai prezent și cât mai activ, postează zilnic și răspunde cât mai rapid solicitărilor oamenilor. În luna septembrie din anul 2021, existau aproximativ 11,94 milioane conturi de Facebook pe teritoriul României.

Foarte mulți sunt activi și pe Instagram, Pinterest sau TikTok. În funcție de profilul afacerii tale, poți decide către ce rețele sociale să te îndrepți. Spre exemplu, TikTok este foarte util în cazul în care ai o afacere dedicată tinerilor iar Instagram funcționează foarte bine mai ales dacă ai produse atractive vizual, spre exemplu, bijuterii. Însă, dacă vrei ca aceste conturi să producă și bani, este necesar să bagi bani în ele.

Adică să faci reclame plătite sau, altfel spus, digital marketing. Îți setezi un buget pe care vrei să-l aloci în această direcție iar, în funcție de rețeaua socială, ai anumite criterii de selecție a publicului țintă – după locație, vârstă, sex, ocupație, interese.

Pe lângă asta, poți alege dacă îi trimiți pe website, dacă vrei să îți scrie un mesaj, să interacționeze cu postarea ta și nu numai. Reclama ta plătită va ajunge la publicul pe care ți l-ai setat, astfel încât să-ți faci cunoscut produsul sau chiar să determini procesul de achiziție.

3. Colaborează cu influencerii pentru promovarea online a afacerii

Nu mai este niciun secret – să colaborezi cu influencerii poate fi benefic pentru brandul tău. Înainte de toate, nu contacta orice influencer care îți vine în minte pentru a-ți promova produsele, ci fă înainte un research și vezi care se pretează mai bine brandului tău. Spre exemplu, dacă vinzi condimente pentru friptură, nu te duci către un influencer care promovează un stil de viață vegan.

Nu o să fie credibil și, prin urmare, vei investi bani fără niciun ROI. Dacă ești un antreprenor care produce și vinde lumânări handmade, orientează-te către un influencer care meditează, e pasionat de decorațiunile interioare sau este adeptul unui stil de viață echilibrat, relaxat. În ceea ce privește numărul de urmăritori, acesta nu trebuie să fie neapărat un foarte mare. În funcție de buget, poți opta pentru micro sau macro influenceri.

Avantajele micro influencerilor este că ei implică bugete de promovare mai scăzute și au comunități de oameni mai fidelizate și mai unite, spre deosebire de macro influenceri. Totodată, dacă ești la început de drum și vrei să devii vizibil, nu te baza doar pe această strategie de marketing în vogă, pentru că afacerea ta are nevoie și de un stâlp de susținere, de credibilitate – are nevoie să vorbească și de unul singur. Iar imaginea ta nu poate fi construită doar prin ce spun influencerii despre tine, pentru că este insuficient pe termen lung.

4. Oferă ceva gratuit publicului tău țintă

O altă metodă de promovare online a unei afaceri este oferirea unui lucru gratuit. Oamenii reacționează la cadouri și pentru tine nu poate decât să fie bine. În funcție de profilul afacerii, te poți orienta în alegerea cadoului. Dacă vinzi produse, fă un concurs pe social media sau printr-un influencer – giveaway, și oferă un premiu. Desigur, pentru a-l oferi, participanții trebuie să facă ceva pentru tine – să-ți dea follow, like sau ce consideri de cuviință. Același lucru îl poți face și în cazul serviciilor.

Alte metode prin care îți poți promova afacerea online și de a atrage clienți este să le oferi cadou prin abonarea la newsletter-ul site-ului un ebook informativ sau un infografic. Vei obține o bază de date nemaipomenită și, cu alte cuvinte, contacte prin care poți ajunge în viitor la clienții tăi.

Dacă ești un antrenor de fitness sau un psihoterapeut, poți organiza și webinarii gratuite pe care le promovezi în social media și le susții prin aplicații de tip Zoom. Există foarte mulți adepți care vor să participe la astfel de evenimente iar dacă tu vei fi destul de convingător, șansele ca aceștia să te contacteze pe viitor pentru a-ți solicita un serviciu plătit sunt mari.

Orice ai oferi gratuit, va fi în avantajul tău. Chiar dacă nu vor cumpăra de la tine, vor ști de tine și vor spune și celorlalți în contextele potrivite.

