Probabil ai în prezent un birou sau un magazin fizic de unde derulezi operațiunile de afaceri și distribui produsele și serviciile tale către clienți.
Cu toate acestea, dacă dorești să îți crești vânzările mai rapid, să-ți reduci costurile de operare și să crești marjele de profit pentru afacerea ta, o platforma vanzari online este o cale eficientă pentru bunul mers al activității tale, indiferent de domeniul ales. În ziua de azi internetul a devenit cea mai puternică platformă, în care milioane de utilizatori caută zilnic produse și servicii dorite. Cumpărăturile online cresc de la an la an și sunt văzute ca o metodă convenabilă de achiziție a produselor, de unde poți cumpăra la orice oră, 24 din 24.
Cum s-a schimbat comportamentul de consum în ultimii ani
Datorită numeroaselor avantaje și beneficii, tot mai mulți oameni preferă cumpărăturile online față de cumpărăturile clasice din magazinele fizice. Unul dintre motivele care au dus la schimbarea obiceiurilor în rândul cumpărătorilor se datorează pandemiei de coronavirus, când forțati de împrejurări, am apelat în mare parte la cumpărături online.
Înainte de a cumpăra un produs, clienții au timp să facă cercetări amănunțile cu privire la calitatea lui, la preț, citesc review-uri de la alți utilizatori, după care fac achiziția propriu-zisă. Inclusiv device-urile de pe care se facea o comandă s-au schimbat, dacă ne gândim că până acum laptopul sau calculatorul erau principalele echipamente de pe care se cumpăra, acestea fiind înlocuite treptat cu telefoanele smart sau tabletele.
Oameni din întreaga lume preferă să cumpere online produse de la mai multe branduri pe care nu le găsesc sau nu sunt disponibile în țările de origine, direct din confortul casei lor. Comerțul online joacă un rol important în viața tuturor, în special a persoanelor în vârstă care nu se pot deplasa, precum și a persoanelor cu un program de lucru încărcat.
Beneficiile pe care o platformă vânzări online le oferă
Costuri de instalare și funcționare mai mici decât în cazul afacerilor offline, care necesită magazine fizice.
Costul realizării unui site de tip e-commerce, pe o platforma de vanzari online este mai mic decât al unei companii care are sediul fizic. Întregul proces de vânzare pentru afacerea ta este automatizat online, Prin urmare vei economisi personal, salarii și alte costuri aferente precum chiria, energia electrică sau căldura.
Banii pe care îi economisești în acest fel îi poți folosi pentru a-ți dezvolta în continuare site-ul de comerț electronic și gamele de produse sau servicii oferite clienților. De asemenea, o platformă de e-commerce te va ajuta să îți extinzi ofera de produse mult mai rapid decât ar fi posibil într-un magazin fizic.
Afacerea poate fi operată de oriunde
Avantajul site-urilor de comerț electronic este că reduce orice fel de restricție geografică cu care te-ai confrunta în mod normal în cazul unei afaceri cu magazin fizic. Poți fi oriunde, atât timp cât ai acces la internet, emailuri și telefoane. În cazul în care e nevoie să livrezi un produs și ești plecat din țară, poți apela la cineva din familie să se ocupe de distribuția unui pachet ca să ajungă în cele mai bune condiții la client.
Scalabilitatea
Platforma vanzari online, cum este OLX, este eficientă deoarece îți permite să determini ce produse se vând cu succes și astfel să te asiguri că poți mări stocul. Acest lucru îți permite să îți dezvolți afacerea din punct de vedere al vânzărilor, a creșterii bazei de clienți și al profitului având avantajul să o monitorizezi constant.
Fără restricții de deschidere
În cazul magazinelor fizile, care sunt nevoite să respecte un interval orar de închidere și deschidere, în comerțul electronice nu există asemenea restricții, astfel că potențialii clienți pot să-ți vizualizeze produsele în orice moment al zilei. Strategiile cheie pe care le poți folosi pentru a crește vânzările online includ upselling și cross selling.
Upselling-ul implică oferirea de produse care au legătură directă cu produsele pe care clientul alege să le cumpere. De obicei sunt produse cu costuri mai mici, de clientul nu ține cont, dar ție îți complimentează achiziția prin creșterea coșului de cumpărături.
Economisești timp
Odată ce platforma vânzări online a fost configurată, nu mai investești timp în derularea ei. Acest lucru se datorează faptului că întreg procesul pentru clienții care comandă și efectuează plăti va fi activat prin intermediul sistemului online. Pe principiul ‘’time is money’’, cu platforma comerț online câștigi timp și astfel te poți focusa pe produsele pe care dorești să le vinzi sau pe ofertele speciale pe care vrei să le lansezi în anumite sezoane. Bineînteles, vizibilitatea produselor tale va fi mai mare dacă aloci bugetele de promovare, care îți vor crește semnificativ vânzările.
Acces la o bază de resurse care să te ajute să oferi suport cumpărătorilor tăi
Așa cum știi, OLX Marketplace vine în ajutorul antreprenorilor și oferă informații și tutoriale pentru ca orice dorește să își deschidă o afacere online să aibă acces ușor la produsele și serviciile oferite, făcând relația dintre cumpărător și vânzător mult mai facilă.
Prețurile sunt mai ușor de comparat
Compararea și cercetarea produselor și a prețurilor aferente acestora este mult mai ușoară online. Totodată, clientul are posibilitatea de a împărtășii informații și a vedea recenziile altor cumpători care au avut experiență directă cu produsul.
Află mai multe detalii despre platformele de vânzări online – de ce preferă clienții să cumpere de pe marketplace, ce platforme de vânzări online sunt populare în România sau ce greșeli să eviți:
- De ce preferă clienții să cumpere de pe marketplace
- 4 motive pentru care merită să vinzi pe OLX marketplace
- Cele mai utilizate platforme de vânzări online în România
- Ce greșeli să eviți când vinzi produsele pe un marketplace
Avantajele pe care le oferă o platforma vanzari online sunt multiple, dacă ne gândim la costurile implicate, dar mai ales la profitul generat de pe urma vânzărilor de produse și servicii. Sau la clienții care evită să facă cumpărături la mall din cauza aglomerației și aleg să cumpere online, comerțul electronic fiind o metodă facilă și tot mai des întâlnită în comportamentul de consum al românilor.