21 de strategii de promovare online pentru afaceri mici: Cum implementezi o strategie de promovare de succes?

Pagina de Business » Dezvoltarea afacerii » 21 de strategii de promovare online pentru afaceri mici: Cum implementezi o strategie de promovare de succes?
strategii de promovare

Dacă ești în căutare de strategii de promovare online pentru afacerea ta mică, avem 21 de idei aplicabile și indicații de implementare rapidă și eficientă.

Una dintre principalele preocupări ale unui antreprenor a fost mereu marketingul din spatele afacerii online sau offline. Afacerea e pusă pe picioare, ai produsele sau serviciile perfect funcționale și tot ce îți rămâne de făcut este să le promovezi, pentru a obține un profit cât mai mare.

Întrebarea este: cum fac asta și în ce direcții să mă duc? Depinde. Depinde de buget, așteptări și de nivelul în care te regăsești cu afacerea. Dacă de-abia te-ai lansat sau ești în primii ani de business, îți recomandăm să ții cont de punctele de mai jos.

Pentru a-ți face o idee despre cum ar trebui să gândești dezvoltarea unor strategii de promovare a afacerii tale, vom trece prin 21 de idei aplicabile, moduri de implementare, cât și greșeli și reguli generale pentru marketingul afacerii tale mici. 

Iată cele mai eficiente strategii de promovare online pentru afaceri mici prin care îți poți face site-ul ușor de găsit pentru cei interesați de produsul tău și cum să cheltui bugetul de publicitate cu înțelepciune, astfel încât mesajul corect să ajungă către cea mai mare audiență:

1. Strategii de promovare prin marketplace: Cea mai simplă și accesibilă modalitate promovare

Strategii de promovare online prin marketplace

Utilizarea platformelor marketplace populare este una dintre cele mai accesibile strategii de promovare online pentru afaceri mici la început de drum.

Dacă ai produse de vândut, poți plasa anunțuri cu minimul de efort și resurse. Ai nevoie doar de o descriere a produselor tale, fotografii descriptive și detalii pentru predarea acestora. În cele mai multe cazuri te va costa să plasezi un anunț, dar există și platforme cu anunțuri gratuite, precum OLX. În plus, dacă ești parte din comunitatea de business OLX, vei avea și o pagină de vânzător personalizată și metode dedicate de livrare și comunicare cu clienții. Toate cu comision de 0% pe vânzări, OLX fiind printre singurele platforme care nu-ți vor percepe dividente pe vânzările afacerii tale.

În plus, poți folosi OLX Servicii dacă ai o afacere de prestare servicii și vrei să implementezi strategii de promovare online pentru creșterea cererii.

Platformele marketplace prezintă mult potențial în materie de popularizarea afacerii tale. Asigură-te că știi totuși ce se vinde bine online prin e-commerce pentru a adapta ce strategii de promovare online îți dorești.

Cum poți aplica strategii de promovare prin marketplace

Iată trei aspecte de care vei avea nevoie pentru a începe o strategie de promovare pentru afacerea ta:

  1. Ai nevoie de poze de calitate cu produsul tău. Cât mai multe poze posibil din diferite unghiuri, care să arate specificațiile produsului tău și cum se poate folosi acesta. Pe rețelele de socializare poți urca chiar și videoclipuri video în care filmezi produsele sau oameni care le folosesc.
  2. Ai nevoie de descrieri de produse foarte bine făcute – texte atractive, care să prezinte beneficiile produselor într-un mod convingător. Aceste texte fac diferența între o simplă vizită a anunțului tău și o vânzare. Textele trebuie să ofere informații despre produs și despre ce au de câștigat oamenii dacă îl achiziționează de la tine.
  3. O ofertă de preț competitivă. Pe OLX, dar și în social media, probabil vei găsi zeci de anunțuri cu produse similare cu alte tale. Sunt și alți oameni care folosesc internetul pentru promovare produse online și pentru vânzare. Așadar, trebuie să iei în calcul oferta de preț, raportându-te la concurența ta.

Aici poți aplica și un truc folosit de afacerile la început de drum. Face parte dintr-o strategie de vânzare a produselor folosită la nivel mondial – strategia de penetrare a pieței. Poți începe vânzările cu un preț mai mic pentru început, până reușești să formezi o comunitate de clienți care se reîntorc să cumpere de la tine.

Apoi, poți crește prețurile treptat. Pe lângă strategiile de promovare online gratuite, poți alege să investești și bani în reclame, odată ce ai făcut primele vânzări și ai profit cu afacera ta. O să vezi la o simplă căutare pe Google după strategii de promovare online că vei găsi o mulțime de modalități plătite de a-ți face reclamă. Însă, unele dintre ele nu voi fi la fel de profitabile.

Iar dacă vrei să începi să vinzi pe OLX, învață ce produse sunt populare pe platformă și activează un pachet de anunțuri!

2. Strategii de promovare prin email și SMS: Folosește o lista cu contacte ale clienților

Strategii de promovare online prin email și mesagerie

Chiar și într-un magazin fizic, este important să ai strategii de promovare prin e-mail eficiente. Colectează cât mai multe adrese de e-mail – clienți actuali, clienți potențiali, persoane interesate de evenimente etc. E-mailul continuă să fie unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru strategii de marketing din setul de instrumente pentru comerțul electronic, așa că asigură-te că nu lași aceste informații importante să-ți scape.

Unele site-uri folosesc casete pop-up pentru a solicita utilizatorilor să-și introducă adresele de e-mail în schimbul unei mici promoții, cum ar fi 15% reducere la prima lor achiziție sau livrare gratuită.

Cum poți folosi lista de adrese de email și numere de telefon pentru a te promova

Cea mai ușoară metodă de a te face văzut și auzit este prin contactarea clienților existenți și potențiali prin email sau SMS. Astfel nu numai că poți promova un produs eficient, dar ai și șanse să-ți fidelizezi clienții în mod organic și persistent.

În aceste scopuri, vei avea nevoie de mesaje de atragere a clienților, cât și texte convingătoare pentru produsele tale. Vei folosi aceste modele pentru a redacta diferite tipuri de comunicare prin email și SMS.

Iată câteva idei de modele pentru email și SMS pe care le poți implementa:

  • Newsletter – Un newsletter este un mod eficient de comunicare constantă cu clienții tăi. Prin acesta, poți prezenta concis și organic evenimente, lansări și promoții relevante pentru client. Mai simplu spus, dacă nu ai deja un newsletter, șansele sunt că nu ai o prezență online.
  • Notificări pentru evenimente – Acestea sunt tipuri mai rapide de informare a publicului legat de anumite evenimente cheie, precum lansările importante, promoțiile temporare, aparițiile pe alte canale de publicitate și comunicare, sau participarea în evenimente externe. Prin ele, îți poți activa rapid clienții pasivi.
  • Oferte personalizate – Îți poți motiva clienții să interacționeze cu afacerea ta înștiințându-i legat de o ofertă generată doar pentru ei. De asemenea, în acest mod, poți și demonstra că îți pasă de fiecare client.
  • Notificări push – Fie că este pentru un produs care e din nou în stoc, retargetare, sau notificarea legat de un coș părăsit, emailurile sau SMS-urile de push sunt metode eficiente de a-i convinge pe clienți să facă acel pas extra.
  • Cerere de feedback sau răspuns la feedback – Feedbackul pe care îl dorești sau obții este atât de bun pe cât este răspunsul tău la acesta. Demonstrează că-ți pasă de părerea clientului, cerându-i opinia, acționând asupra ei și înștiințându-l de asta.
  • Mesaje pentru momente specifice – De la sărbători, la aniversarea platformei tale, poți găsi multiple evenimente și momente pentru a comunica cu clienții tăi fără să pară că trimiți spam. Aceste mesaje ar trebui să vină împreună cu o ofertă.
  • Mesaje legate de evenimente recente – De ce nu ai folosi evenimente recente pentru a-ți oferi unghiul asupra lor, activându-ți și clienții prin asta? Acest tip de mesaj poate contribui la brandingul tău cât și la construirea unei comunități și fidelizarea rezultantă.

Acestea sunt câteva idei pe care le poți adopta, dar ar fi ideal să dezvolți proprii abordări și modele care se potrivesc cu afacerea ta. Beneficiul unei afaceri mici este că aceste tipuri de comunicare vor părea naturale din partea ta, atât timp cât le tratezi cu grijă și tact.

3. Strategii de promovare prin social media: Prezența organică pe rețelele sociale

Strategii de promovare online prin social media

Una dintre cele mai simple și mai eficiente strategii de promovare online este să te asiguri că toate conturile tale de social media sunt actualizate constant cu imagini și videoclipuri captivante. Pe lângă organizarea de concursuri tip „giveaway” și lucrul cu influencerii activi în nișa ta, nu uita de utilizarea hashtag-urilor adecvate.

De asemenea, încurajează distribuirea propriului conținut printre urmăritorii tăi și nu uita să încorporezi în feed conținut generat de aceștia.

Cum poți folosi social media pentru promovarea afacerii tale

În primul rând, vei avea nevoie de o prezență și vizibilitate crescute pe toate rețelele de social media. Asigură-te că identitatea ta de brand este bine comunicată și are coerență. Chiar dacă nu poți dedica fonduri pentru un social media manager, te poți ocupa tu de conturi – această abordare poate ajuta și autenticității comunicării pe rețele.

Există multiple secrete pentru succesul pe rețele sociale pe care ar trebui să le consideri, dar acestea reprezintă și un spațiu de creștere cu minimul de costuri, unde poți intra în competiție cu branduri mari.

Folosește infograficul nostru despre promovarea pe social media pentru IMM-uri pentru a afla mai multe despre cum poți implementa strategii de promovare online prin social media.

4. Giveaway-uri ca strategii de promovare: Oferă-ți produsele sau serviciile gratuit unui număr de clienți

Giveaway-uri pentru promovarea produsului

O altă metodă de promovare online a unei afaceri este oferirea unui lucru gratuit. Oamenii reacționează la cadouri și pentru tine nu poate decât să fie bine. În funcție de profilul afacerii, te poți orienta în alegerea cadoului. Dacă vinzi produse, fă un concurs pe social media sau printr-un influencer – giveaway, și oferă un premiu. Desigur, pentru a-l oferi, participanții trebuie să facă ceva pentru tine – să-ți dea follow, like sau ce consideri de cuviință. Același lucru îl poți face și în cazul serviciilor.

Alte metode prin care îți poți promova afacerea online și de a atrage clienți este să le oferi cadou prin abonarea la newsletter-ul site-ului un ebook informativ sau un infografic. Vei obține o bază de date nemaipomenită și, cu alte cuvinte, contacte prin care poți ajunge în viitor la clienții tăi.

Dacă ești un antrenor de fitness sau un psihoterapeut, poți organiza și webinarii gratuite pe care le promovezi în social media și le susții prin aplicații de tip Zoom. Există foarte mulți adepți care vor să participe la astfel de evenimente iar dacă tu vei fi destul de convingător, șansele ca aceștia să te contacteze pe viitor pentru a-ți solicita un serviciu plătit sunt mari.

Orice ai oferi gratuit, va fi în avantajul tău. Chiar dacă nu vor cumpăra de la tine, vor ști de tine și vor spune și celorlalți în contextele potrivite.

Află cum contribuie promoțiile de sezon la succesul afacerii tale online și aplică aceste insight-uri campaniilor de marketing prin giveaway.

5. Segmentarea pieței: Găsește publicul pentru a știi cui și cum să-ți promovezi afacerea

Strategii de promovare online prin segmentări de piață

O afacere are succes doar dacă își înțelege clienții și nevoile acestora. Segmentarea clienților și a potențialilor tăi clienți poate lua diferite forme. 

Poți să segmentezi piața în funcție de nivelul de interes pentru a achiziționa produsul/serviciul tău. Astfel, vei avea persoanele care nu au auzit de compania ta la vârful pâlniei, mai jos persoanele care au auzit de companie, apoi cele care au intrat în contact cu compania, cei care sunt interesați să afle mai multe despre ea, cei în procesul de decizie pentru cumpărare, și la final cei care au cumpărat.

O altă metodă este prin categorisirea în funcție de abordarea pe care o au cu privire la compania ta. Așadar, cum arată clientul tău ideal? Ce vârstă are? Care sunt aspirațiile sale?

Dacă nu știi răspunsul la aceste întrebări ar fi bine descoperi mai multe informații despre “sales personas”. Acestea sunt arhetipuri ale clienților unei companii cu un nume memorabil și o propoziție care descrie acel arhetip. O companie are între trei și cinci sales personas, deci nu trebuie să descrii aceste tipologii de oameni prea în detaliu sau prea pe larg.

Acum că am discutat despre sales personas să vedem cum putem pune acest concept în formatul unei strategii de promovare: Se dorește creșterea venitului cu x%, în următorul trimestru, prin promovarea targetată a segmentelor de piață y și z.

Această strategie prezintă un obiectiv măsurabil, cu o perioadă fixă pentru îndeplinire și prezintă abordarea prin care se va atinge obiectivul.

Implementarea segmentării de piață și găsirii publicului

În vederea implementării acestei strategii de promovare online poți folosi mai multe tactici. 

  • Pentru început, un studiu de piață pe domeniul în care activezi îți va da date de bază despre populația care ar putea fi interesată de produsul/serviciul oferit de afacerea ta.
  • Apoi o analiză internă a clienților actuali prin interviuri și/sau un formular de completat de către clienți îți va creiona cel puțin una dintre arhetipurile de clienți pentru afacerea ta.

Prin comparare rezultatelor celor două vei putea observa la ce arhetipuri de clienți nu ajungi prin strategia de promovare actuală. Desigur, unele arhetipuri s-ar putea să nu îți dorești să-ți devină clienți. De exemplu, un arhetip care își dorește multă atenție 1 la 1 nu se va potrivi unei companii care nu are multe resurse pentru relații clienți.

Alternativ, poți analiza pâlnia descrisă mai sus și să identifici probleme de conversie. 

  • Poate problema este că nimeni nu știe de companie – acest lucru poate fi elucidat tot printr-un studiu de piață care analizează recunoașterea brandului. 
  • Soluția aici este publicitatea: ori în mediul digital, ori în cel tradițional. Orice variantă ai alege, trebuie să ții cont de preferințele publicului țintă. Pentru publicitatea digitală vei avea de ales între diferitele canale de promovare și mai în detaliu, între platformele de social media, platformele de știri online sau influencerii care să te promoveze.

Avansând pe pâlnia potențialilor clienți, trebuie analizată conversia de la oameni care cunosc afacerea și cei care au intrat în legătură cu echipa ta pentru a afla mai multe informații despre companie și/sau despre ce le poți oferi. 

  • Aici problema poate fi dată de un proces neclar de contact, poate nu ai un website sau o metodă de contact accesibilă, sau poate persoanele care te contactează nu primesc un răspuns în timp util. 
  • Soluția constă în emailuri automate declanșate la o anumită acțiune a potențialului client. Dacă ai resursele necesare de timp și personal poți să realizezi comunicarea cu potențialii clienți la telefon, dar să te asiguri că este cineva care poate răspunde oricând în orele de program.

Dacă problema de conversie este între stagiul de a afla informații despre produs/serviciu și a face o decizie de cumpărare atunci trebuie să investești în zona de vânzări.

  • Poate prezentarea produsului/serviciului nu este destul de clară și trebuie actualizată. Aici soluția este crearea unei prezentări de produs care poate fi modificată în funcție de cât de familiar este potențialul client cu domeniul afacerii tale. Dacă ai o companie de construcții, te vei adresa în termeni diferiți către un dezvoltator imobiliar comparat cu o persoană care nu are cunoștințe în domeniu.
  • Poate nu ai suficiente resurse pentru a angaja personal de vânzări profesionist. Atunci, tactică potrivită poate fi marketingul afiliat în care contractezi părți terțe pentru promovarea produselor tale și cărora să le oferi comisioane din vânzările făcute.

6. Strategii de promovare prin relații: Cum determini clienții să-ți ofere mai multe recomandări?

Pentru a atrage cât mai multe recomandări de la clienții tăi, oferă-le un stimul. Pentru fiecare client nou pe care ți-l aduce o recomandare, cel care te-a recomandat primește un voucher cadou la următoarea comandă. Sau, dacă un client vine în magazin cu un cunoscut sau comandă online pentru 2 persoane, îi oferi o reducere considerabilă la al doilea produs comandat.

Poți să oferi și promoții pentru recomandări. Dacă un client îți lasă un review pe Facebook sau o recenzie Google îi oferi 5% reducere la următoarea comandă.

Metode de implementare de strategii de promovare prin relații

Pentru a crea relații profunde cu potențialii și actualii clienți, este important să le oferi soluții la problemele lor și să fi deschis la a asculta ce fel de probleme au. Dacă doar presupui ce alte probleme ar putea avea și încerci să le mai vinzi ceva ce nu se potrivește nevoilor lor, le vei pierde încrederea.

