Mici afaceri de familie – cum îți extinzi businessul în mediul online

Pagina de Business » Dezvoltarea afacerii » Mici afaceri de familie – cum îți extinzi businessul în mediul online
Mici afaceri de familie - cum îți extinzi businessul în mediul online

Când te decizi să intri în lumea afacerilor, nu este întotdeauna necesar să ai un buget foarte ridicat. O idee bună de afacere de familie, pasiunea și munca te pot duce departe, atâta timp cât oferi produse sau servicii care au cerere. Pentru că ne dorim să îți fim alături, ajutându-te să-ți transformi visul într-o afacere de succes, ți-am pregătit un articol util pentru micile afaceri de familie.

Vei descoperi câteva idei și exemple de afaceri de familie, dar și cum te promovezi eficient în mediul online, odată ce ai pornit pe drumul antreprenoriatului.

Ce detalii trebuie să stabilești înainte să dai startul unei afaceri de familie

În spatele unei mici afaceri de familie de succes stă întotdeauna și o bună planificare, ce îți permite să eviți problemele ulterioare. Se poate să ai o idee foarte bună, însă dacă nu planifici lucrurile de la început, riști să te confrunți ulterior cu dezinteres din partea clienților, probleme de cash flow sau lipsa furnizorilor.

Iată, prin urmare, ce ar trebui să faci înainte de a lansa afacerea:

  • Realizează un plan de afaceri pentru primul an – nu trebuie să fie stufos, elaborat sau plin de termeni pe care nu îi cunoști. Important este să bifeze aspectele de bază – fondurile necesare, estimarea cheltuielilor și câștigurilor, analizarea concurenței, strategia de promovare, sondarea punctelor slabe și a celor forte ale afacerii.
  • Discută cu un specialist în domeniul legislativ despre actele de care ai nevoie pentru înființarea firmei, dar și despre forma juridică pe care ar fi mai bine să o utilizezi. Poate vei deschide un PFA sau poate vei prefera varianta SRL. În ambele cazuri, ar fi bine să ai alături de tine și un contabil.
  • Înscrie-te pe grupuri de antreprenori – rețelele sociale sunt un loc unde poți cunoaște și alte persoane care au afaceri de familie și îți pot da sfaturi.
  • Definește-ți publicul țintă – este important să știi cui vei vinde, pentru a vedea dacă ai cu adevărat clienți suficienți care ar putea fi interesați de produsele sau serviciile tale. De asemenea, în funcție de publicul țintă vei putea construi imaginea afacerii și vei putea adapta modul de comunicare.
  • Gândește-te la sursele de finanțare – ai deja banii necesari sau vei avea nevoie de un credit? Interesează-te dacă există proiecte de finanțare cu fonduri nerambursabile, oferite de Uniunea Europeană, de stat sau chiar de diverse instituții. Pentru a-ți crește șansele de a obține suma de care ai nevoie pentru mica ta afacere de familie, află cum realizezi un plan de afaceri pentru finanțarea businessului tău.
  • Stabilește sediul afacerii. În ziua de astăzi, foarte multe businessuri funcționează online, ceea ce înseamnă că ai putea lucra chiar de acasă, mai ales dacă afacerea nu este una care presupune interacțiunea directă cu clienții. Când deschizi o afacere de acasă,  nu mai ai de ce să îți faci griji pentru costurile de închiriere a unui sediu. Totuși, este posibil să ai nevoie de un depozit pentru a păstra produsele.

Exemple de afaceri de familie – idei bune de pus în practică

Dacă încă nu ai un business, dar ți-ai dori să devii antreprenor, ai nevoie de o idee care să vândă. Poți încerca, de exemplu, să vezi cum transformi o pasiune într-o afacere,  pentru că e mult mai simplu să pornești la drum când cunoști domeniul în care vrei să ai businessul și îți place cu adevărat ceea ce faci.

În cazul în care inspirația te ocolește, avem pentru tine câteva idei și exemple de afaceri de familie:

  • Realizare de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii handmade – presupune să ai talent și cunoștințe. Poți lucra împreună cu membrii familiei tale, fiecare dintre voi având un rol bine definit. Cineva se ocupă de partea de creație, altcineva are în grijă marketingul, o persoană împachetează produsele și altă persoană livrează.
  • Afacere de familie cu mobilier și deorațiuni interioare – poți administra această afacere împreună cu familia și nu este neapărat să creezi piesele vândute. Dacă găsești un furnizor de încredere, puteți ulterior să vă împărțiți în familie responsabilitățile de vânzare, promovare și asistență clienți.
  • Pensiune sau restaurant – este o afacere de familie care presupune o investiție mai mare și care poate prezenta oarecare riscuri în contextul de față. Totuși, dacă ai o pasiune pentru domeniul HoReCa și îți place să interacționezi cu publicul, poți antrena toată familia în gestionarea afacerii.
  • Firmă de catering – dacă aveți deja un restaurant de familie, poți adăuga și partea de livrare. În special în ziua de astăzi, multe persoane preferă să comande mâncarea online. Vă puteți ocupa inclusiv de livrări pentru petreceri, nunți, botezuri sau întâlniri corporate.
  • Organizare de evenimente – este o afacere care nu va rămâne niciodată fără clienți, atâta timp cât familia ta are abilitățile necesare și reușește să pună la punct evenimente de nota 10. Aici contează, însă, foarte mult și cât de bine reușiți să vă promovați și să vă creați un nume în domeniu.
  • Florărie – o afacere cu flori poate fi o idee excelentă, mai ales dacă veți oferi și servicii de livrare la domiciliu. Cel puțin unul dintre membrii familiei ar trebui să urmeze și un curs în urma căruia să știe cum să creeze aranjamente florale cu adevărat reușite.

Promovarea businessului – un detaliu esențial pentru orice afacere de familie

Pentru a avea succes în afaceri, nu trebuie să uiți aspectul esențial: promovarea produselor și serviciilor. În orice domeniu ar funcționa businessul familiei tale, concurența este mare, iar clienții nu au de unde să vă cunoască dacă nu iau contact cu brandul. Primul lucru pe care ar trebui să îl faci constă în a realiza un site de prezentare.

O afacere cu un website bine pus la punct va oferi întotdeauna mai multă încredere. Pe lângă afișarea produselor, adaugă și o pagină de prezentare a afacerii în sine.

De asemenea, ar trebui să te gândești și la o pagină de Facebook și una de Instagram. Aici, unul dintre membrii familiei poate posta frecvent și poate ține legătura cu potențialii clienți prin mesaje și comentarii.

O modalitate convenabilă și eficientă de a promova afacerea și de a vinde produsele este să apelezi la o platformă de tip marketplace. Printr-o platformă populară în întreaga țară, ca OLX, ai posibilitatea de a atrage un număr mult mai mare de clienți decât în cazul în care te-ai baza doar pe site-ul propriu. În plus, nu mai trebuie să îți faci griji pentru partea de administrare și nici pentru costurile de promovare.

Succesul business-ului tău online începe cu OLX pentru afaceri. Ia legătura cu noi pentru a începe să vinzi online.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Abonează-te la BLOG: