Dezvoltarea unei afaceri nu necesită întotdeauna bugete uriașe și finanțări considerabile. Poți face un pas spre dezvoltarea afaceri cu bani puțini și să ai o șansă s-o dezvolți într-un business de succes. Un studiu în cadrul Statelor Unite de către U.S. Small Business Administration arată faptul că pentru un start-up ar fi necesari circa 3000 de dolari pentru a începe. Iar în România costurile sunt mult mai mici pentru înființarea unei firme, iar dezvoltarea unei idei de afaceri cu bani puțini a început să nu mai fie un simplu mit.
Ți-am pregătit un articol cu peste 71 de idei și sfaturi cu privire la acest subiect. Vei descoperi aici modalități în care îți poți dezvolta afacerea actuală fără un buget semnificativ, dar și idei prin care poți lansa o nouă linie de business, chiar de la zero, fără costuri mari. Fie că business-ul tău se încadrează în zona de prestări servicii online sau necesită minimul de echipament și investiție inițială, vei găsi cu siguranță niște idei de afaceri cu bani puțini aplicabile pentru situația ta curentă.
1. Devino creator de conținut video, scris, sau audio
Să creezi conținut a devenit un adevărat job în ultima vreme, care îți poate aduce suficient de multe câștiguri, în timp. În funcție de înclinațiile tale, poți alege tipul de conținut înspre care să te îndrepți. Dacă ai simț artistic și ești pasionat de vizual, poți să te axezi pe Instagram și să alegi o industrie pentru care ai o pasiune, care poate fi modă, beauty, călătorii sau orice altceva ce ar putea crea imagini atractive pentru public.
Dacă ai o aplecare spre comunicare și dezbatere pe tot felul de teme de interes, un podcast este ideal pentru tine și vestea bună este că acest tip de conținut este în creștere. Poți opta și pentru un format mai bine plănuit și regizat, lansând un canal de YouTube. Iar, dacă te simți mai confortabil să scrii și ai o înclinație în acest sens, îți poți lansa propriul blog.
Așadar, variante de afaceri online există pentru fiecare iar cât timp creezi conținut de calitate și îți dai interesul pentru a crește, rezultatele vor apărea treptat. Cât timp ai o pasiune pentru o anumită industrie, un laptop și un telefon mobil cu o cameră decentă, calea ta este liberă.
Însă, odată ce alegi să o iei în această direcție, ține minte că este vital să fii cât mai activ și prezent, altfel nu-ți vei câștiga publicul. Documentează-te care sunt pașii de urmat atunci când vrei să începi o afacere de acasă!
2. Oferă cursuri online în subiecte pe care le cunoști
O altă idee de afacere online este să oferi cursuri online alături de care să organizezi și webinarii, în special dacă ai un background profesional care îți permite să faci asta. Spre exemplu, dacă ai studiat marketingul și te consideri foarte bun în acest domeniu, poți susține cursuri online la care să impui o taxă avantajoasă pentru tine și atractivă pentru potențialii clienți.
Propria ta promovare va deveni vitală în acest caz: arată publicului ce știi și convinge-i fără să participe la vreun curs că ai informații prețioase pe care le poți împărtăși cu ceilalți. Considerând că va trebui să realizezi materiale educative (PDF-uri pentru curs, lecții înregistrate, etc.), poți oferi o mostră gratuită, care să-i motiveze pe potențialii candidați să continue cu tine. De asta, un alt punct important este reprezentat de dezvoltarea unei programe de învățare.
Pentru a face totul ca la carte și a preda cursuri acreditate, vei avea nevoie de o diplomă de formator și de o companie legal constituită. Astfel, afacerea ta în online va avea o imagine pozitivă, puternică și va atrage foarte mulți cursanți. Află cum poți deveni antreprenor pentru a face primii pași în această direcție.
3. Oferă meditații pentru o abordare mai implicată
O altă variantă pentru abordarea unei idei de afaceri cu bani puțini în educație, este prin oferirea de meditații într-o materie populară. În ziua de astăzi, tot mai multe persoane preferă siguranța cursurilor pe internet, așa că este o idee foarte bună să te îndrepți în această direcție, mai ales dacă ai calificarea necesară.
Dacă ai o înclinație către matematică, română, limbi străine, muzică, desen sau științe, sau dacă profesezi în domeniu, poți ajuta elevii și studenții contra cost.
Poți preda aproape orice și nu este nevoie să fie neapărat o materie care se învață la școală. Dacă ai cunoștințe ce merită împărtășite, indiferent de profesia ta, vei găsi de foarte multe ori persoane interesate, ce vor fi dispuse să plătească pentru a se perfecționa. Poți ține cursuri de bucătărie, de cosmetică, de masaj, de astrologie și multe altele – important este să ai o pasiune și să fii bun în ceea ce faci.
4. Deschide un magazin online pentru produsele tale sau ca intermediar
Tot mai multe persoane preferă să cumpere online iar tu poți profita de această tendință pentru dezvoltarea propriei idei de afaceri cu bani puțini. Să fii reseller nu implică să ai multe resurse la dispoziție pentru a te lansa. Dacă alegi să vinzi online, spre exemplu, șosete sau bijuterii din argint, le poți comanda de pe anumite site-uri de producător din străinătate, astfel încât să ai un stoc. Pentru a avea un câștig, vei pune un adaos la prețul de achiziție.
Există multiple căi de a-ți deschide propriul magazin online. Poți alege să ai propria platformă, împreună cu un domeniu, iar pentru asta vei avea nevoie de una din platformele de e-commerce populare.
O altă variantă mai prietenoasă pentru investiția ta inițială este să folosești una din platformele marketplace populare din România. Spre exemplu, dacă vinzi pe OLX, vei avea multiple beneficii care sunt rezervate doar magazinelor proprii, de la pagina personalizabilă proprie, la instrumentele de promovare și analiză. În plus, vei primi și avantaje pe care nu le poți accesa altfel. Spre exemplu, membrii comunității de business OLX pot realiza livrările către clienți 100% gratuit. În plus, prețul de intrare începe de la €0.29, reprezentând una dintre cele mai ieftine opțiuni.
Începe să vinzi prin OLX pentru a-ți lansa rapid și ieftin o afacere cu bani puțini și profit crescut!
5. Începe o afacere de content writing sau copywriting
Dacă îți place să scrii, crezi că ai talent în această direcție și poți aborda o paletă largă de teme și te relaxezi făcând asta, poți deveni un content writer sau copywriter. Foarte multe companii caută astfel de servicii pentru a putea crește online și nu numai.
Mereu este nevoie de persoane care să scrie articole, texte pentru site-uri și descrieri de produse iar, uneori, este mai avantajos pentru companii să apeleze la firme care oferă astfel de servicii, decât să aibă proprii angajați pe acest domeniu.
Pentru a fi perfect în legalitate și a putea lucra cu mari companii, vei avea nevoie să-ți înființezi o firmă – absolut necesară mai ales în situația în care ți se solicită facturi pentru serviciile prestate. Îți poți stabili propriul tarif iar, în timp, vei ajunge să ai câștiguri frumoase făcând ceva ce-ți place și având afacerea ta online.
6. Începe o afacere tip freelance în marketing digital
Dacă ai profesat în acest domeniu, înseamnă că ai experiența necesară pentru a porni o afacere online. Dacă nu, poți urma cursuri online pentru a căpăta cunoștințele necesare în digital marketing.
Acest tip de serviciu este din ce în ce mai solicitat pe piață, deoarece toate companiile au nevoie de promovare plătită în social media iar rezultatele bune se obțin doar cu ajutorul unui specialist. Dacă alegi să mergi în această direcție, dă-ți toată silința pentru a oferi servicii de calitate, deoarece există puțini profesioniști pe piață în domeniu.
7. Oferă servicii de social media și community management
În condițiile în care mediul online devine din ce în ce mai popular pentru antreprenori și persoane publice, administrarea conturilor de social media poate fi o afacere profitabilă, atâta timp cât abilitățile tale de comunicare te recomandă pentru asta.
Este posibil să ți se ceară să creezi conținut – adică postări zilnice sau săptămânale – dar și să moderezi comentariile de pe paginile de care te ocupi. În afară de a te pricepe la scris și a cunoaște bine mediul online, o afacere în acest domeniu presupune diplomație, amabilitate, prezență de spirit și promptitudine.
8. Realizează și vinde materiale fotografice și video online
Pentru a vinde fotografii online ai nevoie de mai mult decât un laptop, însă, dacă alegi să te lansezi în acest domeniu, cu siguranță ai simț artistic, ți-ai explorat talentul și ai deja la dispoziție un aparat foto. Există multe site-uri cu poze de stock, care se cumpără de către companii pentru a fi folosite în articole, pe site-uri sau orice alt tip de materiale online.
Cu cât vei produce mai multe imagini foto la căutare, spre exemplu, fotografii cu persoane, mâncare, tip business, cu atât vei câștiga mai mulți bani din această meserie. De asemenea, mizează pe calitatea imaginilor, pentru că cele la rezoluție bună vor fi mai scumpe decât cele la o rezoluție slabă. Punerea bazei unei afaceri cu bani puțini în domeniul creativ nu este complicată și nici investițiile nu sunt foarte mari.
9. Folosește-ți talentul pentru limbile străine pentru a porni o afacere cu traduceri
Dacă stăpânești foarte bine o limbă străină sau ai studiat deja o facultate de limbi străine, îți poți obține autorizația de traducător susținând un examen și aplicând cu un dosar în acest sens, pentru ca, ulterior, să ai firma ta de traduceri.
Traducătorii cu experiență nu duc lipsă de comenzi, iar când vorbim despre limbi de circulație restrânsă, tarifele cerute pentru traduceri pot fi și mai mari. Dacă știi o limbă străină mai puțin căutată, cum ar fi coreeană, arabă sau orice altceva în afară de engleză, ai posibilitatea să impui prețuri mai mari.
Singura resursă de care ai nevoie este timpul – în rest, nu ai de ce să recurgi la investiții suplimentare. De traduceri este nevoie mereu în numeroase domenii, deci poți merge cu încredere în această direcție, pentru că vei avea succes, cât timp îți faci bine meseria. Este genul de domeniu care se pretează foarte bine pentru o afacere online.
10. Începe un studio de dezvoltare pentru aplicații mobile
Tot ce ține de lumea smartphone-urilor este în permanență dezvoltare – există o mulțime de aplicații mai mult sau mai puțin utile, din care unele au avut succes foarte mare și au devenit afaceri de milioane. Dacă ai o idee bună și suportul unui dezvoltator software, o poți transforma în baza unei idei de afaceri cu puțini bani cu potențial de creștere.
Totuși, vei avea nevoie de numeroase teste, astfel încât utilizatorii să aibă parte de o experiență de utilizare cât mai plăcută. Lucrează în detaliu, nu te grăbi din dorința de a lansa peste noapte o aplicație iar, după ce este testată de numeroase ori, o poți lansa în Google Play sau App Store.
Dacă investești o sumă de bani în promovarea ei, aceasta se va amortiza rapid cât timp aplicația satisface dorințele utilizatorilor și devine populară. Ideile de mai sus sunt doar câteva dintre cele care se pot transforma într-o afacere de succes, fără să ai nevoie de un buget inițial pentru investiție.
11. Devino asistent personal online ajutându-ți clienții în taskuri zilnice
Secretariatul este un domeniu provocator și dinamic, pentru că îți oferă zilnic ceva nou de făcut: organizezi agenda clienților tăi, te ocupi de discuțiile cu colaboratorii acestora, fixezi întâlniri, trimiți e-mailuri și centralizezi date.
Va fi important să te demonstrezi o persoană organizată, serioasă și punctuală, să știi cum să comunici în scris sau telefonic și să poți compune mesaje corecte și convingătoare. Poți lucra cu o singură persoană sau poți fi asistent online part time, astfel încât să preiei mai mulți clienți – totul depinde de disponibilitatea ta și de cerințele celor cu care lucrezi. Dar, date fiind costurile minime de intrare, aceasta e o idee care se poate înscrie și printre ideile de afaceri fără investiție inițială pe care le poți aborda.
12. Încearcă o carieră de asistent virtual pentru maximul de flexibilitate
Dacă îți surâde ideea de a deveni un asistent personal sau secretar pentru un număr mai mare de clienți, dar îți dorești și un regim mai confortabil și flexibil de muncă, asistența virtuală este ideea de afacere cu bani puțini ideală pentru tine.
Pe scurt, un asistent virtual va avea aceleași responsabilități cu cele ale unui “real”, dar activează strict online. Astfel, skillurile de lucru cu calculatorul și aplicațiile de scheduling vor fi mult mai importante aici.
13. Găzduiește și administrează deplasările de muncă
Nu trebuie să găzduiești turiști pentru a putea dezvolta o afacere pe bază de cazare. Poți să primești persoane aflate în deplasări cu scop profesional și care au nevoie deseori de o cazare pe o perioadă scurt și oferită într-un timp scurt.
Aici, activitatea este una similară ca în cazul închirierii hoteliere, numai că nevoile oaspeților tăi se schimbă. Deseori, aceștia trebuie să lucreze și de la cazare și, ca atare, va trebui să oferi facilitățile necesare. Acestea includ o rețea de Wi-Fi cu viteză crescută, o amenajare confortabilă pentru muncă și orice alte cereri și nevoi pe care le pot avea potențialii tăi clienți. Asta poate însemna să stabilești și niște înțelegeri cu firme de catering sau să asiguri liniștea în perioada sejurului. Pentru a te asigura că poți fi găsit de persoanele potrivite, chiar dacă oferi servicii nișate, include-ți oferta pe OLX Cazare – Turism și vei putea ajunge la peste 90% din utilizatorii de internet din România.
În aceeași idee, poți oferi și servicii de gestionare a călătoriei de muncă. Astfel, vei avea de organizat intinerarul de călătoriei, de găsit cazările cele mai avantajoase și de administrat detaliile la care clienții tăi ar prefera să nu se gândească. Dacă vrei să fii un planificator de călătorii de muncă, oferă-ți serviciile pe OLX Servicii și găsește clienții potriviți cât mai eficient.
14. Oferă sau administrează cazări pentru muncitori
Chiar dacă nu sunt în deplasări, multe tipologii de muncitori necesită să se relocheze pentru a presta diferite activități, fie acestea o lucrare de câteva zile sau una care poate dura câteva luni. În aceste cazuri, cazarea este atât de importantă, pe cât este greu de găsit în condițiile specifice muncii prestate și ale perioadei le relocare.
Aici poți interveni, fie ca proprietar, administrator sau intermediar de cazări de calitate pentru muncitori la un preț accesibil și cu perioade cât mai flexibile de închiriere. Condițiile unei astfel de locații sunt diferite de cazările în regim turistic sau cele pentru deplasările scurte de muncă, care în general sunt realizate de o persoană sau un număr mic de personal.
Cazările destinate muncitorilor trebuie să acomodeze un număr mai mare de persoane și să ofere toate facilitățile necesare acestora pentru autoîntreținere și pentru prestarea muncii. Ca atare, va trebui să știi cum să selectezi proprietarii de imobile, cum să amenjarezi și cum să administrezi contractele de cazare. Iar, dacă ai deja câteva imobile în grijă sau vrei să te asiguri că vei avea succes la găsirea clienților, folosește OLX Cazare – Turism, unde există deja peste 200 de oferte de acest tip.
15. Încheie asigurări online ca broker în regim freelance
Ca broker de asigurări, poți încheia polițe de diverse tipuri, fără a fi necesar să te deplasezi la sediul clienților cu care colaborezi. Nu ai nevoie de studii sau de experiență în domeniu, însă este bine să fii o persoană dinamică, persuasivă și comunicativă.
Volumul de muncă poate fi destul de crescut, însă câștigurile depind de numărul de asigurări încheiate. Indiferent de vârsta sau de pregătirea ta, poți ajunge să ai rezultate bune ca broker de asigurări, dacă ai destulă ambiție.
16. Începe un business online în marketing afiliat
Marketingul de afiliere este este popular în retail și e-commerce și necesită skilluri de promovare și accesul la platforme de afiliere și aplicații de analiză. Considerând că nu ai nevoie de
Costurile inițiale sunt moderate, iar veniturile provin din vânzări generate prin linkuri și coduri de afiliere. Este esențial să generezi interes și achiziții, iar comisioanele, între 5% și 30%, joacă un rol crucial, variind în funcție de industrie și performanță. Este important să alegi programe cu comisioane sustenabile.
În marketingul de afiliere, poți genera venituri profitabile online prin crearea de conținut atractiv și relaționarea cu clienții, având grijă să selectezi programe cu comisioane avantajoase pentru o colaborare de succes.
17. Oferă servicii de design grafic de la logo-uri, la material vizual sau CV-uri.
Designul grafic reprezintă una din acele idei de afaceri cu bani puțini în care poți beneficia din experiență sau formare în domeniu, însă freelancing-ul este accesibil cu cunoștințe și infrastructură minime, oferind oportunitatea de a-ți dezvolta un portofoliu și specializarea pentru profituri mai substanțiale. Pentru a începe, sunt esențiale skilluri de bază în design, echipament și tool-uri specifice, cu costuri inițiale reduse.
În designul grafic, succesul depinde de talentul personal și abilitatea de a comunica o viziune artistică. Îți poți construi portofoliul acceptând diverse comenzi, iar creșterea treptată a echipamentului și a abilităților tale în funcție de nevoi este o strategie eficientă. Cu tool-uri simple și gratuite precum Canva, poți exersa aptitudinile de comunicare vizuală, atrăgând clienți și dezvoltând un stil propriu care te diferențiază în piață.
Dacă vrei să-ți oferi ușor serviciile în design grafic și să-ți crești vizibilitatea și profilul, utilizează OLX Servicii pentru a-ți plasa anunțurile.
18. Oferă consultație și servicii de design interior
Să ajuți clienți interesați de a-și reamenaja căminul nu trebuie să rămână doar la nivelul de pasiune, putând constitui și una dintre cele mai lucrative idei de afaceri cu bani puțini.
Dacă începi să oferi servicii de design interior, ai oportunitatea de a pune bazele unui business de viitor, folosindu-te doar de cunoștințele proprii, o rețea de clienți interesați și câteva instrumente dedicate, precum Canva, Autodesk, sau alte tool-uri de design. Va fi important în schimb să fi terminat un curs academic de design interior și să ai acreditarea pentru a practica. Cu toate astea, o firmă de design interior e una dintre cele mai viabile idei de afacei cu bani puțini după facultate.
Și pentru că vei avea nevoie de vizibilitate pe piață, folosește beneficiile și vizibilitatea crescută către 14 milioane de utilizatori lunari oferite de OLX Servicii.
19. Planifică evenimente, inclusiv petreceri, sărbători, nunți, sau botezuri
Principalele necesități pentru succesul acestei idei de afaceri cu bani puțini includ abilități de comunicare, creativitate, organizare și rezolvarea rapidă a cerințelor, împreună cu echipamente specifice domeniului tău, cum ar fi sisteme de sonorizare sau echipamente pentru catering. Costurile de investiție pot varia, dar pentru început poți dedica un minim către echipamente, colegi și promovare.
Descoperă cât de ușor poți deveni un planificator de evenimente postând un anunț pe OLX Servicii, atrăgând astfel clienți în cel mai scurt timp posibil. Pentru a obține profit din catering și evenimente, asigură-te că serviciile tale transformă evenimentele în experiențe de neuitat și îndeplinește cerințele clienților, combinând seriozitatea și realismul cu propria ta creativitate pentru a deveni un nume apreciat în industria evenimentelor.
20. Deschide un hotel pentru câini, pisici și alte animale de companie
Cine ar crede că una dintre cele mai accesibile idei de afaceri cu bani puțini poate include să-ți petreci timpul cu animale de companie contra cost? Dacă îți deschizi un hotel care acceptă prieteni patrupezi pe o perioadă în care deținătorii călătoresc, se mută, sau au alte ocupații, poți dezvolta o afacere care combină utilul cu plăcutul.
Vei avea nevoie de spațiu pentru hosting, ideal fiind să ai o casă cu curte și multiple camere libere. De asemenea, o astfel idee de afacere va funcționa mai bine dacă locuiești în apropierea unui oraș mare. În plus, expertiza sau educația în grija față de animale îți pot oferi un plus de încredere.
Iar pentru a-ți crește vizibilitatea, poți utiliza platforme precum OLX Servicii, pentru a-ți prezenta oferta la peste 90% din utilizatorii de internet din România.
21. Cumpără o franciză dintr-un lanț popular de cafenele, restaurante, sau patiserii
Una dintre cele mai accesibile idei de afaceri cu bani puțini este cea de deschidere a unei cafenele, patiserii, sau al unui restaurant în regim de franciză. Chiar dacă costurile de francizare sunt mai mari (trecând cu ușurință de €5000 pentru majoritatea lanțurilor) fără a include investiția inițială în sediu sau amenajare, o franciză are multiple beneficii.
Un business în regim de franciză vine la pachet cu asistență din partea brandului părinte în administrare, marketing și gestionarea afacerii. În plus, brandul proprietar are o prezență și recunoaștere mai bună, dându-ți un avantaj din start în competitivitate. Pe scurt, o franciză te va costa mai mult comparativ cu alte idei de afaceri cu bani puțini, dar riscul de eșec este redus considerabil.
22. Începe o afacere cu dulciuri și dulcețuri tradiționale
Cu siguranță ai auzit despre branduri de succes, precum Bucuria, care comercializează dulciuri, prăjituri sau dulceață, produse apreciate pe piața românească. Dacă ai deja o livadă cu pomi fructiferi, o rețetă lăsată de la bunici, sau pur și simplu o pasiune pentru bucătăria și patiseria tradiționale, valorifică-le prin intermediul acestei idei de afaceri cu bani puțini.
Aici, ingredientele vor fi cheie, fiind preferabil să fie produse tot de tine. Dacă nu ai o livadă sau pământ la țară, poți investi aproximativ 5000 de euro, sumă care se va amortiza într-un an. Dacă dorești să ieși în evidență, poți produce dulceață din fructe mai neobișnuite și mai rare, precum nuci, smochine, pere, rubarbă, cireșe amare, sau poți pregăti dulciuri și produse “de fuziune” între tradițional și inovator.
Pentru a rezolva rapid problemele promovării produselor, comunicării cu clienții și livrării (pe care o poți realiza 100% gratuit dacă ești membru OLX Business), poți începe să vinzi prin OLX și să utilizezi beneficiile oferite membrilor.
23. Gestionează și intermediază încazări în regim hotelier
Chiriile în regim hotelier sunt din ce în ce mai populare și mai căutate. Modelul nu numai că oferă cazări mai ieftine turiștilor, dar deschide și noi opoprtunități pentru deținătorii de apartamente care vor să activeze în regim turistic.
Dacă ai un apartament sau imobil disponibil, deschiderea propriei tale cazări turistice reprezintă poate cea mai bună idee de afaceri cu bani puțini. Trebuie doar să primești consimțământul vecinilor (o cerință obligatorie), să-ți înregistrezi afacerea și să-ți listezi cazarea pe platforme specifice, cum ar fi OLX Cazare – Turism.
Dacă ai nevoie de ajutor cu tot procesul, citește ghidul nostru de închiriere în regim hotelier.
Însă, chiar dacă nu ai propriul imobil, poți oferi servicii de intermediere pentru persoanele care dețin un apartament sau o casă și care își doresc să înceapă închirierea în regim hotelier. Intermedierea va presupune să te ocupi de găsirea de oaspeți, întreținerea și curățarea apartamentului, gestionarea cerințelor vecinilor și ale oaspeților și asigurarea că afacerea de închiriere merge bine pentru clientul tău. Astfel, vei putea să justifici și să percepi un comision lunar sau pe fiecare cazare.
Dacă vrei să începi cu dreptul ca indermediar, începe să listezi ofertele clienților tăi pe OLX Cazare – Turism și atrage cu succes primii tăi oaspeți.
24. Deschide un locker pentru bagaje
O altă variantă legată de turism și închirieri, dar care nu necesită un imobil prezentabil sau locuibil, este cea a deschiderii unui locker pentru bagaje. Foarte mulți turiști care vin într-un city break sau într-o vizită și mai scurtă preferă să își poată lăsa bagajele într-un loc sigur, pentru a putea vizita orașul în mod confortabil și cu liniștea că bunurile lor sunt depozitate în siguranță.
În afara lockerelor pentru turiști, poți oferi și servicii de depozitare temporară pentru persoanele care se mută sau chiar opțiunea depozitării pe durată extinsă, mai ales dacă ai un garaj sau o anexă sigură pe care o poți dedica afacerii.
În rest, îți poți plasa anunțul pe OLX Servicii și vei putea găsi clienții potriviți, în cele din urmă transformându-ți afacerea într-un business de încredere și de succes.
25. Închiriază biciclete sau trotinete electrice
Dacă securizarea bagajelor este o metodă de-a-i ajuta pe clienții tăi să aibă mobilitatea și siguranța dorite, închirierea de metode alternative de transport reprezintă un serviciu la mare căutare și posibilul început al unei idei de afaceri cu bani puțini.
Această afacere necesită să investești în câteva biciclete sau de trotinete electrice, pe care le poți securiza și să-ți plasezi anunțul de promovare pe site-uri precum OLX Servicii. Vei avea, în plus, nevoie și de un mod de a repara posibilele avarii întâmpinate de metodele de transport închiriate. Deci, afacerea va presupune să ai și un mic atelier de reparații și să ai cunoștințe de reparare ale acestora.
26. Intermediază găsirea și închirierea de locuri de parcare
Chiar dacă nu vrei să activezi în piața imobiliară, există idei de afaceri cu bani puțini care deservesc locatarii nou veniți într-un oraș mare. Închirierea de locuri de parcare este unul dintre ele.
Dacă pentru găsirea căminului există numeroase firme și platforme de care se pot folosi aceștia, obținerea unui loc de parcare se poate dovedi mult mai complicată. Asta și pentru că sunt foarte puține resurse pe această parte. Astfel, chiriașii sau noii proprietari de apartamente trebuie să se bazeze pe cei care au locuit înainte în imobil pentru a obține un loc de parcare sau să treacă prin procesul de închiriere la primărie, care se poate dovedi a fi complicat și costisitor atât pentru timpul și pentru bugetul acestora.
Dacă poți oferi intermediere eficientă și accesibilă ca preț, le poți simplicfica clienților tăi procesul de mutare, în schimbul unui comision. Va trebui să devii familiar cu procesul de închiriere a locurilor de parcare, să știi termenii și condițiile, prețurile în zonele în care activezi și data de la care se pot închiria, pentru a fi sigur că ești primul care le preia pentru clienții tăi.
27. Deschide o firmă de curățenie pentru domiciliu sau sediu de muncă
Serviciile de curățenie reprezintă un tip de afacere ce poate fi inițiată cu bani puțini, și resurse și cunoștințe minime. Necesită doar articole și substanțe de curățenie, împreună cu o echipă în care ai încredere, deși poți activa și pe cont propriu. Această opțiune este potrivită atât pentru cei aflați într-o tranziție profesională, cât și pentru cei care doresc să înceapă o mică afacere cu bani puțini și cu o activitate flexibilă.
Dacă dorești să simplifici și mai mult modelul de afacere, OLX Servicii poate fi partenerul tău ideal. Prin intermediul platformei dedicate de la OLX, poți atrage mai ușor clienți și vei beneficia de feedback transparent și organic, sprijinind astfel diverse tipuri de idei de afaceri cu bani puțini.
28. Deschide-ți propria covrigărie sau patiserie pentru a-ți valoriza pasiunea culinară
Printre cele mai populare modele de business (atât printre cumpărători cât și printre antreprenori) se numără și covrigăria sau patiseria de colț. Aceasta reprezintă și una dintre cele mai fezabile idei de afaceri cu bani puțini, mai ales dacă ai un pic de experiență în bucătărie.
Vei avea nevoie de 25-30 mp cu utilitățile cheie pentru o afacere în horeca, plus echipament specific, precum un cuptor de covrigi, un malaxor și o friteuză. Costurile de investiție necesare variază între €8000 și €17000, cu fonduri guvernamentale sau europene fiind accesibile.
29. Dezvoltă o spălătorie de mașini în regim self-service
Dacă să-ți deschizi o spălătorie de mașini reprezintă o afacere cu potențial, una în regim self-service cu atât mai mult, oferindu-ți și flexibilitatea mult dorită.
Această idee de business este profitabilă, mai ales în orașe mari și nu va necesita personalul unei spălătorii clasice. Până și activitatea ta va fi la un minim posibil. În plus, este și una dintre multele idei de afaceri cu bani puțini pe care le poți începe “la cheie” sau prin franciză, astfel reducând nu numai prețul de investiție ci și riscul și perioada de recuperare.
30. Oferă business coaching dacă ai experiență în domeniu
Cea mai valoroasă resursă dacă vrei să dezvolți idei de afaceri cu bani puțini o reprezintă cunoștințele pe care poți construi. Dacă ai activat deja cu succes în lumea business-ului, știi deja cât de valoroase pot fi informațiile venite de la un “senior” din breaslă.
Nu lăsa această nevoie să fie neexploatată. Poți oferi ședințe de business coaching și asistență pentru a pregăti viitori antreprenori aleși de tine. Coaching-ul se diferențiază de un singur curs prin faptul că vei fi mult mai implicat. Totuși, asta înseamnă și un tarif mai mare și o atenuare mai rapidă.
31. Oferă suport în reprofilare și reconversie profesională
Piața muncii din vremea nostră devine din ce în ce mai dinamică și schimbătoare, iar rezultatul este că tot mai multe persoane ies dintr-o industrie sau își părăsesc ocupația pentru a se reprofila spre o carieră mai avantajoasă. Acest proces se numește reorientare sau reconversie profesională și acoperă schimbări în ocupație de la specializări în același domeniu la schimbări radicale către domenii de activitate complet diferite.
După cum îți poți imagina, procesul de reconversie profesională nu este unul ușor și cele mai multe persoane care vor să facă acest pas sunt, de asemenea, în căutare de ajutor, fie aceasta consultanță sau pregătire.
Dacă ai avut activități care îți oferă o înțelegere mai bună a pieței muncii actuale, îți poți începe o afaceri cu bani puțini prin care oferi asistența necesară, de la primele momente de considerare și explorare a opțiunilor, la pregătirea propriu-zisă, și până la găsirea de noi oportunități în câmpul muncii.
Nu trebuie să te ocupi de toate aceste zone și poți baza o afacere online doar pe una dintre fazele reorientării. Spre exemplu, poți plasa anunțuri pe OLX Servicii pentru cursurile de reconversie într-o industrie populară, să spunem în industria IT. Astfel, vei oferi cursuri elementare dar și recomandări și sfaturi accesibile doar persoanelor care activează sau au activat în domeniu.
În mod similar, îi poți ajuta pe cei ce se pregătesc să schimbe industria cu găsirea de locuri de muncă sau, la fel de bine, poți facilita servicii de recrutare companiilor care caută personal, inclusiv potențiali angajați recovertiți profesional. Pentru aceste nevoi, te poți folosi de OLX Locuri de Muncă pentru a plasa anunțuri de angajare sau pentru a consulta trendurile în standardele de angajare și în cerințe.
32. Devino consilier în dezvoltare personală
Nu este nici măcar obligatoriu să-ți pregătești clienții în ale business-ului. Prin cursuri de dezvoltare personală poți oferi asistență holistică pentru diferite nevoie exprimate de aceștia. Ideal pentru această idee este să și ai o pregătire premergătoare în materie, pentru a ști să abordezi problemele clienților, oricare ar fi acestea.
33. Începe o firmă pentru training-uri în diferite domenii importante
Iar dacă expertiza ta este dintr-o arie de nișă sau de expertiză aparte, tot poți urmări dezvoltarea de training-uri specializate. Acestea pot fi de mare ajutor firmelor sau angajaților care doresc o specializare sau familiarizare cu subiectul fără a investi bani și timp în cursuri.
Și nu uita că orice coaching, training, sau tip de dezvoltare oferi, poți profita de OLX Servicii pentru a obține vizibilitate și notorietate printre potențiali clienți.
34. Deschide o firmă prin care oferi team building-uri pentru companii
Organizarea unui team building este o metodă populară a companiilor de a genera un spirit de echipă și apropiere printre angajați.
Poți considera această variantă ca fiind punctul de întretăiere dintre două idei de afaceri cu bani puțini: planificarea de evenimente și organizarea de traininguri pentru angajați. Numai că aici va trebui să găsești moduri de a combina utilul cu plăcutul și să transformi orice team building într-o experiență de neuitat.
35. Deschide o agenție de recrutare de personal
Procesul de recrutare pentru o poziție într-o companie poate fi un proces anevoios pentru cele mai mari firme, iar pentru IMM-uri care nu pot investi într-un departament de resurse umane se poate dovedi o adevărată provocare.
Dacă ai experiență în HR sau în recrutări, îți poți oferi serviciile de recrutor firmelor și altor parteneri. Te vei ocupa de redactarea anunțului de angajare și posibil și a fișei postului, în funcție de nevoile firmelor cu care colaborezi. Apoi, vei prelua procesul de găsire a condidaților, selectarea celor cu potențial și direcționarea lor către companiile pe care le reprezinți.
Va fi important pentru activitatea ta să poți să ajungi la câți mai mulți oameni în căutare de joburi, astfel încât să oferi nu numai o simplificare a activităților companiilor, ci și garanția că vor găsi cei mai buni candidați, ca valoare adăugată a serviciului. Pentru asta, poți folosi OLX Locuri de Muncă, locul vei da de milioane de candidați, sau aproximativ 70% din oamenii care își caută un loc de muncă.
36. Începe o platformă de recrutare pentru freelanceri
Freelancingul devine o metodă tot mai populară de muncă, dar și o soluție fiabilă și preferată de companii, fie ele IMM-uri sau firme mari. Trendul ascendent în tipologia de muncă poate veni și cu o oportunitate pentru dezvoltarea unei idei de afaceri cu bani puțini – dezvoltarea unei platforme de recrutare de freelanceri.
Problema acestei industrii este că nu e niciodată garantat că freelancerul potrivit își va găsi clienții potriviți. În general, autopromovarea este considerată ca fiind responsabilitatea freelancerului, însă există deja platforme care își propun să rezolve problemele de vizibilitate și de cuplare a freelancerilor cu clienții potriviți.
Aici îți poți dezvolta propriul hub în care dai șansa profesioniștilor să își prezinte aptitudinile și ccompaniilor să își găsească colaboratorii cei mai buni. Considerând că nu vei fi primul pe piață, este recomandat să aduci un mod inovativ de funcționare a platformei sau să abordezi o industrie specifică și neabordată. Spre exemplu, probabil că nu vei putea intra în competiție cu platformele de IT pentru freelanceri, dar poți identifica alte nișe care trec abia acum prin acest trend ascendent al freelancingului.
37. Începe un atelier de croitorie online sau offline
Un atelier de croitorie va avea mereu căutare, mai ales într-o eră în care moda sustenabilă primează în defavoarea fast fashion-ului. Dacă ai avut experiență în prelucrarea textilelor, poți începe o afacere cu ușurință. Tot ce-ți trebuie este o mașină de cusut, mai ales dacă activezi online. În acest caz, poți promova afacerea prin OLX Servicii.
38. Deschide un magazin cu lumânări parfumate
Lumânările parfumate sunt un articol în adevărată ascensiune, dovedind că are o cerere tot mai mare. În plus, deschiderea unei afaceri cu bani puțini pe baza acestora este aproape la fel de accesibilă ca un business de dropshipping.
39. Începe o afacere cu trandafiri de săpun
Descoperă universul afacerilor cu bani puțini și începe o nouă poveste de succes prin comercializarea trandafirilor de săpun. Transformă-ți pasiunea într-o sursă de venit remarcabilă, iar pentru a-ți extinde prezența, postează anunțurile tale de trandafiri de săpun pe OLX, devenind un vânzător în comunitatea de business OLX, și aducând magia și eleganța în casele clienților.
40. Începe o afacere cu textile personalizate
Fie că vorbim de tote bag-uri personalizate, perdele pentru interior sau chiar triouri și alte articole de îmbrăcăminte, personalizarea și vânzarea de produse textile reprezintă oportunități din spatele unei idei de afaceri cu bani puțini.
Producția în masă, la scară inudstrială a devenit standardul pentru majoritatea produselor de acest tip, dar asta vine și cu omogenizarea articolelor și cu creșterea costurilor de producție, ceea ce reduce accesibilitatea pentru organizații și firme mici sau cu un stoc redus.
Dacă dezvolți un studio, chiar și online, în care oferi servicii de personalizare pentru articole textile, poți ajunge la un sector neadresat al pieței curente. Vei avea nevoie de anumite echipemente (imprimante textile sau prese), deși poți începe și cu presarea manuală, până fluxul de comenzi crește și investițiile mai serioase devin necesare. Însă, secretul succesului în acest domeniu stă în posibilitatea de a garanta un produs de calitate, foarte personalizabil și totul la un preț avantajos și accesibil.
Partea bună este că odată ce atragi niște clienți, aceștia vor reveni tot la tine, dacă ultima lor comandă le-a satisfăcut nevoile. Și afacerea ta va putea crește odată ce cresc partenerii și clienții tăi.
41. Începe o afacere cu bijuterii handmade
Explorează potențialul afacerilor cu buget redus prin confecționarea și vânzarea de cadouri personalizate și produse handmade. Cu abilități creative, materiale accesibile și promovare eficientă, inițierea unui astfel de business devine simplă, având costuri inițiale minime până la medii.
Artiștii la început de drum pot transforma skillurile lor în produse unice, atrăgând interes și construind relații durabile cu clienții. Ideile de afaceri cu bani puțini găsesc suport în platforme precum OLX, care facilitează vizibilitatea produselor și conexiunea cu potențiali clienți interesați să achiziționeze creativitate și unicat.
42. Decorațiuni din materiale naturale handmade
Un alt mod de a aborda piața de articole handmade este prin creația de decorațiuni din materiale naturale. Evident că materialele brute pe care le vei folosi vor tăia considerabil din prețul acestei idei de afaceri cu bani puțini. Dar totul va depinde de capabilitatea ta de a crea confecții de înaltă calitate și cu cerere.
Tot ce va mai rămâne va fi să începi să vinzi prin OLX și să-ți găsești succesul online.
43. Creează și comercializează cadouri personalizate
Descoperă oportunitățile de afaceri cu bani puțini prin crearea și vânzarea de cadouri personalizate. Folosește-ți creativitatea și abilitățile artistice pentru a dezvolta produse unice, promovându-le eficient prin intermediul OLX.
Transformă-ți pasiunea într-o afacere profitabilă, oferind clienților tale experiențe personalizate și explorează diversitatea de articole personalizate, de la obiecte vestimentare la lumânări parfumate și artă originală.
44. Deschide-ți o florărie și înfrumusețează zilele clienților tăi
Deschiderea unei florării poate fi pe cât de plăcută pentru pasionații de flori, pe atât de lucrativă în materie de idei de afaceri cu bani puțini și potențial. Spre exemplu, dacă ai €3000, poți fi gata să înaintezi cu lansarea afacerii.
Amintește-ți că vei avea nevoie de un plan de afacere pentru florăria ta, pentru a te asigura că investiția ta, chiar și redusă cum va fi, va fi bine plasată.
45. Deschide un stand cu vată de zahăr, înghețată și popcorn într-un parc sau târg
Dacă investești într-un stand, un frigider, un aparat de vată de zahăr și unul de popcorn, poți acoperi toată cererea de snacks-uri ale vizitatorilor unui parc, punct turistic, sau piețe.
Asta face dintr-un stand de snacks-uri una dintre cele mai lucrative idei de afaceri cu bani puțini, mai ales dacă ești un om carismatic și convingător.
46. Deschide un spațiu de agrement, precum o grădină de vară
În mod similar, poți investi în transformarea unui teren deținut într-o zonă de agrement și evenimente culturale, precum teatrul în aer liber. Mai mult, dacă ai pregătirea necesar, poți prelua chiar tu responsabilitățile coordonării și organizării activităților.
Fie că îi dai un unghi axat pe instrucția curioșilor în teatru sau arte, sau pentru promovarea trupelor și artiștilor, o grădină de vară va atrage clientelă. Ulterior poți comercializa băuturi, sau poți încheia înțelegeri cu furgonete de mâncare pentru a-ți îmbunătăți experiența oferită. Sau poate că această grădină de vară se va transforma la rândul ei în terenul de experimentare pentru idei de afaceri cu bani puțini pe care le mai ai.
47. Amenajează un parc de aventură pentru turiștii amatori de adrenalină
Un alt mod de a-ți valorifica un teren nefolosit, mai ales dacă acesta e împădurit sau denivelat, este să dezvolți și să deschizi un parc de aventură. Tot ce îți trebuie sunt un plan bine pus la punct, materialele pentru construirea traseelor și certificări de siguranță pentru rezultatul final.
Apoi, vei putea chiar tu să-ți dedici timpul instrucției și supervizării vizitatorilor. Succesul acestui plan nu va depinde atât de mult de suma investită, pe cât va depinde de zonă și potențialul turistic. Totuși, cu o investiție inițială de câteva mii de euro și costuri de mentenanță scăzute, rămâne una dintre cele mai prietenoase idei de afaceri cu bani puțini.
Nu uita că-ți vei putea crește vizibilitatea postând anunțuri pentru o zi în parcul tău pe OLX Servicii. Astfel vei ajunge la un potențial public de peste 14 milioane de utilizatori pe lună.
48. Administrează un camping într-o zonă cu potențial turistic și de agrement
Dacă nu vrei să-ți asumi riscul parcurilor de aventură, ai o sumă mai consistentă de investit sau ești într-o zonă cu potențial turistic crescut, poți opta pentru dezvoltarea unui camping.
Aici va trebui să te asiguri că poți oferi toate utilitățile la care se pot aștepta clienții tăi de la tine, dar avantajul acestei idei de afaceri cu bani puțini este că se va atenua rapid, odată ce prinzi sezonul potrivit.
Iar pentru a te asigura că ajungi la toți camperii interesați, devino membru OLX Business și plasează-ți anunțurile. Astfel vei putea fi văzut de peste 14 milioane de utilizatori pe lună.
49. Confecționează jucării și haine handmade pentru copii
Dacă ai o pasiune pentru design, o poți canaliza în una dintre acele idei de afaceri cu bani puțini care pot deveni foarte de succes, dacă își găsesc nișa. Articolele pentru copii vor avea mereu o cerere crescută, fiind utilizabile pentru vârste scurte și necesitând să fie schimbate des.
În plus, mulți părinți preferă să achiziționeze articole de înaltă calitate, acestea fiind definitorii pentru bunăstarea și dezvoltarea copiilor lor. De asta, comercializarea de jucării și haine pentru copii handmade este viabilă în materie de idei de afaceri cu bani puțini. Odată ce ai materialele pentru acestea (iar aici, poți adopta simplitatea, lemn, materiale textile de câteva tipuri), tot ce mai rămâne este să-ți lași creativitatea să vorbească.
Și ca să te asiguri că investiția inițială este minimă, poți să-ți lansezi magazinul prin comunitatea OLX Business. Astfel, promovarea către aproximativ 90% din utilizatorii de internet din țară se va face ieftin și eficient (cu costuri începând de la €0.29), iar alte aspecte precum pagina de vânzător (inclusă pentru membri) și livrarea (100% gratuită pentru vânzători), vor fi rezolvate mai simplu.
Începe să vinzi prin OLX și asigură succesul noii tale idei de afaceri cu bani puțini.
50. Creează și oferă albume foto personalizate pentru memoriile clienților tăi
Dacă nu vrei să treci prin procesul de confecționare de articole, dar tot vrei să-ți folosești latura creativă pentru a lăsa o amprentă asupra memoriilor acestora, o poți face printr-un business cu albume fotografice.
În materie de idei de afaceri cu bani puțini, crearea de albume pentru fotografii este una dintre cele cu cea mai mică investiție. Poți face mare parte din treabă cu ajutorul instrumentelor gratuite precum Canva. Dacă deții o licență Photoshop deja, cu atât mai ușor.
Tot ce va mai rămâne va fi să printezi albumele și să le oferi clienților. Dacă prima parte poate fi rezolvat cu o imprimantă și instrumente speciale, promovarea și vânzarea poate fi realizată dacă devii parte din comunitatea comunitatea de Business OLX. Astfel, totul de la promovare, la comunicare și livrarea gratuită vor fi rezolvate odată ce începi să vinzi prin OLX.
51. Fotograf, DJ, animator, sau barman și catering de evenimente
Există o întreagă suită de idei de afaceri cu bani puțini axate în jurul evenimentelor și petrecerilor, de la fotografie, le DJ-in și animație, până la servicii de barman sau catering.
Chiar dacă ar trebui să faci o alegere pe baza aptitudinilor tale pentru a minimiza costurile inițiale, clienții tăi vor căuta un serviciu complet. Merită să cauți parteneri de activitate cu care să poți oferi toate aceste elemente. Odată ce ai un plan, îți poți promova afacerea prin OLX Servicii către aproximativ 90% din utilizatorii de internet din România.
52. Deschide un salon de tuns animale de companie
Comparativ cu un salon de înfrumusețare, unul pentru animale poate fi mult mai accesibil. Nu vei avea nevoie de o locație atrăgătoare sau de articole scumpe. Echipamentul de tuns animale te va costa ceva, dar costurile sunt comparativ mici. Iar, dacă ai deja un spațiu pentru derularea activității, investiția ta va fi infimă.
53. Magazin de haine second-hand online
Magazinele de haine second-hand sau de reselling sunt un model tot mai populare pe canale de promovare și vânzare, precum Instagram sau Vinted.
De asta merită s-o treci printre cele mai bune idei de afaceri cu bani puțini. Costurile vor depinde strict de modul de furnizare a hainelor și de metoda de vânzare. Iar un magazin online este ideal, mai ales dacă găsești o platformă prietenoasă la utilizare, beneficii și preț, precum OLX Business.
Începe să vinzi prin OLX și transformă-ți noul magazin de haine într-un succes.
54. Magazin de jucării second-hand
În mod similar, poți să comercializezi jucării și articole pentru copii. Avantajul aici este că acestea vor avea o cerere în continuă creștere, dar îți va fi și simplu să obții marfă nouă, de la copii în creștere.
Chiar poți dezvolta o afacere în ambele direcții – poți cumpăra haine și jucării de copii la un preț mai mic și apoi să le vinzi după curățare și reparații.
Dacă vrei să ajungi la câți mai mulți potențiali cumpărători, dar să faci și rost de marfă, intră în comunitatea OLX Business. Aici vei accesa un public larg de peste 14 milioane de utilizatori lunari, având multiple metode de promovare la îndemână.
Începe să vinzi prin OLX și fă-ți afacerea cu bani puțini o realitate!
55. Comercializează mobilă la mâna a doua online
Una dintre cele mai populare căutări pe OLX este cea pentru mobilă la mâna a doua. Aceasta e o metodă ieftină de a achiziționa de ce au nevoie clienții la un preț rezonabil.
De asta merită să consideri dezvoltarea unei idei de afaceri cu bani puțini pe baza mobilei la mâna a doua, mai ales dacă vrei să te alături comunității de business OLX.
56. Începe un atelier de recondiționare pentru mobilă
Dacă vrei să dezvolți aceeași idee, dar în direcția serviciilor de recondiționare, te poți ocupa cu repararea de mobilă. Amintește-ți că poți oferi astfel de oferte prin OLX Servicii pentru a garanta vizibilitatea către 90% din utilizatorii de internet din România.
57. Deschide un service GSM de reparații de telefoane și electronice
Începe-ți propria afacere în domeniul reparațiilor de telefoane și electronice prin deschiderea unui Service GSM.
Cu costuri inițiale reduse și fără necesitatea unor strategii de promovare oneroase, poți beneficia de vizibilitatea oferită de OLX Servicii pentru a-ți atrage clienții. Oferă servicii de calitate și reparații rapide, și vei atrage o clientelă fidelă, consolidându-ți prezența în industrie.
58. Deschide un stand de accesorii pentru telefoane și electronice
Dacă vrei să te axezi pe vânzare, mai degrabă decât pe reparații, poți porni cu un stand de accesorii și componente pentru telefoane și electronice. Acestea pot fi cumpărate în regim de dropshipping și vândute fie online sau offline.
Considerând că un stand fizic îți va oferi vizibilitate redusă și vine cu costuri de chirie, varianta unui magazin printr-o platformă marketplace este cea care îți scade cel mai mult costurile inițiale.
Începe să vinzi prin OLX accesorii și părți pentru electronice și bucurăte de vizibilitate, livrare gratuită și comisionul de 0% pe vânzări.
59. Începe o afacere de zugrăvit și pictură pe pereți
Oferirea de servicii de zugrăvire este o necesitate frecventă pentru proprietarii de imobile și apartamente. Prioritatea principală este calitatea și profesionalismul în prestarea serviciilor.
Chiar dacă tarifele practicate trebuie să fie competitive, obținerea unui feedback pozitiv din partea clienților poate justifica tarife mai ridicate, reflectând încrederea în serviciile de cea mai înaltă calitate oferite. În plus, tot ce îți trebuie pentru implementarea acestei idei de afaceri cu bani puțini sunt echipamentele și materialele de pictură sau zugrăvit, care pot fi cumpărate treptat și în funcție de cererea clientului.
Plasează un anunț pentru oferta de zugrăvit sau pictură pe OLX Servicii și crește-ți această afacere.
60. Începe să vinzi stickere și alte decorațiuni pentru pereți
O altă variantă axată pe vânzare și nu pe servicii la fața locului este cea de vânzare de decorațiuni autocolante sau stickere pentru pereți.
În cazul acestei idei de afaceri cu bani puțini, vei comercializa fie design-uri existente, ca intermediar, sau îți vei devolta propriile tale modele, preferabil cu instrumente grauite, precum Canva.
Dacă vrei să vinzi decorațiuni pentru pereți începe cu OLX pentru a te asigura că ajungi la cât mai mulți clienți interesați.
61. Începe un business de babysitting
Babysittingul implică cunoștințe în psihologia copilului, abilități bune de interacțiune cu aceștia, utilizarea de materiale educative și distractive, precum și o doză considerabilă de răbdare.
Candidatul ideal trebuie să fie flexibil și să se bucure de încrederea clienților. În această industrie, pregătirea formală și experiența anterioară sunt cruciale, fiind recomandat să te implici doar dacă ai calificări și expertiză în îngrijirea copiilor.
62. Amenajează un spațiu de joacă pentru copii
Amenajarea unui spațiu de joacă pentru copii este o inițiativă captivantă și plină de oportunități. Începând cu identificarea locației potrivite, poți să creezi un mediu sigur și atrăgător pentru cei mici. Planificarea spațiului poate include alegerea de jucării adecvate, montarea echipamentelor de siguranță și integrarea elementelor de design creative pentru a stimula imaginația copiilor.
Investiția inițială poate varia în funcție de dimensiunea și dotările spațiului, dar se poate gestiona eficient pentru a se încadra într-un buget rezonabil. Prin oferirea unui mediu sigur și distractiv, poți nu doar să contribui la dezvoltarea copiilor, ci și să obții beneficii financiare din această idee de afacere cu bani puțini și potențial crescut.
Promovarea spațiului de joacă poate fi realizată pe platforme locale, iar OLX poate oferi o cale accesibilă și eficientă pentru atragerea clienților interesați.
63. Deschide și administrează un afterschool
O variantă a aceleași idei de afaceri cu bani puțini care va necesita mai multă implicare academică și pregătire din partea ta și a colaboratorilor tăi este cea a unui afterschool.
Deschiderea și administrarea unui afterschool reprezintă o opțiune inteligentă pentru cei pasionați de educație. Oferind suport școlar și activități extracurriculare, vei contribui la dezvoltarea copiilor și vei satisface nevoile părinților interesați de îmbunătățirea performanțelor academice ale micuților lor.
64. Deschide o agenție de turism online sau la fața locului
Explorează oportunitatea de a dezvolta o agenție de turism online, capitalizând pe creșterea cererii pentru călătorii și descoperirea de destinații prin intermediul internetului.
Dacă ai acces la experți în istorie, geografie sau alte domenii relevante, poți adăuga un element educațional în călătoriile oferite, aducând o notă distinctivă și atrăgătoare pentru clienții pasionați de explorare și învățare.
Cu un site bine structurat și o gamă variată de oferte atractive, poți să atragi rapid atenția călătorilor și să le oferi experiențe turistice personalizate, adaptate nevoilor și preferințelor lor. Poți de asemenea să îți axezi promovarea și plasarea de anunțuri prin marketplace-uri, precum OLX. Dacă oferi și tururi ghidate și nu numai curatoriere și promovare, poți plasa un anunț pe OLX Servicii.
65. Deschide un magazin de Xerox și papetărie online sau offline
Câți dintre noi avem o imprimantă, scanner sau un aparat de fotocopiere acasă? Nu mulți. De asta magazinele de Xerox rămân populare, iar dacă vând și articole de papetărie, cu atât mai preferabil.
Dacă și tu ai un sediu sau apartament într-o zonă frecventată, poți investi în imprimante performante și stocuri de papetărie astfel fondând una dintre cele mai populare dar șu lucrative idei de afaceri cu bani puțini.
66. Intermediere pentru închirieri de apartamente și management imobiliar
Oferă-ți serviciile de intermediere în închirierea de apartamente și management imobiliar cu ușurință și profit prin OLX. Cu experiență minimă în contabilitate și abilități de relaționare cu clienții, vei atrage rapid proprietari și clienți.
Fie că ești un profesionist în managementul de proprietăți sau vrei să începi o afacere de familie, OLX Servicii te ajută să-ți promovezi firma și să te conectezi cu clienți interesați, oferindu-ți acces la o platformă eficientă și cu comision 0%. Descoperă cum poți obține succes și profit în domeniul imobiliar. Iar, pentru a găsi chiriașii potriviți pentru clienții tăi, postează un anunț pe OLX Cazare – Turism. Astfel, vei ajunge la milioane de potențiali locatari în cel mai simplu mod.
67. Închiriază spații pentru co-working
O altă metodă de a valorifica un imobil deținut de tine sau de unui client este să îl amenajezi și să îl dai spre utilizare ca spațiu pentru co-working sau muncă colaborativă.
Acest model presupune derularea de activități într-un sediu comun pentru mai multe firme și companii. Abordarea nu numai că reduce costurile deținerii unui sediu propriu, dar le permite angajaților firmei să își petreacă timpul la birou într-un mod mult mai social și plăcut. În schimb, ca administrator de spații de co-working, vei avea mai multă muncă, pentru a mulțumi personalul fiecărui client și pentru a asigura că spațiul de activitate promovează creativitatea, productivitatea și bunăstarea.
Dacă ești gata să le oferi clienților tăi viitor un nou sediu colaborativ și amicabil, postează-ți anunțurile pe OLX Cazare – Turism și găsește-ți chiriașii potriviți.
68. Devino house sitter și oferă-le clienților liniștea în perioada vacanței
Transformă-ți aptitudinile administrative și abilitățile de curățenie într-o oportunitate de dezvoltare a unei idei de afaceri cu bani puțini, devenind house sitter.
Oferă clienților tăi liniștea necesară în perioada vacanței, preluând diverse responsabilități administrative și de întreținere a locuinței. Fii soluția de încredere pentru cei care au nevoie de cineva de încredere pentru a avea grijă de casa lor în absența lor.
69. Devino instructor de fitness sau yoga și îmbunătățește sănătatea clienților
Descoperă satisfacția de a ghida oamenii către o viață mai sănătoasă și echilibrată. Ca instructor de fitness sau yoga, vei avea oportunitatea să împărtășești cunoștințe și tehnici care să le transforme stilul de viață.
Cu un set de aptitudini în fitness, cunoștințe solide și o abordare personalizată, vei fi pe drumul către construirea unei cariere de succes. Postează-ți serviciile pe OLX Servicii pentru a-ți extinde vizibilitatea și a te conecta cu persoanele interesate să-și îmbunătățească sănătatea și bunăstarea prin practicarea exercițiilor fizice și a yoga.
70. Oferă consultanță în fashion și styling pentru clienți în căutarea stilului
Fashionul reprezintă o modalitate unică de a-ți exprima individualitatea. Dacă ai un simț estetic pronunțat și o înțelegere profundă a stilului, poți transforma aceste abilități într-o afacere profitabilă prin consultanță în styling și modă.
Pentru a începe un astfel de business, ai nevoie de expertiză în tendințe, designeri și branduri, abilități puternice de comunicare și networking, precum și o prezență eficientă pe social media. Utilizează sursele de inspirație, platforme pentru organizarea garderobei virtuale și instrumente de rezervări online.
OLX Servicii, cu peste 14 milioane de vizitatori lunar, poate fi platforma perfectă pentru a atrage clienți. În procesul de a câștiga bani din consultanță, cheia constă în comunicarea clară a direcției de imagine, atragerea unui număr crescut de clienți și transformarea creării unui stil personal într-o experiență plăcută.
71. Devino instructor de dans și oferă-le clienților tăi ritmul și încrederea în sine
Dansul este o arie decisivă pentru imaginea despre sine a oricui. Dacă te știi dezinvolt și ai deja experiență în materie de cursuri de dans sau coreografie, poți împărtăși experiența ta cu publicul, prin dezvoltarea unei idei de afareri cu bani puțini – devino instructor și oferă cursuri de dans.
Fie că organizezi ore pentru un dans specific care necesită îndrumare, sau pur și simplu vrei să oferi niște elemente centrale aplicabile în orice context, instructajul de dans rămâne o opțiune populară la care nu oricine are acces. Iar, pentru prețuri, trebuie doar să închiriezi o sală de dans pentru orele tale și să oferi echipament și resurse necesare.
Pentru promovare, poți obține rezultate mai rapid și mai eficient, plasând anunțuri pe OLX Servicii și așteptând clienții să vină la tine.
Acum că ai mai mult de 71 de idei de afaceri cu bani puțini pe care le poți începe din confortul casei tale și cu minimul de resurse și efort, tot ce mai rămâne este să știi și cum să-ți duci opțiunea aleasă spre succes. Iată 5 puncte pe care să le consideri pentru a-ți crește și eficientiza viitorul business.
5 sfaturi de bază pentru dezvoltarea viitoarei tale afaceri cu bani puțini
Principalele aspecte la care ne putem gândi când discutăm despre dezvoltarea afacerii cu bani puțini sunt aspectele operaționale, de marketing dar și cele strategice, de creștere.
- Cum investim cât mai puțini bani în creșterea vânzărilor afacerii?
- Cum creștem la nivel de marketing cu un buget redus?
- Sau cum putem să extindem afacerea într-o piață nouă cu un buget limitat?
Pentru a te bucura de creștere rapidă la nivel de marketing, investește în vizibilitatea ta. Însă, atunci când discutăm despre investiții nu trebuie să ne gândim neapărat la investiții financiare. Alege să-ți rupi din timp, ca antreprenor, sa participi la conferințe și evenimente în domeniul tău de activitate.
1. Optimizează din punct de vedere operațional atunci când îți extinzi afacerea
Caută activități pe care le poți automatiza în afacerea ta, la cel mai mic nivel. Spre exemplu, în loc să îți realizezi facturile manual sau să ai un angajat delegat pentru asta, alege un program de facturare care să-ți permită realizarea unui volum mare de facturi, la un cost cu mult redus față de salariul pe care ar trebui să-l plătești unui angajat pentru această activitate.
Un alt exemplu în această direcție este crearea unui parteneriat cu un business care să-ți distribuie produsele în locația lor. Spre exemplu, dacă vinzi lumânări parfumate și obiecte handmade pentru decor, poți crea un parteneriat cu un magazin home & deco local, care să-ți preia articolele și să le prezinte clienților săi ca produse complementare.
2. Înlocuiește investițiile financiare cu investițiile de timp
Fii prezent în mijlocul comunității, caută oameni interesați de ceea ce faci tu și prezintă-le ideea din spatele business-ului tău. Promovează-ți afacerea la evenimente, atât online, cât și offline.
Participă la mastermind-uri, webinarii, ia parte la conferințe pentru a deveni vizibil fără investiții în reclame. Poți participa la evenimente sociale, strângeri de fonduri sau gale organizate la nivel local de organizații din mediul de business sau din domeniul tău de activitate.
3. Acaparează o piață nouă pas cu pas, fără investiții și riscuri majore
Dacă ai deja o afacere fizică, începe să vinzi online pentru a-ți crește afacerea. Însă caută o modalitate de a face afaceri online cu bani puțini. Spre exemplu, nu îți lansa propriul magazin online de la început, ci începe să vinzi pentru început prin intermediul unor canale gratuite, care nu necesită investiții din partea ta.
Poți începe prin a-ți lista produsele tale pe platforme de tip marketplace, pe site-uri de vânzare cu amănuntul sau pe platformele sociale. Pe astfel de platforme poți organiza și concursuri sau giveaway-uri în care oferi un premiu gratuit participanților prin extragere. Astfel de strategii creează vizibilitate extrem de rapid.
4. Transformă-ți angajații și clienții în cele mai puternice instrumente de promovare
Dacă discutăm despre promovarea unei afaceri cu bani puțini, promovarea “word of mouth” (din gură în gură) nu trebuie neglijată. Recomandările au fost întotdeauna cea mai bună metodă de promovare. Iar pe lângă faptul că recomandarea are o rată mare de succes, este complet gratuită. Recomandările pot veni de la clienții mulțumiți, dar și de la angajații fericiți.
Creează un program de bonusare pentru angajații care reușesc să-ți aducă și alți clienți în business și un program de fidelizare sau afiliere pentru clienții care îți aduc mai multe persoane în magazin. Poți oferi procent din vânzări pentru clienții și angajații care te recomandă sau vouchere cadou.
5. Concentrează-te pe procesele de customer service și pe relațiile cu clienții
Clienții tăi au întotdeauna opțiuni diverse disponibile pentru orice produs. Dacă vrei să te deosebești de concurență într-un mod unic, fără să cheltui sume mari pe campanii de marketing costisitoare, un serviciu excelent pentru clienți este cel mai bun mod de a face acest lucru.
Crearea unor relații autentice cu clienții tăi îți poate asigura dezvoltarea unei afaceri cu bani puțini. Iar cea mai bună parte e că toți clienții fideli devin cele mai bune instrumente de publicitate și marketing gratuit pentru afacerea ta.
Comunicarea cu clientul în momentul în care preiei comanda și livrezi produsul este un element important. Poți chiar să îi lași în colet un mesaj personalizat, care să îi arate că este un client important pentru tine. Poți să îți surprinzi clienții în fiecare an, cu ocazia zilei de naștere, cu un mesaj. Aceste trucuri necesită o investiție minimă, iar rentabilitatea lor pe termen lung este incredibilă.
Desigur, pentru a dezvolta o afacere profitabilă trebuie să faci mai mult decât să aplici aceste 5 idei de eficientizare a bugetelor. Trebuie să iei în calcul de la început lansarea unei afaceri online care să-ți permită dezvoltarea ulterioară cu bugete mici. Așadar, atunci când dorești să-ți dezvolți afacerea, caută idei de afaceri cu bani puțini pe care le poți implementa în baza afacerii pe care o ai deja.
Cum alegi și implementezi idei de afaceri cu bani puțini online sau offline?
Bazat pe experiența ta, pasiunile pe care vrei să le valorizezi și cu ajutorul listei noastre, probabil că deja ai câteva idei de afaceri cu bani puțini cu care poți începe.
Balansează investiția cu perioada de atenuare și cu riscul
Care sunt pașii pentru a te decide asupra unui “plan de atac” pentru noul tău business? Sunt câteva elemente care ar trebui să te îndrume dacă vrei să deschizi o afacere. Evident, scopul oricărei idei de afaceri cu bani puțini este să-ți ofere șansa unui început cu minimul de finanțare, dar care să-ți și atenueze rapid investiția. Aici intervine și riscul implicit în deschiderea unui business.
Pe scurt, regula de bază pentru a-ți selecta ideea câștigătoare este următoarea: Bazat pe resursele tale curente (aptitudini, cunoștințe, capital de finanțare și capital fix, precum sediul, autoturismele, etc.), alege acea idee de afacere a cărei costuri inițiale și de până la atenuare le poți susține, cu minimul de risc.
Stabilește ce tip (sau tipuri) de afaceri cu bani puțini începi
Sunt multiple tipuri de afaceri pe care le poți urmări, fie că începi cu bani puțini sau nu. Acestea vor depinde de structura pe care o va lua afacerea, cât și cu cine și de unde începi. Iată câteva idei extra pentru diferite situații:
- Afaceri cu bani puțini recomandate pentru o familie
- Idei de afaceri cu bani puțini realizabile la țară
- Afaceri recomandate pentru tineri antreprenori
- Idei de afaceri cu bani puțini realizabile de acasă
- Idei de făcut bani online prin servicii
Toate au un potențial de a deveni un start-up de viitor, atât timp cât știi cum să valorifici specificul situației tale. Pe scurt, dacă alegi direcția bine, le poți transforma cu ușurință în afaceri profitabile.
Mai mult, nu te sfii să experimentezi în integrarea de mai multe idei într-una. Spre exemplu, o patiserie poate fi cu ușurință combinată cu o cafenea, dacă poți investi și activa în ambele domenii. Dacă nu, încă nu este o pierdere – te poți extinde ulterior. Ceea ce e important este să ai un plan clar pentru extinderea afacerii tale.
Realizează un plan de afaceri pentru viitorul tău business
Tot ce mai rămâne este să dezvolți aceste elemente într-un plan de afaceri. Acesta trebuie să fie specific industriei tale. Spre exemplu, poți crea:
- Model de plan de afaceri pentru un salon
- Model de plan de afaceri pentru un business cu cosmetice
- Model de plan de afaceri pentru un magazin online
- Model de plan de afaceri cu electronice și electrocasnice
- Și multe altele.
Dacă în implementarea propriei idei de afaceri cu bani puțini vei avea nevoie de metode de vânzare online, există câteva rute pe care le poți urmări. Îți poți dezvolta propriul domeniu pentru magazinul online sau poți începe să vinzi prin marketplace-uri. Deseori prima variantă oferă mai multe facilități, dar contra cost.
Din fericire, dacă te alături comunității de business OLX, primești toate beneficiile unui magazin propriu și ale unui marketplace cu public larg. Nu numai că ai acces la peste 14 milioane de utilizatori lunari, dar și elemente precum pagina de vânzător (inclusă în toate pachetele de promovare), comunicarea și recenzarea (internă), sau livrarea (100% gratuită pentru vânzători) sunt gata garantate.
Dacă tipul de afacere pe care vrei să-l dezvolți diferă de una pe vânzări, poți opta pentru OLX Servicii, hub-ul care pune în legătură profesioniștii de toate tipurile din toată țara cu clienții potriviți.
Pentru afacerile bazate pe închirieri sau cazări, fie acestea în regim turistic sau pentru alte scopuri, OLX Cazare – Turism este platforma de management a proprietăților ideal, unde poți posta anunțurile și găsi chiriași fără comisioane și cu prețuri avantajoase de promovare.
Iar, în cazul în care te vei ocupa cu recrutările de personal și cu găsirea candidaților perfecți pentru un post, încearcă OLX Locuri de Muncă, locul unde vei putea ajunge la aproximativ 70% din persoanele care își caută un nou loc de muncă.
Deci dă-ți toate șansele noii tăi idei de afaceri cu bani puțini și începe să vinzi prin OLX azi!