OLX Business » Academia de Business » NOU » Totul despre închiriere în regim hotelier – Legislație, acte necesare și tot ce trebuie să știi pentru a începe închirierea în regim hotelier

Totul despre închiriere în regim hotelier – Legislație, acte necesare și tot ce trebuie să știi pentru a începe închirierea în regim hotelier

Totul despre închiriere în regim hotelier – Legislație, acte necesare și tot ce trebuie să știi pentru a începe închirierea în regim hotelier
Cuprins

Dacă ai un apartament în care nu locuiești sau te gândești să achiziționezi unul în viitorul apropiat, îl poți transforma cu ușurință într-o sursă de venituri prin închiriere în regim hotelier.

Chiar dacă această idee este una atractivă și accesibilă, mai ales dacă ai deja imobilul, închirierea în regim hotelier vine cu investiții adiționale și obligații legale, inclusiv acordul vecinilor, pe care trebuie să le consideri înainte de a-ți deschide noua cazare.

Pentru a te ajuta, venim cu un ghid complet de închiriere în regim hotelier, în care vei descoperi ce acte sunt necesare, care este legislația și cum îți poți amenaja și administra apartamentul pentru a avea pe mâinile tale o investiție de succes. Iar, odată ce ai pus la punct toate considerentele premergătoare, vei putea să-ți listezi cu ușurință apartamentul pe OLX Turism și să obții până la 40 de solicitări per anunț la vârf de sezon.

Dar, înainte de orice, află cum poți începe afacerea de închiriere în regim hotelier: 

Ce înseamnă închiriere în regim hotelier?

Ce înseamnă închiriere în regim hotelier?

Închirierea în regim hotelier este o formă de închiriere pe perioadă fixă prin care îți poți valorifica o proprietate, prin cazarea turiștilor. 

Tipul de funcționare al unui imobil – casă, apartament sau garsonieră – oferit spre închiriere în regim hotelier se aseamănă cu cel al unui hotel, fiind mobilat și utilat pentru a primi oaspeți, dar este o variantă mai restrânsă și mai accesibilă pentru persoane fizice. De cele mai multe ori, nu trebuie să oferi servicii hospitaliere extinse, cu excepția în care le-ai promovat în anunțul tău sau sunt cerute de oaspeți. 

În schimb, există niște factori decisivi pentru succesul unui apartament dat spre închiriere în regim hotelier – amplasarea și apropierea față de atracții turistice și conectivitatea. Altfel spus, vei avea cele mai bune șanse de a atrage clienți dacă ai un imobil într-o localitate cu potențial turistic (spre exemplu, în capitală sau în stațiuni turistice sau balneare), apropiat de atracțiile turistice din zonă și cu o bună conectivitate cu mijloacele de transport.

De ce să alegi închirierea în regim hotelier?

De ce să alegi închirierea în regim hotelier?

Există multiple beneficii pentru închirierea în regim hotelier, dar va trebui să consideri și factorii care pot descalifica această idee de afacere pentru tine. În special dacă nu ai încă apartamentul sau casa în care vei amenaja noua cazare, va trebui să iei în calcul toate potențialele dezavantaje înainte să investești în imobil. Iată principalele avantaje și dezavantaje ale unei afaceri de închiriere în regim hotelier:

Avantaje

  • Câștigurile potențiale din închirierea în regim hotelier sunt mai mari decât în cazul celei în regim rezidențial.
  • Tariful stabilit de tine poate fi mai mare, dacă oferi facilitățile dorite sau dacă ai un apartament bine plasat și cu căutare.
  • Ai mult mai multă flexibilitate cu oaspeți temporari, comparativ cu locatarii permanenți.

Dezavantaje 

  • Câștigurile din închirierea în regim hotelier variază în funcție de sezon și poți avea perioade fără venituri.
  • Va trebui să îți dedici mult mai mult timp și mai multe eforturi spre promovarea apartamentului.
  • Sunt mai multe autorizații și avize de care ai nevoie pentru închiriere în regim hotelier.

Ca în cazul oricărei afaceri la început de drum, nu există un mod mai bun de punere în balanță a avantajelor și dezavantajelor mai ales financiare ale sale decât prin redactarea unui plan de afaceri. Deși acesta este important pentru un business care implică mai multe persoane, planul poate fi la fel de instructiv pentru tine. Iar, dacă te vei extinde și vrei atrage noi colaboratori, planul de afaceri este un mod rapid de a îi informa legat de activitățile trecute și curente.

Legislația și acte necesare pentru închiriere în regim hotelier

Legislația și acte necesare pentru închiriere în regim hotelier

Pentru a oferi unul sau mai multe apartamente spre închiriere în regim hotelier, ai nevoie de autorizație și de un certificat de clasificare eliberat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).

Pentru a înregistra o afacere de închiriere în regim hotelier ca persoană fizică (PFA sau SRL), va trebui să incluzi codul CAEN potrivit – unul dintre codurile CAEN 55.

Iar, pentru a obține certificatul, vei avea nevoie de următoarele documente:

  1. Cererea standardizată pentru eliberarea certificatului (poți găsi modelul pe site-ul Ministerului Turismului)
  2. Fișa standardizată privind încadrarea nominală a spațiilor de cazare pe categorii și tipuri (poți găsi modelul pe site-ul Ministerului Turismului)
  3. O copie a actului tău de identitate
  4. Documentul din care rezultă dreptul de proprietate asupra structurii de primire turistică și adresa acesteia.
  5. Acordul asociației de proprietari sau locatari 
  6. Acordurile proprietarilor cu care ai pereți comuni și ale celor de deasupra și de sub apartamentul tău.

Certificatul de clasificare eliberat pentru persoane fizice este obligatoriu pentru închirierea în regim hotelier. Valabilitatea certificatului este de doi ani, iar cei ce nu îl dețin pot atrage amenzi cuprinse între 15,000 și 30,000 de lei. În plus, dacă începi promovarea unui imobil fără certificat prin platforme online sau rețele de social media, vei putea fi sancționat cu o amendă între 4,000 și 8,000 de lei, conform unui nou proiect de lege. Acesta va limita și numărul de unități poți administra ca persoană fizică. Mai exact, vei putea administra până la 7 apartamente sau maxim 14 locuri de cazare. 

Acordul vecinilor pentru închiriere în regim hotelier, acum o necesitate

Cea mai nouă schimbare în legislația pentru închirierea în regim hotelier a venit pe 29 martie 2024, prin Ordinul Nr. 985. Acesta aduce modificări articolului 4 din Normele metodologice referitoare la eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice.

Noile reglementări vizează în special persoanele fizice care închiriază un spațiu în scop turistic prin platforme dedicate și condiționează ca acestea să primească acordul vecinilor pentru activitatea lor.

Contractul de închiriere regim hotelier

Odată ce ai primit certificatul și ți-ai licențiat apartamentul pentru închiriere în regim hotelier, poți începe să primești oaspeți pe baza unui contract. Desigur, nu va trebui să semnezi un nou contract cu fiecare chiriaș care se cazează în imobilul tău. Dacă folosești o platformă de închiriere turistică, vei avea de publicat condițiile cazării acolo, iar platforma va facilita înțelegerea dintre tine și oaspeți.

Poate că cel mai mare obstacol, dar și primul pas spre închirierea în regim hotelier, este reprezentat de obținerea actelor și autorizațiilor necesare. Odată ce ai pus la punct partea legală, te vei putea baza pe listarea cazării pe site-uri precum OLX Turism. Astfel, nu te vei preocupa cu găsirea oaspeților, ci doar cu administrarea și amenajarea imobilului.

Cum promovezi un apartament pentru închiriere în regim hotelier?

Cum promovezi un apartament pentru închiriere în regim hotelier?

Poate cel mai important pas, odată ce ți-ai obținut certificatele și avizele, este să promovezi noul apartament oferit spre închiriere în regim hotelier. Metodele de de promovare alese de tine pot însemna diferența dintre succesul în sezon și eșecul noii tale afaceri. În plus, acestea ar trebui să se potrivească industriei, așteptărilor clienților și bugetului tău. Iată cum poți începe promovarea cazării tale:

1. Listează-te pe platformele de turism

Înainte de orice, clienții tăi trebuie să dea de tine și nu există un mod mai eficient de a fi găsit decât prin intermediul platformelor dedicate cazării în scop turistic. 

Acestea nu numai că oferă o interfață dedicată pentru apartamente și case date spre închiriere în regim hotelier, dar vor facilita și încheierea contractului și vor fi primul loc spre care se vor îndrepta turiștii în căutarea cazării. OLX Turism, spre exemplu, îți va crește vizibilitatea considerabil, putând să ajungi la 90% din utilizatorii de internet ai țării, care frecventează platforma. Iar, cu pachetele de promovare pe care le poți accesa, îți poți atrage cu până la de 30 de ori mai multe vizualizări.

2. Realizează fotografii și comunică cu oaspeții

Ca în cazul fotografiilor de produs, imaginile cu apartamentul tău vor fi primul punct de atracție pentru majoritatea oaspeților, iar o serie de fotografii de calitate, care să arate transparent toate facilitățile oferite de cazarea ta vor fi interpretate ca dovezi de seriozitate și calitate. 

Această impresie pozitiă inițială va trebui să fie menținută de tine de-a lungul comunicării cu oaspeții. Asigură-te că le răspunzi în timp și la orice oră. Iar, pentru a menține calitatea comunicării, învață și să scrii mesaje pentru clienți în mod profesionist. Iar, pentru situațiile tensionate, vei avea nevoie să știi și cum să răspunzi recenziilor negative.

3. Motivează-ți oaspeții să se întoarcă în viitor sau să te promoveze

Chiar dacă se întâmplă mai rar, există și situații în care oaspeții tăi se vor întoarce în aceeași destinație și te vor alege tot pe tine pentru cazare. În alte cazuri, poți primi recenzii pozitive sau promovare prin viu grai. 

Dacă agreabilitatea și calitatea chiriei oferite sunt primii pași pentru a ajunge la acest nivel, poți implementa și câteva strategii de promovare sau metode de fidelizare a clienților potrivite pentru nișa hotelieră, cum ar fi pachetele promoționale, discounturile în restaurante sau localuri sau ofertele speciale pentru vizitele următoare.

Administrarea apartamentelor în regim hotelier

Administrarea apartamentelor în regim hotelier

Treaba ta nu se va încheia la înregistrarea noii tale afaceri, promovarea ei și primirea de oaspeți. Va trebui să te ocupi și de administrarea imobilului sau a imobilelor oferite spre închiriere în regim hotelier. Iată ce va trebui să faci pentru a-ți susține nouă afacere:

1. Amenajarea unui apartament pentru închiriere în regim hotelier

Prima și cea mai importantă parte a administrării apartamentelor dispuse spre închiriere o reprezintă amenajarea acestora. Chiar dacă nu există o formulă standard care să îți garantează succesul, poți urmări anumite reguli încercate și îndrumări în materie de prezentare și aprovizionare care au atras până acum oaspeți, recenzii pozitive și profituri.

  • Stilul de amenajare al apartamentului

În primul rând, la nivel de amenajare în apartament, este recomandat să alegi un stil unitar în întregul imobil. Astfel, nu numai că vei insufla încredere în calitatea cazării oferite, dar vei atrage și oaspeți cu un ochi pentru estetică. Cuvântul principal aici este bun gust.

  • Merită să alegi o tematică pentru cazare?

În general, tematizarea nu este necesară, având șanse să-și îndepărteze anumiți clienți care vor doar o cazare accesibilă la preț și confortabilă la care să se întoarcă după o zi de vizitat. Totuși, cazările tematice pot deveni atracții în sine, dar asta doar dacă ai fondurile, ochiul și motivația pentru a realiza cu adevărat viziunea din spate. 

  • Cum să selectezi tematica apartamentului

Fie că optezi pentru un look retro, o direcție modernă sau, de ce nu, un aspect care adoptă o tematică locală, amintește-ți două principii – viziunea nu înlocuiește calitatea și cazarea trebuie să se potrivească mediului în care se află.

  • Mobila utilizată

Asigură-te că achiziționezi și mobilă de calitate, pentru a le oferi celor ce se cazează spațiu de depozitare și pentru a nu atrage potențiale pagube nedorite. 

2. Facilitățile dintr-un apartament dat spre închiriere

Facilitățile și utilitățile oferite de cazarea ta ar trebui să poată servi oricărei nevoi a oaspeților tăi, chiar dacă asta va însemna o investiție mai mare. 

  • Echiparea încăperilor

De la o bucătărie complet utilată, cu tacâmuri, veselă, cuptor cu microunde, prăjitor de pâine și filtru de cafea, la o baie care să aibă mostre de gel de duș, șampon și balsam, cât și un uscător de păr și multiple prosoape de diferite mărimi, apartamentul dat spre închiriere în regim hotelier, după cum îi spune și numele, trebuie să se ridice la standardele unui hotel.  

  • Iluminarea apartamentului

Iluminarea adecvată va fi o altă prioritate pentru amenajare și facilități, fiind și o arie unde va trebui să balansezi costurile și aspectul. Un sfat simplu ar fi să optezi pentru lumini economice (LED-uri și becuri cu lumină albă) în încăperile de serviciu și să alegi sisteme mai scumpe cu lumină caldă pentru dormitoare și camera de zi. 

  • Facilități pentru divertisment și siguranță

În plus, va trebui să incluzi în bugetul de amenajare și un televizor smart, un abonament de Wi-Fi și sisteme de securitate antifurt și antiincendiu. Astfel, vei oferi metodele de divertisment de bază și elementele esențiale de siguranță cazării tale.

3. Curățarea apartamentelor date în chirie turistică

Curățenia unui apartament dat înspre chirie în regim hotelier va fi una dintre principalele responsabilități ale tale, ca proprietar. Niciun oaspete nu își dorește să ajungă într-un apartament murdar, dar nici nu își dorește să dedice ultima zi a sejurului curățeniei.

  • Nu le cere oaspeților să facă curățenia finală

Deși multe cazări le cer turiștilor să realizeze curățenia de bază înainte de plecare, oferta ta va fi văzută mult mai bine dacă le permiți acestora să-și continue călătoria fără grija cazării lor. Cu toate acestea, poți cere ca la final de sejur să strângă prosoapele și cearșafurile murdare într-un loc, spre exemplu, pentru a ușura munca personalului de curățenie. 

  • Angajează personal pentru curățenie

Da, va trebui să angajezi personal profesionist pentru curățarea apartamentului, pentru că acesta trebuie să se ridice la cel mai înalt nivel, pentru fiecare oaspete cazat. Asta va presupune să faci o curățare generală după fiecare cazare și să pregătești apartamentul pentru următoarele. Și, deseori, procesul va presupune o muncă mai intensă și un ochi mai bun pentru detaliu decât ai putea avea pe cont propriu. 

  • Oferă un aspect curat apartamentului înainte să ajungă oaspeții

În general, un apartament curat și prezentabil îi va îndemna și pe oaspeți să mențină curățenia și să aibă grijă cu facilitățile și mobila din acesta, pe când unul dezordonat sau cu minimul de întreținere este o invitație la mai dezordine. Așa că asigură-te că faci aranjamentele corespunzătoare și mereu plasează un ghid al casei care să conțină și regulile de cazare.

Cum poți începe închirierea în regim hotelier?

Cum poți începe închirierea în regim hotelier?

Dacă vrei să faci primul pas în închirierea în regim hotelier, odată ce ți-ai înregistrat și certificat apartamentul, listează-ți noua ofertă de cazare pe OLX Turism, platforma prin care poți ajunge la 90% din utilizatorii de internet din țară.

OLX Turism îți oferă oportunitatea de a te lista și a atrage noi oaspeți fără comisioane adiționale, pentru ca tu să-ți poți folosi bugetul pentru amenajarea și îmbunătățirea apartamentului tău. Astfel, odată ce plătești pentru listarea anunțului, vei începe să fii pus în contact cu potențiali oaspeți. Dacă ai nevoie de un ajutor extra în creșterea vizibilității, optează pentru unul dintre pachetele de promovare nativeStart, care îți poate oferi până la de 4 ori mai multe vizualizări, Standard, cu până la de 16 ori mai multe, sau Pro, care vine cu o potențială creștere de până la de 30 de ori mai multe vizualizări.

Și, pentru că știm că oferta ta are ceva special ce merită promovat ca atare, îți oferim și opțiunea de a te diferenția prin intermediul filtrelor avansate pentru servicii precum spa, șemineu, ciubăr sau posibilitatea de a plăti cu tichete de masă.

Odată ce vei găsi clienții perfecți pentru un sejur în cazarea oferită, vei putea realiza toată comunicarea în mod direct, printr-o singură platformă de comunicare, care va simplifica atât procesul de rezervare, cât și solicitările oaspeților la care vei putea răspunde în timp real.

Creează-ți contul, plasează-ți cazarea pe OLX Cazare și Turism și transformă-ți imobilul liber într-o cazare profitabilă!

Abonează-te la BLOG: