Contrar opiniei majorității, dezvoltarea unei afaceri nu necesită întotdeauna bugete uriașe. Poți face un pas spre dezvoltarea afacerii tale și cu bani puțini. S-a realizat un studiu în cadrul Statelor Unite, iar estimările U.S. Small Business Administration arătau faptul că pentru un start-up ar fi necesari circa 3000 de dolari pentru a începe.
Cu toate astea, în România costurile sunt mult mai mici pentru înființarea unei firme, iar dezvoltarea unei afaceri cu bani puțini a început să nu mai fie un simplu mit. Ți-am pregătit în acest articol o serie de idei și sfaturi cu privire la acest subiect. Vei descoperi aici modalități în care îți poți dezvolta afacerea actuală fără un buget semnificativ, dar și idei prin care poți lansa o nouă linie de business, chiar de la zero, fără costuri mari.
5 idei simple despre dezvoltarea afacerii online cu bani puțini
Principalele aspecte la care ne putem gândi când discutăm despre dezvoltarea afacerii cu bani puțini sunt aspectele operaționale, de marketing dar și cele strategice, de creștere.
- Cum investim cât mai puțini bani în creșterea vânzărilor afacerii?
- Cum creștem la nivel de marketing cu un buget redus?
- Sau cum putem să extindem afacerea într-o piață nouă cu un buget limitat?
Pentru a te bucura de creștere rapidă la nivel de marketing, investește în vizibilitatea ta. Însă, atunci când discutăm despre investiții nu trebuie să ne gândim neapărat la investiții financiare. Alege să-ți rupi din timp, ca antreprenor, sa participi la conferințe și evenimente în domeniul tău de activitate.
Citește și: Cum poți începe o afacere online cu fonduri europene pentru tineri antreprenori
1. Optimizează din punct de vedere operațional atunci când îți extinzi afacerea
Caută activități pe care le poți automatiza în afacerea ta, la cel mai mic nivel. Spre exemplu, în loc să îți realizezi facturile manual sau să ai un angajat delegat pentru asta, alege un program de facturare care să-ți permită realizarea unui volum mare de facturi, la un cost cu mult redus față de salariul pe care ar trebui să-l plătești unui angajat pentru această activitate.
Un alt exemplu în această direcție este crearea unui parteneriat cu un business care să-ți distribuie produsele în locația lor. Spre exemplu, dacă vinzi lumânări parfumate și obiecte handmade pentru decor, poți crea un parteneriat cu un magazin home & deco local, care să-ți preia articolele și să le prezinte clienților săi ca produse complementare.
Citește și: Vânzări online de produse: în site propriu sau prin marketplace?
2. Înlocuiește investițiile financiare cu investițiile de timp
Fii prezent în mijlocul comunității, caută oameni interesați de ceea ce faci tu și prezintă-le ideea din spatele business-ului tău. Promovează-ți afacerea la evenimente, atât online, cât și offline.
Participă la mastermind-uri, webinarii, ia parte la conferințe pentru a deveni vizibil fără investiții în reclame. Poți participa la evenimente sociale, strângeri de fonduri sau gale organizate la nivel local de organizații din mediul de business sau din domeniul tău de activitate.
3. Acaparează o piață nouă pas cu pas, fără investiții și riscuri majore
Dacă ai deja o afacere fizică, începe să vinzi online pentru a-ți crește afacerea. Însă caută o modalitate de a face afaceri online cu bani puțini. Spre exemplu, nu îți lansa propriul magazin online de la început, ci începe să vinzi pentru început prin intermediul unor canale gratuite, care nu necesită investiții din partea ta.
Poți începe prin a-ți lista produsele tale pe platforme de tip marketplace, pe site-uri de vânzare cu amănuntul sau pe platformele sociale. Pe astfel de platforme poți organiza și concursuri sau giveaway-uri în care oferi un premiu gratuit participanților prin extragere. Astfel de strategii creează vizibilitate extrem de rapid.
Citește și: Aceleași produse, vânzări online mai mari: cum depășești concurența
Ghid pentru micii anteprenori
Cum vinzi eficient în mediul online
4. Transformă-ți angajații și clienții în cele mai puternice instrumente de promovare
Dacă discutăm despre promovarea unei afaceri cu bani puțini, promovarea “word of mouth” (din gură în gură) nu trebuie neglijată. Recomandările au fost întotdeauna cea mai bună metodă de promovare. Iar pe lângă faptul că recomandarea are o rată mare de succes, este complet gratuită. Recomandările pot veni de la clienții mulțumiți, dar și de la angajații fericiți.
Creează un program de bonusare pentru angajații care reușesc să-ți aducă și alți clienți în business și un program de fidelizare sau afiliere pentru clienții care îți aduc mai multe persoane în magazin. Poți oferi procent din vânzări pentru clienții și angajații care te recomandă sau vouchere cadou.
5. Concentrează-te pe procesele de customer service și pe relațiile cu clienții
Clienții tăi au întotdeauna opțiuni diverse disponibile pentru orice produs. Dacă vrei să te deosebești de concurență într-un mod unic, fără să cheltui sume mari pe campanii de marketing costisitoare, un serviciu excelent pentru clienți este cel mai bun mod de a face acest lucru.
Crearea unor relații autentice cu clienții tăi îți poate asigura dezvoltarea unei afaceri cu bani puțini. Iar cea mai bună parte e că toți clienții fideli devin cele mai bune instrumente de publicitate și marketing gratuit pentru afacerea ta.
Comunicarea cu clientul în momentul în care preiei comanda și livrezi produsul este un element important. Poți chiar să îi lași în colet un mesaj personalizat, care să îi arate că este un client important pentru tine. Poți să îți surprinzi clienții în fiecare an, cu ocazia zilei de naștere, cu un mesaj. Aceste trucuri necesită o investiție minimă, iar rentabilitatea lor pe termen lung este incredibilă.
Desigur, pentru a dezvolta o afacere profitabilă trebuie să faci mai mult decât să aplici aceste 5 idei de eficientizare a bugetelor. Trebuie să iei în calcul de la început lansarea unei afaceri online care să-ți permită dezvoltarea ulterioară cu bugete mici. Așadar, atunci când dorești să-ți dezvolți afacerea, caută idei de afaceri cu bani puțini pe care le poți implementa în baza afacerii pe care o ai deja.
Citește și: Cele mai utilizate platforme de vânzări online în România
EXEMPLU:
Să presupunem că ai un magazin fizic cu îmbrăcăminte – poți începe pe baza lui să vinzi online produsele rămase pe stoc de la un an la altul sub formă de vânzare en-gros pe site-uri de anunțuri sau pe platforme marketplace. Chiar dacă nu vei obține un profit foarte mare la vânzarea en-gros, nu vei cheltui în plus pentru aprovizionare și nici nu vei rămâne cu produsele, ținând stocul blocat. Așa îți poți acoperi cheltuielile cu furnizorii și poți rula în continuare un alt stoc de produse nou pe care să îl bagi la vânzare.
Dacă ești interesat și de alte idei de afaceri cu bani puțini sau de modalități de dezvoltare a afacerii cu bani puțini, abonează-te la hub-ul educațional OLX pentru antreprenori. Aici poți găsi informații care să te ajute să optimizezi procesul de vânzări online pentru afacerea ta.
Poți descoperi și alte idei de afaceri sau idei de dezvoltare a afacerii. Ai la dispoziție o mulțime de informații despre antreprenoriat. Și în plus, poți găsi informații relevante despre juridic & finanțe, care să te ajute să optimizezi business-ul la nivel avansat.