Citește și: INFOGRAFIC: Cum contribuie promoțiile de sezon la succesul afacerii tale online 

5. Înscrie-te pe o platformă de marketplace

Dacă te afli la început de drum iar bugetul tău de promovare nu este foarte generos, gândește-te la varianta de marketplace.  Este un pas foarte bun pentru a începe să vinzi, chiar și atunci când nu ai un website.

Îți faci un profil pe o platformă de marketplace de tipul OLX  și începi să încarci produsele cu detalii și fotografii pentru fiecare. Pentru un plus de succes, poți cumpăra un abonament și îți poți promova produsele de top din gamă.

Avantajul acestei metode pe promovare online a afacerii este că îți oferă expunere rapidă într-o comunitate mare de oameni, aflați acolo cu un singur scop – să cumpere. Iar cât timp ești serios, răspunzi oricărei solicitări și oferi și beneficii extra – garanție, livrare gratuită, șansele să îți crești vânzările sunt mari.

6. Relațiile publice – promovarea online și offline a afacerii

Cunoscute și sub denumirea de PR, relațiile publice pot fi în beneficiul tău, pentru că te ajută să-ți construiești în timp o imagine curată și credibilă și este o unealtă de promovare online și offline a afacerii tale. Un specialist PR are contactele din presa generală și de specialitate și te poate ajuta să devii vizibil prin apariții în presă, interviuri în reviste, la TV sau online și prin apariții la evenimente offline – ale tale sau în calitate de invitat. Tot el va fi cel care va emite comunicate de presă și va găsi în activitatea ta informații cu potențial de știre, bune de răspândit online și offline.

În cazul în care ai parte de o criză de comunicare, vei avea parte de suportul necesar pentru rezolvarea ei și repararea imaginii publice, atunci când beneficiezi de servicii de relații publice. Însă, acest tip de serviciu implică un buget mai mare decât alte metode de promovare și cu cât îl vei avea mai mult timp, cu atât rezultatele vor fi mai bune. De aceea, o lună de PR este mai bună decât niciuna, însă este insuficientă pe termen lung.

Citește și: Cum poți crește notorietatea brandului tău în mediul online 

7. Participă la târguri

O afacere cu produse handmade, artizanale sau cu mâncare este tocmai bună de promovat prin intermediul târgurilor de profil. Anual, în țară se organizează târguri care au parte de o mulțime de vizitatori iar printre aceștia se află și o parte din publicul tău țintă.

Un motiv pertinent pentru a te înscrie – chiar și dacă vânzările vor fi mai mici decât ți-ai fi dorit, nu este un motiv să te descurajezi. Vei avea parte de multă expunere, benefică pentru brand. Pregătește-te cu mai multe cărți de vizită, un discurs convingător și oferă spre testare produsele, mai ales dacă este vorba de mâncare. Dacă participi la un târg de Crăciun, poți face și pachete speciale de cadouri, ornamentate în stil specific.

Oferă cât mai multe variante și beneficii pentru a atrage clienții și nu uita să te faci plăcut – un zâmbet este o unealtă nemaipomenită de marketing și mereu gratuită. Acestea sunt câteva metode eficiente de promovare a afacerilor online și nu înseamnă că trebuie să te rezumi la ele, vorba aceea – sky is the limit.

Recomandarea noastră este să te orientezi către mediul online, pentru că rezultatele sunt mai bune, implică mai puține eforturi și se pretează perioadei în care trăim, în contextul pandemiei. În offline, lucrurile stau diferit în ziua de azi iar metodele de promovare prin fluturași informativi distribuiți la gurile de metrou nu mai este eficientă, dacă nu vii cu un design excepțional care să stârnească curiozitatea oamenilor.

Altfel, flyerele ajung la gunoi iar banii investiți în promovare devin bani risipiți. În concluzie, orice alegi, alege astfel încât să se potrivească cu profilul afacerii tale și cu publicul la care vrei să ajungi – rezultatele se vor vedea, în cele din urmă.

Succesul business-ului tău online începe cu OLX pentru afaceri. Ia legătura cu noi pentru a începe să vinzi online.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Abonează-te la BLOG: