Canale de vânzări online – cum alegi canalul de promovare potrivit

Pagina de Business » Vânzări Online » Canale de vânzări online – cum alegi canalul de promovare potrivit
Canale de vânzări online – cum alegi canalul de promovare potrivit

Atunci când îți lansezi o afacere online există o mulțime de modalități de a o promova pentru a-ți crește vânzările. Sunt foarte multe canale de vânzări online și canale de promovare a produselor, pe care le poți folosi. Unele sunt potrivite pentru afacerea ta, altele nu.

Cum alegi canalul potrivit de vânzări online pentru afacerea ta?

Există foarte multe soluții pentru vânzări online pe care internetul ni le pune la dispoziție pentru a ne dezvolta afacerea. Pentru a ști care canal este mai potrivit pentru afacerea noastră, trebuie să testăm. Un avantaj clar al platformelor care ne pot ajuta să creștem afacerea online este faptul că majoritatea oferă perioade gratuite de testare.

În aceste perioade de test poți să-ți faci cont pe platformă și să-i încerci funcționalitățile, să descoperi avantajele și dezavantajele pentru afacerea ta. Există mai multe tipuri de afacere și cu siguranță fiecare business are particularitățile lui.

Așadar, pentru a descoperi ce funcționează mai bine în cazul tău, noi te sfătuim să îți faci cont pe platforme de vânzare și promovare produse, să testezi gratuit funcționalitățile, iar apoi să decizi în funcție de ce anume se pliază mai bine pe business-ul tău.

Spre exemplu, dacă ai o afacere care funcționează pe model B2B – business2business – adică vinzi produse sau servicii societăților și nu consumatorului final, atunci un magazin online în sistem add to cart s-ar putea să nu fie soluția cea mai potrivită pentru tine. La fel în cazul unui magazin care vinde produse de larg consum, produse care se cumpără bazându-ne pe impus.

Dacă integrăm într-un astfel de magazin un sistem de gestionare a lead-urilor (potențialilor clienți) și calificare a lor, s-ar putea ca această soluție să nu ofere randamentele așteptate. Pentru că modelul de vânzare în acest business este diferit.

De aceea, cel mai simplu mod de a găsi soluții de vânzări online potrivite pentru afacerea ta este să testezi mai multe platforme, mai multe canale de vânzări online și să alegi în cunoștință de cauză.

Care sunt principalele tipuri de canale de vânzări online?

Pentru a te ajuta să identifici mai ușor care tip de canal de vânzări online ți se potrivește, în continuare vom trece în revistă câteva tipuri principale de soluții pe care le poți folosi pentru a-ți promova și vinde produsele pe internet.

1. Platforme Sociale

Pentru unele afaceri astfel de platforme oferă o oportunitate extraordinară de promovare și vânzare a produselor în mediul online. Spre exemplu, pe Pinterest există comunități formate în zona nișei de art & crafts și produse DIY (handmade – do it yourself).

Iar pe Facebook și Instagram putem observa zilnic pagini de Facebook și grupuri realizate pentru plasarea și promovarea online a unor produse de consum sau a unor servicii. Pentru a-ți promova produsele pe astfel de platforme sociale este necesar să îți faci un cont și să construiești o pagină.

Spre exemplu, Facebook oferă și opțiunea construirii unui magazin virtual pe pagina companiei, unde comenzile pot fi luate prin intermediul mesajelor. Vizitatorii pot vedea prezentat produsul prin poze, descrieri de produs și pot vedea informațiile de preț, iar dacă sunt interesați pot scrie comerciantului un mesaj prin care să comande produsul.

Îți poți promova produsele și prin reclamă plătită pe astfel de platforme, folosind instrumentele specifice puse la dispoziție de dezvoltatori.

Spre exemplu, dacă postezi un produs pe pagină și vrei să-l faci mai vizibil poți promova postarea prin opțiunea “boost post”. Iar dacă vrei să faci o campanie de conversii, cu un obiectiv specific, poți intra în panoul de administrare reclame și poți seta o campanie specializată, cu un obiectiv de vizite pe site sau vânzări din catalogul de produse.

Citește și: INFOGRAFIC: ghid de promovare Social Media pentru IMM-uri 

2. Soluții de vânzări online – platforme de ecommerce

Există o mulțime de platforme ecommerce disponibile pentru a-ți lansa magazinul online. Cele mai cunoscute sunt WooCommerce (modulul WordPress dedicat ecommerce), PrestaShop, OpenCart sau Magento. Aceste soluții de vânzări online de produse sunt sisteme open source care oferă posibilitatea de gestionare a unor baze de date cu produse și care permit modificarea unui șablon existent (un template de design) pentru a ne realiza propriul website.

De asemenea, pentru cei care au cunoștințe în limbaje de programare avansate, astfel de platforme oferă oportunitatea scrierii de la zero a codului, pentru a ne realiza un magazin online personalizat. WooCommerce este cea mai populară alegere pentru magazine online din lume, fiind o platformă gratuită la bază, prietenoasă și adaptabilă.

Se pot integra pe ea module premium care să te ajute să-ți gestionezi afacerea mai eficient: module de plăți online, module de servicii de curierat, module de promovare și altele. PrestaShop este o soluție de vânzări online de produse folosită la momentul actual de peste 300.000 de magazine online din întreaga lume, fiind disponibilă în peste 60 de limbi de circulație internațională.

Ceea ce trebuie să iei în calcul dacă alegi PrestaShop pentru magazinul tău este faptul că fiecare modul necesar site-ului tău te va costa suplimentar. OpenCart, la fel ca PrestaShop este o platformă open-source folosită de peste 350.000 de magazine online din întreaga lume. Ea funcționează pe baza aceluiași limbaj de programare PHP, folosit în dezvoltarea mai multor platforme de ecommerce, având și funcționalități și componente HTML.

Magento este o platformă mai avansată, specializată pentru comerțul electronic. Avantajele principale ale acestei platforme, care, conform studiilor, deține o cotă de piață de 28% din totalul pieței de platforme ecommerce la nivel global, sunt faptul că oferă o interfață ușor de administrat, un mod rapid și simplu de integrare a plăților online și un conținut optimizat pentru motoarele de căutare.

Magento are 2 soluții disponibile, una gratuită, iar una premium, mai avansată (Magento Enterprise) care se poate obține pe baza unui abonament plătit.

Citește și: Vânzări offline vs vânzări de produse pe internet – cum faci trecerea? 

3. Platforme “la cheie” pentru realizarea magazinului tău online

Foarte mulți antreprenori aflați la început de drum în mediul online nu dispun de cunoștințele necesare pentru a implementa astfel de soluții specializate pentru comerțul electronic. Și nu au nici bugetele necesare pentru a realiza un site propriu.

Așa încât, unii dezvoltatori web au decis să facă disponibile pe piață soluții de comerț online ”la cheie” sub forma unor platforme prestabilite, prin care poți să-ți construiești un magazin online. Cea mai cunoscută soluție de vânzare online care funcționează pe acest sistem este Shopify.

Această platformă oferă soluții „la cheie” pe baza unui abonament plătit lunar, prin care să-ți poți dezvolta un magazin online prietenos și funcțional, fără să fie necesare cunoștințele tehnice avansate. Astfel de platforme “la cheie” putem descoperi și în România.

Cele mai cunoscute sunt GoMag și MerchantPro – ambele fiind platforme SaaS – software la cerere – care te pot ajuta să-ți dezvolți un magazin online simplu și rapid. Astfel de platforme funcționează pe un principiu simplu: vânzătorii softului sunt cei care dețin activele, hostingul, domeniul, baza de date fiind găzduită și operată de echipa dezvoltatorilor.

Iar tu, ca deținător al magazinului, plătești un abonament lunar pentru a “închiria” practic această soluție de ecommerce. Abonamentele pentru un astfel de serviciu pot pleca de la câteva zeci de euro lunar, ajungând în cazul unei soluții premium la câteva sute de euro.

Spre exemplu, abonamentul de start la Shopify este 29 dolari pe lună, în timp ce abonamentul avansat este 299 dolari.

Citește și: 7 idei pentru a crește vânzările online ale unei afaceri mici 

4. Site-uri de licitații

Există pe internet anumite site-uri unde îți poți vinde produsele sub forma unor târguri virtuale de licitații. Cel mai bun exemplu pentru un astfel de site este gigantul Groupon. Iar pentru antreprenorii interesați de astfel de canale de vânzări online în România avem ca exemplu site-ul Okazii.ro.

Pe astfel de canale de vânzări trebuie să-ți adaptezi ofertele și produsele așa încât sistemul tău de business să permită vânzarea la ofertă, deoarece licitațiile sunt un model de business care încurajează cumpărarea produselor la un preț mic.

Aceste site-uri funcționează mai ales pe sistemele de business care folosesc strategii de dumping (prețuri de penetrare a pieței, extrem de mici folosite pentru a elimina concurența). Un alt model de business care funcționează prin intermediul unor astfel de site-uri este afacerea cu produse chilipir, cumpărate la un preț extrem de avantajos, care permite un câștig bun chiar și atunci când sunt vândute sub prețul pieței.

5. Platforme de anunțuri tip marketplace: Amazon, Ebay, OLX

O opțiune mult mai avantajoasă pe care ți-o propunem noi pentru promovarea afacerii tale online la început este lansarea unei afaceri prin platformele de tip marketplace.

Dacă iei în calcul cifrele totale reprezentate de piața de comerț electronic la nivel global, statisticile spun că 47% din totalul comenzilor digitale se fac pe astfel de platforme. Iar la nivel mondial piața este dominată de 2 mari platforme de marketplace, conform WebRetailer: Amazon și Ebay.

Astfel de soluții pentru vânzarea de produse online sunt foarte des folosite atât pe plan internațional cât și pe plan local, acolo unde OLX – cel mai mare site de anunțuri din România întrunește o comunitate de peste 10 milioane de vizitatori. Așa încât, afacerea ta aflată la început se poate adresa milioanelor de utilizatori deja aflați în comunitate, cu ajutorul unor anunțuri de vânzare și prezentare a produselor.

Avantajele acestor tipuri de platforme sunt costurile, deoarece nu ai nevoie de un website propriu pentru a vinde, nu ai nevoie de cheltuieli cu mentenanța sau cu găzduirea. Iar pe lângă costuri, astfel de platforme îți scutesc și cheltuielile cu promovarea, pentru că deja ai o audiență formată de cumpărători.

Desigur, poți investi în promovarea anunțurilor tale pentru a atrage mai mulți vizitatori. Însă, costurile cu promovarea sunt foarte accesibile în comparație cu alte tipuri de promovare online, cum ar fi campaniile PPC. În plus, pe aceste platforme ai totul integrat deja: plata online, servicii de curierat.

Toate contractele cu furnizorii sunt deja negociate pentru tine în condiții avantajoase. Iar un alt avantaj este faptul că poți testa extrem de simplu funcționalitățile unei astfel de platforme. Îți faci cont gratuit, adaugi anunțul și deja te poți bucura de vânzări. Dacă dorești să crești volumul de vânzări, să adaugi și alte produse, să-ți crești afacerea, poți apela la metodele de promovare oferite de platformă. Însă, pentru început poți testa complet gratuit funcționalitățile.

Poți descoperi și platforme marketplace personalizate sau nișate pe anumite produse, așa cum este marketplace-ul Etsy, care este o piață de comerț online specializată pe produsele handmade și pe produse meșteșugărești. De asemenea, există platforme de tip marketplace nișate doar pentru anumite tipuri de produse și servicii “pe comandă”. Un exemplu de asemenea marketplace este Cafepress – un retailer online american de stocuri și produse personalizate la cerere.

Citește și: Avantajele unei platforme marketplace pentru afacerile mici și mijlocii 

Te poți bucura de funcționalitățile unui marketplace chiar și pe Facebook, platforma oferind propria piață marketplace unde poți să-ți plasezi și promovezi produsele de vânzare.

După cum observi sunt o mulțime de canale de vânzări online și soluții de promovare pe care te poți baza atunci când îți lansezi o afacere pe internet. Tot ce trebuie să faci este să testezi câteva dintre soluții și să vezi ce ți se potrivește mai exact.

Citește și: Cele mai utilizate platforme de vânzări online în România

Pentru început, poți lansa afacerea pe o platformă marketplace de tipul OLX, pentru că îți permite intrarea pe piață gratuit. Adaugi anunțurile de vânzare pe OLX, apoi le distribui pe o pagină de Facebook, le poți distribui și pe Facebook Marketplace, adăugând astfel încă un canal de vânzare, iar rezultatele pot veni destul de rapid.

Apoi, după ce ai înregistrat primele vânzări și începi să dispui de buget, poți testa metode mai avansate de vânzare online sau te poți gândi la lansarea propriului site.

Dacă mai ai nevoie și de alte informații, abonează-te la hub-ul educațional OLX pentru antreprenori. Aici poți descoperi o mulțime de sfaturi utile despre cum să dezvolți o afacere cu vânzări online, idei de dezvoltare a afacerii, articole și ghiduri de antreprenoriat și informații relevante din sectorul juridic & finanțe.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Abonează-te la BLOG: