Mereu există motive pentru a cumpăra decorațiuni: vrem să dăm personalitate unei încăperi, să le oferim în dar de casă nouă, avem nevoie de ele sau, pur și simplu, ne plac. Dacă privim din postura unei persoane care are ca hobby lucrul handmade, lucrurile stau și mai bine: opțiunea de a le vinde și de a-ți face o mică afacere cu un magazin online de decorațiuni este una cu multe șanse de reușită.
Să faci din pasiunea ta o adevărată meserie care să producă bani este o direcție demnă de urmat, deoarece rezultatele vor fi pe măsură: când există pasiune și implicare, clienții vor apărea în cele din urmă.
Cu toate acestea, ca să începi o afacere de acasă și să îți vinzi creațiile printr-un magazin online de decorațiuni de casă și grădină, este necesar să cunoști pașii care te vor aduce în postura de antreprenor de succes.
Cercetează piața de decorațiuni online pe care vei vinde
Întotdeauna, înainte să te lansezi în antreprenoriat, este necesar să îți cunoști publicul țintă și să știi care este cererea pe piață în domeniul care te interesează. Fă-ți o listă de întrebări la care să găsești răspunsurile cercetând pe internet și nu numai. Ideea unui focus grup sau al unui sondaj pe care îl poți oferi spre completare cât mai multor persoane sunt variante prin care poți afla multe despre piață.
Focus grupul, o tehnică utilizată pentru evaluarea nevoilor din comunitate, îți va oferi răspunsuri calitative și implică mai multă energie și timp – practic, strângi mai multe persoane diferite ca preferințe, care nu se cunosc între ele și le intervievezi.
Pregătește-te să îi întrebi ce fel de decorațiuni preferă, pentru ce materiale optează, de ce le cumpără, unde preferă să facă achiziția, astfel încât să obții răspunsuri cât mai complexe care te vor ajuta să-ți construiești profilul de buyer-persona – cumpărătorul tău ideal. Cu acest profil, îți va fi mult mai ușor să știi cum să te adresezi publicului tău țintă, de ce canale de comunicare să te folosești, și, în fond, ce să creezi cu mâna ta astfel încât să îi determini pe oameni să cumpere.
Elaborează un plan pentru afacerea ta cu decorațiuni online
După ce ai obținut răspunsurile care te-au ajutat să schițezi portretul cumpărătorului ideal și știi în ce direcție să mergi, elaborează un plan de afaceri pentru finanțarea businessului cu decorațiuni handmade. El te va ajuta să-ți stabilești etapele de dezvoltare a afacerii, modul în care îți poți îndeplini obiectivele și poate fi și un instrument de monitorizare și evaluare a rezultatelor.
Totodată, dacă îți dorești să atragi un investitor participând la pitch-uri sau vrei să aplici la programe de finanțare guvernamentală, planul de afaceri este absolut necesar. Printre informațiile care ar trebui să se regăsească neapărat în planul afacerii tale cu un magazin de decorațiuni interioare online, se află un sumar al planului, o descriere a companiei – misiuni, valori, obiective, un capitol complex despre produsele și serviciile pe care le oferi, o analiză a industriei în care vei activa – nevoile pieței, tendințe, oportunități, competitori.
Cel de-al cincilea pas inclus în plan este strategia și modul de implementare – strategii de marketing, de vânzări, parteneriate, pe care este necesar să le scrii în detaliu, cât mai complexe. Al șaselea pas se referă la managementul afacerii – structura organizațională, echipa de management și, dacă vei avea nevoie de angajați, include și un plan de recrutare și instruire.
Ultimul capitol trebuie să atingă subiectul planificare financiară – stabilește un buget realist care va fi necesar atât pentru implementarea afacerii, cât și pentru funcționarea acesteia. Pentru un plan de afaceri pus la punct, include și niște anexe în care să se regăsească tot felul de materiale care te-au ajutat în elaborarea lui sau care îți susțin ideile – CV-uri, rezultatele cercetării de piață etc.
Alocă un buget de investiție și aprovizionează-te cu materiale
Înainte de a-ți construi o afacere cu decorațiuni, este necesar să ai un buget inițial care te va ajuta în implementarea afacerii – vei avea nevoie de bani pentru achiziția materialelor. Spre exemplu, dacă vrei să devii un antreprenor care vinde lumânări aromatice, vei avea nevoie de anumite ingrediente și unelte pentru crearea lor, respectiv recipente, ceară, uleiuri esențiale, coloranți, fitil, accesorii pentru decorare, bețe pentru fixarea fitilului, o cratiță și foarfecă. Toate aceasta implică un buget mic, dar necesar pentru obținerea produselor.
Caută un furnizor de încredere pentru afacerea ta cu decorațiuni interioare, pentru fiecare material pentru a obține prețuri mai bune și nu cumpăra materialele direct din magazine, de exemplu – nu cumpăra uleiuri esențiale de la plafar, pentru ca le vei achiziționa cu tot cu adaosul comerciantului, ci mergi direct la producător.
În acest fel, vei obține un preț final mai bun pentru lumânările tale și îți vei putea permite să adaugi o marjă de profit mai mare pentru ele, având în vedere că prețul de producție este mai mic. Dacă, de exemplu, vrei să creezi decorațiuni care implică mai multe costuri de producție, precum fântâni de grădină, vaze, oglinzi, obiecte din lemn sau rame, și nu ai banii necesari la dispoziție, poți aplica la un program de finanțare.
Există un astfel de program destinat special susținerii meșteșugarilor și artizanatului, care este derulat anual de Agenția pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru IMM. El are ca scop stimularea acestei categorii de întreprinzători și oferirea de ajutor în promovare prin intermediul târgurilor și expozițiilor.
Dacă ți-ai elaborat și planul de afaceri pentru magazinul online cu decorațiuni pentru casă, poți aplica la el pentru obținerea de fonduri necesare creării de obiecte de decorațiuni, un start foarte bun pentru o afacere de succes.
Lansează magazinul online cu decorațiuni interioare, dar fii prezent și offline
Expunere, expunere, expunere. Cât mai multă. Cu cât ești mai vizibil, cu atât ai mai multe șanse să vinzi. Iar multă vizibilitate nu înseamnă neapărat și costuri ridicate. În funcție de bugetul tău de promovare, poți decide spre ce canale să te îndrepți.
Îți poți deschide un magazin online de decorațiuni pentru casă prin cumpărarea unui domeniu web și a unui spațiu de găzduire, pentru mai multă credibilitate. Deținerea unui site va fi ca o carte de vizită pentru afacerea ta, însă nu este absolut necesar pentru a genera vânzări la început. Mulți mici antreprenori se lansează direct pe social media, Instagram sau Facebook, sau pe un site de marketplace precum OLX.
Fotografiază-ți produsele, preferabil cu ajutorul unui fotograf profesionist sau măcar cu o cameră foto bună, stabilește un preț pentru produsele tale și încarcă-le pe platformele pe care ai decis să le vinzi. Reține însă: cu cât te vei afla în mai multe locuri, cu atât cresc șansele să ajungi la cât mai multă lume.
O metodă eficientă este să conectezi platformelele pe care vinzi între ele. Spre exemplu, dacă îți expui produsele din magazinul online cu decorațiuni pe Facebook, oferă posibilitatea clienților de a te contacta și pe OLX prin publicarea magazinului online de decorațiuni cu un link. Astfel, potențialii tăi cumărători vor vedea că ești prezent, că te pot găsi în mai multe locuri și vor avea mai multă încredere să cumpere de la tine, mai ales dacă le răspunzi solicitărilor.
Pentru un plus de vizibilitate, participă la târgurile care se organizează în decursul anului și chiar dacă nu vei genera vânzări prea mari, vei avea parte de multă expunere, benefică pentru afacerea ta. Tot la târguri poți oferi cărți de vizită clienților tăi cu locurile în care te pot contacta, dacă se decid să cumpere în viitor. Dacă vinzi decorațiuni de Crăciun, înscrie-te la orice târg care apare în această perioadă și fii cât se poate de activ când cererea este mare.
Acest tip de decorațiuni se vor cumpăra doar într-o anumită perioadă a anului, de aceea este important să investești multă energie și un buget de promovare pentru a le vinde la momentul potrivit. Dacă ai magazinul și pe o platformă de marketplace precum OLX, îți poți promova creațiile, astfel încât să ajungă în prima pagină de căutări, atunci când un potențial client este în căutarea unor decorațiuni.
Dacă ai o afacere cu decorațiuni de grădină, cea mai prolifică perioadă pentru tine va fi sezonul cald – primăvară, vară, atunci când oamenii vor simți nevoia să-ți înfrumusețeze curtea casei. Pe scurt, identifică perioada în care cererea e cea mai mare pentru ce vinzi tu și pompează un buget mai mare pentru a crește vânzările.
Un antreprenor care își dorește să se lanseze în industria decorațiunilor este necesar să îndeplinească cu atenție pașii de mai sus, dar, în special, să pună pasiune în creațiile lui. Indiferent de ce vei vinde și cât de bine te vei promova, produsul final face diferența – cu cât este conceput cu mai multă grijă, atenție și se diferențiază de ce se găsește pe piață, cu atât vei avea mai multe șanse de succes în afacerea ta.
Succesul business-ului tău online începe cu OLX pentru afaceri. Ia legătura cu noi pentru a începe să vinzi online.