3 moduri prin care poți să ajungi de la faliment la profit online

Pagina de Business » Dezvoltarea afacerii » 3 moduri prin care poți să ajungi de la faliment la profit online
3 moduri prin care poți să ajungi de la faliment la profit online

Lumea afacerilor este una extrem de interesantă, iar tu, ca antreprenor știi asta mai bine decât oricine. Însă, a avea o afacere de succes nu este întotdeauna ușor. Statisticile arată că peste 20% dintre afacerile lansate eșuează în primul an, în timp ce aproape 90% dispar după primii 5 ani.

Motivele care stau la baza acestor eșecuri sunt numeroase. De cele mai multe ori o afacere poate intra în faliment dacă nu are un plan de afaceri concret și o strategie de business clară de la început. La fel de frecvent întâlnim falimente pe motiv de gestionare defectuoasă a finanțelor.

Cum poți face totuși în așa fel încât afacerea ta să fie una profitabilă și să eviți falimentul? Sau dacă te-ai îndreptat deja într-o direcție neproductivă pentru tine, cum poți reveni pe drumul cel bun pentru a transforma o afacere sortită falimentului într-una profitabilă? Vom vedea împreună în acest articol 3 metode principale prin care putem redresa o afacere.

3 metode principale prin care poți ajunge de la faliment la profit online cu afacerea ta

Odată cu pandemia, mulți antreprenori din România s-au lansat online încercând să facă afaceri online profitabile. Cei mai mulți dintre aceștia și-au lansat un magazin online din instinct, văzând că piața online este în creștere continuă. Sau au fost obligați să lanseze afaceri online, deoarece afacerea fizică le-a fost închisă datorită reglementărilor.

Ei bine, nu toate afacerile care s-au lansat în această perioadă vor reuși să fie profitabile. Iar asta ne face să ne întrebăm. Ce anume face dintr-un magazin online o afacere profitabilă?

1. Gestionarea atentă a cheltuielilor operaționale

Poți ajunge chiar și de la faliment la profit online cu o gestionare atentă a cheltuielilor business-ului tău. De fapt, reducerea costurilor este una dintre cele mai eficiente metode de a readuce o afacere viabilă într-o poziție profitabilă.

Poți analiza împreună cu un consultant specializat în finanțe nivelul veniturilor afacerii tale, apoi poți vedea care sunt principalele cheltuieli. Poți optimiza costurile prin eficientizarea lanțului de distribuție. Spre exemplu, poți schimba furnizorii de produse cu unii mai ieftini sau poți elimina furnizorii și poți cumpăra direct de la producători, cu un cost mai mic.

Optimizarea stocurilor pentru a genera profit online

Poți optimiza stocul de produse, analizând care sunt produsele care se vând cel mai bine. După ce le-ai identificat, poți orienta către ele mai mult buget de marketing, în timp ce restrângi bugetul alocat altor produse.

Scăderea costurilor cu spațiul – o altă metodă de a face afaceri online profitabile

Poți realiza profit online și prin optimizarea costurilor cu spațiile de depozitare și cu resursele umane necesare procesării comenzilor. Acest lucru ne duce cu gândul la următoarea metodă de optimizare pentru a ajunge de la faliment la profit online.

Citește și: Vrei să devii antreprenor? Deschide o afacere pe internet, fără investiții! 

2. Resetarea modelului de business și a strategiei de marketing

Pe lângă eficientizarea bugetului de marketing și axarea lui pe produsele care se vând profitabil, poți regândi și modelul de business.

Orientarea spre un sistem de business cu precomandă pentru afaceri online profitabile

Spre exemplu, dacă ai un business clasic și ai lansat online, pentru a eficientiza costurile cu spațiul de depozitare poți trece la sistemul de vânzări bazat pe comandă. Poți prezenta produsele tale online, fără a avea stoc pentru ele, cu mențiunea că acestea pot fi livrate clientului doar în baza precomenzii.

Promovarea afacerii cu plata pe rezultat

Pentru a te asigura că orice magazin online e o afacere profitabilă mai poți face un lucru, atunci când te promovezi online. Poți încerca strategiile de promovare cu plata pe rezultat.  Spre exemplu, marketingul afiliat, în care îți găsești o serie de parteneri care să promoveze produsele tale, în baza unui comision din vânzări.

Optimizarea cheltuielilor cu promovarea pentru a face profit online

Iar o altă metodă de creștere a profitabilității care face referire tot la marketing este scăderea cheltuielilor de promovare. Spre exemplu, poți să-ți listezi produsele spre vânzare pe o platformă marketplace, pentru a elimina costurile cu site-ul propriu.

În același timp, vei putea căpăta vizibilitate sporită prin promovarea pe astfel de platforme, ele având deja un public format, așa încât vei putea scădea și bugetul de reclame.

Citește și: Instrumente și idei de publicitate pe internet – afaceri online 

3. Creșterea accelerată și pe termen scurt a vânzărilor și a profitabilității

Creșterea pe termen scurt a vânzărilor poate fi o modalitate extrem de eficientă de a trece de la faliment la profit online. Pentru a face afaceri online profitabile sau pentru a transforma un magazin online într-o afacere profitabilă poți aplica următoarele idei.

Implementarea unor promoții și reduceri pentru o explozie a vânzărilor

Poți implementa o reducere de sezon sau o mega promoție pentru produsele care se vând mai greu și care ți-ar fi ocupat oricum spațiul de aprovizionare, fără să-ți asigure un rulaj. Așa vei putea scăpa de ele și vei putea realiza o sursă de venituri pe termen scurt care te poate ajuta să-ți reglezi cheltuielile cu furnizorii și partenerii de afaceri.

Citește și: Aceleași produse, vânzări online mai mari: cum depășești concurența 

Crearea unui sistem de bonificații la plata în avans a produselor pe comandă

Dacă alegi să implementezi strategia cu produse pe comandă, poți oferi un preț accesibil clienților, dacă aleg să plătească în avans produsele comandate. Această strategie îți oferă un dublu avantaj.

Majoritatea furnizorilor oferă termene de plată de 30 – 60 sau chiar 90 zile. Astfel, vei putea plăti cu lejeritate către furnizori, dacă primești banii în avans. În plus, oferirea unei reduceri de 10 sau 20 procente la plata anticipată va fi o propunere atractivă pentru majoritatea clienților care vor să comande. Așa încât poți crește rapid volumul de încasări.

Această strategie trebuie calculată atent, pentru a te asigura că este o idee pe care ți-o poți permite să o implementezi fără a ieși în pierdere. Oferta trebuie corelată cu prețurile reale ale produselor pe care le plătești către furnizori, iar pe lângă acestea să iei în calcul și marja de profit.

Citește și: Secretul din spatele celor mai vândute produse online 

Dacă iei în calcul aceste 3 metode principale de optimizare, alături de ideile individuale prezentate în cadrul fiecărei strategii, cu siguranță vei reuși să eviți falimentul sau să ajungi cu afacerea ta de la faliment la profit online, în cazul în care deja ai probleme.

Cu ajutorul acestor idei poți face din orice magazin online o afacere profitabilă. Iar dacă nu ai încă magazinul online, te poți lansa pe internet fiind sigur că vei face afaceri online profitabile, luând în calcul aceste strategii.

Pentru alte sfaturi utile în antreprenoriat poți să te abonezi la hub-ul educațional OLX pentru antreprenori. Aici vei găsi informații utile și articole interesante despre vânzări online, dezvoltarea afacerii, antreprenoriat în comerțul online și juridic & finanțe.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Abonează-te la BLOG: