OLX Business » Academia de Business » Dezvoltarea afacerii » Marja de profit: Ce este, cum se calculează și de ce este importantă pentru profitabilitatea afacerii tale

Marja de profit: Ce este, cum se calculează și de ce este importantă pentru profitabilitatea afacerii tale

marja de profit
Cuprins

Profitul este un factor esențial pentru continuitatea și succesul oricărei afaceri, iar marja de profit este măsurătoarea care îți poate spune mai specific cât succes are de fapt afacerea ta. Orice antreprenor trebuie să înțeleagă semnificația acestui termen și cât de important este el pentru propriul business. 

OLX Business te ghidează pas cu pas pentru a înțelege toate detaliile despre afacerea ta. Și cum orice lucru poate fi îmbunătățit, poți folosi aceste informații pentru a-ți crește afacerea permanent. 

Ce înseamnă marjă de profit?

Marja de profit este cel mai bun indicator despre cât de profitabilă este o afacere. Acest termen se referă la venitul rămas unei companii după ce ia în calcul toate cheltuielile efectuate pentru a livra produsele sau serviciile sale. 

Acest număr este exprimat în procente, și nu în sume exacte. Cu cât procentul este mai mare, cu atât o companie este mai profitabilă. Există anumite industrii care au o tendința spre o marjă de profit mai mare. Deși aceste date nu sunt absolute, în general, vorbim de diferențe între:

  • Companii de IT, gaming, echipamente medicale – acestea se bucură de un profit mai mare, deoarece serviciile și produsele lor sunt destul de costisitoare;

  • Restaurante, produse alimentare – acestea pot avea un profit mai mic, deoarece investițiile sunt nu numai în personal, dar și materie primă, echipamente speciale, producție, transportul bunurilor etc.

statistici marja profit

Ce tipuri de marjă de profit există? Cum se calculează marja de profit?

Calculul marjei de profit trebuie să ia în calcul multe variabile. Este vorba de vânzări nete, de costuri complexe, dar și de prețul stabilit pentru produsele/ serviciile tale și cum te situezi în piață. Există aici mai multe posibilități, care trebuie interpretate corect. 

 

Spre exemplu, poți avea o marjă de profit destul de mare, deși ai vânzări nete reduse. Explicația poate fi că vinzi produse de lux, cu un preț foarte mare pe unitate. Acest lucru îți permite să ai un profit mare, deoarece costurile de producție și distribuție sunt mici în raport cu veniturile directe din vânzarea produselor. 

 

O situație opusă ar fi aceea în care vinzi produse cu un preț foarte mic pe unitate. Deși vânzările pot fi foarte extinse, marja de profit tot va fi mică din cauza prețului mic. Este important să înțelegi care e cauza acestei profitabilități scăzute și cum o poți îmbunătăți. 

 

Marja de profit este de mai multe tipuri: marja de profit brut, net și marja de profit din exploatare. Deși derivă din același concept, există câteva diferențe fundamentale între acestea. Explicăm detaliat care sunt particularitățile și cum se calculează fiecare în secțiunea următoare.

Marja de profit brută

Marja de profit brută reprezintă profitul brut comparat cu cheltuielile directe ale unei companii. Aceasta se măsoară în procente și îți spune cât de bine reușești să-ți gestionezi cheltuielile. Procentul rezultat poate fi folosit pentru a-ți compara profitul brut cu al competitorilor tăi direcți din aceeași industrie. 

  • Marja de profit brută se poate calcula folosind următoarea formulă:

 

(VÂNZĂRI – COSTUL BUNURILOR) / VÂNZĂRI X 100

 

Așadar, procentul care ne arată marja brută se calculează ținând cont de următoarele elemente:

  • Vânzările nete ale companiei – adică totalul vânzărilor de produse și servicii pe o perioadă fixă (de obicei, se iau în calcul pe un an);

  • Costul bunurilor – aici se calculează doar costurile directe ce țin de bunurile pe care le vinzi (materie primă, cheltuielile din fabrică, personalul angajat, ambalarea lor);

De la această formulă de calcul sunt excluse costurile suplimentare – promovarea, distribuția produselor, alte variabile.

Exemplu de marjă brută:

Să presupunem că o afacere ce se ocupă cu producția de încălțăminte are vânzări nete anuale de 10.000 lei. Costurile directe ale produselor sale este de 6.000 lei. Așadar, marja de profit brută anuală al acestei afaceri este de 40%. 

 

Formula aplicată în acest caz este, așa cum menționam mai sus:

 

(10.000 – 6.000) / 10.000 X 100 = 40

 
calculare marja de profit

Marja de profit din exploatare

Marja de profit din exploatare ia în calcul costurile complexe pe care le are o companie până să livreze bunurile și serviciile sale. Spre deosebire de marja brută, această formulă include și costurile administrative totale, nu doar pe cele ce țin de producția și distribuția bunurilor. 

 

Spre exemplu, pentru produsul final, o afacere are și cheltuieli legate de departamentul de cercetare și dezvoltare a produsului, chiria locațiilor (magazinelor fizice) sau promovarea serviciilor. Toate acestea intră în calcul în formula matematică ce determină marja de profit de exploatare. 

 

  • Marja de profit din exploatare se calculează după formula: 

 

(VÂNZĂRI – COSTURI BUNURI – CHELTUIELI ADMINISTRATIVE) / VÂNZĂRI X 100

Exemplu de marjă de profit din exploatare:

O companie din domeniul suplimentelor alimentare va investi în cercetare, pentru a dezvolta noi formule sau combinații de ingrediente pentru produsele lor. Apoi va avea cheltuieli și pe partea de campanii de promovare, chiria magazinelor de desfacere, plata angajaților din aceste domenii. Toate acestea intră la cheltuieli administrative. 

 

Un magazin online pentru promovarea afacerii tale reprezintă și el un cost substanțial. Însă OLX Business îți oferă acces la o platformă de succes, cu milioane de utilizatori. Aici ai o pagină dedicată afacerii tale, dar și pachete de anunțuri pentru a-ți promova serviciile. Acestea au costuri mult reduse față de un magazin online propriu. 

 

Pe de altă parte, suplimentele alimentare trebuie produse într-o fabrică, ambalate și livrate la clienți, folosind forță de muncă și materie primă pentru aceste operațiuni. Acestea reprezintă costuri directe ce țin de bunurile companiei. 

 

Vânzările nete ale acestui business sunt de 25.000 lei pe an, cheltuielile directe sunt de 10.000 lei, iar cheltuielile operaționale sunt de 8.500 lei. Marja de profit operațională a companiei este de 26%. 

 

Formula aplicată aici este: 


(25.000 – 10.000 – 8.500) / 25.000 X 100 = 26

 

Marja de profit netă

Marja de profit netă ia în calcul toate cheltuielile unei companii. Acestea includ costurile directe pentru producția și distribuția bunurilor, costurile operaționale sau administrative, dar și taxele și impozitele plătite la stat. Scăzând toate aceste costuri din vânzări, vom obține profitul net al companiei. 

 

  • Marja de profit netă se calculează după formula:

 

(VÂNZĂRI – COSTURI BUNURI – COSTURI OPERAȚIONALE – TAXE) / VÂNZĂRI NETE X 100

grafic crestere marja de profit

Care este importanța marjei de profit în afaceri?

Marja de profit este un indicator foarte important al afacerii tale. Ea îți spune cât de profitabilă este afacerea ta și dacă direcția în care merge este una sănătoasă. Să monitorizezi constant marja de profit a business-ului tău este crucial pentru a preîntâmpina orice problemă. Calculând marja de profit îți poți da seama:

 

  • Câți bani îți rămân după ce scazi toate cheltuielile de producție, distribuție, operaționale;

  • Dacă ai probleme în ceea ce privește prețurile – există posibilitatea să fi stabilit un preț prea mic al produselor sau serviciilor tale, care nu poate susține cheltuielile totale;

  • Îți spune cum te situezi pe piață în domeniul sau industria ta, în raport cu competiția. Există anumite industrii unde marja de profit este mai mică în mod implicit, cum ar fi industria alimentară (cheltuielile sunt mari). Dar calculând marja de profit în procente, te poți compara cu competitorii și piața, pentru a înțelege dacă ești în grafic;

  • Dacă vânzările sunt mult prea mici și deci profitul nu poate susține compania. Marja de profit nu te poate ajuta direct să crești vânzările în acest caz, dar poți implementa anumite strategii pentru a crește vânzările (strategii de marketing, campanii de PR sau să explorezi noi piețe);

 

În concluzie, calcularea marjei de profit îți permite să vezi procentual care este raportul dintre veniturile din vânzări și costurile totale. Aici poți observa ce discrepanțe există și dacă s-au strecurat eventuale erori de gândire a strategiilor (dacă ai costuri de producție prea mari, investești prea mult în alte zone, ai putea să-ți limitezi anumite cheltuieli, ai prețuri prea mici pentru produse etc.). Toate aceste date te pot ajuta să remediezi din timp orice probleme și să crești profitabilitatea business-ului tău.

calcul marja de profit

Cum poți să îți crești marja de profit?

Orice companie se poate îmbunătăți permanent și să devină mai profitabilă. Calcularea marjei de profit poate fi un prim pas esențial în acest proces, deoarece ea îți spune cum se descurcă business-ul tău. Aici poți identifica și erori de strategie sau preț, dar și care este potențialul tău de creștere. 

 

Există mai multe strategii care îți pot crește marja de profit și în același timp să te ajute să te situezi mai bine în piață. Poți începe prin câteva tactici simple:

 

  • Să evaluezi prețurile a ceea ce oferi în raport cu competitorii tăi direcți. Poți descoperi aici dacă trebuie să faci ceva ajustări. De exemplu, un preț prea mic îți poate scădea profitul net, în timp ce un preț prea mare îți ține jos vânzările;

  • Să ai o vizibilitate clară asupra stocurilor tale în permanență. În felul acesta poți evita să ai prea multe produse ce nu mai au căutare și să fii nevoit să faci lichidări de stoc (la preț mult mai mic, deci profit redus față de costuri);

  • Ia în calcul eficiența costurilor – ai cheltuieli foarte mari în producția sau distribuția bunurilor? Poți găsi modalități de a le reduce, pentru un profit net mai mare per total?

  • Poți face campanii de brand awareness – îmbunătățești imaginea brandului tău și fidelizezi clienții. Pe măsură ce capeți mai multă autoritate în piață, poți crește și prețurile pentru serviciile tale; 

Fă produsele tale accesibile pe mai multe platforme, nu doar pe site-ul tău sau în magazinele fizice. Poți apela la OLX business, unde ai acces la peste 14 milioane de utilizatori activi pe lună.

Marja de profit și afacerea ta

Marja de profit este un element esențial de luat în calcul atunci când evaluezi eficiența afacerii tale. Ea îți spune procentual cât de profitabil este business-ul tău, nu în cifre absolute. Acest lucru îți permite să vezi cum te compari cu competitorii tăi direcți, care poate au o cifră de afaceri diferită și să știi mereu unde te situezi în raport cu piața. 

 

Este foarte important să evaluezi periodic marja de profit, dar și să cauți mereu noi metode de a o crește. OLX Business îți oferă ocazia să crești vizibilitatea companiei tale și să ai un boost de vânzări. Platforma noastră gândită special pentru afaceri include oferte personalizate ce se mulează pe nevoile tale. Vei avea avantaje precum o pagină dedicată afacerii tale și acces la cei 14 milioane de utilizatori activi ai platformei. Poți alege între diverse opțiuni precum managementul anunțurilor, pachete de anunțuri sau servicii de livrare 100% gratuite.

Abonează-te la BLOG: