În peisajul digital al zilelor noastre, un magazin online are un potențial imens pentru toți antreprenorii, artizanii și afaceriștii care vor să își dezvolte baza de clienți. Conveniența și popularitatea cumpărăturilor online în România au făcut ca site-urile de e-commerce să fie esențiale pentru dezvoltarea oricărui business.
Din fericire procesul de a crea un magazin online și al face profitabil este din ce în ce mai accesibil, iar în acest ghid vom detalia platforme, unelte și strategii pe care le poți implementa pentru a-ți începe un magazin online cu dreptul. Fie de începi de la 0 sau ai deja un magazin de e-commerce, în acest ghid vei găsi statistici reale ale cumpărăturilor online din România, sfaturi ușor de implementat, analize ale experților în e-commerce și pașii pe care îi ai de făcut către un magazin online de succes.
Cumpărăturile online – un trend crescător în România
Cumpărăturile online au devenit un trend în creștere constantă în România, oferind oportunități nelimitate pentru cei care doresc să-și deschidă propriul magazin virtual. Cu peste 11.5 milioane de utilizatori de internet în România, mediul de e-commerce este în continuă creștere, ajungând la pragul de 6.3 miliarde de euro la finalul lui 2022.
Aceste tendințe transformatoare nu doar revoluționează peisajul retailului, ci și deschide noi oportunități pentru afaceri de a atinge și a angaja un număr mai mare de clienți în piața digitală înfloritoare. Așa că dacă ți-ai făcut planuri să-ți deschizi un magazin online, momentul este foarte oportun. Iar partea tehnică este mai ușoară ca niciodată. Urmează pașii de mai jos nu doar pentru a lansa un magazin de e-commerce, ci și pentru a începe o afacere profitabilă.
Dacă ești interesat să-ți deschizi propriul magazin online, există 6 pași esențiali pe care trebuie să-i urmezi pentru a te asigura că ai o lansare reușită:
Pasul 1 – Alege produsele
Poate ai deja un plan legat de produsele pe care ai vrea să le comercializezi, sau poate ai doar o idee vagă și vrei neapărat să intri în sectorul de e-commerce. Oricum, pentru a avea o afacere înfloritoare, testarea ideilor tale este obligatorie.
În primul rând va trebui să testezi personal produsele pe care vrei să le comercializezi pentru a le verifica gradul de calitate, dar nu acesta este aspectul cel mai important în acest moment.
Verifică marketabilitatea!
Trebuie să te asiguri că aceste produse sunt cerute pe piață și că această cerere nu este încă satisfăcută de play-erii de pe piață. Dar mai multe despre idea din urmă în pasul 2.
Bineînțeles, vei începe cu analizarea unor studii deja făcute pe ce se vinde online în România. La OLX am compilat o listă cu produsele vândute pe platforma noastră, un punct excelent de pornire în cercetarea ta. Mai apoi, cea mai eficientă metodă de a verifica marketabilitatea produselor care trec de criteriile enumerate mai sus este să încerci să le vinzi. Dar stai, asta nu înseamnă că acum trebuie să îți lansezi magazinul (suntem totuși la pasul 1), sau că trebuie să devii un expert în social media și să îți bați capul cu platforme de genul Facebook Marketplace. Nu, este mult mai simplu de atât, ai nevoie doar de un cont OLX și un inventar mic al produselor pe care vrei să le comercializezi.
Testând pe OLX marketplace vei putea să vezi exact care dintre produsele alese de tine se vând, într-o manieră ușoară, fără a face o investiție mare în acest experiment. De asemenea, vei putea lua informații importante legate de comunicarea către clienți, metodele lor preferate de livrare și plată – lucruri care îți vor fi de folos în crearea unui business plan.
Vezi ce tip de produse ai ales
Produsele alese de tine pot fi targetate către marea masă a consumatorilor (de ex: cafea măcinată) sau produse nișate (de ex: râșniță de cafea cu plăci de ceramică). Ambele tipuri de produse îți pot aduce profit dacă știi cum să le promovezi, și în mod cert poți avea ambele tipuri de produse în magazinul tău online. Cu toate acestea, produsele de nișă prezintă un avantaj în audiența care este pasionată de acel domeniu și prin urmare, ar plăti mai mult pentru ele.
Avertisment: Dacă nu găsești produsele alese de tine în lista celor mai vândute produse, poate însemna unul din două lucruri: ori nu există o cerere online pentru ele, ori sunt produse foarte de nișă. În primul caz, va trebui să renunți la acel produs sau să mergi cu afacerea în offline, iar în cazul de-al doilea trebuie să analizezi atent nișa.
Pasul 2 – Analizează piața
Acum că ai o serie de produse care se vând în România, este momentul să analizezi cererea pe piață și competiția.
Investighează nișa produselor tale!
Dacă ai ales produse de nișă este foarte important ca acea nișă să fie una unde poți adăuga valoare educațională. O astfel de nișă îți oferă oportunitatea de a-ți fideliza clienții pe termen lung, ducând astfel la o creștere susținută a afacerii tale.
Vezi dacă ai putea scrie articole de blog despre subiect și analizează în google trends dacă există căutări pentru informații legate de nișa respectivă. De exemplu, dacă te gândești să vinzi produse pentru pasionații de fotografie, vei verifica dacă există căutări de tipul: Cum să folosești o cameră DSLR?; Care este diferența dintre un obiectiv micro și unul macro?; ș.a.m.d.
Un loc perfect pentru a analiza în detaliu nișa produselor este pe o platformă de tip marketplace ca OLX unde poți urmări banii care se duc în promovarea produselor tale și vânzările generate de acestea în timp real.
Analizează-ți atent competitorii
Orice informație despre competitorii, de la ideile de branding, la preț și procedura de livrare este o mină de aur în începerea afacerii tale. Compară magazinele fizice, cu vânzătorii independenți de pe platforme de tip marketplace și magazinele de e-commerce cu renume pentru a avea o viziune de ansamblu cât mai clară a pieței.
Avertisment: Dacă prețurile competitorilor tăi sunt foarte mici, iar diferențele dintre mai mulți competitori se rezumă doar la preț, ar trebui să ții cont de acest aspect. Acesta indică faptul că singura strategie viabilă pentru a intra pe piață este să oferi prețuri chiar mai mici decât competiția, lucru ce ar putea să nu fie viabil în planul tău de business.
Analizează promovarea produselor!
Un alt aspect de analizat este sfera publicitară. Uită-te dacă sunt influenceri care promovează tipurile de produse alese de tine. În continuare analizează audiența acestor influenceri pentru a găsi indicii referitor la tipul de persoane care ar cumpăra acel produs.
Avertisment: Dacă nu vezi promovări prin influenceri la aceste produse, ar putea fi un indiciu legat de profitabilitatea vânzării acestora. Desigur, s-ar putea ca în cazul promovării prin intermediul unor influencerii foarte mari, să nu aflii prea multe informații despre segmentul de audiență care ar fi cumpărătorii acelui produs, dar tot poți discerne informații despre demograficele pe care să le ai în vedere. În cazul influencerilor mai mici, de nișă, vei putea descoperi mult mai multe despre potențialii tăi clienți, despre care vom vorbi în detaliu la punctul următor.
Pasul 3 – Stabilește profilul potențialilor clienți
După ce ai analizat produsele și piața lor de desfacere, este timpul de a vedea cum arată o persoană care ar cumpăra produsele tale.
De ce e important să definești un profil al clientului?
- Un profil de client bine pus la punct este esențial în începerea unei afaceri. O astfel de unealtă îți va pune la dispoziție informații demografice despre clienții potențiali, dar și informații despre nevoile, dorințele și problemele cu care se confruntă.
- Acesta te va ajuta să afli cum arată cei mai buni clienți pe care îi poți avea. Vei știi cum iau decizii de cumpărare, unde se uită pentru a găsi produse și ce le atrage atenția.
- Îți va face planificarea mai ușoară. Te va ajuta să-ți concentrezi eforturile de marketing pe platformele și sub forma care contează cel mai mult pentru potențialii tăi clienți.
- Vei economisi timp și bani. Odată făcut, acest profil al clientului îți va targeta mai bine eforturile, iar rezultatele vor veni mai repede și vor fi mult mai bune.
- Va îmbunătăți baza ta de clienți. Știind cum și pe cine să targetezi, vei ajunge la mai mulți clienți gata să cumpere produsul tău, vei putea să anticipezi obiecțiile de cumpărare ale potențialilor clienți și îți vei crește rata de conversie.
Avertisment: Este bine să creezi între 3 și 5 profiluri de client. Mai puține de 3 și vei avea categorii prea generale, mai multe de 5 și nu îți vor fi utile în planificare, audiența ta fiind prea fragmentată.
Ce trebuie să conțină?
- Date demografice: vârstă, gen, venit, locație, profesie și o scurtă descriere
- Preferințe de consum online: publicații citite, platforme frecventate, influenceri și branduri urmărite, rețele sociale preferate.
- Probleme și frici generale (pe care le vei particulariza pentru a fi legate de produsul tău).
- Obiective și câștiguri: ce își dorește de la viață, ce poate câștiga folosind produsul tău.
