OLX Business » Academia de Business » NOU » Ce taxe și impozite plătești în România dacă deții un SRL

Ce taxe și impozite plătești în România dacă deții un SRL

Cuprins

O afacere proprie înseamnă și o să înființezi o societate și o formă legală de a plăti taxe și impozite. Dacă ești la început de drum probabil că te-ai întrebat adesea care ar fi cea mai avantajoasă formă juridică pentru tine. Cât de complicat este, de ce acte ai nevoie, dar și valoarea taxelor de plată sunt factori foarte importanți, care te pot ajuta să iei o decizie. 

Poți opta pentru o Societate cu Răspundere Limitată (SRL) sau pentru Persoană Fizică Autorizată (PFA) atunci când pornești o afacere proprie. În acest articol trecem în revistă toate aspectele legale de care trebuie să ții cont, dar și diferențele dintre cele două forme, astfel încât să iei cea mai potrivită decizie pentru tine. 

Indiferent de forma juridica pe care o alegi, OLX Business îți este alături când pornești pe drumul înființării unei afaceri proprii prin servicii menite sa crească vizibilitatea afacerii tale fără costuri și fără comision la vânzarea produselor sau serviciilor tale.

Ce pași trebuie să urmezi pentru înființarea unui SRL

Dacă te-ai decis că un SRL este formă juridică cea mai avantajoasă pentru tine, trebuie să știi exact ce ai de făcut. Poți să-ți întocmești singur dosarul pentru SRL și să mergi să le depui la instituțiile competente sau poți apela la o firmă specializată care te poate ajuta.

Iată o listă cu pașii principali atunci când decizi să înființezi un SRL:

  • Alegerea unui sediu social – fiecare firmă are nevoie de un sediu unde să-și desfășoare activitatea. 
  • Găsirea unei denumiri pentru firma ta – ai posibilitatea să depui online o cerere în care să verifici dacă un nume este disponibil sau deja rezervat. Toate aceste cereri se depun la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Dacă cererea este respinsă și numele ales este deja rezervat sau similar cu al altei firme, depune din nou cererea. 
  • Actul constitutiv în original, unde apar dovada că ai rezervat denumirea firmei, sediul social, codurile C.A.E.N. alese pentru activitatea principală a firmei. 
  • Dovada de plată a capitalului social. Mai întâi trebuie să deschizi un cont bancar pe firmă, la banca preferată de tine. Aici vei merge cu dovada rezervării denumirii firmei, actul constitutiv și achiți capitalul social pentru a deschide contul. 
  • Copii certificate după actele de identitate ale asociatilor firmei.
  • Specimene de semnătură ale administratorilor firmei. 
  • Pe site-ul ONRC găsești o listă completă cu toate actele necesare înființării unei firme, precum și modele tip pentru a depune toate cererile. 
  • Dosarul complet se va depune la ONRC, și orice modificare fundamentală în firmă va fi înregistrată tot aici (schimbarea asociaților, schimbarea sediului social etc.)

Taxe de înființare SRL: Ce trebuie să plătești pentru înființarea unei companii?

Pentru înființarea unui SRL, va trebui să contribui cu un capital social de minim 200 de lei pus în contul firmei. Odată ce vei depune dosarul pentru înființare, va trebui să plătești și taxa aferentă în valoare de 128 de lei per pagină de manuscris.

SRL sau PFA: Diferențele principale

  • Pentru SRL ești obligat să angajezi un contabil, la PFA îți poți ține contabilitatea singur.
  • Un SRL are nevoie de un cont bancar pe firmă, la PFA poți folosi contul personal.
  • Un SRL poate avea până la 50 de asociați/ acționari, la PFA ești o singură persoană.
  • Un SRL poate avea oricâți angajați, în timp ce un PFA poate avea maximum 3 angajați cu un Contract de Muncă Individual (CIM) clasic.
  • Impozitul pe venit la SRL este de 1% sau 3% dacă se încadrează la microîntreprinderi (detalii mai jos) sau 16% când depășește acest stadiu. La PFA impozitul este de 10%. 
  • Dacă deții un SRL te poți angaja la propria firmă, însă la PFA nu poți face acest lucru. 
  • Închiderea unui SRL este mai complicată decât în cazul unui PFA. 
  • Ca PFA poți dispune de banii încasați oricând, în cazul unui SRL – doar sub formă de dividende sau ca salariu, dacă ești angajat pe propria firmă.

Taxe și impozite SRL și pentru PFA: Ce este mai avantajos?

Alegerea unei forme legale de organizare, adică PFA sau SRL, depinde de mai mulți factori pe care să-i iei în considerare. În continuare îți prezentăm în detaliu care sunt principalele condiții și praguri de venit de care depinde impozitarea unor firme sau Persoane fizice autorizate.

Impozitul pe venit la un SRL

Orice SRL nou înființat are statutul de microîntreprindere până când depășește un anumit prag al cifrei de afaceri (adică veniturile totale ale firmei, din vânzările produselor și serviciilor sale). La calculul cifrei de afaceri se iau în considerare doar veniturile totale, fără TVA facturat (deoarece se returnează statului), diverse subvenții, venituri din dividende. 

Conform noului Cod Fiscal, care a avut ultima actualizare în martie 2024, microîntreprindere este orice firmă nu are venituri care depășesc 500.000 euro pe anul fiscal precedent (ultimul an calendaristic). Atunci când se depășește acest venit total anual, firma își pierde statutul de microîntreprindere și este impozitată diferit. 

Regimul de taxe pentru microîntreprinderi

Cea mai recentă modificare legată de încadrarea unei firme la microîntreprinderi s-a realizat prin Legea 296/2023, care a stabilit un impozit pe cifra de afaceri de 3% pentru firmele cu cifre de afaceri între 60.000 și 500.000 euro. Există și excepții pentru prestarea unor activități corespunzătoare anumitor coduri CAEN (Clasificarea Activităților din Economia Națională). Impozitarea afacerilor cu cifra de afaceri sub 60.000 euro rămâne la 1%

Regimul de taxe pentru SRL-uri care nu se încadrează la microîntreprinderi

Conform noilor modificări ale Codului Fiscal în conformitate cu cerințele Comisiei Europene, un SRL care a depășit cifra de afaceri anuală de 500.000 euro (respectiv echivalentul în lei) nu se mai încadrează la microîntreprinderi, și necesită să plătească impozitul pe venitul anual de 16%, la sfârșitul anului fiscal.

Regimul de taxe pentru PFA-uri

Un PFA în schimb va plăti 10% din baza de calcul anuală. Care este această bază de calcul depinde de tipul de contabilitate adoptat. Astfel, un PFA poate opta pentru contabilitate pe norma de venit. Orice PFA se va înscrie pe anumite CAEN care definesc activitățile profesionale. ANAF pune la dispoziție niște norme de venit estimate pentru fiecare astfel de cod, diferite pentru fiecare județ. Poți alege să ții contabilitatea pe norma de venit și acest plafon estimat anual devine baza ta de impozitare.

Conform noului Cod Fiscal, dacă depășești venitul anual de 25.000 euro (echivalentul în lei) trebuie să treci pe contabilitate în sistem real. În acest caz îți calculezi venitul anual real și acesta declarat reprezintă baza de impozitare. Înainte de modificare, suma peste care aveai obligația să treci pe sistem real era de patru ori mai mare.

În plus, Ordinul 5308/2023 a scos și codurile CAEN 6202 și 6203 de la norma de venit, adăugându-le la sistem real.

Contribuțiile sociale de plată pe SRL

Atunci când îți înființezi un SRL, toate contribuțiile sociale pentru angajați trebuie să le plătești tu ca și angajator, până pe 25 ale lunii succesive plății salariului. Poți efectua aceste plăți la un ghișeu ANAF sau online, pe ghișeul.ro. Pentru fiecare salariat al unei firme se vor plăti următoarele taxe la stat:

  • 25% reținere din salariu pentru contribuția CAS (Contribuții de Asigurări Sociale sau pensie);
  • 10% cu reținere din salariu pentru CASS (Contribuții Asigurări Sociale de Sănătate sau asigurare medicală la stat);
  • 10% impozit pe venit, reținere din salariul brut;
  • 2.25% pentru CAM (Contribuția Asiguratorie pentru Muncă) plătită de angajator. 

Așadar din salariul brut al unui angajat i se rețin contribuțiile pentru CAS, CASS, impozit pe venit, iar ce rămâne reprezintă salariul net pe care îl primește angajatul. Ca și deținător al unui SRL, poți să te angajezi pe propria firmă și ai de plată aceleași taxe către stat, beneficiind astfel de asigurări sociale.

Contribuțiile sociale de plată pe PFA

În cazul unui PFA, obligația primară este de a plăti 10% impozit pe venit – fie cel real dacă ții contabilitate reală, fie estimat, la o contabilitate pe norma de venit. Dacă veniturile tale anuale depășesc o anumită valoare, atunci devine obligatoriu să plătești și contribuții sociale. Dacă te situezi sub aceste praguri, le poți plăti doar dacă vrei să beneficiezi de asigurări sociale, dar este opțional. 

Contribuțiile sociale de plată necesare în cazul unui PFA sunt:

  • 25% din venit pentru CAS dacă pe anul fiscal anterior ai venituri a cel puțin 12 salarii minime brute (a rămas la fel).
  • 10% din venit pentru CASS, dacă venitul anual este egal sau mai mare cu 6 salarii minime brute, altfel contribuția calculându-se pe baza sumei de 6 salarii minime. 
  • 10% impozit pe venit, indiferent de venit.
  • 1% pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, cu condiția ca baza de calcul lunară să nu fie mai mică decât un salariu minim brut și nici de trei ori mai mare ca acesta.

Din 2024, s-a introdus și un plafon maxim pentru contribuțiile la CASS, echivalent cu 60 de salarii minimie, iar dacă depășești plafon, contribuția se calculează după această sumă.

Cât este impozitul pe profit pentru SRL: Dividende și TVA

Până acum am văzut contribuțiile comune pe care SRL-urile și PFA-urile le au in comun. Următoarele taxe și impozite se aplică doar în cazul SRL-urilor.

Impozitul pe dividende

Dividendele reprezintă partea de profit care ajunge la acționarii firmei (unul sau mai mulți, după caz). Acestea se distribuie proporțional cu numărul de acțiuni pe care îl deține fiecare dintre asociați, iar ele vor fi primite sub formă de bani sau acțiuni. Pe aceste dividende se plătește impozit la stat de 8%, în creștere conform normelor impuse de Codul Fiscal în variantă actualizată, față de 5% anterior. 

Contribuțiile CASS pe dividende

Valoarea contribuțiilor sociale plătite depinde de ce sume ai încasat pe dividende, ca și acționar al unei firme. Dacă suma primită este egală cu cel puțin 6 salarii minime brute, atunci ești obligat să plătești CASS (asigurare de sănătate la stat). Această prevedere este nouă, deoarece înainte de modificare Codului Fiscal, pragul era de 12 salarii minim brute. 

Ca și în cazul salariaților sau al PFA, procentul de plată este tot 10% din baza de calcul. Plafonul considerat ca bază de calcul pentru plata CASS este următorul:

  • 6 salarii minime brute, dacă valoarea dividendelor este egală cu 6-12 salarii minim brute (plătești 10% din 6 salarii minime)
  • 12 salarii minime brute, dacă suma primită ca dividente este de 12-24 salarii minim brute (plătești 10% din 12 salarii minime)
  • 24 salarii minime brute, dacă dividendele depășesc valoarea a 24 de salarii minim brute (plătești 10% din 6 salarii minime)

TVA: Condiții de plată și specific pe SRL

Cifra de afaceri este un element de departajare și în cazul Taxei pe Valoare Adăugată (TVA). Aceasta este o taxă procentuală ce se aplică produselor sau serviciilor finale și pe care o suportă clientul care cumpără bunurile respective. Compania returnează apoi această taxă statului, mai exact Ministerului de Finanțe. 

TVA standard în România este de 19% începând cu anul 2016, după ce până la acea dată fusese de 24%, una dintre cele mai mari la nivel european. La anumite produse și servicii speciale, se aplică un TVA cu valoare redusă, astfel: 9% pentru echipamente medicale precum proteze ortopedice sau alte produse medicale, sau de 5% pentru evenimente culturale, manuale școlare, livrarea terenurilor de sport etc. 

O firmă nu este plătitoare de TVA de la înființare. Aceasta este scutită de plata Taxei pe Valoare Adăugată până când depășește un anumit prag al cifrei de afaceri – echivalentul în lei a 88.500 euro pe an. Deși această sumă  a veniturilor totale se calculează anual, TVA se declară și se calculează trimestrial. 

Odată ce veniturile tale totale depășesc această valoare, ai obligația să înregistrezi firma ca plătitoare de impozit în termen de 10 zile de la începutul lunii viitoare de la producerea evenimentului. Poți face acest lucru depunând o cerere la ANAF

Și Persoanele FIzice Autorizate (PFA) se supun acelorași condiții – ele trebuie să se înscrie ca plătitoare de TVA odată ce au depășit cifra de afaceri de 88.500 lei anual (aproximativ 300.000 lei, în funcție de cursul valutar de la momentul respectiv).

Lansează-ți afacerea cu costuri minime

Deși înființarea unei firme poate părea un proces complicat, un ghid complet pentru a înțelege toți pașii este tot ce ai nevoie. 

OLX Business Marketplace este alături de tine cu toate informațiile necesare pentru a lua cele mai bune decizii pentru afacerea ta. Soluțiile noastre pentru un cont de business și vizibilitate pe o platformă importantă te vor ajuta în drumul tău spre o afacere de succes.

Abonează-te la BLOG: