Până nu demult, persoanele foarte tinere sau pensionarii aveau dificultăți în a-și găsi un loc de muncă în România, fie că vorbim de joburi part-time sau de angajare cu program de lucru întreg, cea mai frecventă cauză fiind dorința angajatorilor de a avea în echipă un om cu experiență, însă, în același timp, destul de tânăr pentru a putea fi format și a munci cu energie.
Totuși, în ultimii ani lucrurile s-au schimbat, dovedindu-se că abilitățile și capacitatea de învățare nu au vârstă și pot compensa de multe ori lipsa experienței, iar energia și deschiderea spre nou pot fi întâlnite în aceeași măsură la o persoană de 30 de ani și la una trecută de 60 de ani.
Categoriile extreme de vârstă – tinerii și vârstnicii sau pensionarii – preferă de multe ori să fie angajați pe locuri de muncă flexibile, unde să nu fie nevoiți să lucreze cu normă întreagă. De altfel, candidații care aplică pentru un job part-time au în general motive bine întemeiate pentru că aceste joburi au avantajele lor: studenții sau elevii au nevoie de bani de buzunar și de experiență de muncă, iar pensionarii sunt în căutarea unui venit suplimentar și a unei ocupații.
Atunci când angajezi pe un loc de muncă part-time un student sau un pensionar vei aduce în echipă o persoană cu mult entuziasm, care își dorește cu adevărat să își demonstreze potențialul și să se integreze în companie.
Studenții sunt motivați să se angajeze, de posibilitatea de a învăța lucruri noi și de a-și pune în practică abilitățile, își doresc să acumuleze experiență și sunt interesați să crească pe plan profesional, dezvoltându-și poate o carieră de succes chiar în primul loc unde se angajează. Și pentru pensionari, avantajele la angajarea pe joburi part-time sunt numeroase.
Ei sunt interesați nu doar să își suplimenteze venitul, ci și să se simtă parte dintr-un colectiv și să demonstreze că au în continuare cunoștințe și talente de care se pot folosi cu succes. Prin urmare, alegând un astfel de candidat ai toate șansele să câștigi un profesionist care va lucra cu multă pasiune.
Ce avantaje i-ar putea atrage să se angajeze part-time
Unul dintre avantajele angajării pe un job part-time pentru aceste categorii de persoane este programul de lucru și flexibilitatea pe care o vor avea la noul job. Prin urmare, dacă activitatea presupune și posibilitate de angajare part-time sau în ture care pot fi ușor schimbate cu colegii, nu uita să menționezi acest lucru în interviul de angajare, ca beneficiu.
Punctează experiența și cunoștințele care vor fi acumulate pe durata angajării part-time, în cadrul poziției și insistă și pe traseul care poate fi urmat în timp în interiorul companiei.
În ce condiții poți angaja chiar elevi
Elevii pot lucra de la vârsta de 15 ani, dar până împlinesc 16 ani vor avea nevoie de acordul părinților pentru a semna oferta. În plus, până la majorat, adolescenții au voie să lucreze maximum 6 ore pe zi, totalul fiind astfel de cel mult de 30 de ore pe săptămână.
Studenții care sunt care vor să se angajeze part time în condiții avantajoase se vor orienta către domeniul în care studiază – caz în care vor accepta și internshipuri – sau vor alege locuri de muncă part-time care să le permită să își fixeze turele în funcție de programul de la facultate.
Ce zici? Ai în compania pe care o conduci poziții care ar putea fi ocupate de aceste categorii de vârstă? Dacă da, ce ar fi să încerci să le oferi o șansă. Cu siguranță vei regăsi în comportamentul lor unele dintre aspectele menționate în acest articol.
Citește și: Cum redactezi un anunț de recrutare, exemplu
Dacă mai ai nevoie și de alte informații, abonează-te la hub-ul educațional OLX pentru antreprenori. Aici poți descoperi o mulțime de sfaturi utile despre cum să dezvolți o afacere cu vânzări online, idei de dezvoltare a afacerii, articole și ghiduri de antreprenoriat și informații relevante din sectorul juridic & finanțe, dar și resurse umane.