Cum să pornești o afacere de familie cu bani puțini, la țară

Pagina de Business » Dezvoltarea afacerii » Cum să pornești o afacere de familie cu bani puțini, la țară
Cum să pornești o afacere de familie cu bani puțini

Viața la țară vine la pachet cu multă muncă, din zori de zi până la apusul soarelui. Să întreții grădina, să hrănești animalele și să menții curățenia în grajd sunt doar câteva dintre îndatoririle pe care le are un locuitor la sat. De ce să nu faci rai din ce ai?

Cu alte cuvinte, atunci când ai toate resursele la îndemână, le poți valorifica, astfel încât să îți dezvolți încet, încet o afacere de familie cu bani puțini care să-ți aducă venituri extra. De ce merită să urmezi această direcție? Ai mai jos trei motive bune.

Avantajul unei afaceri de familie – cunoști deja etapele de producție

Atunci când locuiești la țară, ești familiarizat cu tot ce înseamnă agricultură, creșterea animalelor și prepararea mâncărurilor tradiționale. Cel mai probabil, ceea ce unei persoane de la oraș i-ar lua trei ore să facă o muncă de genul, ție ți-ar lua o oră. Înseamnă că poți produce mai mult, într-un timp mai scurt, fără să fie nevoie să primești instructaj sau indicații.

Totodată, fie ca alegi sau nu să dezvolți o afacere la țară, toată munca pe care o implică un trai la sat va trebui făcută oricum. Așa că, dacă tot muncești zi de zi pentru întreținerea gospodăriei, de ce să nu câștigi și niște bani din ea?

Cu afacerea de familie poți să eviți risipa alimentară

În 99% din cazuri, o grădină, cinci găini și o vacă vor produce mai multe resurse decât vei avea tu nevoie pentru hrana familiei iar, fiind perisabile, ele vor ajunge mai devreme sau mai târziu la gunoi, în loc să fie valorificate. Producerea resurselor nu poate fi în controlul tău total sau în funcție de cerere, deoarece vaca tot va trebui mulsă zilnic pentru lapte, găinile vor oua zi de zi iar legumele vor răsări într-o cantitate mult mai mare decât cea pe care o consumă familia ta.

De aceea, surplusul de alimente poate fi vândut potențialilor clienți, astfel încât să ai un venit în plus care îți va oferi un trai mai bun sau care poate fi investit în dezvoltarea micii tale afaceri de familie.

Citește și: Idei de afaceri online cu bani puțini, deschise la țară 

Produsele ecologice sunt la mare căutare

În mediul urban, oferta pe piață în ceea ce privește produsele cu adevărat ecologice, direct de la producător, este destul de mică. Clienții au posibilitatea să cumpere alimente din marile magazine, care dețin eticheta de bio, însă acest lucru nu garantează 100% modul în care au fost crescute. De aceea, să ai o sursă sigură de unde îți poți cumpăra carne, ouă, legume sau orice alt produs, reprezintă un atu pe care puțini orășeni îl au.

Cei mai mulți care au acces la astfel de alimente au, de obicei, cunoștințe sau rude la țară și apelează la ei când li se epuizează stocul. Totodată, oamenii acordă din ce în ce mai multă importanță sănătății, nutriției și caută să se întoarcă la rădăcinile lor, atunci când au această oportunitate.

O familie care locuiește la țară și are toate resursele cu care poate întemeia o mică afacere, are șansa să îndeplinească dorințele celor nostalgici, care vor să simtă gustul preparatelor tradiționale ca la bunica acasă. Chiar dacă optezi să produci gemuri, zacuscă, murături sau pastă de tomate, fii sigur că vor fi căutate, cât timp oferi calitate. Și acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care merită să-ți dezvolți o afacere de familie cu bani puțini sau chiar fără bani la început.

Odată ce începi să vinzi și, implicit, să produci bani, poți investi în utilaje, unelte sau semințe, pentru a-ți dezvolta afacerea de familie treptat. Direcțiile în care poți merge sunt multiple, având în vedere faptul că oamenii caută produse din surse cât mai sigure și fără aditivi iar mâncarea se va cumpăra mereu, indiferent de vremurile în care trăim. Iată mai jos cinci idei pentru afaceri de familie la țară cu care poți câștiga bani frumoși.

Fabricarea de dulcețuri și conserve – o afacere de familie profitabilă

Probabil că ai auzit deja de multe branduri cunoscute de dulceață și magiun care deja vând anual în cantități industriale produsele lor, aflate la mare căutare. Dacă ai deja o livadă de pomi fructiferi, nu irosi fructele care rodesc în fiecare sezon, ci transformă-le în dulceață de casă.

Dacă nu ai deja livada, însă îți surâde această idee de afacere de familie, investește o sumă de aproximativ 5000 euro în pomi fructiferi, investiție care se va amortiza într-un an de zile. În cazul în care vrei să ieși din tipare, fabrică și dulceață din fructe pe care le vei găsi mai rar pe rafturile magazinelor și sunt bune de încercat de către cei curioși: nuci, smochine, pere, rubarbă, cireșe amare etc.

Creșterea animalelor pentru carne și produse lactate

Ouăle și carnea de țară sunt foarte apreciate pentru că dau mai mult gust supelor și altor mâncăruri tradiționale și pentru că sunt mult mai sănătoase decât ce găsești în comerț. Este binecunoscut faptul că produsele din categoria cărnurilor care se găsesc în măcelării și în supermarketuri sunt de la animale crescute cu antibiotice, concentrate care nu sunt recomandate spre a fi consumate des, mai ales copiiilor.

De aceea, să cumperi carne, brânză sau ouă din surse sigure este destul de dificil și nu e la îndemâna tuturor. Poți profita de acest lucru prin dezvoltarea unei afaceri de familie la țară cu astfel de produse alimentare, mai ales dacă ai acasă o mică fermă cu găini, curcani, struți, vaci, porci sau chiar iepuri și prepelițe.

Animalele vor produce mai mult decât ai nevoie pentru a asigura hrana familiei tale, așa că poți vinde surplusul la sume frumoase, astfel încât să-ți asiguri un venit lunar sigur. Iar partea bună este că investiția în această direcție este destul de mică și se duce în special spre asigurarea hranei animalelor.

Apicultură

Poate că unele dintre cele mai contrafăcute alimente pe piața românească este mierea iar încrederea pe care o au consumatorii în produsele din această categorie, de la raft, este destul de mică. Tot produsele apicole precum polenul, propolisul sau lăptișorul de matcă sunt cunoscute pentru beneficiile sale multiple pentru sănătate, ceea ce le face să fie din ce în ce mai căutate. Prețurile la care se vând produsele apicole sunt mai ridicate, însă cererea există și, de aceea, o afacere de familie profitabilă poate fi în acest domeniu.

Sunt multe cazuri apărute în presă, care prezintă povestea unor afaceri de succes în apicultură, ce au început cu doar cinci stupi. Un alt motiv pertinent pentru care apicultura poate fi cea mai bună afacere de familie este pentru că cererea pe piața europeană se află în creștere.

Așa că, îți poți extinde afacerea în afara granițelor iar profitul va fi pe măsură. Însă, spre deosebire de celelalte afaceri, investiția inițială în această direcție este mai mare, investiție pe care o poți obține aplicând la programe naționale apicole sau la fonduri europene nerambursabile.

Cultivarea legumelor sau a fructelor ecologice

În supermarketuri, cel puțin 50% din legumele și fructele pe care le găsești sunt importate, iar restul sunt cele autohtone, însă nu le vei găsi ecologice. Cele mai multe sunt tratate cu pesticide sau alte substanțe care dăunează sănătății și, pe lângă asta, nici nu au gustul bogat pe care îl găseai înainte la orice kilogram de legume cumpărate. Dacă te afli printre cei care locuiesc la țară și cultivă legume nestropite, care provin și din semințe 100% românești, șansa de a le vinde cu succes este dublă.

Astfel, îți poți dezvolta cu ușurință o afacere mică de familie la țară, pentru că legumele ecologice vor fi mereu mult mai apreciate decât cele tratate, chiar dacă sunt mai perisabile. Acest tip de afacere este una dintre acele afaceri de familie cu bani puțini și care are potențialul de a se dezvolta rapid.

Cultivarea cătinei

Cultivarea cătinei este o afacere cu un potențial mare de creștere și care produce mulți bani, deoarece un kilogram se poate vinde cu 2 euro iar uleiul obținut din cătină ajunge la prețul de 250 euro per litru. Un alt plus este că această plantă este considerată foarte sănătoasă pentru sistemul imunitar, motiv pentru care a căpătat o mare popularitate printre cei preocupați de sănătate.

Pentru a te lansa cu o afacere de familie pe această ramură, ai nevoie de o investiție inițială de circa 8000 euro, care vor merge către materialul săditor, achiziționarea sistemului de irigație, lucrările de pregătire și plantare, manopera și gazonul. Partea bună este că plantarea cătinei se poate face pe orice tip de teren și rezistă la temperaturi de până la -40 grade, fiind foarte rezistentă în fața condițiilor meteorologice și a altor factori.

Odată ce ai ales tipul de afacere cu care vrei să te lansezi pe piață, apare întrebarea: cum o vând? Să zicem că ai obținut produsele, respectiv legume, fructe, carne sau produse lactate și ar trebui vândute cât mai repede, din cauza faptului că sunt perisabile și riști să pierzi marfa și, implicit, bani.

Familiile care locuiesc la țară aleg să-și vândă produsele în fața porții, la un stand amenajat, însă această variantă nu te ajută prea mult la mărirea clientelei. Cei care vor cumpăra de la tine vor fi cei care te cunosc deja sau care au drum pe lângă tine și opresc să cumpere din nevoie imediată.

Numărul de cumpărători zilnic va fi destul de mic, încât riști să rămâi cu produsele pe stoc. Ce e de făcut mai departe? Ai trei variante care pot face echipă bună pentru vânzări mai mari.

Vinde în piețele din oraș sau la târguri

Primul pas pentru dezvoltarea afacerii de familie este să te orientezi către piețele din oraș, mai ales dacă vinzi legume sau fructe și poți ajunge automat la mai mulți clienți decât cei din fața porții. Pe lângă piețe, există și târgurile care se organizează pe tot parcursul anului, unde poți merge cu produsele, chiar și cele de tipul dulcețuri, zacuscă, miere etc., pentru că primesc mulți vizitatori, fiind organizate ocazional. Aici îți poți face și clienți pe termen lung, care te pot contacta telefonic ca să-ți cumpere produsele atunci când li se termină stocul.

Citește și: Comerț online – idei de afaceri de acasa 

Vinde online, de acasă

Există și o categorie de oameni care nu au timpul necesar să frecventeze târgurile și piețele și aleg să cumpere online. Ca să ajungi la aceștia, îți poți face un profil pe o platformă de marketplace de tipul OLX, https://businesshub.olx.ro/consultanta unde îți încarci toate produsele pe care le ai în ofertă, cu detalii și preț pentru fiecare iar potențialii clienți te pot contacta telefonic sau prin mesaje.

Beneficiile acestei platforme sunt multiple: îți oferă expunere foarte mare, în toată țara iar anunțurile tale pot fi vizualizate de mulți oameni, mai ales dacă optezi pentru un pachet business la un preț foarte accesibil. Aceste pachete dedicate în special antreprenorilor îți oferă posibilitatea de a primi rapoarte, astfel încât să-ți îmbunătățești vânzările pe viitor, asistență tehnică și anunțuri evidențiate.

Iar, spre deosebire de lansarea unui website propriu și întreținerea lui, un cont pe o platformă de marketplace îți oferă oportunitatea să ai propriul magazin online la costuri reduse,  față de prima variantă.

În magazine

După ce ai urmat pașii de mai sus și ți-ai dezvoltat afacerea de familie în timp, îndreaptă-ți atenția și spre magazine și gândește-te la varianta unor parteneriate, astfel încât să ajungi pe rafturile lor. Cere ofertă mai multor magazine unde crezi că ai putea să-ți vinzi produsele: supermarketuri, farmacii, plafaruri etc. Acest mod de a vinde îți va oferi expunere și mai mare și te poate trece de la nivelul de afacere mică la nivelul de afacere mare.

Succesul business-ului tău online începe cu OLX pentru afaceri. Ia legătura cu noi pentru a începe să vinzi online.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Abonează-te la BLOG: