Dacă ai o afacere de care te ocupi singur la momentul actual, cu siguranță te-ai gândit măcar odată cum ar fi să angajezi pe cineva care să administreze totul în locul tău, iar tu să te ocupi doar de partea de creștere a afacerii.
Cu un business la început, chiar și în cazul în care ai deja câțiva oameni angajați, cel mai probabil ei sunt angajați pe diferite posturi de execuție, însă de management te ocupi tot tu. Și nu ești singurul în această situație. Mulți dintre antreprenorii români consideră că rolul de manager este același cu cel de antreprenor.
Asta pentru că administratorul firmei se ocupă în totalitate de afacere. Cifrele arată că 82% din companiile din România au maxim 3 angajați. În acest caz este clar că nu poate fi vorba de o separare de roluri între manager și antreprenor, afacerile fiind foarte mici și limitate din perspectiva resursei umane. Cu toate acestea, în teorie lucrurile stau diferit.
Există o serie de asemănări și deosebiri între antreprenor și manager. Iar în acest articol te vom ajuta să le identifici și să vezi cum se întâmplă lucrurile în afacerea ta din fiecare perspectivă. Să vezi ce rol ar trebui să îți atribui în business și cum ar trebui să te ocupi de acesta.
Care sunt principalele asemănări și deosebiri între antreprenor și manager?
Asemănările și diferențele între cele două roluri pot fi descoperite privind din două perspective: cea personală și cea profesională (operațională).
Asemănări și diferențe între antreprenor și manager din perspectivă personală
Analizând palierul de antreprenoriat și management strategic din perspectivă personală, putem observa diferența dintre antreprenor și manager uitându-ne la viziunea persoanelor, la modalitatea în care percep riscul, la cum definesc libertatea fiecare dintre ei.
Un antreprenor va fi întotdeauna un om vizionar, cu o perspectivă amplă asupra lucrurilor, cu o imagine de ansamblu. În timp ce un manager poate fi persoana mai concentrată pe aria sa de expertiză, fiind axat pe organizare, planificare și gestionare a resurselor disponibile.
Dacă antreprenorul este cel care pornește o afacere, managerul este cel ce o implementează. Însă, de cele mai multe ori, antreprenorul este cel care participa activ la administrarea societății și la implementarea strategiilor de creștere a unei afaceri, acesta asumându-și și rol de manager.
Când vorbim de asemănări între antreprenor și manager, putem spune că, atât managerul cât și antreprenorul sunt jucători importanți într-un business, iar în unele cazuri aceștia au o viziune asemănătoare, o capacitate de a risca la fel și aceleași caracteristici principale.
În acest caz, singura diferență pe care o suportă statutul de manager față de cel de antreprenor este faptul că managerul este un angajat în companie, subordonat antreprenorului. Diferența dintre antreprenor și manager este evidentă și în ceea ce privește riscul.
Un antreprenor riscă în mod evident cu întreaga deținere a companiei, asumându-și dezvoltarea afacerii sau un potențial faliment în cazul în care lucrurile nu funcționează conform planurilor. În același timp, un manager riscă doar câștigurile materiale reprezentate de pachetul salarial.
Citește și: Cum poți începe o afacere online cu fonduri europene pentru tineri antreprenori
Asemănări și diferențe între antreprenor și manager din perspectivă operațională
În rândul acțiunilor specifice pe care le întreprind în organizație, antreprenorii sunt destul de diferiți față de manageri. Un antreprenor are ca rol să găsească și să formeze cerere pentru un produs / serviciu pe piață, satisfăcând piața prin mobilizarea unor surse de capital și a unor mijloace de producție și vânzare. El este responsabil cu viziunea, cu creionarea unor obiective de dezvoltare a afacerii.
Managerul este cel care preia responsabilitatea delegată de antreprenor, odată cu viziunea antreprenorului pentru a forma echipe și pentru a contribui la implementarea proceselor. El creează strategii și deleagă echipei seturi de activități specifice, care prin implementare să contribuie la atingerea obiectivelor stabilite de antreprenor.
În timpul implementării există totuși și acțiuni care creează asemănări între antreprenor și manager. Spre exemplu, ambii au roluri de supervizare. Antreprenorul supervizează întreg procesul și rezultatele sale, în timp ce managerul supervizează echipa alocată proiectelor și rezultatele individuale ale fiecărui angajat.
Dacă privim în ansamblu, ne putem da seama că aceste asemănări și deosebiri între antreprenor și manager pot fi segmentate și în funcție de comportament și motivația personală.
Citește și: Cum să ai una din cele mai profitabile afaceri online
Diferența dintre antreprenor și manager sub aspect comportamental
Antreprenorul este de cele mai multe ori dominant, dorește să dețină controlul și să fie poziționat ierarhic în vârful piramidei de conducere, fiind un lider înnăscut. Managerul este un maestru al delegării și al preluării de responsabilități.
Pentru un manager, libertatea nu va fi primordială, aceasta fiind înlocuită de cele mai multe ori de sentimentul de siguranță și stabilitate. De aceea antreprenorul va alege să riște și să preia frâiele proiectului său în propriile mâini, în timp ce managerul va alege un rol într-o ierarhie foarte bine delimitată, care să-i asigure stabilitate.
La nivel de motivație, antreprenorii sunt conduși de viziunea măreață a unui proiect de succes, de inovație și creativitate. Managerii pe de altă parte, sunt mai procedurali, fiind atrași de ordine, de organizare și de reglementări.
De asemenea, pot exista deosebiri între antreprenor și manager și din perspectiva raportării la bani. Antreprenorii au ca pasiune generarea de profit, urmăresc mereu succesul. Însă, aceștia se raportează la bani ca fiind un rezultat al procesului de generare a plusvalorii în piață.
Managerii se raportează la bani prin prisma unor obiective clare de performanță, iar finanțele reprezintă printre cele mai puternice motive de implicare într-un business sau într-un proiect.
Citește și: Idei de afaceri profitabile în comerțul online
Concluzii privind asemănările și deosebirile rolurilor din antreprenoriat și management strategic
Atunci când discutăm de antreprenoriat și management strategic observăm faptul că sunt foarte mulți factori care delimitează atribuții și roluri diferite unui om de afaceri față de un manager. Cu toate acestea, între cele două persoane este indicat să existe și asemănări în modul de raportare la un proiect.
Spre exemplu, în ce privește asemănările între antreprenor și manager, ambele persoane, atât antreprenorul cât și managerul, trebuie să fie orientate spre performanță. Ambii trebuie să aibă o etică a muncii foarte bine definită. Ambii trebuie să se asemenea în ceea ce privește stilul de conducere și leadership.
O companie nu poate funcționa cu un antreprenor care are un stil de conducere dictatorial și un manager care oferă libertate. La fel cum o companie nu ar putea funcționa cu un antreprenor orientat spre echipă, dar cu un manager axat pe un stil individualist, competititv.
Acestea sunt principalele asemănări și deosebiri între antreprenor și manager. Sperăm ca acest articol să facă lumină în rândul rolurilor, atribuțiilor și mentalității pe care trebuie să o ai atunci când alegi să te ocupi de afacerea ta din diferite posturi.
Dacă ești interesat și de alte informații despre antreprenoriat, vânzări, dezvoltarea afacerii, dar și despre lucruri specifice care te-ar putea ajuta să performezi în lumea business-ului, precum informații juridice sau financiare, atunci te sfătuim să te abonezi la hub-ul educațional OLX pentru antreprenori.
Aici vei găsi o diversitate de articole interesante ca și acesta, din care vei putea învăța o mulțime de lucruri despre gestionarea unei afaceri și creșterea acesteia în drumul spre succes.