În schimb ce poți să faci este să iei legătura cu ei din când în când cu promoții, noutăți la gama de produse și servicii sau să îi contactezi pentru a vedea ce părere au despre produs/serviciu și interacțiunea cu membrii echipei tale.

Astfel poți primi de la clienți informații bune de folosit în testimoniale, dacă experiența lor a fost bună sau să descoperi niște probleme în procesul intern de livrare a soluției promise. Dacă tu inițiezi această conversație, sunt șanse mai mari să poți îmbunătăți experiența acelui client și să îl împiedici din a pleca la un competitor.

O altă metodă de implementare a acestei strategii este un program de loialitate prin care clienții tăi fericiți să fie recompensați cu oferte pentru invitarea cunoscuților lor să facă o achiziție. De obicei, clienții care au ajuns la un produs sau serviciu prin recomandarea unui prieten/cunoscut sunt mult mai încrezători în calitatea acestuia.

7. Strategii de promovare prin conținut: Creează conținut interesant și util pentru publicul tău țintă

Strategii de promovare online prin content marketing

Crearea de conținut de calitate pentru posibilii clienți este o modalitate excelentă de a aduce trafic pe site-ul magazinului și de a oferi informații utile care îți poziționează brandul drept un expert în categoria sa. De exemplu, ghidurile de utilizare ale produselor, recenziile sau e-bookurile sunt instrumente foarte eficiente de promovare online. Acestea pot fi nucleul site-ului, deoarece oferă o valoare uriașă clienților potențiali și sunt, de asemenea, fantastice pentru SEO.

Amintește-ți că poți genera conținut de diferite tipuri, de la articole de blog, la conținut video, sau audio, precum podcasturile. Această metodă se apropie de obținerea unei prezențe pe social media, aceste două strategii de promovare online fiind foarte apropiate.

Strategii de promovare inbound și implementarea lor

Întreg sistemul de inbound marketing se bazează pe fluxul continuu de potențiali clienți care trebuie să fie atrași către compania ta, să le fie menținut interesul și să li se ofere soluții la problemele lor. Unele teorii de marketing se referă la aceste scopuri ale comunicării drept spirala de Atragere, Engagement și Încântare în care se învârt potențialii clienți.

Fiecare dintre aceste trei scopuri are strategii de promovare diferite, care uneori se întrepătrund. 

Crearea și optimizarea de conținut este o strategie folosită pentru atragerea potențialilor clienți, dar conținutul are un rol important și în încântarea lor.

Strategiile de atragere a noilor clienți pot fi implementate prin mai multe medii: prin social media în formate scurte și concise, pe blogul companiei sau într-un podcast pentru formate mai lungi și complexe, prin reclame și videouri. Tot acest conținut trebuie să se refere la o problemă pe care o au persoanele din ținta ta – clienții ideali.

Strategiile de engagement se pot pune în practică prin dezvoltarea de conținut mai personalizat care poate fi distribuit prin email, conversații cu membrii echipei de vânzări sau sub formă de broșuri sau pliant.

Strategiile de încântare pot fi susținute de conținut sub formă de recenzii ale clienților, videouri prin care demonstrezi cum funcționează produsul/serviciul tău, sau prin evenimente la care inviți acești clienți pentru un demo.  

Inbound marketing nu are ca obiectiv să pună compania ta în fața unor clienți (ca outbound marketing) ci să îi aștepte pe clienții interesați cu soluții la problemele lor, atunci când au nevoie de el. De aceea această strategie funcționează mult mai bine împreună cu outbound marketing sau ce înțelegem prin promovare în general.

8. Promovare prin SEO: Optimizează-ți site-ul pentru motoarele de căutare

Strategii de promovare online prin SEO

Optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) este complexă, iar încercarea de a optimiza te poate induce în confuzie destul de tare la început. Iată câteva lucruri de care trebuie să ții cont în ce privește aceste strategii de promovare online: pune-te în locul utilizatorului tău — cum vorbește publicul țintă despre produsele tale și ce vrea să știe?

Cum poți optimiza un site propriu pentru motoarele de căutare?

Acordă atenție conținutului de pe pagină, adică la titlurile și descrierile produselor, imagini, orice bloguri sau alt conținut pe care l-ai putea avea. Asigură-te că se folosește în mod natural un limbaj pe care clienții tăi l-ar putea folosi atunci când caută produse similare. Meta-etichetele sunt, de asemenea, importante, deoarece ajută motorul de căutare să descopere despre ce este vorba în fiecare pagină.

Fiecare pagină a site-ului ar trebui să aibă propria etichetă de titlu unică. Descrierile meta sunt scurte rezumate ale fiecărei pagini. Când site-ul tău apare pe o pagină cu rezultate ale motorului de căutare, utilizatorii vor vedea eticheta de titlu și meta descrierea și atunci pot lua decizia de a-ți vizita magazinul sau nu.

Utilizează instrumente de analiză SEO pentru a înțelege care e statutul domeniului tău și ce standarde și direcții poți observa la competitori. Chiar dacă vei emula abordarea acestora la început, încearcă să vezi cum poți inova tu nișa. În plus, asigură-te că legi cât mai bine conținutul de produsele vândute, pentru a nu-l genera și optimiza fără rost.

9. Strategii de promovare online plătită: Folosește Google Ads pentru promovarea afacerii tale

Utilizarea Google Ads este un instrument de promovare online care îți oferă oportunitatea de a licita pentru cuvinte cheie, astfel încât să poți apărea primul în paginile cu rezultate ale motoarelor de căutare. Obținerea râvnitului „loc de vârf” este ceea ce înseamnă „optimizarea pentru motoarele de căutare” – dar, atenție, Google Ads va apărea în continuare primul.

Aceasta este o modalitate excelentă de promovare online pentru site-ul tău, deoarece nu necesită nici un design și are capacitatea de a genera trafic nou. Vei obține rezultate în timp real și poți ajusta strategiile campaniei în funcție de performanță.

Cum implementezi o strategie de promovare plătită?

Această metodă, deși poate garanta promovarea ta rapidă și sigură, va reprezenta o provocare în materie de balansarea bugetului.

Dacă vei aborda o strategie de promovare de tip PPC (Pay per Click) unde vei plăti pe fiecare click, trebuie să te asiguri că poți garanta conversii rapide pe baza acestora.

Dacă intri în licitații pentru cuvinte cheie, trebuie să identifici corect care sunt țintele tale. Vei avea nevoie de o înțelegere bună în materie de SEO și segmentarea pieței tale. Altfel spus, orice strategie de promovare plătită va necesita să înțelegi foarte bine care sunt scopurile tale și să convertești traficul obținut pentru maximul de profit și eficiență.

Mai mult, trebuie să știi cum să urmărești performanța acestor campanii plătite, pentru a te asigura că nu pierzi bani acum sau pe viitor. Ca atare, resursele dedicate le exced pe cele strict necesare pentru publicitate.

În plus, va trebui să integrezi multiple abordări în promovarea afacerii care să se armonizeze cu cea plătită.

10. Promovare plătită prin social media: Folosește postări plătite pe platformele sociale

Rețelele sociale sunt, de asemenea, instrumente eficiente de promovare online, deoarece în ultimii ani, oamenii petrec extrem de mult timp pe platformele de comunicare. Dar dacă ai cumpăra un panou publicitar, pe care drum ar fi cel mai bine să-l instalezi?

Gândește-te la reclamele pe social media în aceeași manieră. De exemplu, dacă publicul tău petrece mult timp pe Instagram, dar nu pe Twitter, vei dori să-ți concentrezi bugetul pe Instagram.

11. Strategii de promovare prin Google my Business: Pune-ți afacerea pe hartă pentru vizibilitate și credibilitate

Strategii de promovare online prin Google

O altă modalitate de promovare online gratuită pentru vânzarea de produse este construirea unui profil de companie pe Google – Google my Business. Avantajul acestei platforme este că poți introduce adresa afacerii tale fizice (spre exemplu, adresa depozitului tău sau magazinului tău de produse din oraș) și Google îți va poziționa afacerea pe hartă.

Asta face ca în momentul în care cineva din apropiere caută produsele tale, afacerea ta îi va apărea pe prima pagină, fiind relevantă pentru căutările lui. Iar el poate cere direcții de la GPS către magazinul tău. În plus, la fel ca și pe Facebook, aici poți posta noutăți despre produsele pe care vrei să le vinzi online.

Ce avantaj are platforma Google my Business în plus față de Facebook? Îți oferă posibilitatea de a realiza un landing page pentru produsele tale – ca un fel de site de prezentare a produselor. Aceasta este o modalitate foarte avantajoasă de promovare produse online pentru că nu ai nevoie de cunoștințele de care ai avea nevoie pentru a-ți construi un site propriu. În plus, totul este gratuit!

12. Strategii de promovare prin preț: De la penetrare, la descreștere, sau preț premium

Strategii de promovare prin preț

De cele mai multe ori prețul unui produs ori serviciu este calculat după următoarea formulă: Costuri de producție/execuție + profitul dorit = prețul

Dar aici vom discuta despre câteva strategii de preț care nu urmează întocmai această regulă și vom explica și de ce:

Implementări pentru strategii de promovare prin preț

  • Prețuri premium – Aceste strategii de promovare are legătură cu percepția că un lucru trebuie să fie valoros dacă este mai scump. Strategia de pricing premium este foarte des întâlnită la brandurile de lux, unde nici nu se pune problema de discounturi. E bine de ținut cont și de natura produselor și serviciilor care se pot încadra în zona premium. Un ceas poate fi premium, o lopată mai greu.
  • Prețuri de penetrare a pieței – La lansarea unei noi linii de produse sau a unui serviciu nou, majoritatea companiilor folosesc strategia de penetrare a pieței când vine vorba de prețuri. Pe măsură ce produsul/serviciul primește din ce în ce mai multă atenție și este achiziționat, compania crește treptat prețul la nivelul competiției sau chiar mai sus.
    Gândirea este așa: oamenii nu au încredere prea mare într-un produs nou, iar dacă deja există la competitori, vor acorda o șansă produsului tău doar dacă sunt convinși că e superior în vreun fel, iar prețul este foarte la îndemână pentru această comparație. Această strategie îți permite și ție ca afacere să testezi un serviciu sau produs nou și să îl îmbunătățești pe măsură ce primești feedback de la clienți, astfel încât atunci când aduci prețul la nivelul pieței, produsul/serviciul să fie superior calitativ.
  • Prețuri reduse treptat (price skimming) – Alternativ strategiei anterioare, strategia de price skimming presupunere intrarea pe piață cu un preț mai mare decât media și scăderea treptată a acestuia. Companiile care folosesc această strategie (precum Apple) vor să stârnească interesul oamenilor care de obicei adoptă produse și servicii noi mai ușor decât majoritatea. Însă pentru companiile mai mici, la care brandingul companiei nu este universal recunoscut, tehnica aceasta ar putea să nu dea roade. Până la urmă Apple este știută ca o companie ce produce telefoane de calitate.
  • Prețurile competitive (dinamice) – Asemănătoare cu strategia de penetrare a pieței, prețurile dinamice se bazează pe subminarea constantă a competiției oferit prețuri mai mici. Un exemplu cunoscut este Altex care promitea de 10 ori diferența în cazul în care competiția avea un preț mai scăzut (acum includ în ofertă doar competitorii cu magazin fizic, nu și produsele cumpărate online). Această strategie poate fi dificil de menținut pe termen lung fiindcă presupune o constantă monitorizare a tuturor competitorilor.
  • Prețuri psihologice – Dacă ai fost în orice supermarket sigur ai întâlnit o pancartă uriașă cu prețul de 14,99 lei, 9,99 lei, sau 99,99 lei prețuri care induc idea că sunt mult mai ieftine decât 15 lei, 10 lei sau 100 de lei, deși nu sunt. Aceste prețuri apar în urma strategiei de pricing psihologic.
    O altă tehnică des întâlnită este iluzia reducerii sau tehnica de ancorare a prețului, când magazinele prezintă un preț mai mare tăiat lângă prețul produsului. Această tehnică poate fi implementată și pentru servicii prin segmentarea serviciilor unei companii în trei trepte: de bază – cu un preț redus, de mijloc – cu prețul standard al serviciilor companiei, și premium – cu un preț mai ridicat decât a doua variantă. Prin această comparație, clientul este mai înclinat să aleagă treapta de mijloc considerând-o cea mai echitabilă.
  • Prețurile în funcție de valoare – Dacă produsele sau serviciile tale pot avea o însemnătate specială pentru cumpărător, te poți folosi de acest lucru în setarea unui preț. Să ne uităm de exemplu la industria nunților. Un tort de nuntă este într-o altă categorie de preț față de un tort aniversar, la fel și o rochie de mireasă comparată cu o rochie albă de seară, aranjamentele florale pentru nuntă comparativ cu cele obișnuite și lista continuă. Chiar și serviciile primesc o valoare adăugată: fotografii de nunți au cote mai mari decât cei care se ocupă de alte evenimente, hairstyliștii și make-up artiștii la fel.
  • Prețurile economice – Reducerile sezoniere funcționează cel mai bine pentru produse, consumatorii fiind mai probabil să cumpere un produs pe care îl consideră o afacere bună, chiar dacă nu ar avea nevoie de el.
  • Plata eșalonată sau în rate – Potrivită serviciilor și produselor mai scumpe, plata eșalonată poate fi un factor de convingere pentru clienții nehotărâți. Alături de opțiunea aceasta, poți oferi un mic discount celor care aleg să plătească într-o singură rată, pentru a încuraja acest comportament.

13. Strategii de promovare prin distribuție:  Vânzare directă, intermediari și online

Modul în care realizezi distribuția produselor tale are un impact foarte mare asupra venitului afacerii tale și se răsfrânge și asupra modului în care îți promovezi produsele/serviciile.

Cum poți implementa diferite moduri de distribuție

  • Vânzarea directă – În cazul vânzării directe, promovarea, procesul de vânzări și distribuția depinde de tine. Investiția este mai mare, dar ai și controlul fiecărui aspect al acestor procese. Această abordare este preferabilă pentru companiile mai mari care au resursele pentru a supraveghea întregul proces sau pentru companiile mici al căror produs/serviciu este incredibil de delicat fizic sau din punct de vedere al brandingului. O companie cu un branding care se focusează pe atenția acordată clienților mai degrabă ar avea livrare la domiciliu prin curierii proprii decât distribuția în magazine sau livrare prin curierat generic. Așadar, ar alege doar vânzarea directă.
  • Vânzarea prin afiliați – Pentru companiile care vor să testeze diverse trenduri de promovare, cu o fracțiune din costuri, modelul de marketing afiliat este cel mai potrivit. Acesta presupune angajarea unor indivizi care se ocupă de marketing și vânzări pentru produsele/serviciile companiei și sunt recompensați prin comisioane la fiecare vânzare.
  • Vânzarea prin e-commerce – Similar vânzării directe, e-commerce include o pagină de magazin pe website-ul tău de unde clienții pot achiziționa produsele oferite de afacerea ta. Această strategie presupune o investiție inițială mai mare, fiind vorba de crearea sau restructurarea website-ului tău, lucru mai bine lăsat la mâna profesioniștilor. Mentenanța părții de e-commerce cât și modificările pe care le vei aduce paginii de vânzări, sunt toate costuri de care trebuie să ții cont în momentul în care decizi să urmezi o strategie de e-commerce. Desigur, o pagină de e-commerce pe website-ul tău nu va ține locul unui efort de marketing susținut pentru ca potențialii clienți să ajungă la acea pagină, acesta fiind un mic minus pentru e-commerce.
  • Vânzarea pe o platformă de marketplace – Spre deosebire de vânzarea prin e-commerce, platformele de marketplace au un cost total mult mai redus, fiind vorba de un preț inițial de aderare și un comision pentru vânzările de pe platformă. Dar, toată munca de promovare, găsirea a clienților și chiar și livrare prin serviciul livrare prin OLX (100% gratuit pentru tine și cu costuri de la 9.98 lei pentru orice cumpărător), sunt acoperite de platforma marketplace. Prin audiența de clienți pentru diverse nișe ce se află deja pe un site ca OLX ce numără 14 milioane de utilizatori români, strategia de vânzare prin marketplace trebuie să facă parte din dezvoltarea oricărei afaceri aflate la început de drum.

Dacă vrei să afli mai multe despre livrările cu OLX, avem un material pentru tine:

Desigur, aceste strategii nu sunt exclusive; vânzarea directă și e-commerce, de exemplu, pot co-exista foarte bine. Ne putem uita la orice lanț mare de comerț din ziua de azi și vom vedea atât magazine, cât și e-commerce pe website-ul lor.

 

14. Poziționara a brandului: Strategii de promovare online prin construirea brandului propriu

Strategii de promovare prin branding

Un alt aspect foarte important pentru afacerile aflate în primele etape de dezvoltare este poziționarea brandului și diferențierea de restul afacerilor din domeniu. 

Poziționarea unei afaceri este definită ca: diferențierea unui produs sau serviciu față de cel al competiției și determinarea unei nișe. Asta presupune o înțelegere foarte bună a pieței, a competiției și a valorilor unice pe care le aduce afacerea ta.

Cum poți implementa strategii de promovare online prin poziționare

Înainte însă de a creiona o strategie de promovare prin poziționare, trebuie să te gândești la următoarele trei întrebări: Ce cumpără cu adevărat clienții de la tine? Cum e diferit produsul/serviciul tău față de cel al competiției? Care este elementul ce face produsul/serviciul tău unic pe piață?

Bazându-te pe răspunsurile la aceste întrebări, poți alege una dintre aceste cinci strategii de poziționare:

  • Poziționarea împotriva competiției presupune compararea produsului sau a serviciului cu cel al competiției, fără a menționa un competitor anume. De exemplu, a spune că un produs este “Alegerea numărul 1 a consumatorilor români”, este o poziționare împotriva competiției.
  • Poziționarea dinspre competiție presupune poziționarea la polul opus față de produsul/serviciul competiției. Un exemplu al unei poziționări despre competiție îl prezintă 7Up, care s-a caracterizat ca opusul Coca Cola, prin lozinca “Uncola”.
  • Poziționarea atributelor înseamnă sublinierea unor atribute convingătoare ale produsului/serviciului tău. Mercedes spre exemplu a folosit puterea luminilor farurilor ca atribut de promovat.
  • Poziționarea către consumator are ca obiectiv poziționarea în mintea unui segment de consumatori. Leroy Merlin se poziționează către oamenii cu mici proiecte acasă.
  • Poziționarea beneficiilor se referă la sublinierea beneficiilor date de produsul/serviciul pieței țintă. Compania de ceasuri de mână Swatch se mândrește cu versatilitatea și prețul accesibil al ceasurilor lor, create atât pentru cei cu mulți bani cât și pentru cei care nu au un buget mare pentru un ceas.

O bună strategie de poziționare presupune o diferențiere clară față de competiție, înțelegerea poziționării competitorilor tăi, adresarea durerilor potențialilor clienți ce pot fi rezolvate prin produsul/serviciul tău și articularea atributelor principale ale produsului/serviciului.

Poziționarea unei companii este cea mai evidentă din modul în care se prezintă publicului: de la reclame, până la comunicarea cu potențialii clienți și chiar și comunicarea internă din cadrul companiei.

15. Parteneriate strategice și cobranding: Colaborează cu alte branduri similare în valori și activitate cu identitatea afacerii tale

strategii de promovare prin cobranding

Astfel de strategii de promovare online folosesc mai multe nume de branduri pentru a crea un produs sau serviciu premium. Această metodă poate ajuta toate companiile implicate să-și mărească baza de clienți, să reducă costurile de producție și să-și îmbunătățească reputația.

Secretul este să alegi compania potrivită pentru acest parteneriat strategic. Este bine ca această companie să aibă aceleași demografici pentru audiența lor țintă ca și afacerea ta, dar produsele/serviciile lor să nu fie în competiție cu ale tale.

Cum poți aplica strategii de promovare prin parteneriat: Cobrandingul

Cobrandingul mai presupune și crearea unui produs nou care să îmbine valorile multiplelor branduri (de obicei sunt doar două) ceea ce poate fi o investiție prea mare pentru o firmă mică. În cazul acesta, parteneriatele strategice ar fi o opțiune mult mai bună. Acestea presupun o înțelegere între două sau mai multe companii cu baze de clienți similare și au scopul de îmbunătățire a reputației și mărire a bazei de clienți. De obicei se realizează prin cross-selling sau oferirea de promoții de la o companie pentru cealaltă.

Un exemplu de parteneriat strategic ar putea fi realizat între o companie care oferă servicii de transport pentru mutări și o companie ce realizează servicii de curățenie. Clienții serviciului de mutări ar primi o reducere la serviciul de curățenie și vice-versa, mergând pe raționamentul că în cadrul unei mutări vei avea nevoie atât de ajutor la curățenie, cât și la mutarea mobilei și lucrurilor pe care le deții.

16. Strategii de promovare prin networking: Participă la evenimentele și la conversațiile online

Strategii de promovare prin networking

Prin network marketing, îți poți valorifica experiența și cunoștințele din domeniu participând la seminarii, podcasturi sau conferințe virtuale pentru a oferi informații despre afacerea ta.

Atfel, poți combina două strategii de promovare: cea prin conținut și cea pe bază de colaborări. 

Cum poți începe promovarea prin networking

Stabilește două lucruri clare: care este nișa sau industria în care te înscrii și ce interese au potențialii tăi clienți.

Înțelege cultura din jurul industriei tale, indiferent care ar fi aceasta, orice piață vine cu o pânză de interese și probleme comune, cât și producători de conținut care discută activ aceste aspecte, reușind să strângă în jurul lor un public activ și interesat.

În plus, analizează profilul clienților pe care îi cauți prin varii strategii de promovare și marketing pe care ți le-am prezentat, precum segmentarea de piață.

Pe baza acestora, contactează creatori de conținut și organizatori de comunitate și comunică-ți dorința de a apărea în discuții active în jurul unor subiecte actuale. Mizează pe calitatea ta de expert în industrie, și asigură-te că poți oferi un adaos discursului în care vrei să te angrenezi. Nu te sfii să prezinți aspecte controversate – asta poate demonstra că ești autentic – dar numai în cazul în care poți susține tot ce comunici.

17. Influencer marketing: Ia în considerare influencerii care pot ajuta imaginea brandului tău în strategii de promovare

Nu mai este niciun secret – să colaborezi cu influencerii poate fi benefic pentru brandul tău. Înainte de toate, nu contacta orice influencer care îți vine în minte pentru a-ți promova produsele, ci fă înainte un research și vezi care se pretează mai bine brandului tău. Spre exemplu, dacă vinzi condimente pentru friptură, nu te duci către un influencer care promovează un stil de viață vegan.

Nu o să fie credibil și, prin urmare, vei investi bani fără niciun ROI. Dacă ești un antreprenor care produce și vinde lumânări handmade, orientează-te către un influencer care meditează, e pasionat de decorațiunile interioare sau este adeptul unui stil de viață echilibrat, relaxat. În ceea ce privește numărul de urmăritori, acesta nu trebuie să fie neapărat un foarte mare. În funcție de buget, poți opta pentru micro sau macro influenceri.

Avantajele micro influencerilor este că ei implică bugete de promovare mai scăzute și au comunități de oameni mai fidelizate și mai unite, spre deosebire de macro influenceri. Totodată, dacă ești la început de drum și vrei să devii vizibil, nu te baza doar pe această strategie de promovare în vogă, pentru că afacerea ta are nevoie și de un stâlp de susținere, de credibilitate – are nevoie să vorbească și de unul singur. Iar imaginea ta nu poate fi construită doar prin ce spun influencerii despre tine, pentru că este insuficient pe termen lung.

18. De la offline la online: Folosește prezența offline în strategii de promovare online

Strategii de promovare prin offline și online marketing

Dacă afacerea ta fizică are o recunoaștere excelentă a numelui și un număr mare de urmăritori loiali, poți folosi modalități non-intruzive pentru a ajuta clienții să rămână conectați cu brandul tău chiar și după ce părăsesc magazinul. Asta poate include să le ceri să se înscrie în lista de e-mail, să vorbești despre programul de fidelizare și să atragi atenția asupra promoțiilor pe care le desfășori pe rețelele sociale.

Cum poți integra activitățile din offline în strategii de promovare online

Îți vom oferi 6 modalități de a combina activitatea offline cu cea online, de la moduri clasice, la unele inovatoare, pe care poți începe să le aplici:

  • Cuduri QR și realități augmentate (AR) – Dacă deja vinzi offline sau ai un sediu, printează coduri QR pe pachete și materiale publicitare prin care-ți ghidezi clienții existenți spre site-ul tău și alte materiale scrise, video, sau spre oferte. Interactivitatea este cheie aici și de asta AR sau realitatea augmentată îți poate servi, oferind modalități de a genera interacțiune și curiozitate.
  • Evenimente offline și promovare online – Atunci când organizezi evenimente offline, cum ar fi târguri, conferințe sau lansări de produse, promovează-le pe rețelele sociale și pe site-ul tău. 
  • Utilizarea codurilor promoționale offline – Furnizează coduri promoționale speciale pe materialele offline, pe care clienții le pot introduce online pentru a primi reduceri sau beneficii suplimentare.
  • Feedback și  recenzii online – Invită-ți clienții să lase feedback și recenzii pe platforme online, rețele sociale sau platforme independente de recenzii, după ce au făcut achiziții offline. Astfel, poți consolida încrederea altor potențiali clienți în afacerea ta.
  • Social media sharing – Încurajează clienții să împărtășească experiențele lor offline sau pe rețele sociale, utilizând hashtag-uri sau etichetând brandul tău. Acest lucru poate spori vizibilitatea online. Asigură-te doar că ai un brand catchy care merită împărtășit.
  • Recomandări și programe de loialitate – Încurajează clienții să aducă recomandări de la prieteni sau să participe la programe de loialitate care se potrivesc atât achizițiilor offline, cât și celor online.

19. Participă la târguri și convenții: Folosește evenimentele offline pentru a-ți crește vizibilitatea pe piață

Parcipipare la târguri și convenții

O afacere cu produse handmade, artizanale sau cu mâncare este tocmai bună de promovat prin intermediul târgurilor de profil. Anual, în țară se organizează târguri care au parte de o mulțime de vizitatori iar printre aceștia se află și o parte din publicul tău țintă.

Un motiv pertinent pentru a te înscrie – chiar și dacă vânzările vor fi mai mici decât ți-ai fi dorit, nu este un motiv să te descurajezi. Vei avea parte de multă expunere, benefică pentru brand. Pregătește-te cu mai multe cărți de vizită, un discurs convingător și oferă spre testare produsele, mai ales dacă este vorba de mâncare. Dacă participi la un târg de Crăciun, poți face și pachete speciale de cadouri, ornamentate în stil specific.

Cum să abordezi vânzarea în persoană pentru efecte bune

Oferă cât mai multe variante și beneficii pentru a atrage clienții și nu uita să te faci plăcut – un zâmbet este o unealtă nemaipomenită de marketing și mereu gratuită. Acestea sunt câteva metode eficiente de promovare a afacerilor online și nu înseamnă că trebuie să te rezumi la ele, vorba aceea – the sky is the limit.

Recomandarea noastră este să te orientezi către mediul online, pentru că rezultatele sunt mai bune, implică mai puține eforturi și se pretează perioadei în care trăim, în contextul pandemiei. În offline, lucrurile stau diferit în ziua de azi iar metodele de promovare prin fluturași informativi distribuiți la gurile de metrou nu mai este eficientă, dacă nu vii cu un design excepțional care să stârnească curiozitatea oamenilor.

Altfel, flyerele ajung la gunoi iar banii investiți în promovare devin bani risipiți. În concluzie, orice alegi, alege astfel încât să se potrivească cu profilul afacerii tale și cu publicul la care vrei să ajungi – rezultatele se vor vedea, în cele din urmă.

Succesul business-ului tău online începe cu OLX pentru afaceri. Ia legătura cu noi pentru a începe să vinzi online!

20. Strategii de promovare prin PR: Folosește relațiile cu publicul în avantajul afacerii tale

Strategii de promovare prin PR

Cunoscute și sub denumirea de PR, relațiile publice pot fi în beneficiul tău, pentru că te ajută să-ți construiești în timp o imagine curată și credibilă și este o unealtă de promovare online și offline a afacerii tale. Un specialist PR are contactele din presa generală și de specialitate și te poate ajuta să devii vizibil prin apariții în presă, interviuri în reviste, la TV sau online și prin apariții la evenimente offline – ale tale sau în calitate de invitat. Tot el va fi cel care va emite comunicate de presă și va găsi în activitatea ta informații cu potențial de știre, bune de răspândit online și offline.

În cazul în care ai parte de o criză de comunicare, vei avea parte de suportul necesar pentru rezolvarea ei și repararea imaginii publice, atunci când beneficiezi de servicii de relații publice. Însă, acest tip de serviciu implică un buget mai mare decât alte metode de promovare și cu cât îl vei avea mai mult timp, cu atât rezultatele vor fi mai bune. De aceea, o lună de PR este mai bună decât niciuna, însă este insuficientă pe termen lung.

Cum poți promova o mică afacere prin PR?

Iată câteva idei pe care le poți aborda în implementările de strategii de promovare online prin PR: 

  • Oferă comunicate de presă (press releases) – Dacă ai resursele, redactează și distribuie comunicate de presă relevante despre evenimentele sau realizările semnificative ale afacerii tale, de exemplu, lansarea unui nou produs, semnarea unui parteneriat sau implicarea într-un proiect de caritate. Folosește servicii de distribuție a comunicatelor de presă sau contactează direct jurnaliști, bloggeri și publicații din domeniu care ar putea fi interesate pentru a le furniza informații.
  • Colaborează cu bloggeri – Identifică bloggeri sau creatori de conținut care au o audiență relevantă pentru afacerea ta și inițiază colaborări pentru a-ți promova produsele sau serviciile. Asigură-te că relația aceștia este autentică și credibilă pentru a construi încrederea în rândul publicului.
  • Evenimente și lansări – Transformă evenimentele și lansările de produs pe care le organizezi (online sau offline) în eveniment de PR prin care comunici cu bloggeri, jurnaliști și formatori de opinie din comunitate și industrie. Astfel, comunicatele de presă se vor scrie singure.
  • Implicarea în comunitate – Implică-te în activități de caritate sau voluntariat la nivel local. Acest lucru te poate ajuta să construiești o imagine pozitivă în comunitatea ta și să atragi atenția din partea entităților mediatice.
  • Monitorizarea și gestionarea reputației online – Monitorizează constant mediul online pentru a răspunde prompt la comentarii, recenzii și întrebări de la clienți. Gestionarea eficientă a reputației online este crucială pentru a menține o imagine pozitivă a afacerii tale.
  • Colaborarea cu experți în PR – Dacă nu ai experiență în domeniul PR și poți dedica resurse, poți colabora cu profesioniști în domeniu pentru a dezvolta și implementa strategii eficiente de promovare.

Eforturile tale de îmbunătățire a relațiilor cu publicul trebuie să fie continue și coerente. Schimbarea ta de poziție și identitate poate rezulta în dezastre de PR care pot fi greu gestionate.

Află mai multe despre cum poți crește notorietatea brandului tău prin strategii de promovare în PR și multe alte metode sigure de creștere.

21. Extinderea pieței și internaționalizare: Lansează-ți afacerea pe piețe externe pentru promovare

Fie că îți dorești să acoperi o mai mare parte din piața românească sau să pătrunzi într-o piață dintr-o altă țară, trebuie să te aștepți la un proces de investiție a resurselor tale pe termen mai lung înainte de a vedea rezultate clare.

Așadar, este foarte important ca înainte să pornești la drum cu o strategie de extindere a pieței sau de internaționalizare să faci analize ale pieței pentru a-ți informa strategia.

Pentru extinderea pieței în marketul în care deja activezi, vei avea nevoie de o analiză a competitorilor din care să reiasă ce produse adiționale au, ce audiențe noi targetează ei spre deosebire de firma ta, și cum reușesc să ajungă la aceste audiențe. 

Poate există un întreg segment de populație care este interesat să achiziționeze produsul/serviciul tău la care nici nu te-ai gândit și prin promovarea ta, nu îl targetezi. Un exemplu inspirat din serialul Mad Men este al unei companii de prezervative care prin imaginile de pe produsele sale targeta doar bărbații, deși femeile erau un segment de populație mai mare care ar fi cumpărat produsele lor.

Pentru internaționalizare în schimb, trebuie să ții cont de profilul cultural al țării, să investighezi dacă există o piață suficient de mare pentru a justifica costul pătrunderii pe acea piață.

Este bine să ții cont și ce fel de țară ar putea fi cea mai potrivită pentru produsul tău, în ce țară vei reuși să navighezi legile locale, să înțelegi sistemul de taxare sau chiar și regulile sociale.

Vei avea de aflat care sunt probleme specifice ale audienței țintă pe care le rezolvă compania ta, care sunt și ce fac competitorii din acea țară. Nu în ultimul rând, este bine să vezi dacă ai reușit să vinzi în țara respectivă cu baza în România, înainte să îți muți operațiunile acolo.

Strategii de promovare prin extinderea pieței

Unele strategii de extindere a pieței se axează pe ce oferă compania (îmbunătățirea/inovarea produselor & serviciilor sau îmbunătățirea livrării acestora prin recrutarea de angajați talentați), pe relația cu clienții (marketing de relații), pe o promovare mai eficientă, sau pe o strategie de preț analizată mai sus în articol. 

Să analizăm pe rând strategiile care nu au fost aduse în discuție până acum. 

  • Inovarea produselor/serviciilor este o strategie ce presupune o investiție materială și de timp mai mare, fiind vorba de o regândire a ofertei afacerii tale. Același lucru poate fi spus și despre recrutarea de personal.
  • Promovarea mai eficientă nu implică neapărat o investiție materială mare, ci o investiție de timp în descoperirea și analizarea de canale și strategii de promovare.

Strategii de promovare prin internaționalizare

Cel mai important lucru atunci când te hotărăști să intri pe piața unei noi țări este să începi cu promovare la scară mică, pentru a te putea adapta și rezolva probleme foarte rapid. 

Același lucru este valabil și pentru echipa din noua țară. Este de preferat să petreci mai mult timp în procesul de angajare și să găsești câțiva oameni foarte talentați în care să poți avea încredere, decât să alegi oamenii nepotriviți și să fi nevoit să treci prin acest proces din nou în 6 luni. Cel mai probabil vei avea nevoie de angajați de acolo pentru a naviga mai ușor sistemul juridic, limba și cultura, dar nu te întinde mai mult decât îți este plapuma. O echipă mică și descurcăreață este cea mai bună variantă în această situație.

Apoi, este esențial să monitorizezi atent reacția publicului din țara nouă la produsul/serviciul tău. Dacă ai avut succes în România, nu înseamnă neapărat că vei avea succes și într-o altă țară. Fii pregătit să aduci modificări la strategia de promovare și la produsul/serviciul în sine. Pentru a avea șanse de penetrare a pieței, trebuie să rămâi flexibil în gândire și acțiune.

3 greșeli frecvente în promovarea online a afacerilor mici

Afacerile mici se întâlnesc cu trei greșeli frecvente în încercarea de creștere a vizibilității și vânzărilor, care pot fi ameliorate de strategii de promovare bine implementate.

1. Lipsa unei strategii de promovare a afacerii online

Atunci când te afli în primii ani de antreprenoriat, eforturile afacerii tale trebuie să se concentreze pe creșterea notorietății. Cu atât mai mult dacă ți-ai lansat afacerea în mediul online, este vital să direcționezi resursele către promovarea online a afacerii și creșterea traficului pe platforma unde îți listezi produsele și serviciile.

Una dintre cele mai întâlnite greșeli promovarea unei afaceri online este insuficiența resurselor alocate pentru implementarea unei strategii de optimizare a website-ului pentru motoarele de căutare.

O astfel de strategie te va ajuta să monitorizezi progresul pe care l-ai făcut din punct de vedere al activităților de marketing, astfel vei reuși să obții rezultate mult mai vizibile sau să tragi anumite concluzii referitoare la ce anume nu a funcționat.

Cum implementezi strategii de promovare online eficientă pentru afacerea ta?

Recomandat este să ai cel puțin o persoană dedicată, care se poate ocupa de activitățile specifice implementării strategiei de marketing online pentru afacerea ta.

În cazul în care ești la început și îți dorești să dobândești noi abilități pentru a te ocupa personal de promovarea online a afacerii, cele mai utile materiale pe care le poți parcurge sunt cursurile online, video-urile pe care le poți urmări în propriul tău ritm, sau chiar materiale de blog oferite de entități cu notorietate în domeniul gestionării eficiente a magazinelor online.

2. Lansarea afacerii fără a cunoaște ce strategii de promovare au competitorii

O cercetare aprofundată despre competitorii tăi este o activitate binevenită în orice ipostază te-ai afla cu afacerea ta. Fie că ești la început și trebuie să descoperi cine este concurența, sau ai trecut de această etapă și trebuie să îți crești vânzările în fața unor competitori care vând aceleași produse, informarea cu privire la ultimele tactici de marketing online pentru promovarea afacerii, utilizate de către competiție, te poate ajuta mai mult decât ai crede.

Chiar dacă afacerea ta merge bine, e recomandat să fii atent la concurență. Dacă înțelegi modul în care concurența se poziționează în online, vei putea acționa eficient din punct de vedere al promovării afacerii tale în mediul online.

Aspecte pentru analiza de strategii de promovare online ale competitorilor

  • Ce cuvinte cheie folosesc – astfel vei putea să observi dacă este eficient să le folosești și tu pe acelea sau dacă este nevoie să vii cu altele mai specifice;
  • Cum vorbesc despre ei în mediul online – este asemănător cu punctul anterior, doar că acesta pune accentul pe acele cuvinte importante sau diferențiatori pe care îi folosește fiecare competitor, pentru a fi sigur că ceea ce oferi și tu ca diferențiere poate ajunge în primele pagini de căutare;
  • Ce campanii noi desfășoară – acest punct te poate ajuta să înveți, de exemplu, cum poți oferi campanii de reduceri mai bune decât cele pe care le susții în momentul de față; văzând ceea ce face competiția te va ajuta să te inspiri cu o idee care se poate transforma în ceva original și din nou te va propulsa în primele căutări;
  • Dacă trimit newslettere periodice și care este scopul lor – o metodă prin care poți urmări ce fac competitorii tăi în campaniile de emailing este să te abonezi la newsletter-ul lor sau să ai o achiziție unică pe website-ul lor, astfel încât să primești și tu mesajele clienților lor.

La fel ca și în cazul de mai sus, această activitate presupune să aloci cel puțin resurse de timp, dacă momentan nu dispui de alocarea resurselor umane.

3. Lipsa de transparență și de informații complete

Se poate ca aceasta să fie cea mai mare greșeală pe care o poți face în promovarea online a afacerii tale. Oamenii își doresc să știe cu cine intră în afaceri, pentru a se decide dacă au încredere în tine și în produsele sau serviciile tale.

Cele mai vizualizate pagini ale unui website s-au dovedit a fi paginile “Despre noi”, “Politicile de confidențialitate”, “Termeni și condiții de livrare”. Acestea trebuie să conțină informații concise, cât mai bine structurate și strategic gândite.

În primul rând, secțiunea de contact și locația te pot ajuta foarte mult din punct de vedere al promovării, în special atunci când foarte mulți dintre clienții tăi sunt în apropierea locației tale.

Împreună cu aceste informații, ia în considerare adresa de e-mail – cel mai potrivit este să ai o adresă dedicată, care să conțină domeniul magazinului online, sau denumirea oficială a afacerii tale.

Nu în cele din urmă, pagina “Despre noi” este un loc potrivit unde îți poți spune povestea, în care poți folosi acele cuvinte cheie despre care vorbeam anterior, și unde poți vorbi despre valorile brandului tău și ce impact au aceste valori asupra clienților tăi.

8 reguli pentru strategii de promovare online pentru afacerea ta

Reguli pentru o strategie de promovare

Toate strategiile de promovare eficiente au în comun următoarele caracteristici. Folosește-le ca o listă de reguli pentru crearea unei strategii de promovare care să se potrivească afacerii tale.

  1. Nicio strategie de promovare nu este un obiectiv, ci aceasta te ajută să atingi un obiectiv.
  2. O strategie de promovare bună te ajută să stabilești tactici repetabile. Acțiuni pe care le poți face din nou în alte contexte pentru a-ți atinge obiectivul.
  3. O strategie de promovare online bună are un efect profund în cadrul afacerii tale. Aceasta impactează totul; de la vânzări, la execuție și comunicarea cu clienții. Felul în care gândești această strategie va trebui să se regăsească în toate celelalte aspecte ale afacerii.
  4. O strategie de promovare trebuie să aibă un obiectiv (sau mai multe obiective) foarte specific. Este esențial să poți măsura succesul strategiei de promovare, așa că alege doar obiective pe care le poți măsura.
  5. O strategie de promovare bună este atotcuprinzătoare. Aceasta ține cont de toate resursele din toate departamentele, de toate cunoștințele angajaților și cum pot fi folosite pentru rezultate maxime.
  6. Alege strategii de promovare care rezistă în timp. Dacă peste o jumătate de an apare un nou canal de promovare și toată lumea are rezultate bune cu acesta, ar trebui să încerci să îl folosești și tu. Asta nu îți va schimba strategia de promovare, ci doar tacticile prin care o implementezi.
  7. Semnul unor strategii de promovare bune este faptul că  înglobează multiple canale de promovare. Citește despre canalele de promovare și cum interacționează pentru a-ți dezvolta afacerea. Să îți investești toată energia într-un singur canal de promovare este o strategie pierzătoare. Maximizează șansele de reușită și folosește eficient mai multe canale.
  8. Orice strategii de promovare trebuie să lege factorii de eficiență ai tacticilor de obiectivul final prin metrice clare. Dacă nu poți măsura obiectivul în metrice prin care măsori tacticile de promovare, atunci strategia ta de marketing nu este bună.

Cum se face implementarea unei strategii de promovare în 10 pași?

10 pași pentru o strategie de promovare online

În continuare vom descrie un proces care să te ajută să pui la punct propria strategie de promovare:

  1. Începe cu ce strategii de promovare ai deja 

Fă un inventar al resurselor tale de marketing pentru a știi pe ce te poți baza și pentru a ancora în realitate planurile tale. Acest pas este crucial în stabilirea unor așteptări realistice pentru promovarea afacerii tale. Petrece tot timpul necesar pentru a inventaria și analiza fiecare resursă la dispoziția ta. În primul rând, verifică infrastructura întregului proces de marketing și vânzări. Ai probleme la nivel tehnic? Este site-ul tău ușor de navigat și se încarcă fără probleme? Ai aparatura necesară pentru oamenii de la vânzări? Livrarea produselor/serviciilor tale se face la cele mai înalte standarde?

  1. Evaluează analiticele pe care le ai la îndemână

Află ce este măsurabil deja din activitatea companiei tale și găsește modalități să măsori toate lucrurile care te interesează, fie prin tehnologie, fie prin proceduri pentru angajați. Dacă nu poți măsura eficiența strategiei tale de marketing atunci nu poți vedea în timp util dacă merge bine sau nu. Vei afla doar când ți-ai epuizat tot bugetul și clienții nu au apărut. Așadar, caută toate modalitățile pe care le ai acum pentru a măsura satisfacția clienților, rata de atragere a clienților noi și rata de conversie din potențiali clienți în clienți, și ratele de retenție și întoarcere a clienților tăi.

  1. Fă un inventar al conținutului deținut de compania ta 

Vezi ce subiecte pertinente afacerii tale sunt puse în scris, ce alte subiecte ar mai putea fi abordate în scris, de către cine, în ce formă etc. Conținutul deținut de compania ta și promovarea acestuia sunt metode sigure de a crea o bază stabilă de cunoștințe și încredere din partea clienților. Acesta arată că știi despre ce vorbești și afacerea ta este o autoritate în domeniu. Așadar este bine să știi exact de ce te poți folosi la momentul actual și cum poți să valorifici acest conținut cât mai rapid și ușor.

  1. Evaluează canalele folosite în strategii de promovare 

Există canale de promovare gratuite și plătite. Compară investiția necesară și rata de atragere de noi clienți pentru mai multe canale de promovare și construiește-ți strategia în funcție de ele. Orice reclame și postări organice făcute atât în online cât și în offline pot fi analizate din perspectiva engagementului și a conversiilor.
Verifică pe ce canale ai avut cel mai mult succes și ține cont să raportezi acest succes la efortul depus. Este o mare diferență între 0 conversii pe LinkedIn pentru că nu există o pagină de LinkedIn sau 0 conversii deși s-a investit timp și bani în LinkedIn.

Informează-te despre canalele de promovare esențiale pentru afacerea ta și cum să le folosești cum trebuie.

  1. Stabilește obiective strategice 

Obiective care să fie parte dintre obiectivele fundamentale ale unei companii: venit, profit sau un câștig pe partea de imagine a companiei. Poți să te gândești atât pe termen mediu și lung când ajungi la acest pas. Da, poate că obiectivul pe termen mediu este să îți îmbunătățești imaginea după un scandal, dar scopul final este să vezi o creștere la profit. Și din acest obiectiv poți vedea și ce departamente vor fi implicate în implementarea strategiei. Dacă vrei un profit mai mare atunci trebuie să mărești venitul și să reduci costurile, deci să acționezi și pe zona de promovare cât și pe retenția clienților, dezvoltarea produselor/serviciilor pentru a cheltui mai puțini bani în producere/prestare.

  1. Vezi ce strategii de promovare au funcționat până acum

Mergi dincolo de punctele de succes și află de ce au funcționat. Ce au acestea în comun? Poate toate eforturile care au avut succes până acum depindeau de o singură persoană. Atunci e bine să incluzi acea persoană în procesul de strategizare al viitorului companiei. Poate toate acțiunile cu succes se bazau pe aceeași atitudine pe care trebuie să o menții și în noua strategie. E important să te duci dincolo de “această reclamă și acest email au funcționat” și să afli de ce mai exact au funcționat. Găsește esența succesului pentru afacerea ta și pune-o într-o formulă.

  1. Ideea de ansamblu pentru o strategie de promovare 

Ce spune instinctul tău? Care ar fi un lucru nou de experimentat, un pariu care îți va schimba creșterea companiei? Probabil deja ai o idee de la care să pornești. E bine să-ți urmezi instinctul de antreprenor dar e și mai bine să vezi dacă instinctul tău este susținut și de date. Încearcă să fii cât mai tipicar la momentul acesta și să descoperi toate potențialele riscuri. Vezi mai apoi care riscuri sunt rezonabile și care nu sunt iar în urma acestei analize poți să mergi cu încredere mai departe sau să regândești idea.

  1. Tacticile de implementare pentru strategii de promovare

Cum vei duce asta la îndeplinire? De ce canale de promovare ai nevoie? Pe ce îți focusezi efortul? Trebuie să existe o corelație între obiectiv și tactici. De exemplu dacă îți dorești să-ți crești baza de clienți, un program de loialitate pentru clienții actuali nu este cea mai bună tactică pentru realizarea acestui obiectiv.

  1. Resursele alocate pentru strategii de promovare 

Ai deja tot ce îți trebuie sau va trebui să schimbi, îmbunătățești, restaurezi, angajezi pentru a ajunge la obiectiv? La punctele 1-3 ai văzut ce ai și ce nu ai. Strategia ta este mai sigură dacă te bazezi majoritar pe resursele pe care le ai deja, dar nu există creștere fără o investiție și un mic risc. Poate ai nevoie de cineva cu mai multe cunoștințe într-un subiect pe care îl consideri elementar pentru dezvoltarea activității tale, poate e nevoie să acoperi o gaură din infrastructura afacerii sau să investești într-un sistem care să eficientizeze activitatea firmei. În final, de tine depinde cu ce nivel de risc ești mai confortabil și care sunt ariile în care vrei să investești.

  1. Gândește-te atât pe termen scurt, cât și pe termen lung 

Strategia ta trebuie să îți dea tactici pe care le poți repeta cu același succes din nou și din nou. Nu te gândi la metode care vor funcționa o singură dată, ci proiectează în viitor aceste tactici. Poate ai auzit de zicala „publicitatea negativă e tot publicitate” și dacă te uiți la branduri mari din lume vei vedea că au anumite campanii publicitare care devin virale tocmai pentru că enervează o parte din populație. Un exemplu bun este boicotul împotriva Nike: oamenii au ars pantofi și haine Nike pentru că au avut o campanie publicitară cu jucătorul de fotbal american Colin Kaepernick. Nike s-a bucurat de o crește în vânzări atât de la oamenii care erau de acord cu reclama lor, cât și de la cei care, după boicot și-au cumpărat din nou produsele arse de ei. Însă această strategie poate avea succes o singură dată. O a doua astfel de campanie nu va avea același efect fiindcă oamenii vor fi pur și simplu obișnuiți.

Beneficiile OLX pentru strategii de promovare online

Indiferent de dimensiunea afacerii tale, gândirea strategică trebuie să primeze, în special când ne referim la adopția de strategii de promovare.

Acum ai aflat ce este o strategie de promovare: un plan de acțiune care stabilește o serie de tactici repetabile ce conectează elemente de marketing în vederea îndeplinirii unui obiectiv major.

Și ai văzut diverse strategii de promovare care funcționează pentru afacerile mici și mijlocii este important să ții întotdeauna cont de rezultatele analizelor interne care vor detalia și îți vor informa strategiile, mai mult decât poate orice ghid online sau offline. 

Iar dacă te-ai hotărât să adaugi strategia de vânzări prin marketplace, la arsenalul tău strategic, folosește cu încredere OLX, locul unde 14 milioane de români pe lună caută produse și servicii care să le rezolve problemele. Dacă devii parte din comunitatea de business din OLX, nu numai că ai acces la un public larg în căutare să cumpere, dar vei primi și sisteme importante de publicitate care se integrează natural în orice strategii de promovare online: pachete de anunțuri promovate, sisteme de analiză pentru performanță, consultanță cu reprezentanți ai platformei, prețuri preferențiale pentru livrare, sisteme interne de feedback și comunicare cu clientul și o pagină personalizată de vânzător. 

Începe să vinzi pe OLX și lasă-ne să te ajutăm să descoperi ce strategii de promovare funcționează pentru tine!

Abonează-te la BLOG: