Postura de angajat se poate simți pentru anumite persoane drept una care implică multă presiune și responsabilități. Dincolo de asta, să fii angajat înseamnă să nu ai putere de decizie deplină, independență și libertate, factori care pe unii îi pot împiedica să-și atingă adevăratul potențial în carieră.
Dacă te regăsești în această categorie de oameni, calea antreprenoriatului este cea pe care o poți urma. Poate că această titulatură de antreprenor îi poate speria pe mulți, însă atunci când ai o idee în care crezi și îți dai tot interesul să o transformi într-o afacere, lucrurile nu mai par atât de provocatoare pe măsură ce înaintezi și crești. Însă, ce idei de afaceri poți încerca atunci când nu prea ai resurse financiare, însă ai motivația de a reuși?
Poți încerca să îți deschizi afacerea ta online, care să fie orientată spre oferirea unor servicii creative sau spre vânzări și retail în general. Dacă îți surâde această a doua variantă, atunci îți poți crea un magazin online propriu sau te poți orienta, pentru început, spre retail marketplace. Idei de afaceri online fără resurse, pentru care ai nevoie doar de un laptop și se pot transforma pe parcurs într-o afacere, sunt multe.
Dar poți opta și pentru accesarea unor fonduri europene pentru deschiderea business-ului. Direcția în care vrei să mergi depinde și de abilitățile tale și de experiența ta, în anumite cazuri. Iată mai jos opt idei de afaceri online pentru care ai nevoie doar de un laptop.
Idei de afaceri online cu investiții minime
1. Idei de afaceri online: Creator de conținut
Să creezi conținut a devenit un adevărat job în ultima vreme, care îți poate aduce suficient de multe câștiguri, în timp. În funcție de înclinațiile tale, poți alege tipul de conținut înspre care să te îndrepți. Dacă ai simț artistic și ești pasionat de vizual, poți să te axezi pe Instagram și să alegi o industrie pentru care ai o pasiune, care poate fi modă, beauty, călătorii sau orice altceva ce ar putea crea imagini atractive pentru public.
Dacă ai o pasiune pentru a vorbi și a dezbate tot felul de teme de interes, un podcast este ideal pentru tine și vestea bună este că acest tip de conținut este în creștere. Dacă te simți mai confortabil să scrii și ai o înclinație în acest sens, îți poți lansa propriul blog iar, dacă nu ai nicio problemă în a vorbi în fața unei camere video, Youtube-ul este pentru tine.
Așadar, variante de afaceri online există pentru fiecare iar cât timp creezi conținut de calitate și îți dai interesul pentru a crește, rezultatele vor apărea treptat. Cât timp ai o pasiune pentru o anumită industrie, un laptop și un telefon mobil cu o cameră decentă, calea ta este liberă.
Însă, odată ce alegi să o iei în această direcție, ține minte că este vital să fii cât mai activ și prezent, altfel nu-ți vei câștiga publicul. Documentează-te care sunt pașii de urmat atunci când vrei să începi o afacere de acasă!
2. Idei de afaceri online: Cursuri online
O altă idee de afacere online este să ții cursuri online sau să organizezi webinarii, în special dacă ai un background profesional care îți permite să faci asta. Spre exemplu, dacă ai studiat marketing-ul și te consideri foarte bun în acest domeniu, poți susține cursuri online la care să impui o taxă avantajoasă pentru tine și atractivă pentru potențialii clienți.
Însă, ca și în cazul de mai sus, propria ta promovare este vitală: arată publicului ce știi, laudă-te cu experiența ta și convinge-i fără să participe la vreun curs că ai informații prețioase pe care le poți împărtăși cu ceilalți. În ceea ce privește organizarea cursurilor, începe prin a susține webinarii pe teme alese de tine, din fața calculatorului și cu ajutorul unei aplicații de tip Zoom.
Pentru a face totul ca la carte și a preda cursuri acreditate, vei avea nevoie de o diplomă de formator și de o companie legal instituită. Astfel, afacerea ta în online va avea o imagine pozitivă, puternică și va atrage foarte mulți cursanți. Citește și cum poți deveni antreprenor aici!
3. Idei de afaceri online: Content writing sau copywriting
Îți place să scrii, crezi că ai talent în această direcție, poți aborda o paletă largă de teme și te relaxezi făcând asta? Poți deveni un content writer sau, de ce nu, un copywriter, dacă ai un laptop și talent la dispoziție. Foarte multe companii caută astfel de servicii pentru a putea crește online și nu numai.
Mereu este nevoie de persoane care să scrie articole, texte pentru site-uri și descrieri de produse iar, uneori, este mai avantajos pentru companii să apeleze la firme care oferă astfel de servicii, decât să aibă proprii angajați pe acest domeniu.
Pentru a fi perfect în legalitate și a putea lucra cu mari companii, vei avea nevoie să-ți înființezi o firmă – absolut necesară mai ales în situația în care ți se solicită facturi pentru serviciile prestate. Îți poți stabili propriul tarif iar, în timp, vei ajunge să ai câștiguri frumoase fâcând ceva ce-ți place și având afacerea ta online.
4. Idei de afaceri online: Un magazin online
Tot mai multe persoane preferă să cumpere online iar tu poți profita de această tendință, astfel încât să-ți lansezi propria afacere în comerțul online. Să fii reseller nu implică să ai multe resurse la dispoziție pentru a te lansa. Dacă alegi să vinzi, spre exemplu, șosete sau bijuterii din argint, le poți comanda de pe anumite site-uri din străinătate, astfel încât să ai un stoc de produse, iar pentru a avea un câștig, vei pune un adaos la prețul de achiziție. Și nu te gândi că ai nevoie de un site propriu pentru a le vinde.
Uneori, să te înscrii pe un retail marketplace de tip OLX, unde să faci vânzări retail și să îți promovezi produsele și pe social media, e suficient pentru a obține clienți. Bineînțeles, dacă aceștia vor fi mulțumiți de produsele achiziționate, vor comanda din nou și te vor recomanda cunoscuților, adică vei crește afacerea ta online treptat. Vânzările și retailul în general reprezintă un domeniu dinamic, într-o continuă creștere.
Așadar, aceasta poate fi o idee de afacere online foarte profitabilă dar pentru care trebuie să fii pregătit. Care sunt costurile unui magazin online? De câți oameni ai nevoie pentru a introduce produsele în platformă, pentru a pregăti coletele ș.a.m.d.?
5. Idei de afaceri online: Digital Marketing
Dacă ai profesat în acest domeniu, înseamnă că ai experiența necesară pentru a porni o afacere online. Dacă nu, poți urma cursuri online pentru a căpăta cunoștințele necesare în digital marketing. Acest tip de serviciu este din ce în ce mai solicitat pe piață, deoarece toate companiile au nevoie de promovare plătită în social media iar rezultatele bune se obțin doar cu ajutorul unui specialist. Dacă alegi să mergi în această direcție, dă-ți toată silința pentru a oferi servicii de calitate, deoarece există puțini profesioniști pe piață în domeniu.
6. Idei de afaceri online: Fotografii online
Într-adevăr, pentru a vinde fotografii online ai nevoie de mai mult decât un laptop, însă, dacă alegi să te lansezi în acest domeniu, cu siguranță ai simț artistic, ți-ai explorat talentul și ai deja la dispoziție un aparat foto. Există multe site-uri cu poze de stock, care se cumpără de către companii pentru a fi folosite în articole, pe site-uri sau orice alt tip de materiale online.
Cu cât vei produce mai multe imagini foto la căutare, spre exemplu, fotografii cu persoane, mâncare, tip business, cu atât vei câștiga mai mulți bani din această meserie. De asemenea, mizează pe calitatea imaginilor, pentru că unele la o rezoluție bună vor fi mai scumpe decât cele la o rezoluție slabă. Punerea bazei unei afaceri online în domeniul creativ nu este complicată și nici investițiile nu sunt foarte mari.
7. Idei de afaceri online: Traduceri
Dacă stăpânești foarte bine o limbă străină sau ai studiat deja o facultate de limbi străine, îți poți obține autorizația de traducător susținând un examen și aplicând cu un dosar în acest sens, pentru ca, ulterior, să ai firma ta de traduceri. Dacă știi o limbă străină mai puțin căutată, cum ar fi coreeană, arabă sau orice altceva în afară de engleză, ai posibilitatea să impui prețuri mai mari.
De traduceri este nevoie mereu în numeroase domenii, deci poți merge cu încredere în această direcție, pentru că vei avea succes, cât timp îți faci bine meseria. Este genul de domeniu care se pretează foarte bine pentru o afacere online.
8. Idei de afaceri online: Aplicații mobile
Tot ce ține de lumea smartphone-urilor este în permanență dezvoltare – există o mulțime de aplicații utile și mai puțin utile, din care unele au avut succes foarte mare și au devenit afaceri de milioane. Dacă ai o idee bună și ai suportul unui dezvoltator software, transform-o într-o aplicație.
Pentru asta, ai nevoie de numeroase teste, astfel încât utilizatorii să aibă parte de o experiență de utilizare cât mai plăcută. Lucrează în detaliu, nu te grăbi din dorința de a lansa peste noapte o aplicație iar, după ce este testată de numeroase ori, o poți lansa în Google Play sau App Store. Investești o sumă e bani în promovarea ei iar banii se vor amortiza rapid cât timp aplicația satisface dorințele utilizatorilor și devine de succes. Ideile de mai sus sunt doar câteva dintre cele care se pot transforma într-o afacere de succes, fără să ai nevoie de un buget inițial pentru investiție.
Există o mulțume de alte idei de afaceri care au potențial de a avea succes, datorită tendințelor actuale ale pieței. Orientează-te după experiența și pasiunile tale, pentru a descoperi domeniul în care poți avea succes și, implicit, clienți constant. Iar, nu în ultimul rând, curajul și încrederea în propriile forțe sunt vitale pentru a porni pe calea antreprenoriatului.