- Fraze pe care le-ar spune.
- Potențiale mesaje de marketing care să îl/o convingă.
Începe dinspre produs
Pornește de la problemele pe care le rezolvă produsul tău. De acolo vei analiza ce fel de persoană s-ar confrunta cu aceste probleme și vei creiona profilul fiecăruia. Te poți baza pe exemple din viața ta de astfel de persoane sau pe generalizării ale unei grupe de vârstă, unei profesii sau categorii de venit.
Pasul 4 – Concepe planul de business
Orice plan de business ar trebui să aibă următoarele concepte explicate:
- ROI (Return on Investment) este o estimare a banilor intrați și cheltuiți în fiecare lună, dar și pierderile pe care ți le permiți
- Bugetul de promovare pe care îl ai la dispoziție
- Strategiile de promovare prin care vei atrage și converti potențialii clienți
- Furnizori pentru produse sau un plan clar de producție, cât și variante de rezervă dacă te confrunți cu furnizori neserioși, produse de slabă calitate, etc.
- Variante alternative pentru livrarea produselor în cazul în care firma de curierat angajată se dovedește a fi neprofesionistă
- Prețul produselor și adaosul comercial, ținând cont și de prețurile oferite de competiție
- O procedură de suport pentru clienți în cazul în care au probleme cu produsul sau sunt nemulțumiți de experiența cu afacerea ta
Cântărește toate datele aflate la punctele anterioare pentru a pune pe hârtie acest plan de business și nu te feri de un rezultat neplăcut. Pentru a te asigura că afacerea ta va fi profitabilă, trebuie să punctezi toate elementele de pe această listă.
Trebuie să rămâi obiectiv și atunci când pare că un magazin online nu e idea cea mai bună. Dacă calculele tale nu arată bine, încă mai ai șanse de a începe o afacere de succes online – marketplace-ul.
Platformele de tip marketplace
O alternativă mult mai ieftină la magazinele de tip e-commerce sunt platformele de tip marketplace. Acestea oferă un mediu în care vânzătorii pot lista și vinde produsele lor, iar cumpărătorii pot explora și achiziționa diverse produse de la diferiți vânzători într-un singur loc. Marketplace-urile ca OLX excelează în zone care ar fi mai greu de atins pentru magazinele de tip e-commerce aflate chiar la început:
Clienții sunt deja acolo și au o intenție de cumpărare, ce nu se poate spune de un magazin online care nu e încă pe radarul clienților. De asemenea, platformele marketplace sunt mai ușor de folosit, doar postezi anunțul, răspunzi mesajelor primite și trimiți prin livrare OLX produsul. Comparativ, pe un site de e-commerce ai de listat produsele, de promovat listările, de contractat o firmă de curierat, de expediat produsul și nu în ultimul rând, de setat modalitățile de plată. Iar munca nu se încheie aici; mai apoi trebuie să monitorizezi buna funcționare al întregului sistem, de la primul click al clientului, până la livrarea pachetului.
Pasul 5 – Creează un brand puternic
Pentru ca tot efortul investit în oferirea celei mai bune experiențe de shopping online și a celor mai bune produse să dea roade, este esențial ca lumea să își amintească brandul firmei tale. De acea ai nevoie de un nume unic, care să coincidă cu adresa URL a magazinului online și care să apară în materialele promoționale, pe produs și pe materialele de transport ale produsului.
Brandingul este totuși mai mult de atât. Se referă la o misiune și viziune a companiei, ce apare în general pe pagina Despre a unui astfel de magazin. Și nu în ultimul rând se referă la sentimentul pe care îl are clientul când interacționează cu brandul. Astfel, toate elementele vizuale ale magazinului online trebuie să fie analizate cu idea pe care vrea să o comunice brandul. De la culorile din fundal, la logo, emailul de confirmare al comenzii și cutia în care ajunge produsul la client, toate trebuie să exprime aceeași imagine.
Pasul 6 – Lansează-ți magazinul
Ai ajuns la momentul în care vei tăia panglica noului tău magazin. Ai nevoie de un domeniu disponibil pe care îl poți găsi pe website-uri precum NameCheap, GoDaddy, Domain.com sau dacă îți dorești un domeniu local (cu .ro) poți accesa RoTLD.
Urmează website-ul propriu-zis pe care îl poți pune la punct în Shopify, Squarespace, Wix sau în WordPress. Oricare dintre aceste platforme ai alege, vei putea personaliza magazinul tău online, fără probleme datorită modelului intuitiv de web design. Acum poți sărbători deschiderea magazinului tău online, dar ține minte că lucrurile ar putea încă să eșueze, de aceea este bine să monitorizezi cu atenție primele comenzi primite pentru a te asigura că experiența clienților tăi este cât se poate de bună. Și pentru a continua să îți crești afacerea este bine să rămâi informat cu privire la preferințele clienților tăi. Noi ți-am pregătit câteva tendințe ale cumpărătorilor bazate pe studii de comerț:
Trenduri in e-commerce în 2023 de care să ții cont
Dincolo de trendurile virale pe social media care fac un produs oarecare sold out pe tot internetul pentru cel mult o săptămână, există trenduri analizate de experți ce explică deciziile consumatorilor români online, despre care trebuie să știi:
Alegerea magazinelor online
Studiile arată că principalele criterii ale românilor în alegerea magazinului online de la care să cumpere sunt:
- 81% – cel mai bun preț
- 72% – să existe modalități variate de livrare
- 69% – ușurința navigării în site / User Experience
- 68% – timpul de livrare cât mai scurt
- 66% – ușurința procesului de returnare a produselor
Peste 50% dintre români caută recenzii la un magazin online înainte de a plasa o comandă, potrivit aceluiași studiu. Aceștia declară că dacă nu găsesc păreri din părți terțe, nu plasează comanda la magazinul respectiv.
Iar când vine vorba de recenzii, românii caută:
- 64% – dacă produsele au fost la calitatea cerută
- 43% – cât de reale par să fie review-urile
- 40% – răspunsurile magazinului la opiniile negative
- 33% – note cât mai mari pentru magazinul online de la care urmează să cumpere
Recomandări pentru magazinele de e-commerce
- Diversificarea ofertei de produse – Pe piața românească online există aproximativ 15 milioane de produse unice, în timp ce pe piața nemțească există de 7 ori mai multe produse unice. Asta înseamnă că comercianții români din mediul online au oportunitatea de a aduce milioane de noi produse ce nu se găsesc în țara noastră la momentul actual.
- Dezvoltarea unei comunități în jurul brandului – Loializarea clienților trebuie să fie o prioritate pentru orice antreprenor în contextul în care există sute de magazine online, iar crearea unei comunități de oameni care susțin brandul este cea mai pertinentă strategie pentru a atinge acest scop.
- Vânzarea în marketplace-uri – Marketplace-urile constituie o metodă eficientă și rapidă de a maximiza vânzările unei afaceri online. Acest tip de platformă de vânzări este mai ușor de gestionat decât o platformă de e-commerce, astfel fiind o adiție ușor de făcut la strategia de vânzări a unei firme.
- Vânzarea peste hotare – Magazinele online pot să își crească baza de clienți prin livrarea produselor și în alte țări europene, dat fiind că peste 30% din consumatorii europeni cumpără de la magazine e-commerce din afara țării lor de reședință.
- Livrarea la lockere – Tot mai mulți clienți își doresc flexibilitatea oferită de livrarea la un locker, comparat cu deranjul de a aștepta un curier care nu mai vine. Să treacă pe la un locker în drumul lor de la și către muncă.
- Plata în rate – Pentru o creștere a ratei de conversie a magazinelor online, serviciile de tip Buy Now, Pay Later se dovedesc a fi din ce în ce mai eficiente. Aceste servicii le permit clienților să cumpere produsul în momentul în care îl găsesc, fără a aștepta până la salariu și astfel, mai mulți potențiali clienți sfârșesc prin a plasa o comandă.
Ești pregătit să îți deschizi propriul magazin online?
Deschiderea unui magazin online poate fi o oportunitate profitabilă în peisajul digital din România. Ghidul acesta oferă șase pași simpli pentru a-ți deschide propriul magazin online.
Primul pas constă în alegerea produselor potrivite, urmat de testarea și verificarea marketabilității acestora. OLX poate fi o resursă utilă în această etapă, oferind informații despre produsele vândute pe platformă și facilitând testarea și evaluarea potențialului de vânzare al produselor.
Analizarea pieței și a competitorilor este pasul următor important. Este esențial să înțelegi cererea pieței și să te familiarizezi cu concurența existentă. Aceste informații te vor ajuta să-ți dezvolți un avantaj competitiv și să identifici o nișă potrivită pentru afacerea ta.
În final, implementarea unei strategii de marketing eficiente și a unor metode de comunicare bine definite cu clienții sunt cheia succesului în mediul online. Astfel vei putea duce o afacere online aflată la început de drum pe culmile profitabilității.
Cu o planificare atentă, cercetare și implementare adecvată a strategiilor, oricine poate să-și deschidă un magazin online și să profite de oportunitățile oferite de piața digitală în creștere din România. Te așteptăm cu mai multe informații și analize potrivite unui antreprenor de succes în Academia de Business OLX.