Cum să pornești o afacere de familie profitabilă – 27+ exemple de mici afaceri de familie

Pagina de Business » Dezvoltarea afacerii » Cum să pornești o afacere de familie profitabilă – 27+ exemple de mici afaceri de familie
Cum să pornești o afacere de familie cu bani puțini

Familia este primul loc în care învățăm valorile care ne conturează ca indivizi. Atunci când aceste lecții de viață se transpun în lumea afacerilor, rezultatul poate fi o afacere de familie profitabilă, care nu doar că aduce venituri, dar și întărește legăturile dintre membrii familiei. De la producători de vin renumiți precum Murfatlar sau Domeniile Samburesti, la retaileri de mobilă ca Mobexpert și până la giganți în industria alimentară ca SanoVita, Albalact și Boromir, multe dintre cele mai de succes companii românești au început ca afaceri de familie.

Dacă te afli la o răscruce de drumuri în carieră, ai o pasiune în comun cu o rudă și doriți să o monetizați, că ai abilități complementare cu partenerul tău de viață și visezi la o afacere proprie, sau familia ta a moștenit o sumă de bani pe care doriți să o investiți într-un proiect comun, o afacere de familie poate fi răspunsul. Și aceasta nu este doar o soluție pentru cei care se află într-o tranziție profesională sau pentru cei care au resurse financiare disponibile, ci reprezintă o opțiune și pentru cei care au nevoie de un program de lucru foarte flexibil sau care navighează printr-o perioadă financiară instabilă.

Acest ghid poate fi de ajutor pentru oricine aspiră la lansarea unei afaceri de familie de succes în România. Vom explora o diversitate de exemple de afaceri de familie, de la cele cu bani puțini și investiții minime, la cele cu potențial de a scala și de a deveni adevărate imperii de familie. În plus, vom aborda și întrebările și provocările cu care se confruntă adesea antreprenorii care decid să colaboreze cu membrii familiei lor.

Iată câteva tipuri de afaceri de familie în care abilitățile se pot transmite de la o generație la alta, sunt servicii care vor fi permanent căutate și care sunt adesea păstrate în familie:

1. Creați și vindeți produse handmade, de la căni și veselă, la articole decorative și artă

Primul și cel mai accesibil mod de a începe o afacere de familie este prin valorizarea pasiunilor și talentelor comune. Dacă știi că tu sau alți apropiați aveți un talent aparte, și puteți produce articole handmade de calitate, atunci aveți deja o oportunitate gata să fie transformată într-o afacere mică de familie.

Aici puteți acționa în mai multe feluri. Dacă mai mulți apropiați ai tăi prezintă abilități în diverse arte plastice, puteți crea o afacere cu o ofertă mai largă. Asigurați-vă în schimb că toate articolele comercializate sunt de aceeași înaltă calitate și se integrează bine în identitatea estetică a brandului de familie.

În plus, îți poți include alți membri de familie în roluri diferite de cel de producție, de la contabilitate, la distribuție, sau comunicarea cu clienții. 

Deci, fie că ești la o etapă tranzițională în viață sau pur și simplu vrei să susții pasiunile familiei și apropiaților tăi, începe o afacere cu articole handmade. Un mod bun de a te lansa, este prin intermediul platformei OLX. Dacă vei începe să-ți vinzi produsele prin OLX, vei beneficia de vizibilitate crescută, pachete de promovare dedicate, și comunicare directă cu clienții, totul cu 0% comision pe vânzare.

Căutare OLX produse handmade

Alătură-te celor peste 1,000 de mici afaceri de familie care fac bani din pasiunea lor!

Puteți recomercializa și produse second hand sau antichități

Un alt mod de a face bani ușor împreună cu familia ta este prin cumpărarea și recomercializarea produselor second hand. Preferabil, va trebui să oferiți o plus valoare produselor oferite, precum curățarea, curatorierea, evaluarea, sau chiar recondiționarea. Aici vor interveni talentele și abilitățile existente în familia ta.

Dacă aveți expertiză, vindeți produse cosmetice naturale

Produsele cosmetice produse  etic și din ingrediente naturale sunt în vogă în zilele noastre.

Fie că ai o persoană în familie cu experiență în crearea produselor cosmetice, sau pur și simplu vrei să valorizezi o tradiție care a fost transmisă din generație în generație, există o piață pentru lansarea unei mici afaceri de familie în cosmetice naturale.

2. Oferă servicii de curățenie și salubrizare la sediu sau domiciliu împreună cu familia ta

mici afaceri de familie în curățenie și salubrizare

Serviciile de curățenie sunt tipul de afacere mică care se poate începe cu bani puțini și cu minimul de cunoștințe. Tot ce îți trebuie sunt articole și substanțe de curățenie, și o echipă în care ai încredere. Iar când vine vorba de echipă, ai propria familie de partea ta.

Fie că ești la o fază de tranziție în viața profesională sau vrei să începi o mică afacere de familie cu activitate flexibilă, serviciile de curățenie sunt o opțiune viabilă.

Căutare OLX curățenie

Iar, dacă vrei să simplifici și mai tare modelul de business este cu OLX Servicii, servicul care susține toate tipurile de mici afaceri de familie. Prin platforma dedicată serviciilor de la OLX poți ajunge mai ușor la clienți și vei primi feedback transparent și organic.

3. Începe cu servicii de îngrijire a plantelor în birouri și domicilii

Mici afaceri de familie îngrijirea plantelor

Dacă un model de afacere mică de familie pare încă prea departe, poți oferi în schimb servicii de îngrijire a plantelor.

Cu siguranță o aptitudine prezentă în orice familie, îngrijirea plantelor poate fi valorizată. Viitorii tăi clienți pot beneficia în urma deținerii de plante, fie în căminul personal sau în sediul unei firme.

Practic, poți monetiza împreună cu familia ta o activitate atât de mundană (și posibil plăcută), precum udarea și preocuparea cu plantele. Ideal, ar trebui să dețineți cunoștințe minime despre starea plantelor îngrijite, cât și despre potențialele afecțiuni și cauzele acestora.

Începeți-vă mica afacere de familie, plasând un anunț pe OLX și găsindu-vă publicul țintă!

4. Deschide un magazin de patiserie și panificație

Patiserie de familie

Gătitul este acel tip de aptitudine care se moștenește de la o generație la alta. În plus, nimic nu spune mai bine masă în familie ca o pâine proaspăt coaptă sau produse de patiserie pregătite cu grijă, ingrediente de calitate și tradiția familială.

În alte cuvinte, produsele de patiserie și panificație se mulează perfect pe identitatea de brand al unor mici afaceri de familie. Deci, asigură-te că vei comunica foarte clar că patiseria ta este o afacere mică de familie cu propria tradiție.

Fie că vrei să-ți explorezi pasiunile culinare, încerci să valorizezi meșteșugul și tradițiile familiei tale, sau te afli într-un moment de schimbare în carieră, magazinele de patiserie și panificație vor avea mereu căutare și atracție.

5. Organizează evenimente însemnate pentru clienți împreună cu familia ta

Afacere de familie în planificarea evenimentelor

Poți să începi o mică afacere de familie în catering sau organizarea de evenimente, implicându-ți apropiații în diferite roluri pentru un plan de afaceri complet.

Să spunem că fratele tău este pasionat de muzică și DJing, mama ta poate produce eficient mâncare gustoasă pentru evenimente, tatăl tău are capabilități organizaționale, iar tu ai carisma necesară pentru a menține atmosfera plăcută, oricare ar fi evenimentul. În cazul acesta, deja ai tot personalul necesar pentru o afacere mică de familie în catering și planificarea de evenimente.

OLX căutare catering evenimente

Ideea principală este că poți începe cu puțin, bazându-te pe impresia de încredere lăsată de orice afacere de familie. În plus, trebuie să-ți găsești clienții potriviți, ei și impresiile acestora îți vor duce renumele mai departe și-ți vor genera creștere organică. Pentru asta, OLX Servicii este opțiunea ideală. Odată ce îți plasezi anunțurile pe platformă, vei putea ajunge la peste 14 milioane de potențiali clienți sau aproximativ 90% din utilizatorii de internet din România. 

Profitați de avantajele oferite de OLX Servicii și începeți noua afacere mică de familie.

6. Deschideți o pensiune sau o cabană în regimul bed and breakfast

Afacere de familie în regim bed and breakfast

Dacă tu și familia ta dețineți o cabană sau casă într-o zonă turistică, aveți ocazia de a oferi cazare pentru vizitatori.

Nu aveți nevoie de mai mult decât de locația de cazare care garantează cerințele de bază pentru turiști. Membrii familiei se pot împărți pentru a gestiona și a amenaja spațiile date în cazare.

În plus, dacă mențineți aparența unei afaceri mici de familie, veți atrage turiști doritori de experiențe autentice și net diferite de hotelurile reci și impersonale.

Dacă aveți spațiul necesar și motivația de a oferi trăiri inedite, puneți un anunț pe OLX cu locația și prețurile cazării. Astfel, oferta voastră va ajunge la peste 90% din utilizatorii de internet din România. În plus, OLX nu va percepe comision pentru tranzacțiile cu clienții.

7. Oferiți opțiuni de închiriere pentru produse sportive sau recreative

Echipament sportiv pentru închiriere

Dacă locuiești într-o zonă turistică, sau cu potențial turistic și recreativ, poți face bani împreună cu familia ta fără a avea nevoie să deschizi un hotel sau o pensiune.

În schimb, ai oportunitatea de a oferi echipament sportiv sau recreativ în chirie turiștilor. Modelul de afacere apelează la preferințele clienților de a călători fără un bagaj considerabil sau de a nu investi în echipament, atunci când pot închiria ușor și ieftin la locul sejurului. Mai mult, poți adapta această idee la o afacere mică de familie cu ușurință.

Dacă îți planifici activitatea cu succes și o muți în online, nici nu vei fi limitat de locuirea în zone turistice. Poți să oferi închirierea de produse și echipament de oriunde, plasând anunțuri pe platforme precum OLX. Practic, vei ajuta clienți să obțină la un preț accesibil echipamente și produse, în loc să le cumpere pentru a le folosi doar o dată sau de două ori pe an.

8. Deschideți o agenție de turism și valorizați cunoștințele și tradițiile familiei și comunității

Dacă ai pe cineva în familie cu un areal de cunoștințe despre cultura și istoria locală, precum un fost profesor de istorie, geologie, sau geografie, sau familia ta pur și simplu cunoaște specificul și obiceiurile unei zone, îi poți ajuta să-și valorizeze abilitățile. Modul cel mai ușor și profitabil: deschiderea unei agenții de turism.

În cazul acestei mici afaceri de familie, poți combina cunoștințele provenite din alte ocupații și tradiții cu expertiza în turism pentru a oferi o experiență nouă și de cea mai înaltă calitate. Dacă tu sau un apropiat al tău dețineți deja aviz de ghid turistic, procesul va fi cu atât mai simplu.

9. Deschide un atelier de croitorie și retușiri personalizate

Atelierele de croitorie și retușuri sunt unele dintre cele mai populare afaceri mici de familie la mare căutare, care pot fi începute cu minimul necesar.

OLX anunțuri de croitorie

Îți poți folosi căminul pentru derularea activității. Alternativ, unul din partenerii de afaceri se poate deplasa la domiciliul clientului pentru a lua măsurători și pentru a realiza retușurile dorite.

Un mod ușor de a începe cu un atelier de croitorie este prin plasarea unui anunț pe OLX. Fie că ai deja un spațiu dedicat sau oferi servicii la domiciliu, un anunț pe platforme îți va oferi vizibilitate și un mod eficient de a-ți găsi serviciile cu ușurință. OLX are beneficiul a peste 14 milioane de accesări lunare, ceea ce-ți va oferi oportunitatea de a ajunge la aproximativ 90% din utilizatorii de internet din România. 

10. Oferă servicii de fotografie și videografie – ideal pentru o familie creativă

Dacă ai pe cineva în familia ta care are afinități creative în zona de arte vizuale și aptitudini în fotografie și videografie, îi poți ajuta prin deschiderea unui studio foto-video.

Desigur, că nu veți avea nevoie de un studio fizic: activitățile voastre se pot petrece afară, la domiciliu, locația, sau evenimentul dorit de clienți. Iar, dacă doar o persoană din familie are aptitudinile și disponibilitatea pentru a se deplasa și a realiza materiale foto-video, ceilalți membrii o pot susține cu servicii adiacente, precum relaționarea cu potențiali clienți, contabilitate, sau editare ulterioară. Și, desigur, susținerea morală este cea mai bună contribuție pe care o familie o poate oferi.

OLX anunțuri pentru servicii foto-video

Ca oricare din ideile de afaceri mici de familie, vă puteți susține studioul foto-video oferindu-vă serviciile pe OLX

Astfel, vă veți alătura celor peste 900 de liberi profesioniști care fac din fotografie și videografie o afacere profitabilă.

11. Deschide o mică firmă de curierat local împreună cu familia ta

Firmă de curierat local împreună cu familia

Familia ta poate începe o firmă de curierat local sau regional, cu minimul de echipamente și resurse. Tot ce vă trebuie sunt metode de transport și de comunicare cu livratorii și destinatarii. Fiecare membru al familiei poate apoi să preia o parte din responsabilitate, în special dacă unul dintre voi are experiență în livrări sau în ocupații care presupun șofajul pe perioade extinse.

Avantajul curieratului prin afaceri mici de familie este relaționarea mai ușoară și agreabilă cu membrii din comunitatea ta. În plus, familia ta va cunoaște mai bine spațiul în care activați, efincientizând livrările.

Sistemul mai eficient și mai puțin constisitor de livrare vă va permite și să fiți comparativ competitivi cu firme mai mari.

12. Reabilitați locuințe și oferiți servicii de design interior și exterior în comunitate

Mică afacere de familie în reabilitare și design în comunitate

Schimbați aspectul locuințelor din comunitatea voastră prin intermediul deschiderii unei mici afaceri de familie de reabilitări și design interior.

Ideal, o persoană din familia ta ar trebui să aibă pregătire în design interior. Veți avea nevoie de colaboratori apți din punct de vedere fizic și de opțiuni de transport de personal și materiale.

În cele din urmă, veți avea nevoie și de metode eficiente de promovare, iar aici intervine OLX. Platforma vă va oferi pachete de promovare dedicate la prețuri competitive. În plus, vă veți oferi serviciile către peste 14 milioane de utilizatori lunar.

OLX căutare pentru amenajări

 Alătură-te numeroaselor familii care își fac visul realitate pe OLX!

13. Începeți o firmă mică de construcții și servicii de meseriași

Firmă de construcții și meseriași în familie

Există o nișă la fel de dezvoltată pentru mici afaceri de familie care activează strict în construcții și meserii.

O firmă pe care o gestionezi împreună cu familia ta, nu numai că vă va oferi flexibilitate și independență financiară, ci și oportunitatea unui succes neașteptat. Puteți oferi prețuri competitive comparativ cu firmele mai mari. De asemenea, faptul că lucrați în comunitate vă va crește încrederea și va simplifica realționarea cu clienții.

Anunțuri OLX pentru construcții și meseriași

Fie că vreți să lucrați local sau sunteți gata să vă extindeți la nivel regional, plasarea unui anunț pe OLX vă va aduce noi clienți, feedback credibil și metode de comunicare directă, totul cu 0% comision pentru tranzacții furnizor-client.

14. Dezvoltați o afacere bazată pe imobiliare, de la închiriere la gestionare

Fie că aveți experiență în managementul și evaluarea proprietăților imobiliare sau dețineți la rândul vostru proprietăți, puteți transforma aceste resurse într-o afacere mică de familie, dar și profitabilă.

Secretul stă în a valoriza abilitățile fiecărui membru capabil să participe, de la cunoștințe de contabilitate, la timp, sau la afinități de comunicare cu clienții și de mediere a conflictelor.

Cel mai ușor mod de a vă populariza firma la început de drum este prin plasarea unui anunț pe OLX Servicii

Astfel, veți beneficia de promovare și statistici dedicate și accesibile, un volum mare de utilizatori interesați și de comisionul de 0% pentru tranzacțiile cu clienții.

15. Deschideți o spălătorie sau un service auto într-o zonă preferențială

service auto deținut de familie

Cât timp vor exista șoferi, va fi nevoie de service-uri auto și de spălători. Aceste idei de afaceri sunt ideale pentru o familie, pentru că nu presupun un număr crescut de angajați, nu necesită nivele înalte de experiență și pot beneficia de pe urma unei relaționări mai strânse, precum cea familială.

Mai mult, poți integra abilitățile mai multor membrii ai familiei. Activitatea într-o spălătorie nu necesită expertiză, dar poate beneficia din meticulozitatea unei persoane care a lucrat în industria de curățenie mai mulți ani. Iar, într-un service auto, se pot valoriza și cunoștințe acumulate în timp și din experiența cu mașinile, fără a fi confirmate de o diplomă. Deci, dacă vrei să ajungi la independență financiară în timp ce-ți ajuți membrii familiei și apropiații să-și redescopere talentele, acestea sunt două mici afaceri de familie cu potențial. 

16. Aveți o pasiune pentru transportul pe două roți? Deschideți un atelier pentru biciclete

Atelier de familie pentru biciclete

În schimb, dacă tu și familia ta sunteți pasionați de mersul pe bicicletă, puteți investi într-un atelier pentru reparații și achiziții de părți. Articolele de sport sunt printre cele mai bine vândute produse online, iar bicicletele reprezintă un trend în creștere.

Costurile inițiale vor fi minime, în special dacă aveți deja un spațiu ușor accesibil pentru locația atelierului. Membrii familiei tale te pot ajuta în varii obligații, de la contabilitate, la relaționarea cu clienții, achizițiile preferențiale de piese de la furnizori, sau la asamblări și reparații.

Odată ce deveniți figuri recognoscibile pe piața locală de biciclete, vă puteți extinde oferta, la oferirea de articole pentru biciclete, spre exemplu.

Un mod simplu de a vinde biciclete și piese în timp ce îți creezi și crești brandul este prin OLX. 

Anunțuri OLX reparații și vânzare de biciclete

Platforma nu numai că te lasă să plasezi anunțuri gratuite care pot ajunge la peste 14 milioane de utilizatori lunar, dar va susține și dezvoltarea afacerii tale. Cu opțiunea OLX Business, îți poți genera o pagină personalizată, promova anunțurile și urmări statisticile pentru un succes rapid și sigur. 

Începe să vinzi produse și servicii cu OLX și crește-ți mica afacere de familie!

17. Organizați evenimente pentru copii, sau închiriați costume tematice

Poți face bani împreună cu familia ta, oferind experiențe de neuitat pentru copii, la diferite evenimente și momente din viața lor.

Această idee de mică afacere de familie poate beneficia de acei membri care, deși au fost relegați în trecut la treburi casnice, sau nu prezintă o istorie profesională vastă, încă își pot valorifica experiența în relaționarea cu copiii și răbdarea crescută.

O altă variantă este deschiderea unei firme de închiriat costume pentru evenimente. În acest caz, firma familiei tale va beneficia din gestionarea bună și comunicarea eficientă cu clienții.

Dacă vreți să oferiți costume spre închiriere, OLX este o metodă eficientă, accesibilă și ieftină pentru a plasa anunțuri, a intra în contact cu clienții și a realiza tranzacția și serviciul. 

Folosiți OLX pentru a vă crește și îmbunătăți serviciile afacerii de familie! 

18. Oferiți servicii de babysitting, afterschool, sau îngrijirea copiilor

Servicii de babysitting, afterschool și îngrijirea copiilor

La ce se poate potrivi o afacere mică de familie dacă nu la îngrijirea copiilor de toate vârstele.

În plus, serviciile de babysitting, sau afterschool permit persoanelor vârstnice sau casnice din familia ta să se reprofileze, oferind grija de acasă atât de necesară oricărui copil în dezvoltarea sa. Vă veți putea folosi și de membrii ai familiei specializați în educația sau psihologia copilului, astfel generând o ofertă holistă și devenind remarcabil ca firmă.

Și pentru că orice ofertă remarcabilă trebuie valorizată la maximul necesar, folosește OLX pentru a ajunge ușor și rapid la clienții doriți. Platforma te va ajuta cu gestionarea anunțurilor, a comunicării și a feedback-ului primit, care va fi atât de important pentru succesul unei mici afaceri de familie bazate pe încredere.

Fă primul pas spre succesul familiei tale cu OLX!

19. Puteți începe o afacere de încredere pentru îngrijirea persoanelor vârstnice și cu nevoi speciale

Servicii de încredere în îngrijirea persoanelor vârstnice și cu nevoi

Persoanele vârstnice și cele cu nevoi speciale au nevoie mai mult ca niciodată de îngrijire și asistență de încredere.

O soluție pentru situația curentă o reprezintă și afacerile mici de familie care activează la prețuri accesibile pentru toată lumea, originează din comunitate și lucrează strict cu comunitatea. Dacă crezi că familia ta poate oferi ajutorul mult cerut și lipsit în societatea curentă, aceasta este ideea pentru tine. 

Ideal, ar trebui să ai membrii ai familiei pregătiți în arii de asistență socială, medicală, sau psihologică, dar fiecare are un potențial rol de îndeplinit.

Încrederea, siguranța și accesibilitatea vor fi punctele obligatorii pentru această idee de afacere mică de familie.

20. Deschide un birou de traduceri cu familia ta – varianta ideală pentru familiile poliglote

Birou de traduceri

Traducerile sunt mai bun mod de reprofilare pentru foști profesori de limbi străine sau de valorizarea a aptitudinilor persoanele poliglote din familia ta.

Fie că te numeri printre acești membri sau îți dorești să-i susții, poți participa la înființarea unei firme de traduceri. Reprofilarea și valorificarea merg mult mai departe. Spre exemplu, dacă cineva din familia ta are expertiză în drept, jurisprudență, sau în alte nișe și subiecte mai greu accesibile, puteți colabora pentru a realiza traduceri avizate și verificate.

Iar, dacă vreți să vă comunicați oferta rapid și ușor persoanelor interesate, utilizați pachetele pentru susținerea afacerilor mici de familie de la OLX.  Astfel, vă puteți promova firma, contacta clienții și realiza tranzacții sigure cu 0% comision.

21. Cultivați și vindeți fructe și legume ecologice și organice

Cultivatori de fructe și legume ecologice

În mediul urban, oferta pe piață în ceea ce privește produsele cu adevărat ecologice, direct de la producător, este destul de mică. Clienții au posibilitatea să cumpere alimente din marile magazine, care dețin eticheta de bio, însă acest lucru nu garantează 100% modul în care au fost crescute. De aceea, să ai o sursă sigură de unde îți poți cumpăra carne, ouă, legume sau orice alt produs, reprezintă un atu pe care puțini orășeni îl au.

Cei mai mulți care au acces la astfel de alimente au, de obicei, cunoștințe sau rude la țară și apelează la ei când li se epuizează stocul. Totodată, oamenii acordă din ce în ce mai multă importanță sănătății, nutriției și caută să se întoarcă la rădăcinile lor, atunci când au această oportunitate.

O familie care locuiește la țară și are toate resursele cu care poate întemeia o mică afacere, are șansa să îndeplinească dorințele celor nostalgici, care vor să simtă gustul preparatelor tradiționale ca la bunica acasă. Chiar dacă optezi să produci gemuri, zacuscă, murături sau pastă de tomate, fii sigur că vor fi căutate, cât timp oferi calitate. Și acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care merită să-ți dezvolți o afacere de familie cu bani puțini sau chiar fără bani la început.

Odată ce începi să vinzi și, implicit, să produci bani, poți investi în utilaje, unelte sau semințe, pentru a-ți dezvolta afacerea de familie treptat. Direcțiile în care poți merge sunt multiple, având în vedere faptul că oamenii caută produse din surse cât mai sigure și fără aditivi iar mâncarea se va cumpăra mereu, indiferent de vremurile în care trăim. Iată mai jos cinci idei pentru afaceri de familie la țară cu care poți câștiga bani frumoși.

Nu uita că ai mult mai multe opțiuni de afaceri cu bani puțini, la țară pe care le poți explora, dacă nu dorești să activezi în agricultură.

Cultivarea legumelor sau a fructelor ecologice este un start bun

Produse ecologice

În supermarketuri, cel puțin 50% din legumele și fructele pe care le găsești sunt importate, iar restul sunt cele autohtone, însă nu le vei găsi ecologice. Cele mai multe sunt tratate cu pesticide sau alte substanțe care dăunează sănătății și, pe lângă asta, nici nu au gustul bogat pe care îl găseai înainte la orice kilogram de legume cumpărate. Dacă te afli printre cei care locuiesc la țară și cultivă legume nestropite, care provin și din semințe 100% românești, șansa de a le vinde cu succes este dublă.

Astfel, îți poți dezvolta cu ușurință o afacere mică de familie la țară, pentru că legumele ecologice vor fi mereu mult mai apreciate decât cele tratate, chiar dacă sunt mai perisabile. Acest tip de afacere este una dintre acele afaceri de familie cu bani puțini și care are potențialul de a se dezvolta rapid.

22. Cultivă, creează și vinde produse din lavandă împreună cu familia ta

Producătoare de lavandă

Profitabilitatea estimată per hectar de lavandă, de la al treilea an, este între 4,000 și 7,000 de euro, dacă îți vei valorifica recolta prin prelucrarea în produse sau ulei. 

Altfel spus, dacă ai pământ pentru cultivare, deja stai pe baza uneia dintre cele mai profitabile afaceri mici de familie cu investiție redusă.

Iar, când vine vorba despre valorizare, aici trebuie să te gândești la abilitățile celor din familia și apropiații tăi. Cum poți transforma o recoltă de lavandă în produse profitabile și marketabile.

Anunțuri OLX pentru lavandă

Aici te poate ajuta și platforma pe care vinzi. Dacă ești furnizor, poți accesa multiple beneficii prin OLX Business, serviciul de parteneriat. Astfel, nu numai că-ți vei promova mai ușor produsele, dar vei primi și statistici legat de interesul generat de produse. Aceste instrumente, împreună cu un public imens și comisionul de 0% pentru vânzări, îți vor da o șansă nu numai să îți pui o mică afacere de familie pe picioare, ci și să performezi.

23. Fabricarea de dulcețuri și conserve – o afacere de familie profitabilă

Producătoare de dulcețuri

Probabil că ai auzit deja de multe branduri cunoscute de dulceață și magiun care deja vând anual în cantități industriale produsele lor, aflate la mare căutare. Dacă ai deja o livadă de pomi fructiferi, nu irosi fructele care rodesc în fiecare sezon, ci transformă-le în dulceață de casă.

Dacă nu ai deja livada, însă îți surâde această idee de afacere de familie, investește o sumă de aproximativ 5000 euro în pomi fructiferi, investiție care se va amortiza într-un an de zile. În cazul în care vrei să ieși din tipare, fabrică și dulceață din fructe pe care le vei găsi mai rar pe rafturile magazinelor și sunt bune de încercat de către cei curioși: nuci, smochine, pere, rubarbă, cireșe amare etc.

24. Crește animale pentru carne și produse lactate bune și sănătoase

Fermă de familie

Ouăle și carnea de țară sunt foarte apreciate pentru că dau mai mult gust supelor și altor mâncăruri tradiționale și pentru că sunt mult mai sănătoase decât ce găsești în comerț. Este binecunoscut faptul că produsele din categoria cărnurilor care se găsesc în măcelării și în supermarketuri sunt de la animale crescute cu antibiotice, concentrate care nu sunt recomandate spre a fi consumate des, mai ales copiiilor.

De aceea, să cumperi carne, brânză sau ouă din surse sigure este destul de dificil și nu e la îndemâna tuturor. Poți profita de acest lucru prin dezvoltarea unei afaceri de familie la țară cu astfel de produse alimentare, mai ales dacă ai acasă o mică fermă cu găini, curcani, struți, vaci, porci sau chiar iepuri și prepelițe.

Animalele vor produce mai mult decât ai nevoie pentru a asigura hrana familiei tale, așa că poți vinde surplusul la sume frumoase, astfel încât să-ți asiguri un venit lunar sigur. Iar partea bună este că investiția în această direcție este destul de mică și se duce în special spre asigurarea hranei animalelor.

25. Dezvoltă-ți o afacere de familie în apicultură și îndulcește ziua clienților tăi

Apicultor

Mierea este unul dintre alimente de pe piața românească care este cel mai des contrafăcut. Ca atare, încrederea pe care o au consumatorii în produsele din această categorie, de la raft, este destul de mică. Tot produsele apicole precum polenul, propolisul sau lăptișorul de matcă sunt cunoscute pentru beneficiile sale multiple pentru sănătate, ceea ce le face să fie din ce în ce mai căutate. Prețurile la care se vând produsele apicole sunt mai ridicate, însă cererea există și, de aceea, o afacere de familie profitabilă poate fi în acest domeniu.

Sunt multe cazuri apărute în presă, care prezintă povestea unor afaceri de succes în apicultură, ce au început cu doar cinci stupi. Un alt motiv pertinent pentru care apicultura poate fi cea mai bună afacere de familie este pentru că cererea pe piața europeană se află în creștere.

Așa că, îți poți extinde afacerea în afara granițelor iar profitul va fi pe măsură. Însă, spre deosebire de celelalte afaceri, investiția inițială în această direcție este mai mare, investiție pe care o poți obține aplicând la programe naționale apicole sau la fonduri europene nerambursabile.

26. Oferă produse din miere și ceară naturală printr-o mică afacere de familie

Produse din miere, faguri și ceară

Comercializarea de miere nu este singura metodă în care familia ta de apicultori poate face bani. De la lumânări, la articole artizanale, resurse pentru întreținerea mobilei, sa la simplul consum , ceara de albine prezintă o gamă largă de posibilități care așteaptă să fie valorizate de tine și familia ta.

27. Cultivă cătină, pentru ulei și produse medicinale

Culegător de cătină

Cultivarea cătinei este o afacere cu un potențial mare de creștere și care produce mulți bani, deoarece un kilogram se poate vinde cu 2 euro iar uleiul obținut din cătină ajunge la prețul de 250 euro per litru. Un alt plus este că această plantă este considerată foarte sănătoasă pentru sistemul imunitar, motiv pentru care a căpătat o mare popularitate printre cei preocupați de sănătate.

Pentru a te lansa cu o afacere de familie pe această ramură, ai nevoie de o investiție inițială de circa 8000 euro, care vor merge către materialul săditor, achiziționarea sistemului de irigație, lucrările de pregătire și plantare, manopera și gazonul. Partea bună este că plantarea cătinei se poate face pe orice tip de teren și rezistă la temperaturi de până la -40 grade, fiind foarte rezistentă în fața condițiilor meteorologice și a altor factori.

Odată ce ai ales tipul de afacere cu care vrei să te lansezi pe piață, apare întrebarea: cum o vând? Să zicem că ai obținut produsele, respectiv legume, fructe, carne sau produse lactate și ar trebui vândute cât mai repede, din cauza faptului că sunt perisabile și riști să pierzi marfa și, implicit, bani.

Familiile care locuiesc la țară aleg să-și vândă produsele în fața porții, la un stand amenajat, însă această variantă nu te ajută prea mult la mărirea clientelei. Cei care vor cumpăra de la tine vor fi cei care te cunosc deja sau care au drum pe lângă tine și opresc să cumpere din nevoie imediată.

Avantajele unei mici afaceri de familie

Avantajele unei mici afaceri de familie

Deschiderea unei mici afaceri de familie vine cu multiple avantaje și beneficii pentru toți membrii care participă. Acestea includ:

Încrederea în membrii familiei

Într-o afacere de familie, există un nivel înalt de încredere și o înțelegere implicită a valorilor și eticii care ghidează afacerea. Membrii familiei sunt adesea mai investiți emoțional în succesul afacerii, ceea ce poate duce la un nivel mai mare de dedicare.

Flexibilitate  

Familiile tind să fie mai flexibile în abordarea problemelor și adaptarea la schimbări. Acest lucru este esențial în mediile de afaceri în continuă evoluție.

Resurse comune

Familia poate oferi un bazin de resurse, fie că este vorba de capital, muncă sau expertiză, care poate fi rapid mobilizat pentru a începe sau a crește afacerea.â

Oportunități pentru reprofilare

O mică afacere de familie va crea, de asemenea, și ocazia ideală ca apropiații tăi să reîntrebuințeze resurse, aptitudini și cunoștințe din activități trecute într-o nouă direcție productivă. Spre exemplu, dacă partenerul tău a fost profesor de limbi străine, tranziția la jobul de traducător va fi firească. Sau, dacă deții o casă părintească într-o zonă pitorească, o poți transforma într-o sursă de venituri, dându-le și membrilor mai bătrâni ai familiei o nouă deschidere spre productivitate.

Valorizarea maximă a potențialului

Mai mult, deschiderea de mici afaceri de familie va duce la o completă valorizare a aptitudinilor tuturor membrilor familiei. În loc să te angajezi într-un birou de design interior sau la o firmă de mari dimensiuni, apropiații tăi își pot oferi suportul și resursele pentru a-ți urmări visul exact cum vrei să-l atingi.

Cele mai comune întrebări ale antreprenoriatului în familie

Întrebări frecvente pentru mici afaceri în familie

Fiecare afacere de familie este unică, dar oricine este interesat să înceapă o astfel de afacere va avea înainte întrebări precum:

Cum împărțim responsabilitățile?

Este esențial să avem o discuție deschisă despre punctele forte și slăbiciunile fiecăruia și să alocăm responsabilitățile în consecință.

Ce tip de structură legală ar trebui să alegem?

Opțiunile includ întreprindere individuală, SRL, SA, etc. Alegerea depinde de dimensiunea afacerii, numărul de membri implicați și alte factori financiari.

Cum gestionăm finanțele?

Este crucial să separați finanțele personale de cele ale afacerii și să aveți un contabil sau un sistem contabil robust.

Ce se întâmplă dacă un membru al familiei vrea să părăsească afacerea?

Este bine să aveți un plan de succesiune sau un acord care să trateze această eventualitate.

Cum împărțim profiturile?

Aceasta este o decizie care trebuie luată în avans și inclusă în documentele legale ale afacerii.

Este necesar să angajăm și persoane din afara familiei?

Depinde de dimensiunea și nevoile afacerii. Dacă da, trebuie să vă gândiți cum să mențineți o cultură de afaceri sănătoasă.

Ce tip de asigurare avem nevoie?

Asigurarea de răspundere civilă, asigurarea pentru proprietate și, eventual, asigurarea de viață pentru proprietari sunt câteva tipuri de asigurări de luat în considerare.

Este bine să împrumutăm bani de la membrii familiei?

Acesta este un subiect delicat și trebuie abordat cu precauție, având în vedere atât avantajele cât și riscurile.

Si, poate cea mai importantă întrebare, este cea despre cum îți vei promova noua mică afacere în familie.

Cum ne promovăm afacerea de familie?

Cum promovăm afacerea de familie

Strategiile de marketing vor varia în funcție de tipul de afacere, dar este important să avem un plan bine definit.

Poți vinde și promova produsele afacerii tale de familie de OLX Marketplace

Platforma pe care îți vei oferi produsele sau serviciile va fi cea mai bună metodă de promovare pentru afacerea ta de familie.

Dacă postezi un anunț pe OLX poți să ajungi la aproximativ peste 14 milioane de utilizatori pe lună. 

Mai mult, oferi serviciile noii tale afaceri de familie pe o platformă familiară pentru majoritatea utilizatorilor, astfel ușurând activitățile de contactare și comunicare. De asemenea, OLX oferă pachete de promovare pentru a-ți crește succesul pe piețe mai competitive. Pe scort, platforma de anunțuri integrează și rezolvă multilple necesități de promovare, astfel ca tu și familia ta să vă concentrați pe performanțele noii voastre afaceri. Tot ce rămâne este să vezi ce se vinde cel mai bine pe OLX și să-ți postezi anunțurile. 

Folosește social media pentru a-ți promova afacerea de familie

Ecran cu aplicații de social media

Atunci când te gândești să-ți deschizi o afacere de familie, ține cont că mai devreme sau mai târziu, vei avea nevoie și de o pagină de social media, fie ea pe Facebook, Instagram, YouTube, Pinterest sau TikTok. De ce? Pentru tine, ca antreprenor, este o cale prin care poți arăta ceea ce faci tu mai bine, poți cuceri viitorii clienți și poți interacționa cu ei. De asemenea, pe social media îți construiești o imagine a micului tău brand și, implicit, credibilitate.

Practic, comunitatea ta îți vede activitatea, își dă seama că ești cu adevărat implicat în ceea ce faci, mizezi pe materiale sau ingrediente de calitate și îți dai toată silința să aduci satisfacția pe chipul clienților. Privind din postura potențialului client, el te urmărește zilnic, îi apari în feed atunci când postezi ceva și are timp să-și facă o părere despre tine.

O pagină de Facebook sau de Instagram pentru promovarea unei mici afaceri de familie care are o comunitate de cel puțin 1000 de urmăritori deja inspiră mai multă credibilitate pentru potențialii clienți, decât una cu 200 de urmăritori. Așa că, dacă campaniile de reclame plătite te depășesc și nu vrei să investești în van, apelează la ajutorul unui freelancer, care îți va solicita mai puțini bani pentru acest serviciu, decât ar face o agenție.

Învață cum să redactezi mesaje pentru a atrage clienți pentru a avea succes pe orice platformă de social media.

Grupurile de Facebook sunt utile pentru promovarea afacerilor mici de familie

Grupurile de pe Facebook au luat din ce în ce mai multă amploare în ultima vreme și sunt o metodă bună prin care să te promovezi. Există grupuri pentru fiecare interes sau pasiune – pentru mame, tâmplari, gurmanzi, pasionați de grădinărit și orice îți trece prin minte, la care orice utilizator cu profil personal poate adera.

Dacă tu ai o mică afacere de familie prin care vinzi, spre exemplu, conserve sau brânzeturi, poți căuta grupuri pentru pasionații de gătit, dar nu numai. Întotdeauna apar subiecte de discuții sau solicitări în recomandarea unor produse sau servicii în orice comunitate iar tu tot ce trebuie să faci este să fii pe fază și să-ți recomanzi produsele ori de câte ori ai ocazia.

Apelează la creatori de conținut pentru a-ți promova mica afacere de familie

Creatoare de conținut

Social media a generat noi modele și oportunități de promovare la firul ierbii pentru mici afaceri de familie și nu numai.

Noua întreprindere a familiei tale poate beneficia intrând devreme în contact cu creatori de conținut și obținând o prezență în noile medii, în special dacă imaginea brandului vostru o necesită.

Invită revieweri sau creatori de conținut din nișa ta

Dacă oferiți produse sau servicii concrete, puteți invita creatori de conținut pentru a realiza review-uri pentru demersurile afacerii tale. Evident că aceste review-uri vor necesita să fie oneste și pozitive, pentru a genera o imagine pozitivă în mintea privitorilor. 

Fă barter cu influenceri pentru a te promova rapid

În mod similar, puteți trimite produse sau oferi servicii creatorilor de opinie, aceștia urmând să vă prezinte firma, dacă sunt mulțumiți de serviciile voastre.

Chiar dacă presupune un parteneriat mai strâns, și în acest caz va fi necesar ca prezentarea afacerii de familie să fie transparentă și să se potrivească imaginii de brand gândite de voi. 

Participă la târguri și evenimente de profil nișate pe specificul afacerii tale de familie

Târguri cu specific

Înscrie-te la târguri și orice evenimente se organizează pe nișa sau domeniul în care afacerea ta de familie își desfășoară activitatea.

Dacă vinzi bijuterii handmade, caută târgurile de fashion, cele de 1 sau 8 martie și orice consideri compatibil cu produsele tale. Dacă ai o mică afacere de familie prin care faci și vinzi prăjituri de casă, vei avea de unde alege, pentru că mereu se organizează în oraș târguri cu produse alimentare.

Nu uita, desigur, nici de evenimentele de tip concerte sau festivaluri stradale, unde vei găsi standuri pe care le poți ocupa fără grijă. Fiecare expunere de acest fel va veni cu multiple beneficii: vizibilitate, posibilitatea de a-ți cunoaște mai bine clienții, vânzări și networking.

Pentru a atrage atenția la standul tău mizează, pe lângă o atitudine prietenoasă, pe o gratuitate cu care să-ți atragi clienți și să generezi vânzări. Dacă ai o afacere de familie cu brânzeturi și mezeluri, poți oferi spre degustare produsele tale, pentru a se convinge că merită să fie cumpărate. Dacă ești la un festival stradal, poți organiza un mic cocktail party unde să oferi din partea casei un pahar de vin, alături de o gustare cu produsele tale și să încurajezi socializarea.

Dacă nu vei reuși să vinzi fiecărui participant ceva, fii sigur că măcar ai rămas în mintea lor și, mai devreme sau mai târziu, se vor întoarce la tine pentru a cumpăra ceva.

Oferă vouchere cadou și alte beneficii pentru fidelizarea clienților

Cum atragi noi clienți și îi fidelizezi pe cei vechi? Cu reduceri sub formă de vouchere și nu numai. Reducerea la prima comandă online fie sub formă de sumă fixă la o comandă în valoare de peste 100 lei sau una procentuală va încuraja potențialii tăi clienți să cumpere de la tine.

Această strategie de promovare a unei mici afaceri de familie poate fi aplicată și în mediul offline, la târguri, sub următoarele forme: ofertă specială la prima achiziție, voucher cadou cu 30% reducere la următoarea achiziție online sau un anunț online, pe un eveniment creat pe Facebook, sub forma “Astăzi, la târg, vei găsi produsele noastre la prețuri speciale, cu reduceri de până la 30%”.

Există un set mult mai vast de strategii de fidelizare a clienților, pe care ar trebui să le consideri și să le folosești. Secretul succesului unei afaceri mici de familie stă în baza fidelă de clienți recurenți care-ți pot duce renumele mai departe.

Apelează la media tradițională și locală, de la radio, la televiziunea locală

Formele mai vechi de media sunt încă pline de oportunități pentru promovarea unor mici afaceri de familie.

Astfel că puteți investi în spoturi publicitare la radio sau televiziunea locală. Acestea vă vor spori vizibilitatea, mai ales dacă aveți o activitate locală sau regională.

Însă, un mod mult mai bun și organic de a vă face afacerea de familie cunoscută este prin participarea la emisiuni pe specificul industriei în care funcționează firma voastră.

Inițial vinde online, de acasă, pentru a reduce costurile de gestionare

Vânzări de stoc online

Există și o categorie de oameni care nu au timpul necesar să frecventeze târgurile și piețele și aleg să cumpere online. Ca să ajungi la aceștia, îți poți face un profil pe o platformă de marketplace de tipul OLX, https://business.olx.ro/consultanta  unde îți încarci toate produsele pe care le ai în ofertă, cu detalii și preț pentru fiecare iar potențialii clienți te pot contacta telefonic sau prin mesaje.Căutare OLX produse handmade

Platforma OLX îți va oferi expunere foarte mare, ajungând la aproximativ 90% din utilizatorii de internet din România. Anunțurile tale pot fi vizualizate de până la 14 milioane de utilizatori pe lună, mai ales dacă optezi pentru un pachet business la un preț foarte accesibil. Aceste pachete dedicate în special antreprenorilor îți oferă posibilitatea de a primi rapoarte, astfel încât să-ți îmbunătățești vânzările pe viitor, asistență tehnică și anunțuri evidențiate.

Iar, spre deosebire de lansarea unui website propriu și întreținerea lui, un cont pe o platformă de marketplace îți oferă oportunitatea să ai propriul magazin online la costuri reduse, comparativ cu o platformă proprie dedicată.

Extinde-te vânzând în magazine sau deschizându-ți propriul magazin

Semn de magazin de familie

După ce ai urmat pașii de mai sus și ți-ai dezvoltat afacerea de familie în timp, îndreaptă-ți atenția și spre magazine și gândește-te la varianta unor parteneriate, astfel încât să ajungi pe rafturile lor. Cere ofertă mai multor magazine unde crezi că ai putea să-ți vinzi produsele: supermarketuri, farmacii, plafaruri etc. Acest mod de a vinde îți va oferi expunere și mai mare și te poate trece de la nivelul de afacere mică la nivelul de afacere mare.

Succesul business-ului tău online începe cu OLX pentru afaceri. Ia legătura cu noi pentru a începe să vinzi online.

Abonează-te la BLOG: