Vrei să devii antreprenor? Deschide o afacere pe internet, fără investiții!

Pagina de Business » Antreprenoriat » Vrei să devii antreprenor? Deschide o afacere pe internet, fără investiții!
Vrei să devii antreprenor? Deschide o afacere pe internet

Antreprenoriatul online a devenit un adevărat trend în ultimii ani și foarte mulți oameni sunt în căutarea unor idei de afaceri pe internet care să le aducă profit. Dacă nu ai încă o afacere sau dacă ai o afacere de comerț offline și vrei să te extinzi, internetul poate fi o oportunitate extrem de avantajoasă pentru tine.

Sunt o mulțime de afaceri pe care le poți porni pe internet cu investiții minime, iar șansa acestora de a deveni profitabile este una reală, din moment ce piața online este în continuă creștere. În urma unor studii realizate de Eurostat s-a demonstrat că, de-a lungul anului trecut, românii au cheltuit în mediul online peste 12 milioane de euro zilnic. Ai citit bine, 12 milioane de euro pe zi, pentru cumpărături pe internet.

Cum să faci și tu afaceri pe internet fără investiții mari?

Cea mai des întâlnită afacere în online este crearea unui website unde să începi să vinzi produse sau servicii folosindu-te de internet. Însă, lansarea unui astfel de website presupune o serie de investiții inițiale. Un magazin online poate reprezenta o investiție destul de consistentă, având în vedere cheltuielile de realizare, de mentenanță, dar și cheltuielile cu dezvoltatorii IT.

Iar dacă aceasta e prima ta afacere sau dacă ai un business aflat la început și cauți să te extinzi, această idee poate fi una neprofitabilă pentru moment. Cu toate astea, există și alte variante pentru a începe să faci afaceri pe internet profitabile prin vânzarea de produse online.

Citește și: Vânzări offline vs vânzări de produse pe internet – cum faci trecerea? 

Noi dorim să-ți prezentăm o astfel de idee pe care te putem ajuta chiar azi să o pui în practică. Acest tip de afacere pe internet are 3 mari avantaje:

  • Este extrem de ușor de început
  • Nu necesită investiții mari
  • Are un potențial de dezvoltare rapid

Această idee de afacere pe internet presupune tot vânzarea de produse sau chiar servicii online, însă te scutește de toate cheltuielile aferente unui website, a unei echipe de dezvoltare și mentenanță IT. Și îți oferă libertatea de a lucra de oriunde, cu o simplă conexiune la internet și un laptop.

Singurele investiții pe care trebuie să le faci pentru a rula o astfel de afacere sunt investițiile de înființare și gestiune a firmei (asta dacă începi de la zero și nu deții deja o firmă) și investițiile în promovare. Însă, vei vedea că, pentru început, volumul de cheltuieli cu astfel de afaceri pe internet este extrem de avantajos.

Cheltuielile cu lansarea firmei și cu gestionarea sa (partea contabilă și juridică) sunt mici la început, atunci când nu vei avea foarte multe facturi și nu vei avea un volum ridicat de acte rulate în firmă. Iar investițiile în marketing pot fi flexibile de la o lună la alta.

Poți face campanii de promovare o lună, după care poți funcționa organic până îți vin primele încasări și poți suplimenta bugetul de marketing.

Citește și: Extinde afacerea ta în mediul online și crește-ți veniturile!

Așadar, care este ideea de afaceri pe care ți-o propunem noi pentru a te lansa în antreprenoriatul online, pentru a face afaceri pe internet profitabile și fără investiții majore?

Lansarea unei afaceri pe internet cu ajutorul platformelor marketplace

Hai să luăm un exemplu concret. Vrei să îți deschizi un mic butic cu haine online pe care să le vinzi prin intermediul internetului. Ce cheltuieli vei avea de suportat pentru început și cum lansezi afacerea pas cu pas?

Cheltuielile cu înființarea firmei:

– minim 1 leu capitalul social (poți depune mai mult, dar nu ești obligat)

– aproximativ 150 lei taxele la Registrul Comerțului

– iar dacă apelezi la un avocat specializat sau la o firmă de profil pentru a-ți crea dosarul, acest serviciu te poate costa în jur de 1000 – 1500 lei. Însă, actele ți le poți realiza și singur, conform ghidului și pașilor pe care îi poți găsi pe site-ul ONRC.

Cheltuielile cu contabilitatea

– pentru început, dacă nu ai volum de acte foarte ridicat, un contabil te-ar putea costa în jur de 500 lei lunar.

Consumabile

– registru de control, registru jurnal, registru inventor, ștampila (opțional), dar și alte consumabile – toate acestea se pot încadra în suma de 250 lei.

– Telefon, internet – un abonament de 50 – 100 lei care să îți asigure un abonament de bază la telefonie mobilă pentru telefonul de serviciu și abonamentul de internet

Cheltuieli cu stocul de produse

– Aici ai mai multe opțiuni. Fie faci aprovizionarea cu produse și le păstrezi pe stoc, fie poți alege să vinzi produsele prin precomandă. Astfel, ele vor ajunge la tine doar după ce vor fi comandate de către cumpărători.

– În orice caz, trebuie să îți organizezi un stoc tampon. Ai putea folosi o sumă de bani de circa 1000 euro pentru stocul de început. Poți cumpăra doar câteva mărimi disponibile pentru fiecare tip de produs și poți începe pentru moment cu 5 – 10 produse diferite, pentru a testa piața.

Citește și: Cum poți începe o afacere online cu fonduri europene pentru tineri antreprenori 

Cheltuieli de marketing – promovarea afacerii pe internet

– Poți promova produsele tale pe platforme marketplace, cum ar fi OLX, în mod complet gratuit. Tot ce trebuie să faci este să îți faci cont și să adaugi un anunț de vânzare cu produsul tău.

– Platformele oferă și posibilitatea de a-ți promova produsele prin reclamă plătită, iar aici bugetul este adaptabil în funcție de nevoile tale. Spre exemplu, la secțiunea de publicitate pe OLX poți vedea opțiunile de lansare ale unei reclame plătite, campania având un cost care începe de la 299 euro (aprox. 1500 lei). Însă, aceasta este o campanie de marketing completă. Astfel de platforme oferă și opțiuni de promovare standard a anunțurilor cu produsele tale. În acest caz cheltuielile pot fi mai mici.

– În plus, după cum spuneam, aceste cheltuieli sunt flexibile. Poți rula o campanie de promovare o lună, după care a doua lună să alegi anunțurile promovate standard, iar a treia lună să funcționezi organic. În acest mod vei putea să-ți adaptezi bugetul și de la lună la lună să suplimentezi investiția în promovare.

Citește și: Care sunt costurile cu un magazin online? 

Alte cheltuieli

– Dacă dorești să faci poze profesionale produselor tale poți angaja un fotograf. Însă, dacă ai o camera foto bună la telefon poți plăti un curs de fotografie pe site-uri precum Udemy, acolo unde poți învăța cum să-ți faci pozele și cum să le editezi, pentru doar 10 – 20 euro / curs. Pentru început, la prima vânzare, îți va fi suficient. Concentrează-te să atragi primii clienți, iar mai apoi poți face investiții și în imaginile de produs profesionale. Află mai multe despre mesajele pentru clienți din ghidul nostru, pentru a face o primă impresie bună.

– Este indicat în fiecare plan de afacere să incluzi o rubrică de cheltuieli neprevăzute. Aici poți aloca un procent de până la 25% din suma totală necesară afacerii, pentru a-ți asigura o plasă de siguranță. În cazul în care ai nevoie urgent de capital să poți apela la acest fond de rezervă.

Așadar, după cum vezi, cu o sumă modică de bani, între 2.000 – 3.000 euro (aici incluzând taxele pe care le plătești în momentul în care începi să vinzi primele produse), poți începe o astfel de afacere pe internet. Investiția nu este una considerabilă pentru a lansa un business. Iar faptul că poți lansa singur, fără a avea nevoie de o echipă este un avantaj enorm.

Serviciile de curierat îți sunt deja asigurate de platformă, plata online la fel, este deja implementată, fără ca tu să mai plătești nimic. În plus, nu ai nevoie de o echipă care să ambaleze colete pentru început. Te poți ocupa chiar tu în primele luni de această activitate.

Ciește și: Cele mai utilizate platforme de vânzări online în România

Ce ai de făcut pentru a lansa o astfel de afacere pe internet?

Îți faci cont pe o astfel de platformă precum OLX, apoi adaugi anunțurile de vânzare cu produsele tale.

  • Pui pozele produsului.
  • Faci o descriere atractivă, oferind oamenilor șansa să vadă care sunt beneficiile produselor tale, cu ce sunt produsele tale mai bune decât cele ale concurenței.
  • Apoi pui numărul de telefon și datele de contact și completezi rubricile cu privire la starea produsului și alte detalii.
  • Publici anunțul.

OLX este o astfel de platformă de care te poți folosi într-un mod foarte intuitiv pentru a lansa afaceri pe internet fără investiții considerabile. În plus, reprezintă cea mai mare comunitate de tip marketplace din România, având peste 10 milioane de vizite lunar.

Așadar, dacă folosești această platformă te vei adresa deja unei comunități de cumpărători implicate, pentru care nu mai trebuie să plătești reclamă. Dacă vrei să promovezi anunțurile, ai mai multe opțiuni. Ai parte de pachete de promovare dedicate nevoilor tale. În plus, ai parte de suport constant din partea echipei, dacă nu te descurci pe platformă.Află mai multe despre comunitatea OLX Business și beneficiile sale!

Ai parte de live chat și de modalități intuitive de a intra în contact cu un consultant. Îți trebuie doar dorința de a lansa o afacere online și de a deveni și tu antreprenor digital. Ești la doar un simplu click distanță de prima ta vânzare.

Fă-ți contul pe OLX, iar dacă mai ai nevoie de alte informații, abonează-te și la hub-ul educațional pregătit special pentru antreprenori. Aici vei găsi informații și sfaturi practice despre antreprenoriat, informații care te vor ajuta să faci mai multe vânzări online cu afacerea ta.

În plus, găsești suport în dezvoltarea afacerii tale și sprijin pe aria juridic & finanțe, pentru a putea să-ți construiești un business profitabil. Bucură-te și tu de oportunitățile pe care ți le oferă o afacere pe internet.

5 idei simple despre dezvoltarea afacerii online cu bani puțini

Principalele aspecte la care ne putem gândi când discutăm despre dezvoltarea afacerii cu bani puțini sunt aspectele operaționale, de marketing dar și cele strategice, de creștere.

  • Cum investim cât mai puțini bani în creșterea vânzărilor afacerii?
  • Cum creștem la nivel de marketing cu un buget redus?
  • Sau cum putem să extindem afacerea într-o piață nouă cu un buget limitat?

Pentru a te bucura de creștere rapidă la nivel de marketing, investește în vizibilitatea ta. Însă, atunci când discutăm despre investiții nu trebuie să ne gândim neapărat la investiții financiare. Alege să-ți rupi din timp, ca antreprenor, sa participi la conferințe și evenimente în domeniul tău de activitate.

1. Optimizează din punct de vedere operațional atunci când îți extinzi afacerea

Caută activități pe care le poți automatiza în afacerea ta, la cel mai mic nivel. Spre exemplu, în loc să îți realizezi facturile manual sau să ai un angajat delegat pentru asta, alege un program de facturare care să-ți permită realizarea unui volum mare de facturi, la un cost cu mult redus față de salariul pe care ar trebui să-l plătești unui angajat pentru această activitate.

Un alt exemplu în această direcție este crearea unui parteneriat cu un business care să-ți distribuie produsele în locația lor. Spre exemplu, dacă vinzi lumânări parfumate și obiecte handmade pentru decor, poți crea un parteneriat cu un magazin home & deco local, care să-ți preia articolele și să le prezinte clienților săi ca produse complementare.

2. Înlocuiește investițiile financiare cu investițiile de timp

Fii prezent în mijlocul comunității, caută oameni interesați de ceea ce faci tu și prezintă-le ideea din spatele business-ului tău. Promovează-ți afacerea la evenimente, atât online, cât și offline.

Participă la mastermind-uri, webinarii, ia parte la conferințe pentru a deveni vizibil fără investiții în reclame. Poți participa la evenimente sociale, strângeri de fonduri sau gale organizate la nivel local de organizații din mediul de business sau din domeniul tău de activitate.

Citește și: Cum să pornești o afacere de familie profitabilă cu peste 27 de exemple și idei

3. Acaparează o piață nouă pas cu pas, fără investiții și riscuri majore

Dacă ai deja o afacere fizică, începe să vinzi online pentru a-ți crește afacerea. Însă caută o modalitate de a face afaceri online cu bani puțini. Spre exemplu, nu îți lansa propriul magazin online de la început, ci începe să vinzi pentru început prin intermediul unor canale gratuite, care nu necesită investiții din partea ta.

Poți începe prin a-ți lista produsele tale pe platforme de tip marketplace, pe site-uri de vânzare cu amănuntul sau pe platformele sociale. Pe astfel de platforme poți organiza și concursuri sau giveaway-uri în care oferi un premiu gratuit participanților prin extragere. Astfel de strategii creează vizibilitate extrem de rapid.

4. Transformă-ți angajații și clienții în cele mai puternice instrumente de promovare

Dacă discutăm despre promovarea unei afaceri cu bani puțini, promovarea “word of mouth” (din gură în gură) nu trebuie neglijată. Recomandările au fost întotdeauna cea mai bună metodă de promovare. Iar pe lângă faptul că recomandarea are o rată mare de succes, este complet gratuită. Recomandările pot veni de la clienții mulțumiți, dar și de la angajații fericiți.

Creează un program de bonusare pentru angajații care reușesc să-ți aducă și alți clienți în business și un program de fidelizare sau afiliere pentru clienții care îți aduc mai multe persoane în magazin. Poți oferi procent din vânzări pentru clienții și angajații care te recomandă sau vouchere cadou.

5. Concentrează-te pe procesele de customer service și pe relațiile cu clienții

Clienții tăi au întotdeauna opțiuni diverse disponibile pentru orice produs. Dacă vrei să te deosebești de concurență într-un mod unic, fără să cheltui sume mari pe campanii de marketing costisitoare, un serviciu excelent pentru clienți este cel mai bun mod de a face acest lucru.

Crearea unor relații autentice cu clienții tăi îți poate asigura dezvoltarea unei afaceri cu bani puțini. Iar cea mai bună parte e că toți clienții fideli devin cele mai bune instrumente de publicitate și marketing gratuit pentru afacerea ta.

Comunicarea cu clientul în momentul în care preiei comanda și livrezi produsul este un element important. Poți chiar să îi lași în colet un mesaj personalizat, care să îi arate că este un client important pentru tine. Poți să îți surprinzi clienții în fiecare an, cu ocazia zilei de naștere, cu un mesaj. Aceste trucuri necesită o investiție minimă, iar rentabilitatea lor pe termen lung este incredibilă.

Acum ai tot ce îți trebuie pentru a începe o afacere online. Află ce se vinde cel mai bine online și ce produse sunt populare pe OLX și începe să vinzi. Alătură-te comunității business de pe OLX pentru a ajunge cât mai ușor la succes.

Abonează-te la BLOG: