Strategii de promovare online pentru vânzarea produselor tale

Pagina de Business » Vânzări Online » Strategii de promovare online pentru vânzarea produselor tale
Strategii de promovare online pentru vânzarea produselor tale

Dacă ai o afacere și vrei să te extinzi în online, acest articol îți va fi de ajutor pentru a găsi o strategie de promovare online pentru afacerea ta, care să te ajute să crește vânzările. Atunci când vrei să te extinzi cu afacerea ta, creșterea vânzărilor este un aspect foarte important, care te va ajuta să suporți costurile expansiunii.

Așadar, hai să vedem împreună cum promovezi produse online și ce strategie de promovare online se pliază mai bine pe afacerea ta. Dacă vei căuta diferite articole online despre strategii de vânzare produse sau despre cum promovezi produse online vei găsi foarte multe idei puse cap la cap.

Însă, noi știm că tu cauți altceva. Cauți o serie de strategii concrete, pe care să le poți aplica rapid, cu investiții minime. Așadar, ce am făcut noi a fost să adunăm toate ideile de promovare și de vânzare produse online, să le trecem prin filtrul expertizei noastre și să-ți prezentăm doar acele strategii pe care le considerăm aplicabile rapid, fără a necesita bugete enorme.

Sunt idei și strategii de promovare produse online care funcționează și în România și care pot să-ți aducă rapid vânzări.

3 strategii de promovare online principale pentru vânzarea produselor tale

Dacă discutăm despre promovarea unei afaceri online, există 3 tipuri mari de promovare la care ne putem raporta: promovarea gratuită, promovarea plătită și promovarea în care ne folosim de resursele existente în afacerea noastră deja pentru a ne promova: resurse umane sau produse.

1. Strategii gratuite de promovare produse online

Atunci când ești la început cu afacerea ta, nu-ți permiți întotdeauna să investești bugete de mii de euro pentru a realiza campanii complexe de publicitate. Așadar, ți-ar fi de folos o serie de strategii de promovare pentru vânzarea de produse online, pe care le poți implementa rapid și fără costuri.

Promovarea online a produselor, prin Social Media

O astfel de strategie de promovare a produselor pe care vrei să le vinzi online, este promovarea pe social media. Este printre cele mai des utilizate strategii de promovare pentru business-uri aflate la început în mediul online. Asta pentru că promovarea produselor prin social media nu presupune foarte multe cunoștințe tehnice în primă etapă și se poate face complet gratuit.

Tot ce trebuie să faci pentru început este să creezi o pagină de Facebook pentru compania ta. Acest proces durează mai puțin de 5 minute. Ai nevoie de un nume, o descriere scurtă despre ce anume vor găsi oamenii pe pagină, o poză de profil, care poate fi chiar logo-ul afacerii tale și o poză de copertă, unde poți realiza rapid un colaj de poze cu produsele tale sau poți face un banner printr-un program gratuit de tipul Canva.com.

După ce ai realizat pagina de Facebook, poți începe să postezi pe pagină, să scrii texte despre produsele tale și să adaugi poze cu ele. Iar mai apoi poți să inviți prietenii tăi apropiați sau membrii familiei să distribuie pe profilul lor personal de Facebook acele postări, pentru a atrage mai multe vizite.

În acest mod poți să îți găsești primii clienți pentru afacerea ta. Poți să-ți rogi cunoscuții să îți lase și o recomandare la pagină, pentru ca aceasta să confere încredere celor care nu te cunosc și nu îți știu produsele.

Citește și: INFOGRAFIC: ghid de promovare Social Media pentru IMM-uri

Promovarea online a produselor prin serviciile Google

O altă modalitate de promovare online gratuită pentru vânzarea de produse este construirea unui profil de companie pe Google – Google my Business. Avantajul acestei platforme este că poți introduce adresa afacerii tale fizice (spre exemplu, adresa depozitului tău sau magazinului tău de produse din oraș) și Google îți va poziționa afacerea pe hartă.

Asta face ca în momentul în care cineva din apropiere caută produsele tale, afacerea ta îi va apărea pe prima pagină, fiind relevantă pentru căutările lui. Iar el poate cere direcții de la GPS către magazinul tău. În plus, la fel ca și pe Facebook, aici poți posta noutăți despre produsele pe care vrei să le vinzi online.

Ce avantaj are platforma Google my Business în plus față de Facebook? Îți oferă posibilitatea de a realiza un landing page pentru produsele tale – ca un fel de site de prezentare a produselor. Aceasta este o modalitate foarte avantajoasă de promovare produse online pentru că nu ai nevoie de cunoștințele de care ai avea nevoie pentru a-ți construi un site propriu. În plus, totul este gratuit!

Citește și: Instrumente și idei de publicitate pe internet – afaceri online 

Construirea unui profil de Google my Business durează mai puțin de 20 de minute, pentru a completa toate informațiile despre afacere – logo, adresă, program de lucru, descrierea companiei și serviciile sau produsele pe care le oferi. Iar construirea acelei pagini de prezentare mai poate dura încă jumătate de oră.

Cu alte cuvinte, în mai puțin de o oră poți avea un canal minunat de promovare și vânzare produse online pus la punct. Poți folosi această strategie de promovare online pentru a crește vânzările atât online cât și în locația ta fizică, deoarece lumea te găsește pe hartă. Pentru a activa acest cont vei avea nevoie să confirmi adresa.

Ce se întâmplă este că Google îți va trimite un plic cu un cod format din cifre, pe care tu trebuie să-l introduci pe profilul creat. Acest plic ajunge prin poștă, la adresa dată de tine (adresa locației tale) în câteva zile. Pui codul din plic la secțiunea de confirmare a adresei și locația ta devine vizibilă.

Citește și: Soluții rapide pentru creșterea vânzărilor online de produse 

Promovarea și vânzarea produselor pe site-uri de anunțuri și marketplace

Pe lângă Facebook și Google my Business, o strategie de promovare și vânzare online de produse, extrem de ușor de folosit și cu rezultate rapide, este utilizarea site-urilor de anunțuri sau a platformelor marketplace. Îți ia mai puțin de 10 minute să pui un anunț de vânzare cu produsul tău pe OLX.

Iar OLX este cel mai mare site de anunțuri din România, cu peste 10 milioane de vizite lunar. Imaginează-ți la câți oameni te-ai putea adresa dacă adaugi un astfel de anunț pe platformă. Pentru a te asigura că aceste strategii de vânzare produse online funcționează ai nevoie de 3 lucruri principale. Iar pe OLX acestea sunt esențiale.

1. Ai nevoie de poze de calitate cu produsul tău. Cât mai multe poze posibil din diferite unghiuri, care să arate specificațiile produsului tău și cum se poate folosi acesta. Pe rețelele de socializare poți urca chiar și videoclipuri video în care filmezi produsele sau oameni care le folosesc.

2. Ai nevoie de descrieri de produse foarte bine făcute – texte atractive, care să prezinte beneficiile produselor într-un mod convingător. Aceste texte fac diferența între o simplă vizită a anunțului tău și o vânzare. Textele trebuie să ofere informații despre produs și despre ce au de câștigat oamenii dacă îl achiziționează de la tine.

3. O ofertă de preț competitivă. Pe OLX, dar și în social media, probabil vei găsi zeci de anunțuri cu produse similare cu alte tale. Sunt și alți oameni care folosesc internetul pentru promovare produse online și pentru vânzare. Așadar, trebuie să iei în calcul oferta de preț, raportându-te la conurența ta.

Aici poți aplica și un truc folosit de afacerile la început de drum. Face parte dintr-o strategie de vânzare a produselor folosită la nivel mondial – strategia de penetrare a pieței. Poți începe vânzările cu un preț mai mic pentru început, până reușești să formezi o comunitate de clienți care se reîntorc să cumpere de la tine.

Apoi, poți crește prețurile treptat. Pe lângă strategiile de promovare online gratuite, poți alege să investești și bani în reclame, odată ce ai făcut primele vânzări și ai profit cu afacera ta. O să vezi la o simplă căutare pe Google după strategii de promovare online că vei găsi o mulțime de modalități plătite de a-ți face reclamă. Însă, unele dintre ele nu voi fi la fel de profitabile.

Citește și: Canale de vânzări online – cum alegi canalul de promovare potrivit 

2. Strategii de promovare și vânzare produse online cu plată

Cea mai des întâlnită modalitate de promovare și vânzare produse online cu plată este reprezentată de campaniile PPC (reclame cu plata pe click). În această categorie avem reclamele Facebook Ads și Google Ads. Sunt reprezentate de acele anunțuri sponsorizate pe care le vedem tot timpul atunci când căutăm pe Google anumite lucruri sau când intrăm pe Facebook și ne apar reclame în feed.

Pentru a rula astfel de campanii trebuie să ai cunoștințe specializate de marketing și de operare a conturilor Facebook Ads și Google Ads. Aceste tipuri de reclamă pot fi realizat din platformele de administrare reclame pe care Facebook și Google le pune la dispoziție.

Desigur, poți apela la o agenție de marketing care să se ocupe de reclamele tale, însă asta va presupune costuri în plus, așa încât, noi dorim să-ți oferim o alternativă mai profitabilă pentru promovarea de produse online prin reclame plătite.

Citește și: 7 idei pentru a crește vânzările online ale unei afaceri mici 

Cea mai simplă și accesibilă modalitate de promovare produse online cu plată

Dacă ai ales să-ți faci cont pe o platformă marketplace și să începi să adaugi anunțuri de vânzare cu produsele tale, ai o oportunitate în plus. Aceste platforme îți oferă și o posibilitate de promovare plătită a anunțurilor pentru produse, pentru a te bucura de mai multe vizite și de vânzări mai mari, pe termen scurt.

Spre exemplu, în cadrul platformei OLX, există mai multe tipuri de publicitate pe care le poți face pentru afacerea ta. Pentru promovarea anunțurilor ai 3 opțiuni pe care le găsești la secțiunea de promovare anunțuri:

  • Ai opțiunea Start, care presupune 3 zile de promovare în lista de anunțuri și îți poate asigura cu până la 4 ori mai multe vizualizări.
  • Ai opțiunea Standard,care îți oferă 7 zile de promovare în lista de anunțuri și 3 reactualizări automate ale anunțului.
  • Ai opțiunea Pro, care îți oferă 30 de zile de promovare, 9 reactualizări automare și 7 zile de promovare pe prima pagină. Această strategie de promovare online te poate ajuta să acaparezi de până la 30 de ori mai multe vizite pentru anunțul tău.

În plus, pe lângă aceste opțiuni mai poți realiza și campanii de promovare pe platformă. Acestea sunt disponibile la secțiunea de publicitate pe OLX. Avantajele acestor platforme reies din faptul că ele îți oferă posibilitatea de a te promova pe un site cu renume deja, cu o comunitate de clienți deja formată.

Astfel, nu vei mai avea nevoie de bugete de testare pentru a atrage audiența potrivită. Tocmai de aceea și prețurile de reclamă pe astfel de platforme sunt mult mai accesibile decât în cadrul opțiunii de reclamă PPC.

Citește și: Avantajele unei platforme marketplace pentru afacerile mici și mijlocii 

Încă te mai întrebi cum promovezi produse online pentru afacerea ta? Mai avem o strategie pentru tine. Aceasta presupune să te folosești chiar de produsul în sine pentru a te promova. Sau de clienții care au cumpărat deja produsele tale.

3. Strategii de promovare online folosind produsele sau experiențele clienților tăi

Știm cu toții că recomandările sunt cea mai eficientă strategie de promovare și asta funcționează și în online. Folosește-te de produsele tale pentru a primi recomandări. Trimite mostre de produse oamenilor înainte să cumpere.

Metoda “Test & Buy” – o legendă a vânzărilor directe

Una dintre cele mai de succes strategii de vânzare produse pe vremea în care marketingul se realiza față în față era metoda “Test then Buy”.

Agenții de vânzări lăsau oamenii să testeze produsele înainte de a le cumpăra, iar prin această strategie puteau atrage un număr de vânzări mai mare, deoarece oamenii se conving de calitatea produsului și după aceea sunt dispuși să plătească chiar mai mult pe el.

Cum determini clienții să-ți ofere mai multe recomandări?

Pentru a atrage cât mai multe recomandări de la clienții tăi, oferă-le un stimul. Pentru fiecare client nou pe care ți-l aduce o recomandare, cel care te-a recomandat primește un voucher cadou la următoarea comandă. Sau, dacă un client vine în magazin cu un cunoscut sau comandă online pentru 2 persoane, îi oferi o reducere considerabilă la al doilea produs comandat.

Poți să oferi și promoții pentru recomandări. Dacă un client îți lasă un review pe Facebook sau o recenzie Google îi oferi 5% reducere la următoarea comandă.

Citește și: Cele mai utilizate platforme de vânzări online în România 

Recomandările și metoda de folosire a produselor pentru a atrage clienții sunt doua dintre cele mai de succes strategii de vânzare pentru produse online. Folosește-le în afacerea ta, alături de celelalte idei pe care ți le-am oferit în acest articol și rezultatele nu vor întârzia să apară pentru afacerea ta.

Vrei să vezi și alte modalități prin care poți să faci promovare eficientă pentru produsele tale? Intră pe categoria de vânzări online din hub-ul educațional OLX pentru antreprenori. Sau dacă te interesează cum să-ți dezvolți afacerea și mai mult, intră pe categoria cu informații despre dezvoltarea afacerii și antreprenoriat.

Aici vei găsi o mulțime de informații și sfaturi practice despre cum să vinzi produsele tale online și cum să-ți dezvolți o afacere online profitabilă. Iar dacă ești în dificultate cu procedurile financiare și juridice, poți accesa secțiunea de juridic & finanțe.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Abonează-te la BLOG: