Legislație comerț electronic. Termeni și condiții magazin online

Pagina de Business » Juridic & Finanțe » Legislație comerț electronic. Termeni și condiții magazin online
Legislație comerț electronic. Termeni și condiții magazin online

Dacă ai deja un magazin online, sau ești pe cale să îți deschizi unul, este important să cunoști aspectele legale, care vin în favoarea ta și te ajută să scapi de amenzi nedorite, în cazul în care un client îți face plângere.

Există o serie de informații esențiale, pe care trebuie să le ai în vedere atunci când redactezi un document care include respectarea obligațiilor de ambele părți, pe pagina de Termeni și condiții. Chiar dacă pare un proces lung, care îți poate da dureri de cap în conceperea lui, îl faci o singură dată, așa că nu uita să cuprinzi toate aspectele și să oferi cât mai multe informații care te vor proteja în fața eventualelor abuzuri venite din partea clienților și nu numai.

Ce cuprinde secțiunea de Termeni și condiții a unui magazin online?

  • Introducere
  • Politica cookies
  • Politica de confidențialitate pentru magazinele online
  • Drepturile și obligațiile comerciantului online
  • Drepturile și obligațiile cumpărătorului online
  • Politica de retur și livrare a produselor

Desigur, ca antreprenor trebuie să respecți o serie de reguli GDPR, privind prelucrarea datelor, pentru te adapta mai ușor la standardele impuse de regulamentul Uniunii Europene. Dacă ești deținătorul unui magazin online sau vinzi produse prin intermediul unei platforme de e-commerce, interacțiunea dintre magazin și client se realizează exclusiv prin mijloace electronice.

Astfel că, până ca produsul să ajungă în mâna cumpărătorului, trebuie să te asiguri că oferi pârghiile necesare, folosești un limbaj accesibil și clientul poate înțelege cum ajunge în posesia produsului sau serviciului vândut de tine.

Prezintă clienților într-o manieră facilă și directă, informațiile care stau la baza procesului de vânzare. Dacă ești persoană juridică, printre obligațiile Legii nr. 365/2002 care îți revin, sunt să înștiintezi cumpărătorul cu privire la:

  • Numele sau denumirea entității de pe care se desfășoară activitatea
  • Domiciliul sau sediul entității
  • Numerele de telefon, fax, e-mail sau orice fel de date utile prin care să poți fi contactat
  • Cod de înregistrare fiscală
  • Tarifele aferente produselor și serviciilor vândute, precum includerea sau excluderea TVA-ului, acolo unde este cazul.

Cu cât prezinți informații actualizate și exacte cu privire la activitatea pe care o desfășori, nu numai că oferi credibilitate brandului, dar ai și garanția că, consumatorii vor mai apela la serviciile tale. Un alt aspect ce trebuie avut în vedere pentru termeni și condiții magazin online, ține de clauzele de forță majoră.

De precizat faptul că firma nu va fi trasă la răspundere pentru eventualele întârzieri sau nereușite în îndeplinirea serviciilor, în cazul în care intervine un caz de forță majoră sau un caz fortuit, independente de afacerea ta. Forța majoră include, dar nu se limitează la schimbări în legi sau reglementări, embargouri, războaie, acte teroriste, revolte, incendii, cutremure, accidente nucleare, inundații, greve, epidemii, pandemii, condiții meteorologice și acte ale hackerilor sau furnizorilor de servicii de internet.

Disponibilitatea produselor sau a prestării serviciilor tale pe site

Înainte de a urca produsele pe platformă, asigură-te că le ai în stoc și că sunt în orice moment disponibile pentru achiziționare. Cei mai mulți clienți preferă predarea personală, însă există și cazuri în care transportul se face prin curier. Respectiv, cu posibilitatea de livrare prin verificarea coletului înainte de a fi plătit. Ca antreprenor îți asumi că vinzi produsele conform descrierilor de pe site și respecți politica de returnare, dacă produsul nu coincide cu comanda făcută de client.

Citește mai multe despre pagina de termeni și condiții, regulile GDP pentru comerțul electronic și despre politica de confidențialitate, în articolele de mai jos:

Aceste informații îți oferă mai mult decât o privire de ansamblu, vin în preîntâmpinarea eventualelor riscuri la care poți fi expus ca antreprenor și te ajută să oferi experiențe plăcute vizitatorilor din marketplace.

OLX Business e locul în care afacerile online prosperă, fiind un exemplu de bune practici în comerțul digital. Pentru mai multe informații care se pot transforma în soluții pentru business-ul tău înscrie-te pe platformă și ia legătura cu un consultant pentru a vedea ce pachet de servicii ți se potrivește.

Abonează-te la BLOG: