OLX Business » Academia de Business » Juridic & Finanțe » 11 surse de finanțare ale unei afaceri și cum să le identifici pe cele potrive pentru tine

11 surse de finanțare ale unei afaceri și cum să le identifici pe cele potrive pentru tine

Am ideea de afacere
Cuprins

Lansarea unei afaceri este un proces destul de complex care necesită mai mult decât o simplă idee și ceva creativitate. Ai nevoie de surse de finanțare pentru o afacere nouă și de bani pentru a putea dezvolta afacerea din stadiul de startup.

Cum găsești finanțare pentru afacerea ta? În acest articol vom discuta principalele modalități de finanțare prin care poți obține bani pentru ideea ta, pentru planul tău de afaceri. Atunci când îți lansezi o afacere sau când dorești extinderea afacerii, planul de finanțare este foarte important.

Studiile arată că în majoritatea cazurilor afacerile care se închid după primii ani de activitate au ca principal motiv pentru eșecul lor lipsa unei finanțări stabile și sustenabile. Așadar, cum găsești finanțare pentru afacerea ta pentru a te asigura că o poți dezvolta și o poți conduce spre succes?

Își vom oferi 11 posibile surse de finanțare a IMM-urilor și investițiilor tale într-o nouă afacere, detalii pentru identificarea lor și ce avantaje și dezavantaje în faza de lansare a acesteia:

Finanțare afacere nouă prin linii de credit

1. Finanțare afacere nouă prin linii de credit

Există două modalități principale prin care banca ne poate oferi finanțare pentru afacerea nouă. Prin realizarea unui credit sau prin oferirea unei linii de credit. Un credit reprezintă un împrumut din partea instituției bancare, la care firma se obligă să plătească lunar înapoi rata + dobânda aferentă și cheltuielile bancare.

Linia de credit funcționează diferit. Banca acordă o sumă totală cu titlu de împrumut, disponibilă în contul firmei pentru o perioadă de timp stabilită. Antreprenorul se poate folosi de acești bani pentru a-și desfășura activitatea.

Când nu dispui de lichidități poți folosi o parte din acești bani pentru a plăti furnizorii. Iar banca va retrage suma folosită înapoi + dobânda aferentă în momentul în care compania va avea încasări.

Surse de finanțare afacere nouă prin fonduri europene nerambursabile

2. Surse de finanțare afacere nouă prin fonduri europene nerambursabile

Și în cazul fondurilor nerambursabile există o multitudine de programe de finanțare afacere la care antreprenorii pot apela. Printre cele mai cunoscute sunt fondurile nerambursabile oferite de Uniunea Europeană. 

Poți descoperi mai multe detalii despre modurile de accesare și utilizare ale acestei surse de finanțare, cât și peste 71 de idei la care o poți aplica din articolul nostru despre fonduri europene nerambursabile.

Surse de finanțare a IMM-urilor prin subvenții

3. Surse de finanțare a IMM-urilor prin subvenții

Alte programe de finanțare a unei afaceri cu fonduri nerambursabile sunt programele de promovare ale IMM-urilor oferite de statul român, cum ar fi: 

  • Start UP Nation, prin care poți primi 100,000 de lei sau 200,000 de lei (pentru a acoperi 95% din costurile proiectului), dacă dezvolți un IMM și îți asumi crearea și menținerea a unuia, respectiv a două locuri de muncă. 
  • Start-Up Plus, prin care poți accesa surse de finanțare de până la 40,000 de euro pentru proiecte în valoare de până la 5 milioane de euro. 

Ce este de reținut în cazul programelor de finanțare prin fonduri nerambursabile este faptul că antreprenorul trebuie să contribuie și el cu o cotă parte, suma oferită de programe acoperind doar un anumit procent.

Surse de finanțare afacere startup prin intermediul investitorilor privați

4. Surse de finanțare afacere startup prin intermediul investitorilor privați

Există în România antreprenori sau investitori privați cu foarte multe fonduri lichide disponibile pentru investiții. Aceste persoane sunt cunoscute sub forma de “business angels” și sunt investitori care își pot asuma riscul de a finanța o afacere la început în baza unui plan de afaceri solid, care să demonstreze la nivel predictibil o profitabilitate pe termen lung și posibilitatea de a se transforma într-un business sustenabil.

Pentru a accesa un program de finanțare a afacerii prin intermediul unui business angel va trebui să ai un plan de afaceri foarte bine pus la punct și un MVP – un produs testat (minimum viable product). La fel ca în cazul investitorilor business angels, s-au format o serie de fonduri de investiții denumite fonduri de venture capital sau fonduri de capital de risc – companii structurate sub forma unor trusturi, care au la bază mai mulți investitori profesioniști, cu disponibilități financiare mari. 

Ce trebuie să știi când apelezi la astfel de firme este faptul că din postura de antreprenor va trebui să cedezi o parte din firma ta investitorilor. Cu alte cuvinte, pentru a primi banii va trebui să atragi un partener în business, care să vină cu finanțele, iar tu să vii cu planul și cu produsul testat pentru a lansa business-ul.

Finanțarea prin „credite” de la furnizori și clienți

5. Finanțarea prin „credite” de la furnizori și clienți

Această metodă de finanțare, denumită în termenii de specialitate și credit real, este considerată a fi cea mai avantajoasă metodă de finanțare pentru o afacere nouă, deoarece nu presupune existența unei dobânzi sau a unei sume de rambursat.

Creditul la furnizori presupune simpla amânare a plății unui serviciu pe o perioadă determinată. Cu alte cuvinte, metodele de colaborare cu plata la termen reprezintă o astfel de sursă de finanțare. Practic, tu cumperi un produs sau un serviciu de la furnizorul tău și primești o perioadă de plată, un termen de plată de 30 de zile.

În acele 30 de zile te poți folosi de banii pe care ar trebui să îi dai furnizorului în interesul companiei, după care plătești la finalul celor 30 de zile același preț, fără dobândă sau alte comisioane. Iar creditul de la clienți presupune achitarea unui serviciu sau a unui produs în avans de către clientul cumpărător.

Practic, tu ca antreprenor, primești o sumă de bani pentru care realizezi o promisiune de vânzare sau de livrare a unui serviciu.

Dacă vrei să afli despre o altă formă de business similară, unde vei percepe comenzi fără să ai un stoc inițial, descoperă cum fincționează o afacere de dropshipping și cum poți începe în 2024.

Sursa de finanțare prin împrumuturi de la cunoscuți, familie sau prieteni

6. Sursa de finanțare prin împrumuturi de la cunoscuți, familie sau prieteni

Deși nu este o sursă de finanțare stabilă sau sustenabilă pe termen lung, această modalitate de lansare a unei afaceri este încă cea mai cunoscută în România. Capitalurile proprii sau împrumuturile de la familie, prieteni și cunoscuți încă pun pe picioare cele mai multe afaceri din țara noastră.

Ele sunt avantajoase pentru finanțarea afacerilor noi, aflate la început, pentru perioada în care nu ai mari cheltuieli cu business-ul și ai nevoie de o sumă de bani foarte mică, atât cât să poți pune pe picioare compania pentru prima lună sau pentru primele săptămâni de funcționare.

Astfel de împrumuturi pot fi restituite în condiții mult mai avantajoase, de abia în momentul în care compania reușește să aibă primele încasări. Însă, nu e de preferat ca aceste surse de finanțare a unui startup să fie utilizate ca plasă de siguranță pentru afacerea ta.

Cei apropiați pot reprezenta un ajutor care depășește nivelul unei simple surse de finanțare. Dacă vrei să descoperi cum îți poți implica apropiații și familia în business-ul tău, citește ghidul nostru pentru cele mai avantajoase idei de afaceri de familie.

Surse de finanțare prin crowdfunding

7. Surse de finanțare prin crowdfunding

Crowdfunding-ul sau finanțarea participativă este una dintre cele mai noi surse de finanțare, dar reprezintă și o metodă tot mai populară, pentru dezvoltarea unei firme.

Aceasta va presupune primirea de ajutor financiar în fazele de dezvoltare (dar nu numai) din partea clienților sau unor potențiali parteneri, fie că sunt persoane sau firme, în schimbul unei părți, participații la afacere, sau pentru rezervarea produsului sau serviciului promis. Crowdfunding-ul se aseamănă, ca atare, prin metodele de finanțare prin creditarea din partea furnizorilor sau a clienților, dar poate merge mult mai departe. 

Secretul succesului în finanțarea participativă ține de generarea încrederii în proiectul propus și în obiectivele acestuia. În majoritatea cazurilor, participanții într-o campanie de crowdfunding au dreptul de a-și răscumpăra sau retrage susținerea, dacă dezvoltarea nu decurge conform planului, deci, va trebui să oferi țeluri realiste și realizabile, strucutrate într-un milestone map transparent și ușor de înțeles. Pentru a te asigura de asta, vei avea nevoie de consultarea și strucutrarea pașilor în dezvoltare după indici de performanță. În plus, va trebui să ajungi la potențialii investitori, chiar și înaintea deținerii unei oferte prin metode de promovare. Și chiar dacă nu ai o afacere încă, planul de marketing va fi obligatoriu din primele faze.

Începe o afacere de tip bootstrapping

8. Începe o afacere de tip bootstrapping

Câteodată nu ai nevoie de surse de finanțare externe, putând să dedici capital propriu pentru dezvoltările inițiale ale unei afaceri, astfel reducând împrumuturile externe. Această metodă de autofinanțare este cunoscută sub numele de bootstrapping.

Beneficiile bootstrapping-ului sunt nivelul redus de obligații care țin de împrumuturi sau promisiuni față de părțile investitoare, cât și posibilitatea de a menține independența decizională în acțiunile firmei dezvoltate.

Totuși, capitalul disponibil din surse proprii (ale tale sau ale partenerilor tăi) poate limita deciziile și ritmul dezvoltării afacerii, întrucât va trebui să acopere cheltuielile inițiale. Ca atare, dacă ai capitalul necesar, merită, cel puțin în parte să susții afacerea pe cont propriu, apelând la alte surse de finanțare doar când ai nevoie și cu înțelegerea exactă a necesităților afacerii. 

Surse de finanțare de la ONG-uri

9. Surse de finanțare de la ONG-uri

Pe lângă aceste fonduri, poți accesa și programe de finanțare cu fonduri nerambursabile oferite de diferite ONG-uri sau de diferite asociații profesionale. Poți accesa un astfel de fond mai ales dacă afacerea ta se axează pe oferirea unor servicii pentru îmbunătățirea calității mediului sau a unor servicii din aria educațională.

Surse de finanțare prin intermediul granturilor

10. Surse de finanțare prin intermediul granturilor

Granturile reprezintă un tip de finanțare nerambursabilă oferită în general pentru susținerea mediilor defavorizate sau care vin cu anumite riscuri pentru dezvoltatori. Acestea sunt similare cu fondurile europene nerambursabile sau cu subvențiile gestionate de agenții regionale, guvernamentale sau neguvernamentale.

Poți obține o finanțare sub formă de grant, mai ales dacă dorești prin proiectul tău să contribui la dezvoltarea mediului antreprenorial în zonele rurale sau defavorizate. O asociație care se ocupă cu finanțarea a astfel de proiecte este Fondul Român de Dezvoltare Socială. Aceasta a contribuit de-a lungul timpului la implementarea a 7 progeame de finanțare.

Dezvoltarea rurală rămâne o prioritate pentru majoritatea organizațiilor care oferă granturi, iar dacă ai în plan să obții acest tip de finanțare, merită să explorezi cele mai fezabile idei de afaceri la țară cu un buget redus.

Surse de finanțare prin intermediul granturilor

11. Finanțarea afacerii tale în incubatoare de afaceri

Incubatoarele de afaceri reprezintă entități non-profit care oferă sprijin esențial inițiativelor antreprenoriale în faza incipientă, furnizând o gamă largă de servicii și resurse pentru a ajuta startup-urile să crească și să se dezvolte într-un mod sustenabil. Resursele pot include: 

  • Spații de birouri gratuite 
  • Formare profesională
  • Cursuri specializate
  • Asistență juridică
  • Consultanță în afaceri
  • Mentorat personalizat, 
  • Și, în cele din urmă, accesul la diverse surse de finanțare, inclusiv crowdfunding, business angels, și rețele de investitori.

Dacă pornești cu o idee inovatoare, dar nu ai resurse sau experiență în gestionarea afacerilor, aceste resurse vor fi cruciale. 

Beneficiile incubatoarelor de afaceri includ și posibilitatea de a face networking cu alți antreprenori și investitori sau oportunitatea de a primi îndrumare de la mentori cu experiență. Totuși, unele incubatoare pot solicita un procent din acțiunile companiei în schimbul sprijinului oferit, iar altele pot impune anumite condiții și reguli stricte care pot limita flexibilitatea startup-ului.

surse de finanțare avantaje și dezavantaje

Principalele surse de finanțare: Avantaje și dezavantaje

Trebuie să îți amintești că fiecare dintre principalele surse de finanțare ale unei afaceri vin cu beneficii variate, care pot depăși susținerea pecuniară, dar și cu anumite obligații și condiții care se pot transforma rapid în dezvantaje pentru tine și afacerea ta.

Spre exemplu, finanțarea prin împrumuturi bancare poate oferi capital imediat și predictibilitate în planificarea financiară, însă vine cu obligația plății dobânzilor și poate necesita garanții semnificative. Fondurile nerambursabile, precum cele europene sau guvernamentale, nu trebuie returnate, ceea ce poate fi un avantaj major pentru startup-uri și IMM-uri la început de drum. Totuși, accesarea acestora implică un proces birocratic complex și respectarea unor condiții stricte. Pe de altă parte, finanțarea prin investitori privați, cum ar fi business angels sau fonduri de investiții de capital cu risc crescut, vine la pachet și cu expertiză și acces la rețele valoroase, dar necesită cedarea unei părți din proprietatea afacerii. Crowdfunding-ul oferă oportunitatea de a atrage capital fără a ceda acțiuni, dar succesul său depinde de o campanie de marketing bine gestionată și de capacitatea de a convinge un public larg.

Lista poate continua, însă trebuie să-ți amintești că finanțarea externă vine mereu cu anumite condiții, ideal fiind ca acestea să fie reciproc benefice și să vină cu cât mai puține limit impuse asupra firmei. În plus, amintește-ți că nu toate afacerile sunt la fel și diferite tipuri de surse de finanțare se potrivesc mai bine unora. Putem lua exemplele unof afaceri realizate în mediul rural, cu potențial de a revitaliza economia locală – în acest caz, chiar dacă poți accesa anumite împrumuturi, dar cel mai avantajos va fi să accesezi fonduri europene nerambursabile, granturi guvernamentale sau varii tipuri de subvenții.

Identificarea tipurilor de surse de finanțare potrivite pentru afacerea ta

Identificarea tipurilor de surse de finanțare potrivite pentru afacerea ta

Dacă te pregătești să începi o afacere, va trebui să dedici atenție crescută către ce surse de finanțare sunt potrivite pentru afacerea ta. Alegerea lor va depinde de mai mulți factori, cum ar fi:  

  • Stadiul de dezvoltare al afacerii
    Nevoile de capital stabilite în plan
  • Profilul de risc 
  • Obiectivele pe termen lung. 

Pentru un IMM la început de drum, este esențial să se evalueze cât capital este necesar și câtă flexibilitate financiară îți poți permite. Dacă afacerea se află în faza incipientă și are nevoie de sprijin pe termen scurt fără a ceda controlul, soluțiile recomandate sunt liniile de credit sau metodele de crowdfunding. 

Pentru proiectele mai mari, cu un potențial de creștere ridicat, fondurile investiționale de capital cu risc crescut sau investitorii business angels pot aduce nu doar finanțare, ci și direcția potrivită pentru succesul pe temen lung. 

De asemenea, dacă îți dorești să menținii controlul complet asupra afacerii și să eviți împrumuturile, autofinanțarea sau bootstrapping-ul reprezintă opțiunile viabile. Însă, va trebui să ții minte că acestea pot limita ritmul de creștere inițial. 

Identificarea celei mai potrivite surse de finanțare va presupune să realizezi o analiză atentă a acestor factori și a modului în care fiecare opțiune se aliniază cu viziunea și planurile tale de afaceri.

Accesează o sursă de finanțare și pune-ți ideea în aplicare

Accesează o sursă de finanțare și pune-ți ideea în aplicare

Acum că ai aflat care sunt principalele surse de finanțare a unei afaceri în România, tot ce îți mai trebuie pentru a începe sunt un plan de afaceri pus la punct și instrumentele prin care îți vei demara businessul. Și, pentru că în era noastră, vei avea nevoie de o prezență online, indiferent de natura activităților, va trebui să abordezi soluți potrivite mediului. 

Spre exemplu, dacă vei avea o afacere bazată pe vânzare, va trebui fie să dezvolți un magazin online cu ajutorul uneia dintre platformele eCommerce recomandate sau, mai ușor și posibil mai ieftin, să optezi pentru una din platformele marketplace populare în România. Indiferent de ce activități prestezi, comunitatea de business OLX este alături de tine și îți oferă instrumentele necesare pentru dezvoltarea afacerii și creșterea sustenabilă.

  • Dacă ai nevoie să-ți comercializezi produsele, poți începe să vinzi pe OLX și vei accesa un public de peste 14 milioane de utilizatori lunari, totul cu livrarea gratuită și un comision de 0% pe vânzări.
  • În schimb, dacă prestezi servicii, poți să-ți postezi anunțurile pe OLX Servicii, iar noi ne vom ocupa cu găsirea clienților potriviți. Cu 2.2 miliarde de căutări lunare, poți fi sigur că vei avea mereu cerere.
  • Poți dezvolta și o afacere în domeniul turistic și hotelier – noi îți oferim OLX Cazare – Turism, locul unde peste 400,000 de utilizatori caută cazări în fiecare lună și unde vei putea să-ți administrezi proprietățiile fără a plăti vreun comision.
  • În cele din urmă, vei avea mereu nevoie de angajați, mai ales odată ce afacerea ta se dezvoltă. Pentru a fi sigur că găsești persoanele potrivite, plasează-ți anunțurile pe OLX Locuri de Muncă.

Și pentru că știm că vei avea nevoie constantă de informații despre afaceri și antreprenoriat, te poți abona la hub-ul educațional Academia de business. Aici vei găsi resurse utile care te pot ajuta să te bucuri de succesul meritat ca antreprenor în România.

Abonează-te la BLOG: