Despre avantajele cumpărăturilor pe marketplace și cumpărătorii fideli

Pagina de Business » Vânzări Online » Despre avantajele cumpărăturilor pe marketplace și cumpărătorii fideli
Despre avantajele cumpărăturilor pe marketplace și cumpărătorii fideli

Piața de vânzări online a cunoscut o reală creștere în ultima perioadă în România. În 2020, față de 2019 piața online a avut o creștere de 30%, ajungând la 5.6 miliarde de euro. Iar în 2021, chiar și în contextul pandemiei, România a înregistrat cea mai mare creștere a pieței online din UE.

Deși cei mai mulți oameni comandă produse online din magazinele online de specialitate, la nivel global, cifrele arată că 40% din volumul total de vânzări online se realizează încă pe platformă de tip marketplace? De ce aleg acești cumpărători fideli să achiziționeze din marketplace ? Și în România se întâmplă foarte des ca utilizatorii să facă astfel de cumpărături pe marketplace, atunci când vor să comande online.

Un studiu realizat de iSense Solutions pentru GPeC evidenţiază faptul că aproape o treime dintre români preferă să cumpere online din China (27%), statele membre ale UE (23%) şi SUA (4%). Iar de cele mai multe ori, aleg marile platforme marketplace pentru cumpărături: Amazon, Ebay, AliExpress.

Așadar, care sunt principalele avantaje când faci cumpărături pe marketplace? Vă vom prezenta în continuare câteva dintre cele mai des întâlnite motive pentru care oamenii aleg să își cumpere produse online de pe astfel de platforme.

Avantaje cumpărături pe marketplace – de ce aleg oamenii să comande de pe marketplace

Sunt o mulțime de motive pentru care oamenii aleg să facă principalele cumpărături pe marketplace atunci când comandă online. S-au realizat studii în care au fost chestionați 6000 de cumpărători online de către Salesforce și Publicis Sapient, iar analizele răspunsurilor au relevat faptul că toți cei care au cumpărat online pentru prima dată au făcut 50% din achiziții din magazinele online, în timp ce doar 31% au cumpărat pentru prima dată de pe marketplace.

În schimb, atunci când au analizat comportamentul de cumpărare frecventă au descoperit că sunt mult mai mulți cumpărători fideli din marketplace. Când a venit vorba de achiziții repetate, platformele marketplace au atras 47% din cumpărători, în timp ce magazinele online doar 34%.

Citește și: Cum să ai una din cele mai profitabile afaceri online

Iată principalele 5 motive pentru care oamenii fac cumpărături pe marketplace

1. Diversitatea produselor

Studiul realizat de Mirakle.com a arătat că cei ce consumă produse online fac cumpărături pe marketplace de cel puțin trei până la cinci ori pe lună. Acest lucru se datorează faptului că oferta unui marketplace permite consumatorilor să exploreze, să descopere și să achiziționeze mai multe produse și servicii pe un singur site web. Nu trebuie să acceseze câte un website online pentru fiecare produs sau serviciu în parte.

2. Credibilitatea comerciantului

Fiind o piață liberă, marketplace-ul pare mai credibil în ceea ce privește conținutul, cum ar fi recenziile produselor.  Un magazin online poate influența ceea ce apare și ceea ce este ascuns în pagină. Pe când, în platformele marketplace recenziile sunt reale, oferite de consumatori. Iar acestea influențează deciziile de cumpărare ale noilor cumpărători pe marketplace.

În plus, pe aceste platforme poți verifica profilul comerciantului, poți afla informații despre acesta în mod direct și poți comunica mai ușor cu el în secțiunea de contact. Lucru care îmbunătățește relația directă dintre comerciant și cumpărător și crește numărul de cumpărători fideli din marketplace, precum și încrederea în produse.

3. Funcționalitatea și ușurința de utilizare

Consumatorii fideli care aleg piețele marketplace, le preferă datorită ușurinței lor de utilizare. Cumpărăturile pe marketplace te scutesc de o călătorie până la magazin și îți permit să compari și produsele și serviciile dorite cu oferte similare de la diferiți vânzători. Poți să salvezi anunțurile favorite și să revii la ele mai târziu, poți cumpăra foarte rapid și nu ai nevoie de cunoștințe pentru a opera platforma, aceste platforme fiind foarte intuitive.

Citește și: INFOGRAFIC: Start afacere online în 7 pași 

4. Prețul și valoarea percepută

Același studiu realizat de Salesforce în parteneriat cu Publicis Sapient a relevat faptul că oamenii tind să asocieze piețele marketplace cu prețuri mai ieftine. Iar asta s-a observat și din analizarea valorii percepute de client în momentul în care face cumpărături pe marketplace.

Există chiar un studiu care arată că oamenii care cumpără un produs la reducere se simt mai inteligenți. Iar de-a lungul timpului, datorită produselor și ofertelor de tip chilipir pe care oamenii le-au găsit pe marketplace consideră că acest canal le oferă posibilitatea de a face “o afacere bună” când cumpără un produs, având impresia că au plătit mai puțin decât valorează produsul în sine.

Chiar dacă prețul nu este cu niciun procent redus față de prețul din magazinul online, de multe ori oamenii percep la nivel psihologic o valoare mai ridicată a produsului când l-au cumpărat de pe marketplace.

5. Brandul și vizibilitatea platformelor

S-a analizat comportamentul de cumpărare a oamenilor din SUA și s-a ajung la concluzia că peste 40% din cei care cumpără produse de pe marketplace se orientează asupra celor mai mari 2 jucători din piață pentru a-și face cumpărăturile: Amazon și Ebay.

Acest lucru se întâmplă deoarece Amazon și Ebay sunt două branduri gigant cu o vizibilitate incredibil de mare. La fel se întâmplă și pe plan local, în România. Dacă întrebi 10 oameni câți din ei au auzit de OLX, spre exemplu și câți au auzit de un magazin online ales la întâmplare, cu siguranță mai mulți vor recunoaște brandul OLX.

Asta deoarece platforma OLX este vizitată de peste 10 milioane de români lunar, având deja o audiență formată și chiar un public de cumpărători fideli din marketplace. De aceea oamenii tind să prefere să comande din marketplace, pentru că le sunt cunoscute platformele și au bine întipărit în minte brandul acestora.

Citește și: Instrumente și idei de publicitate pe internet – afaceri online

Profită de fidelitatea cumpăratorilor față de marketplace, pentru afacerea ta!

Știind aceste informații și văzând câți oameni aleg să-și facă mereu cumpărăturile pe marketplace, ai o serie de avantaje. Poți să-ți poziționezi și tu afacerea pe o astfel de platformă, să începi să vinzi prin marketplace pentru a te bucura de toate aceste oportunități. Există clar avantaje la cumpărături pe marketplace, însă există și foarte multe avantaje când alegi să vinzi pe astfel de platforme.

Faptul că nu mai ai nevoie de investiții mari pentru a-ți lansa afacerea online, nu mai trebuie să construiești un site de la zero și ai deja o comunitate de cumpărători fideli din marketplace sunt doar câteva dintre avantaje. Poți începe să citești mai multe despre avantajele dezvoltării unei afaceri online prin marketplace pe hub-ul educațional OLX pentru antreprenori.

Vei găsi informații interesante despre vânzări online și despre dezvoltarea afacerii. Vei vedea cum te poți folosi de toate aceste avantaje ale marketplace-ului pentru a-ți extinde și tu afacerea. Vei găsi și informații utile și sfaturi practice despre antreprenoriat în hub-ul OLX pentru antreprenori. Și ai o mulțime de articole care să-ți ofere sprijin și  în direcția de juridic & finanțe.

Descoperă informațiile și sfaturile care te vor ajuta să înțelegi mai bine cum să-ți extinzi afacerea și să te bucuri și tu de oportunitățile internetului. După cum vezi, preferințele și comportamentele cumpărătorilor online oferă o mulțime de ocazii pentru ca tu să-ți lansezi un business profitabil în cel mai scurt timp.

Trebuie doar să acționezi și să pui în practică ceea ce găsești în articolele precum cel pe care tocmai l-ai citit.

Abonează-te la BLOG: