Stabilirea întrebărilor pentru interviul de angajare se poate dovedi de multe ori una dintre cele mai mari provocări cu care te confrunți ca angajator.
Motivul este simplu: ai la dispoziție un interval scurt de timp în care trebuie să pui cele mai inspirate întrebări la interviul de angajare și să analizezi răspunsurile sau reacțiile candidatului, pentru a te decide dacă acesta este persoana pe care ți-o dorești în echipă.
În funcție de poziția pentru care recrutezi, există câteva întrebări standard pentru interviul de angajare care te vor lămuri în legătură cu experiența și abilitățile candidaților, însă nu uita că și personalitatea este un factor important de luat în calcul.
Modul în care viitorul angajat va interacționa cu restul colegilor sau cu clienților trebuie sondat cu grijă, iar pentru asta este necesar ca discuția să meargă mai departe de clasicul „Câți ani ai lucrat ca…?”
Folosește aceste întrebări pentru interviul de angajare:
1. Ce te face să potrivit pentru această poziție?
Este o întrebare pentru interviul de angajare care îl va face pe candidat să îți spună punctele lui forte și, în același timp, să îți demonstreze că știe ce va avea de făcut și care sunt cerințele postului.
2. Care a fost un moment dificil sau o situație în care ai greșit la fostele locuri de muncă?
În cazul acestei întrebări pentru interviul de angajare, pe tine nu te va interesa decât un singur aspect: este candidatul capabil să recunoască și greșelile, nu doar realizările? Cum reacționează când i se spune că a făcut ceva greșit, e flexibil și receptiv la feedback sau preferă să îl ignore și să dea vina pe colegi sau pe clienți?
3. Care sunt hobby-urile tale?
Vrei să știi cu ce persoană ai de-a face, iar pasiunile pot să vorbească despre caracterul cuiva mai mult decât ai crede. De exemplu, un candidat care îți spune că iubește să petreacă timpul cu familia și prietenii sau să călătorească va fi cu siguranță un om deschis și comunicativ.
Dacă recrutezi pentru o poziție care implică a avea contact direct cu clienții, îți dorești oameni care să poată comunica ușor cu ei. Până la urmă, pentru clienții tăi, ei vor fi brandul, cumpărătorii produselor tale își vor face o părere despre compania ta în urma modului în care comunică cu angajații care ocupă aceste poziții.
4. De ce ai plecat de la ultimul loc de muncă?
Această întrebare din interviul de angajare te ajută să afli ce l-a nemulțumit pe candidat, astfel încât să știi dacă se va integra ușor în noua echipă și dacă poziția i se potrivește.
5. Cum te-ar caracteriza foștii colegi? Dar fostul șef?
O astfel de întrebare, adresată candidatului în interviul de angajare, îți permite să descoperi atât cum se vede candidatul pe el însuși, cât și ce are de spus despre fosta echipă. Dacă are resentimente, îți vei da seama cu siguranță de asta din răspuns.
6. Cum este pentru tine echipa ideală? În ce fel de mediu ți-ar plăcea să lucrezi?
Dacă descoperi de la început ce așteptări are candidatul și cât de bine se va adapta în companie, îți va fi mult mai ușor să decizi dacă este persoana potrivită.
7. Ce te face să îți dorești această poziție?
Această întrebare sondează motivația candidatului. Este pasionat de ceea ce face? Se vede lucrând pe postul respectiv pentru mai mult timp? Din răspunsul pe care îl va da candidatul la această întrebare din interviu, vei intui cu siguranță aceste aspecte.
Desigur, lista de întrebări pentru interviul de angajare poate fi completată cu unele mai tehnice, specifice poziției pentru care încerci să găsești candidatul potrivit. Nu uita însă să că tonul discuției să fie unul plăcut, astfel încât candidatul să nu se simtă interogat. Interviul de angajare este, în cele din urmă, o discuție în care atât tu, cât și candidatul doriți să vedeți dacă lucrurile ar putea funcționa pe termen lung.
Dacă mai ai nevoie și de alte informații, abonează-te la hub-ul educațional OLX pentru antreprenori. Aici poți descoperi o mulțime de sfaturi utile despre cum să dezvolți o afacere cu vânzări online, idei de dezvoltare a afacerii, articole și ghiduri de antreprenoriat și informații relevante din sectorul juridic & finanțe, dar și resurse umane.