Indiferent de unde alegi să îți vinzi produsele, prezentarea lor reprezintă o carte de vizită pentru succesul afacerii tale. Cu cât le prezinți mai bine și scoți în evidență toate beneficiile pe care le-ar avea cumpărătorul la achiziția lor, cu atât cresc șansele să ajungă în coșul lor de cumpărături.
Dacă te-ai orientat către adăugarea produselor pe un marketplace pentru a-ți dezvolta mica afacere aflată la început de drum, interesul e să te diferențiezi de toți competitorii tăi – mulți la număr, astfel încât să construiești zidul încrederii și să-ți creezi propria clientelă. Documentează-te și pune pe hârtie unde se află competitorii tăi, ce produse oferă, ce prețuri au, cum arată pozele și descrierile lor și fă o analiză a ceea ce se vinde mai bine într-un marketplace.
Ca să ajungi în acest punct, cu o prezentare cât mai “PR-istică” cu putință, este esențial să știi și ce greșeli sunt de evitat, atunci când îți pui la punct magazinul online.
Citește și cum poți dezvolta un mic business, aflat la început de drum, și care sunt cele mai bune motive pentru a-ți adăuga produsele într-un marketplace. De la cum urci produsele în marketplace până la alegerea exprimării din anunțuri, află ce erori îți pot afecta vânzările online.
Cum urci produsele în marketplace
La adăugarea produselor în marketplace trebuie să ții cont de câteva aspecte ce te vor ajuta foarte mult să vinzi mai repede.
1. O imagine bună face cât o mie de cuvinte
Acordă atenție imaginilor pe care le vei utiliza la adăugarea produselor în marketplace. Cu alte cuvinte, prima greșeală majoră este să urci imagini neclare și neconforme cu realitatea, pentru că nu vei vinde. Să spunem că ai o mică afacere cu haine vintage, de colecție.
În acest caz și nu numai, imaginea produsului este cea care influențează cel mai mult procesul de achiziție. În primul rând, asigură-te că produsul în sine este într-o stare bună, nu prezintă scame care se pot vedea pe cameră și nu este șifonat.
Apoi, pentru a pune în valoare articolul vestimentar, ai grijă la modul în care îl prezinți. Dacă vei alege să pui haina pe podea sau în pat și să-i faci o fotografie de sus, nu va fi în avantajul tău. În schimb, dacă îți achiziționezi un manechin sau ceri ajutorul unui prieten care să îmbrace articolul respectiv, deja cresc șansele să-l vinzi.
Pentru a-l scoate și mai mult în valoare, alcătuiește ținute atractive, pentru ca potențialul cumpărător să-și facă o idee despre cum ar putea purta haina – exact ca în vitrinele magazinelor fizice. În ceea ce privește partea tehnică, nu este absolut necesar să ai un studio pentru a fotografia produsele – uneori, o lumină bună și un cadru reușit fac totul.
Dacă partea tehnică nu este punctul tău forte, apelează la un prieten mai pasionat de fotografie, care te poate ajuta cu imaginile. De asemenea, folosește o cameră bună și pozează produsul original – nimeni nu vrea să vadă imagini pe un marketplace care sunt descărcate de pe internet.
De exemplu, dacă vinzi telefoane mobile refurbished, nu încărca fotografii de la producător sau de pe Google, cu telefoanele – de tipul celor făcute în studio. Alege, în schimb, să fii transparent și să pozezi telefonul care se află în mâinile tale și îl pui la vânzare. Pe marketplace, autenticitatea îți asigură șansele de reușită.
2. Alege cuvintele potrivite și vei vinde
Cea de-a doua greșeală atunci când vinzi produse se leagă de categoria “descrieri”. La adăugarea produselor pe marketplace aceasta va veni în completarea imaginilor, ajutând utilizatorul să îți facă o idee corectă asupra produslui respectiv. O imagine bună fără o descriere pe măsură nu prea o să vândă.
Și mai puțin indicat este să ai o descriere foarte succintă sau să nu ai deloc una, pentru că nu livrezi nicio informație utilă către potențialul cumpărător. Spre exemplu, să spunem că vinzi lumânări parfumate handmade. Mai ales dacă sunt făcute de tine, atunci când treci la pasul de adăugare produse marketplace, pune toată pasiunea în textul descrierii și prezintă-le clienților o scurtă poveste despre brandul tău și lumânările pe care le produci – însă nu prea lungă, pentru a nu plictisi – una, două fraze sunt suficiente.
Apoi, vino cu informațiile utile pentru cumpărător – în funcție de produs, adaugă informații precum măsuri, greutate, materiale, modul lor de utilizare și tot ce și se pare relevant. Dacă ești persoană fizică și alegi să vinzi un produs second-hand, menționează și motivul pentru care îl vinzi.
Nu de alta, însă mulți potențiali cumpărători pot fi suspicioși pe site-urile de marketplace și își pun întrebări legate de motivul vânzării – oare e stricat produsul, de ce nu îl mai vrea? La adăugarea produselor în marketplace autenticitatea este esențială. O descriere falsă este o mare problemă care, în timp, îți va distruge mica afacere. Chiar dacă interesul tău principal este să câștigi bani din vânzări, nu minți clientul.
Minciuna poate fi de multe feluri – de la imagini false la descrieri care omit informații esențiale care pot influența utilizarea produsului sau informații false de-a dreptul. Nu numai că nu este etic, dar nici nu e în avantajul tău, pentru că poți fi exclus de pe platforma de marketplace sau ți se va răspândi ușor eticheta de “țeapă online”.
3. Ce este scris, rămâne stabilit
O altă greșeală pe care o poți face când vine vorba de adăugare produse marketplace este să nu respecți chiar setările pe care le-ai făcut atunci când ai încărcat produsul – cu alte cuvinte, nu dai înapoi sau te răzgândești, va părea doar o lipsă de profesionalism care va fi în defavoarea ta și va descuraja clienții să mai cumpere de la tine.
Dacă ai setat că prețul este negociabil și îți scrie un client, care îți va oferi mai puțini bani decât ai notat inițial, nu îi spune că prețul nu este negociabil. În schimb, îi poți spune că nu ești de acord cu cât oferă el și îi oferi o altă variantă. De exemplu, să spunem că vinzi un obiect de mobilier la suma de 500 lei negociabil iar clientul îți oferă 380 lei, sumă cu care nu ești în acord. Îi poți răspunde elegant că nu poți lăsa prețul atât și îi oferi varianta de 420 lei. În acest fel, îți păstrezi integritatea și menții imaginea curată în fața clienților.
Pe lângă preț, există și alte setări pe care ești nevoit să le faci atunci când încarci un produs în marketplace, cum ar fi starea produsului, dacă ești persoană fizică sau juridică sau variantele de livrare. Respectă tot ce ai setat și nu livra informații contradictorii, pentru că zidul de încredere pe care l-ai construit se va dărâma foarte ușor.
Adăugarea produselor în marketplace nu ar trebui să îți acapareze mult timp însă contează să ții cont de ideile de mai sus, pentru a avea o structură bine stabilită. După cum poți vedea, și un marketplace are regulile lui nescrise iar dacă le respecți, vei vinde mult mai ușor și îți vei dezvolta afacerea treptat.
După ce ai învățat de ce aspecte și recomandări trebuie să ții cont când îți încarci produsele pe un marketplace, ține cont și de greșelile pe care le poți face și, întotdeauna, pune pasiune și acordă atenție fiecărui detaliu în micul tău magazin online.
Chiar dacă nu ai crede, clienții observă mai multe decât te aștepți și neatenția îți poate afecta considerabil procentul vânzărilor. Vrei să afli cât mai multe informații noi și utile din domeniul antreprenoriatului? Abonează-te la blogul nostru despre afaceri online și antreprenoriat!